Jump to content

Wipu

Members
 • Viestit

  265
 • Liittynyt

 • Viimeksi vieraillut

Tietoja käyttäjästä Wipu

 • Taso
  Junior Member
 • Syntymäpäivä 15.12.1977

core_pfieldgroups_99

 • Minä kannatan:
  ManchesterUnited

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. Manchester United- Kausi 2018-19

  Aluksi ihmettelin, miksi ei mennä Carrick McKenna kaksikolla kautta loppuun ja etsitä uutta manageria, mutta toisaalta, Unitedissa pakka pelillisesti aivan sekaisin ja puhtaasti ulkopuolelta tuleva vaihtoehto on parempi. Carrick-McKenna saattaisi olla liian jumissa Moun taktiikkaan ja joukkue kaipaa selkeästi pelillistä muutosta, joka olisi varmasti ollut hankalaa saada tässä vaiheessa ed. mainitulta kaksikolta. Lisäksi siinä uskottavuus koetuksella, jos ovat ensin koko kauden olleet Moun tukena ja nyt lähtisivät taktiikassa aivan toiseen suuntaan. Mielenkiinnolla odotan, kuka tulee 5kk puikkoihin. Joku kokenut pappa sieltä tod. näköisesti tulee palettia pyörittämään. Saarilla vaikuttaneista Mark Huhges sai hetki sitten potkut Sottonista, joten olisko vanha United legenda kiinnostunut pestistä? Redknapp taitaa myös olla vapaana ja on varmasti listalla, mikäli on vähänkään kiinnostunut palaamaan valmennus hommiin. Ketään tuskin saadaan irroitettua toisesta seurasta 5kk takia. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, mistä haluttomuus johtui. Itse toivon, että syy oli Mourinhon taktiikassa. Mikäli näin oli, niin on lupa odottaa useammalta pelaajalta parempaa. Syyt olla pelaamatta loppuivat nyt tähän. Itse en tosin paljoa näitä pelaajia arvosta, jotka syyllistyvät "alipelaamiseen", jotta valmentaja saa potkut, mutta toisaalta myös ymmärrän, koska jos et nauti pelaamisesta, niin vaikea sitä on 100% pistää kentälle, olet kuinka ammattimies tahansa.
 2. 8.12.2018 Manchester United vs Fulham@Old Trafford

  Ja toisella sitten ei niin "solid". Tosin 3-0 taululla vaikuttaa, mutta silti.
 3. 8.12.2018 Manchester United vs Fulham@Old Trafford

  Vaikka Fulham ihan sysi paska, niin ensimmäistä kertaa aikoihin United näyttää edes joukkueelta. Esitystä voisi voisi kuvata sanalla "solid".
 4. Manchester United- Kausi 2018-19

  Tässä keskustelussa erinomainen pointti Unitedin pelitavasta ja pelaajien kierrätyksestä avauskokoonpanossa vertailtuna mm. Cityyn, Bournemouthiin ja Pooliin. Ajasta 0:34 mennään tähän aiheeseen.
 5. Manchester United- Kausi 2018-19

  Valitettavasti näin. Euroopassa ei taida top10 tai edes top20 joukkueissa olla joukkuetta jolla keskitykset olisivat ensisijainen taktiikka. Keskittyksiin perustuvaa jalkapalloa pelattiin -80/-90 luvulla ja osin 2000 luvun alussa. Mutta nykyfutis on kaikkea muuta. Perinteinen keskitys (mitä United viljelee) on enemmänkin viimeinen keino, kuin päämäärä. En usko, että nykyiset laiturimme ovat sen huonompia keskittämään kuin muutkaan, mutta hitaalla hyökkäämisellä ja yhdellä (max kahdella) paikallaan olevalla kohteella ei vain tulosta tule, kun vastustaja ehtinyt asemiin omalle alueelleen. Enkä usko että sellaista keskittäjää markkinoilta löytyy, joka tätä pystyisi muuttamaan, vaan ensisijaisesti muutos tapahduttava pelitavassa. Tässä ollaan nyt pitkälti asian ytimessä. Pelitapaa ei ole, Piste. Tavallaan joukkue pelaa valmentajalleen, mutta koko joukkue ei ole tätä taktiikkaa "ostanut". Jos valmentajalle pelattaisiin oikeasti, niin tämä näkyisi mielestäni vielä enemmän kentällä liikkeenä ja yrityksenä paikata omia virheitä sijoittumisessa yms. Logolle pelaaminen näkyisi uhrautumisena ja taisteluna irtopalloissa, viime hetkillä, maalien edustalla yms. kriittisissä tilanteissa. Nyt näitä mitään ei näe, kuin välillä, yksittäisiltä pelaajilta. Vastustajien uskallus haastaa, johtuu mielestäni Unitedin pelitavan ja joukkuepelin puuttumisesta. Haastaminen on melko helppoa, kun Unitedin puolustaminen ei ole organisoitunutta joukkuepelaamista ja hyökkäämienkin enemmän yksilöiden taidonnäytteitä. Näiden takia kentällä on tilaa ja rakoja, joihin nyky Valioliigasta löytyy joukkueesta kuin joukkueesta riittävän taitavia pelaajia.
 6. Manchester United- Kausi 2018-19

  Kun olisi aikaa, niin tästä olisi hyvä kirjoitella enemmänkin. Hyvä pohdinta AnderH:lta Itse koen, että Managerin potkut/potkimatta jättäminen ja Dof:n valinta eivät ole kovinkaan sidoksissa keskenään. Tarkoitan sitä, että edellä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi managerin/valmennuksen voisi korvata väliaikaismanagerilla, jolle siirto kassaa rajallisesti, kunnes Dof saadaan palkattua. Tämän jälkeen punnitaan manageri vaihtoehdot uudestaan. Väliaikaismanagerille yksi tehtävä. Pelillisen uskottavuuden palauttaminen Old Traffordille. Pelataan voitosta ja pelaajat pelaavat logolle/valmentajalle. Harjoituskentällä harjoitellut asiat näkyvät pelissä punaisena lankana, jota joukkueena toteutetaan. Ei tulos tai sijoitustavoitetta, ennen kuin edellä mainittu on saavutettu.
 7. 24.11.2018 Manchester United vs Crystal Palace@Old Trafford

  Ei pelin sujuminen taida pelkästään Lukakusta kiinni olla. Kyllä ne ongelmat on ihan jossain muualla ja syvemmällä. Muutenkin jotenkin tyhmää monelta syytellä yksittäisiä pelaajia joukkueen esityksistä. Yksikään peli tällä kaudella ei ole kaatunut yksittäiseen pelaajaan. Kukaan pelaajista ei ole noin huono/hyvä kuin miltä tällä hetkellä näyttävät kentällä. Enkä syytä yksinään valmentajaakaan, mutta mutta........ saisiko joku muu tästä materiaalista enemmän irti? Ei taida olla sattumaa, että poikkeuksetta United pelaajat esiintyvät paremmin maajoukkueissa kuin Unitedin punaisessa paidassa.
 8. 13.2.2018 Manchester United vs Sevilla@Old Trafford

  Alexis oli ehkä kentän heikoin pelaaja kauttaaltaan läpi ottelun. Kyllä tämän tason kaverin pitää pystyä parempaan heikompanakin päivänä. Yksi luotu maalipaikka ja muutama onnistunut ohitusyritys, ei poista sitä tosiasiaa, että taisteli kentän heikoimman pelaajan tittelistä ja tällä hetkellä kaverista on enemmän haittaa kuin hyötyä Unitedille. Esim. Mata Alexisin paikalla ja Lingard Rashford olisi melko varmasti toiminut paremmin, kuin edellä mainittu kolmikko. Unitedilta puuttui täysin pelintekijä kentältä, mikä näkyi hyökkäyspelissä karmaisevalla tavalla. Jos Matic on joukkueen ykköspelintekijä keskikentälle, niin jotain on pahasti vialla. Eniten Alexisista kärsi Rashford, joka oli aivan pihalla ja vailla kunnon palloja, joita mm. Mata (Pogba hyvässä vireessä) olisi pystynyt tarjoilemaan. Lingardilla oli varmasti yhtä paljon onnistuneita suorituksia kuin Aleksisilla, mutta vähemmän epäonnistumisia ja pallon menetyksiä. Mutta Lingardkin kaipaa viereensä parempaa pelintekijää, eikä juoksukoneita. Pogban ja Fellainin vertailu on typerää, koska rooli ja pelitapa ovat aivan eri. Jos Pogba olisi tullut kentälle pelaamaan kuin Felli, niin ihan hukkaan heitetty vaihto. Fellaini lähtökohtaisesti puolusti ja nousi välillä ylös kukkupalloihin puskemaan. Fellainin panos oli muutenkin heikko, eikä mies saanut mitään joukkuetta hyödyntävää aikaan. Pogban tehtävä oli enemmän rakentaa peliä ja tuoda pallon hallintaa Unitedille. Pogban tultua kentälle, Unitedin kenttätasapaino järkkyi, josta johtuen maalikin tuli. Jos Fellaini olisi tuossa tilanteessa ollut kentällä maalia olisi ehkä estetty, mutta eipä kyllä hyökkäyksiinkään olisi edes yritetty muuten kuin roiskimaan pitkää palloa, kuten koko alkupeli tehtiin. Tuskin Mourinhokaan oletti Pogban olevan noin pihalla kentälle päästyään, kuin mitä mies oli, vaan toiveissa oli varmaankin pallollinen hallinta ja paineen siirtäminen ylemmäs, lähemmäksi vastustajan maalia. Tosin heitti Pogban mielestäni väärälle paikalle ja vaihto olisi pitänyt tehdä Alexisin kanssa. Edelleen olen sitä mieltä, että Pogba Maticin rinnalla ei toimi. Aikaisemmin jo sanoin, että McTominay vaan rohkeasti Maticin rinnalle ja Pogba ylemmäksi, jos kentälle pitää laittaa. Viimepeleissä tämä pari ollut Unitedin parhaimmistoa. Mourinholla on nyt pakkomielle laittaa Alexis kentälle ja tämä sotkee joukkuetta todella paljon. Nyt on helppo kyseenalaistaa koko Aleksisin hankinnan järkevyys, mutta aika vasta näyttää, mitä miehestä saadaan irti. Nyky formissa en miestä kentälle avaukseen laittaisi. Eikä tämä ollut Alexisin ainoa heikko ottelu Unitedin paidassa, vaan vastaavanlaiset otteet ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus tällä hetkellä. Moulla on nyt miettimistä, että miten loppukausi vedetään. Toivottavasti mies herää ja uskaltaa penkittää Aleksisin. Matalle lisää vastuuta, Pogba oikealle paikalle ylempään kolmikkoon (jos mahtuu kentälle), Martialille/Rashfordille enemmän minuutteja ja Matic sekä McTominay pohjalle.
 9. Manchester United - Kausi 2017/18

  En tiedä miksi edes vaivaudun kommentoimaan tätä, mutta lupaan lopettaa. Vastedes kommentoin vain jalkapalloilullisia asioita. Anteeksi. Pessimismi tarkoittaa huonojen puolien näkemistä kaikessa tai oletusta, että asiat pahenevat, epäilevää suhtautumista tulevaisuuteen. Kommentointi tai arvostelu ei ole pessimismiä. "Pessimismi lainaus Wikipediasta"
 10. Manchester United - Kausi 2017/18

  En ottanut prässipeliin tai johtoasemassa pelaamiseen mitään kantaa kirjoituksessani. Itsekin toivoisin aktiivisempaa peliä monessa tilanteessa, mutta tämä on osin jo toinen asia, kuin pelkät hyökkäyspelaamisen ongelmat. Kirjoitin Unitedin hyökkäyspelaamisesta ja vähäisistä maalimääristä otteluissa, joka johtuu ainakin osin pelaajien väärästä peluutuksesta. Ja joka paranisi nykyisestä, jos tämä asia saataisiin korjattua. Tärkein asia on kuitenkin saada tiukat ottelut käännettyä voitoiksi, enkä nyt näe suurtakaan eroa 5-0 tai 2-0 voitolla, jos molemmissa tapauksissa kenttätapahtumia hallittu selkeästi. Eikö Kloppon taito saada pelaajista kaikki irti, vapauksien antaminen ja oikea roolitus ole juurikin johtanut tähän, että muutamat kaverit pelaavat taitojensa ylärajoilla päivästä toiseen. Puhumme siis käytännössä samasta asiasta. Olettaen että viittaat piste-erolla puolustelu kommenntillasi aikaisempaan viestiini, niin en ole tainnut missään vaiheessa Unitedin toimintaa puolustella. Kommentillani pyrin tuomaan esille Unitedin alisuorittamisen pelaajatasolla, jossa myös valmennuksella on suuri merkitys. Mikäli Unitedin roolitus ja pelisysteemi olisi kunnossa, niin tätä kautta maksimaalinen potentiaali saataisiin ulosmitattua, emmekä olisi tasoissa Polin kanssa, vaan lähempänä Cityä. Tiedän että tämä ei johda mihinkään rakentavaan keskusteluun, mutta kysyn silti. Mikset voi keskustella nyt paremmin? Miksi odottaa top 4 sijoitukseen ulkopuolelle jäämistä tai karkaamista? Vai onko turvallisempaa tässä vaiheessa huudella pessimistisiä (ehkä sinun mielestäsi optimistisia) kommentteja ja jälkeenpäin paukutella henkseleitä, että minähän sanoin. Ja jos pessimismi ei toteudu, niin ollaan hiljaa tai juhlitaan muiden mukana menestyksestä.
 11. Manchester United - Kausi 2017/18

  Ippeltä varsin hyvä kirjoitus, johon suureltaosin helppo yhtyä. Tuo vaihtuvuus pelipaikkojen osalta ja pelaajien rotaatio vain lisäävät ongelmaa, johon loppu kauden osalta toivoisin pientä muutosta. Varsinkin avainpelaajien roolit olisi ns. lukittava. Ehkä kuitenkin oleellisempana poimisi tuolta tuon yhden keskikenttäpelaajan puuttumisen Pogban ja Maticin rinnalta, josta jo aiemminkin kirjoitin. Olkoon systeemi sitten 4-2-3-1 tai 4-3-3. Molemmissa sama puute näkyy ja sitä ei paikata ennne kesää. Lukakun osaamiseen en ota hirveästi kantaa, mutta liian usein mies mies jää yksin topparien kanssa painimaan. Hieman enemmän liikettä ympärille ja tukea alapuolelle, niin jälki olisi varmasti erinäköistä. Ja ei sitä Ippe tartte peitellä, että toivoisit Unitedinkin menestyvän 😁
 12. Manchester United - Kausi 2017/18

  Itse en näe oikein mitään järkeä tässä vertailussa Poolin maalimääriin ja hyökkääjistä maksettuihin summiin verrattuna Unitedin vastaaviin. Maalit ovat seurausta jostain, mitä kentällä on tapahtunut ja yksittäisten pelaajien maalimäärät on aina suhteutettava joukkueen pelitapaan ja vastustajan pelityyliin. Yksittäisen hyökkääjän onnistuminen tai hyökkäyksen toimiminen, ei tarkoita, että sama toimisi samoilla pelaajilla toisessa seurassa. Mielestäni Unitedin hyökkääjät eivät ole sen huonompia kuin Poolinkaan vastaavat, mutta toisella pelitapa tukee huomattavasti paremmin hyökkääjien vahvuuksia. Ja vaikka Poolin peli onkin varsin viihdyttävää katseltavaa, niin maalimäärät korreloivat Poolin tapauksessa paljolti vastustajan pelitapaan, joka ei mielestäni ole positiivinen asia. Yksittäisestä ottelusta ja vastustajista esimerkkinä Porto, joka eilen lähti typerän naivisti kotonaan pelaamaan omaa avointa ja nopeaa hyökkäyspelaamista, joka toiminee Portugalin liigassa, mutta on suoraan sanottuna melkoista lottoa ja itsemurha Liverpoolin kaltaista joukkuetta vastaan. Nyt ei Porton lotto osunut, tulos taululla ja saarille pelkkä turistilippu kourassa. Toisena esimerkkinä Swansea, joka tunnusti tosiasiat, pelasi nöyrästi Poolin vahvuudet pois ja tulos olikin jotain aivan muuta. Kolmantena esimerkkinä Tottenham, joka pelasi omaa peliään ja Pool oli pääosin puolustuskannalla. Ottelun lopun tuomarifarssin seurauksena peli päättyi tasan, mutta esimerkeistä ainoastaan Tottenham oli pelillisesti Poolia selkeästi parempi. Unitedin maalimäärät eivät taas ole samalla tavalla riippuvaisia vastustajan pelityylistä. Vaikka maaleja tulee yksitäisille pelaajille ja yksittäisissä otteluissa vähemmän, niin kyse ei ole pelkästään hyökkääjien tasosta, vaan Unitedin ongelmat ovat tällä hetkellä omassa pelissä ja pelaajien roolituksessa (edellinen viestini). Mikäli roolitus saataisiin Unitedilla kuntoon, nousisivat maalimäärätkin varmasti sekä tasaisemmin riippumatta siitä, onko vastustajalla bussi 16-rajalla, pelaako vastustaja vastaiskuihin perustuvaa hyökkäyspeliä tai pyrkiikö vastustaja pallonhallintaan. Edelleenkään en uskoisi Poolmaiseen ilotulitukseen yksittäisissä otteluissa, mutta sillä ei ole loppujenlopuksi väliä, voitatko 5-0 vai 2-0, 2-1, 3-1 tai 1-0. Loppujen lopuksi kyse on siis joukkueiden pelitavoista, pelaajien rooliotuksesta ja yksittäisten pelaajien sitoutumisesta pelitapaan ja rooliinsa. Lisäksi Poolilla on muutamalla pelaajalla huikea flowtila päällä, jossa kaikki ns. onnistuu ja pelaajat pelaavat taitojensa ylärajoilla päivästä toiseen. Unitedilla tätä ei ole tapahtunut oikeastaan ollenkaan ja pisteissä ollaan silti tasoissa. Kokonaisuutena kumpikaan joukkue ei toista ole mainittavasti edellä. Vertailu siis pelkkien hyökkääjien tai hyökkäyksen osalta turhaa, eikä oikeastaan johda mihinkään.
 13. Manchester United - Kausi 2017/18

  Eilen Juventus -Tottenham peliä katsellessani vahvistui oma käsitykseni Unitedin ongelmista. Jos verrataan yksyhteen kokoonpanoja, niin selkein puute Unitedilla on ”Dembele”. Ongelma kulminoituu keskikentälle, jossa Tottenhamilla on selkeästi ominaisuuksiltaan paremmat pelaajat oikeilla paikoilla. Unitedin ongelma ja ratkaisu on Pogba, josta miehen ketjuun liitetyssä videossa analysoidaan varsin onnistuneesti. Vertaillaan joukkueista muutamia pareja keskeisissä rooleissa. Vertailua olisi voinut tehdä muihinkin joukkueisiin, jotka 4-2-3-1 systeemillä pelaavat, mutta Tottenham nyt sattui eilen olemaan telvisiossa kun asiaa aloin enemmän pohtimaan ja ei tilanne muutu, vaikka vertailukohtaa vaihtaisi. Matic - Dier Matic ehkä parempi pallollisena ja pelin lukemisessa kuin Dier, mutta liike ja fysiikka selvästi Dierille. Melko tasan kokonaisuutena. Dembele - Pogba Pogba monilta ominaisuuksiltaan ja kokonaisuutena parempi pelaaja kuin Dembele, mutta ei tällä paikalla. Dembele ominaisuudet ja tyyli sopii paremmin keskikentän pohjalle rakentamaan peliä ja tukee joukkuetta enemmän kuin Pogba vastaavalla paikalla. Esim. Eriksen tai Alli Dembelen paikalle Tottenhamissa...... tuskin toimisi. Dembelen tempokuljetukset ensimmäisen linjan ohi onnistuvat myös Pogbalta, mutta siinä missä Pogba yrittää ohi vielä seuraavasta linjasta tai vapauttavaa syöttöä hyökkääjille, ”tyytyy” Dembele usein syöttöön linjojen väliin. Tämän jälkeen Dembele jää usein alapuolelle pelattavaksi ja suojaamaan puolustusta yhdessä Dierin kanssa, joka alempana, kun taas Pogba jatkaa poikkeuksetta ylös asti ja Matic jää yksin suojaamaan puolustusta vastustajan vastaiskuja vastaan. Vaatisi Pogban ”nöyrtymistä” puolustavammaksi, joka taas olisi miehen kykyjen tuhlaamista, kun avut ovat selkeästi hyökkäämisessä sekä pallollisessa pelaamisessa hyökkäyskolmanneksella. Pogba on huomattavasti hyökkäysorjentoituneempi kuin virkaveli Tottenhamissa ja Pogban tulisi olla Unitedin ”Eriksen” eikä Dembele. Eriksen-Mata, Alli-Alexis, Son-Martial (Lamela-Lingard) Parit voisivat olla periaatteessa mitkä tahansa, mutta ongelma aina sama. Erikseniä ei Unitedilta näistä vaihtoehdoista löydy. Unitedin ainoa Erikseniin vertailtava pelaaja olisi Pogba, joka pystyisi linjojen välissä 16-30 metrin välissä jakamaan palloja muille tai ratkaisemaan itse, kun sen alempaa pystyisi joku tälle toimittamaan. Tällöin Pogballa ei myöskään olisi niin kriittistä roolia puolustuspelin kannalta, kun pallon menetys 16 tuntumassa tapahtuu. Unitedilla ei Dembele ominaisuuksilla varustettua kaveria tällä hetkellä löydy; Carrick oli, mutta vanha. Herreralla ei riitä syöttötaito ja pelin rakenteluun tarvittava näkemys ja Fellaini...... hmmm. McTominay ehkä lähimpänä, vielä raakile, mutta silti mielestäni paras vaihtoehto. Loppukauden osalta siis jatkaisin 4-2-3-1 formaatilla tai vaihtoehtoisesti joitain joukkueita vastaan 3-5-2:lla / sen muunnoksilla. 4-2-3-1 DeGea Valencia - Bailly - Rojo - Shaw Matic - McTominay Pogba - Alexis - Martial Lukaku 3-5-2 (3-4-1-2 tai 3-4-2-1) DeGea Lindelöf - Bailly - Jones Valencia - McTominay - Matic - Young Pogba Alexis - Lukaku Monelle paikalle, varsinkin hyökkäyksessä, löytyy vaihtoehtoja ja valinnat täytyy tehdä vastustajan ja päivän kunnon mukaan, mutta Pogba lähtökohtaisesti ylemmäs ja vapauksia hyökkäyssuuntaan. McTominaylle vastuuta = satsaus tulevaisuuteen. Edelleenkin puuttuisi riittävän hyvä pohjalta rakentava, hyvin liikkuva allaround pelaaja, mutta Pogban nostamisella ylemmäs saadaan sinne ainakin enemmän pallollista osaamista ja puolustus ei ole vastaiskuista yhtä haavoittuvainen. Ja kyllä McTominay -Matic kaksikko riittävästi palloja saa Pogballa toimitettua. Tämän peliä rakentavan allaround pelaajan löytäminen kesällä tulee olla siirtoikkunan ykkösprioriteetti. Muille paikoille tarvitaan lähinnä syvyyttä tai kilpailua, mikäli lähtijöitä aloituskokonpanosta ei tule. Esim Matan, Fellainin, Herreran tai Smalingin poistuminen ei aiheuta suurtakaan tuskaa tai painetta kokoonpanon vahvistamiseen ensi kesänä.
 14. Ei tätä peliä sekoittanut Alexis, hävitty Jonesin omaan maaliin, Pogban paskaan peliin, Mourinhoon, vääriin vaihtoihin tai väärään taktiikkaan vaan peli oli hävitty jo ennen peliä. Valmistautumisessa joku mennyt nyt pahasti pieleen, koko joukkueella ja kaiken kruunasi ottelun aloitus, josta sitten lumipalloefekti valmis. Unitedilla oli kentällä lauma yksilöitä pyörimässä, eikä järkevästä joukkuepelaamisesta ollut tietoakaan. Varsinkin puolustussuuntaan tekeminen oli suorastana munatonta keskikentällä ja hyökkäyksessä, joka aiheutti juoksemista pallon perässä, seisoskelua, hävittyjä kaksin kamppailuja, sekä epämourinhomaisesti pitkiä linjojen välejä, jolloin puolustus on ongelmissa ja lopun kruunasi myös puolustuslinjan koominen esitys. Hyökkäyssuuntaan helppoja harasyöttöjä tuli joka alueella, avauspeli oli kaameaa katseltavaa ja liike olematonta. Oikeastaan voi pitää pienenä ihmeenä, että peli päättyi vain 2-0. Toinen hämmästyttävä seikka on, että molemmat maalit tulivat käytännössä tilanteista, missä ei ollut mitään hätää. Eikä Tottenham nyt mitään täysiä avopaikkoja tuhlaillut ottelun kuluessa. Joku totesi edellä, että paskin peli, mitä Unitedilta tullut vähään aikaan nähtyä ja tähän on helppo yhtyä. Huonoja pelejä on viime vuosinakin nähty runsaasti, mutta yleensä on pettänyt lähinnä yksi osa-alue kentällä. Eilen petti kaikki. Mutta ei tästä pelistä voi tai kannata vetää mitään johtopäätöksiä yksittäisen pelaajan tai edes joukkueen tasosta. Asenteen ja valmistautumisen on parannuttava ja uskon näin myös käyvän ja ottelun toimivan herätyksenä loppukautta varten.
 15. Manchester United - Kausi 2017/18

  OG:n tekstissä paljonkin mielenkiintoisia pointteja Josesta, mutta poimin sieltä parikin asiaa, joita olen itsekin pohtinut. Itse en tosin ole varma, pystyykö Jose edes rahalla ratkaisemaan ongelmaa, joka Unitedia tällä hetkellä vaivaa. Kuten aiemmassa viestissäni sanoin, nykyrosterilla pitäisi hyökkäyksessä pystyä huomattavasti monipuolisempaan ja nopeampaan hyökkäyspeliin, kuin mitä nyt joukue esittää. Josen pelisysteemissä kaikki lähtee liikkeelle pallon menetyksestä ja sen jälkeisestä organisoitumisesta ja pelaajien sijoittumisesta kentällä. Sama koskee myös Guardiolaa tai Kloppon taktiikoita, mutta siinä, missä nämä kaksi herraa menetyksen jälkeen uskovat joukkueen kovaan ja nopeaan pärässiin, niin Jose tahtoo pelaajiensa olevan organisoidusti pallon alla ja vain pallon menettänyt tai lähin pelaaja voi prässätä aktiivisesti. Mitä tekemistä tällä on hyökkäyksen kanssa? Yritän avata tätä esimerkillä. mm. Soton pelissä (vastaavia esimerkkejä löytyy muistakin otteluista) Lingard kuljetti pallon yli keskialueen, Rashford piikissä seisoi paikallaan puolustuslinjan edessä, Mata tuli ylöspäin Lingardin tasolla ja Miki hieman takana. Pallollisen yläpuolella siis yksi pelaaja ja sekin paikallaan. Vertauksesta esim Pooliin olisi tilanne ollut seuraaava. Coutinho kuljettaa palloa, Salah oikealla ja Mane vasemmalla pallon etupuolella pyrkimässä linjan taakse ja Firmino pallon edessä voimakkaalla poikittaisliikeellä/pystyjuoksulla repimässä auki vastustajan keskuspuolustusta. Ja en vertaa Lingardia Coutinhoon, vaan toivottavasti osaatteko poimia pointin. Toisessa tapauksessa on vain mahdollista yrittää syöttöä linjan taakse ja toisessa taas ei, riippumatta pallollisesta pelaajasta. Tilanne ei muutu, vaikka Martial tai Rashford olisi laidassa ja Lukaku kärjessä. Martial saadessaan pallon laidalla on hän lähes poikkeuksetta n. 5m puolustuslinjan etupuolella, ja liike melko verkkaista, jolloin puolustaja on puolustusasemissa hänen edessään. Vertaukseksi vaikka Sterling tai Salah, niin vähintään 3 kertaa viidestä ovat pallon saadessaan lähes puolustuslinjan tasolla, täydessä vauhdissa tai heille pelataan linjan taakse ja puolustaja joutuu kilpajuoksuun ja samalla ei optimaaliseen puolustustilanteeseen. Jälleen kerran, kysymys ei ole pelaajasta, vaan sijoittumisesta. Syynä tähän eroon joukkueiden välillä on edellä mainittu Josen pelisysteemi. Jollet ole pallon menetyksen sattuessa oikeassa paikassa, niin löydät itsesi penkiltä (Miki tällä kaudella). Unitedin nopeissa hyökkäyksissä monien pelaajien otteissa näkyy varmistelua, kun miettivät jo hyökätessä pallon menetyksen jälkeistä sijoittumista kentällä. Guardiolan systeemissä menetyksen jälkeen pelaajan sijoittumisella ei ole merkitystä, vaan sillä, että osallistuu aktiivisesti prässiin menetyksen satuttua. Tämä on helpompaa, kun voit hyökkäyksissä tehdä luovempaa ja vapaampia ratkaisuja tietään, että menetyksen jälkeen kohde on pallollinen vastustaja, ei jokin tietty piste/paikka kentällä. Väitänkin (taisi Carragher todeta jo saman), että mikä tahansa kolmikko herroista Miki, Rashford, Martial, Lingard, Mata, Lukaku, Pogba pelaisi Guardiolan, Kloppon tai Pochettinon systeemissä, niin jälki olisi aivan eri näköistä. En tosin tällä hea tai halua, että United alkaisi pelaamaan Kloppon päätöntä munaravia tai Guardiolan tiki-takaa, vaan jotain näiden väliltä. Josen osaa puolustuksen organisoinnin, mutta hyökkäys kärsii puolustuksen kustannuksella. Jonkinlaisen tasapainon löytäminen näiden välillä olisi nyt tärkeää. OG kysymykseen Josen sopivuudesta Unitediin, ei varmasti ole yhtä oikeaa vastausta. Riippuu tietenkin siitä, minkälaista peliä Unitedin halutaan pelaavan. Nykyinenkin systeemi saattaa toimia ja sillä voidaan silwerwarea kaappiin saada, mutta vaatii Joselta hieman nöyrempää suhtautumista ja oman jalkapallollisen ajatusmaailmansa tuulettamista. Mikäli tällä tyylillä taistelteisiin tosissaan liigamestaruudesta, niin tuskinpa soraääniä kauheasti kuuluisi. Lisähankinnoille olisi varmasti tarvetta ja koska Jose ja nöyrtyminen ei samaan lauseeseen kuulu, niin Jose pyrkii muttamaan peliä pelaaja hankinnoilla. Mutta käykö uusille pelaajille, kuten Mhiktaryanille joka loisti Kloppomaisessa pelityylissä Dortmundissa, mutta Josen alaisuudessa on varjo siitä. Tästä päästäisiinkin jos sitten toiseen asiaan, eli Unitedin hankintojen floppaamiseen, johon vain totean, että ovatko hankinnat sittenkään niin huonoja, vai onko pelisysteemi väärä näille pelaajille?
×