Jump to content

Sami Paakkanen

Members
 • Viestit

  1 245
 • Liittynyt

 • Viimeksi vieraillut

Käyttäjän Sami Paakkanen kaikki viestit

 1. Kakkonen

  Kattelin eilen Käpän ja Jäps:n treenipelin. Käpä voitti sen 2-0. Käpällä oli ajoittain kivasti vauhtia, mutta välillä touhusta katos juoni ja into. Jäps oli sellanen kovasti mussuttamiseen keskittyvä joukkue. Taisivat unohtaa et se pelaaminen on se juttu. Toki ymmärrän et sosiaaliset syyt on se iso tekijä miks joukkuelajia harrastetaan, mut ei ne ihan kärryillä viel voittamisesta ole, kun jutusteluun pannaan niin paljon paukkuja. Ei Jäps osannut oikein yhdessä pelata.. Välillä toki ja oli niilläkin paikkoja pariin maaliin, ei vaan maittanu.
 2. Näkemäsi futismatsit 2016

  Ei ehkä uskalla edes laskea.. tai kai tämä kentillä luuhaaminen on ihan terveellinen harrastus tämänkin, parempi ku moni muu. On pelejä vaan hiton paljon mukavampi katsella kentän reunalla kuin kotona sohvalla. No, kukin tyylillään. Saatanan kylmä kuplissa on ja toki ulkona ei edes voi puhua kylmästä, se on jäinen helvetti vielä tähän aikaan vuodesta. Pari tuntia ku paikallaan tällä ruumiinrakenteella napottaa, ei pelasta villakalsongit tai paidat, kylmä on varmuudella. Onneksi on olemassa Sauna ! Ohi aiheen, mutta käsipallo on kyl siitä kiva seurattava laji, et pääsee sisälle kattelee. Ei oo kylmä, mut puinen penkki persiin alla on vähän kova Tytit pelaa taas neljän parhaan joukossa eli A-tyttöjen Suomen mestaruudesta. Jännää viel luvassa siis Nättiä touhua peleissä nuorten fudiksessa, kun ei ole miljoonat panoksena niin uskalletaan vielä pelata. Klubilla oli eilen yks näppärä kynäilijä. Olikohan Klubi taas hakenu karsintoihin ylemmältä joukkueelta apuja, ainakin katsomossa joku niin puhui.. Aika kuraa, jos näin oli. Jos ei pääse joukkueellaan SM-sarjaan, ei penkillä istuvien itsetunto kasva, ku isot pojat tulee aina pahassa paikassa hätiin...No Lahen pojjaat putos.. Mä oon samaa mieltä Hyeenan kanssa, et suksikaa kentän reunalle ja katselkaa siellä pelejä ! Se on sit jotain ja vähän päälle ! Noi mamut on ymmärtäny ton homman, niitä nuoria on hitosti kentän reunalla ja ne pitää hyvää mekkalaa !
 3. Suomen A-Maajoukkue, yleistä asiaa

  Tänään olis höntsää tarjolla Italiaa vastaan ! JEAH ! Mitä on tulostaulussa, kun pilli soi ottelussa vikan kerran?
 4. Kakkonen

  Jaa, taitaa Gnisulla olla nippu kasassa. Kuuntelin eilen HPS:n ja Puiun treenipeliä tuijotellessani ja miesten vieressäni jutustelevan, et siellä olis kovaa nippua tarjolla tälle kaudelle, yli kakkosen tason. Olis siis nousussa Gnisu, matkalla yköseen (kö)? Mä vähän huonosti tunnistan pelaajia nimeltä, mutta siellä taitaa olla Sihvolaa ja muitakin HIFK:n nipusta..?
 5. Kotimaiset lupaukset !

  Itse en tuota tiennyt eli ihan hyvä tarkennus ! Onneksi tuolla 16 v hepulla on vielä aikaa kehittyä Ja onhan noita lupauksia ollut kautta aikain ja sitten tosipeleissä sulaneet totaalisesti.. Katellaan. Pitää kesän mittaan ottaa muutama peli kiikariin tuolta joukkueelta, jos vaikka pääsisi nautiskelemaan kauniista pelaamisesta. Aika sulavaa ja helpon näköistä oli eilenkin pari "juttua".
 6. Ketju tälle ! Olen käynyt katsomassa PK-35:n pelejä, 20-vuotiaiden SM-karsintoja. Niillä on yks helvetin kova junnu pelaamassa. Sälli on vasta 16 vuotias ja pelaa vanhempiensa kanssa kuin olisi kotonaan. Pelaaminen on rentoa ja sälli vaan naureskelee, vaikka koiville tulee sekä pallon menetyksiä siinä sivussa. Taitoa, voimaa ja vauhtia piisaa, niin pallon kanssa kuin ilmankin. Uskomattoman mageeta katella. Haastaa ja menee ohi usein yhdestä, kahdesta tai kolmestakin pelaajasta. Tänään katoin PK:n sivuilta sällin tietoja.. Joo o. On maalejakin tehtaillut. Sälli pelannut 133 ottelua ja tehnyt niissä maaleja 216 kipaletta eli kyllä se jotain osaa. Juttelin yhden tutun dumarin kanssa ja hän kertoi viime kaudella vislanneensa sällin jonkun pelin ja kertoi kyseisen pelaajan tehneen välillä kentällä mitä tahtoi. Mä näin vähän samaa tuossa yhdessä pelissä, kun pelaaja haastoi ja ohitteli vastustajia lähes kuin olisivat olleet pujottelukeppejä. Ja haastoi paljon, lähe joka tilanteessa, mutta osasi tuo myös syöttää palloa ja usein sitä tekikin. Ilolla lähdössä Taliin La katsomaan sällin otteita.. Nimi on Jonathan Muzinga ja pelinumero 70. Lempinimi taitaa olla Jojo. Toivotaan että on kunnossa ja pelipäällä la, kun PK, kohtaa tärkeessä pelissä Hongan. PK:n pakko voittaa ja Honka tarvii vähintään tasurin, tappio ei käy. En tiedä tuosta SM-karsinnan systeemistä, eli mitä ylemmän viivan alla olevien kohtalo on.. karsivatko vielä SM paikasta, vai kuinka..? Riippuu kuinka homma toimii niin Honka saattaa myös tarvita voiton, jolla se voi nousta ylemmän viivan päälle, toki sit ei vaan omissa käsissä. Erkka istui PK:n viime viikonlopun peliä tuijottelemassa, jossa Jojo ei ollut ihan niin vakuuttava. Olikohan Erkka ehkä katsastamassa nuoren miehenalun edesottamuksia, vai liekö ollut katsomassa muuten vain.. Mä luulen ettei tää sälli kovin montaa peliä vanhene PK-35:ssa. On kova, on sen verran kova. Vanheneekohan Suomessa edes pitkään? Pitäis varmaan laittaa tutun tutulle postia, joka skauttaa pelaajia ulkomailla ja ulkomaisiin huippuseuroihin. Tuliskohan ne hakemaan sällin sinne Mä luulen et se lähtee kyl ilman muakin, jos on noin helvetin kova ja varsinkin jos pelailee monissa peleissä kuten tuossa ensimmäisessä näkemässäni. Kaksi peliä vasta nähnyt, mutta takuu varmasti kuljen kesän katsomassa tuon pelaajan otteita !!!!
 7. PÄIVÄN PELI !

  Gnisu haki helpon voiton MP ottelusta, mutta se ei riittänyt SM-paikkaan tai siitä karsivan paikkaan siis. Gnisulle ei maistunut maalinteko lopussa, vaikka niillä oli paikkoja moneen maaliin, mutta kun ei niin ei. Nyt pelit kun pelattu niin ovat PK-35:n kanssa tasapisteissä, mutta huonommalla maalierolla jäivät karsintapaikan ulkopuolelle. Ja toki tuo illan kuumaksi ajattelemani ottelu ratkaisi homman PK-35 eduksi, kun nuorukaiset hakivat Hongasta voiton Kauniaisten kuplasta. Täytyy sanoa ettei tuomari ollut kovin kummoinen tuossa jälkimmäisessä ottelussa. Pelin intensiteetti kuoli, kun tuomarin piti osoitella valtaansa, antamalla pienestäkin mielenosoituksesta kortin ja sit jaloille tulot jäi koko pelin alun kortittamatta. Aika kuraa, mutta eipä ollutkaan mun valmentama tuomari Honka vaikutti aluksi melko vastaantulijalta, kun ekan kympin sisään PK teki pari maalia ja Hongan peli oli aika hakusessa. Pääsi Honkakin peliin mukaan ja väänsivät ihan nätisti tasoituksen 2-2, mutta lopussa PK-35 halusi enemmän voittoa ja sen saikin. Pari keltaista tuomari tarjoili PK:n pelaajille pienestä mielenosoituksesta. Sit ku Jojo revittiin kumoon tai sukitettiin ku oli menossa yksin läpi ni jäi kortit taskuun, paitsi yhdessä tilanteessa. Ai jai jai.. Eniten jäi tuo heikko sietokyky häiritsemään, ettei pientä kiukuttelua kuumassa ottelussa kestänyt, vaan heti antoi lapun. Eikä tuo kiukuttelu ollut edes kovin voimakasta tai suoraan häneen kohdistuvaa. Aika heppoisia eleitä pelaajilta. Mikä tärkeää tuomarin työssä, se oli mielestäni vääristynyt tässä ottelussa. Hän nousi pelin keskiöön kovin usein osoittaessaan valtaansa ja se ei ole hänen työnsä tarkoitus. Valta on tärkeä olla, vai pitäisikö sanoa mielummin auktoriteetti. Ei hyvällä itsetunnolla varustetun tuomarin tarvitse sitä pienimmästä henkisen puolen tönimisestä ryhtyä valtaansa näyttämään mahtipontisesti Pelin "virtaus" mielestäni kärsi tuomarin työskentelyn seurauksena.
 8. PÄIVÄN PELI !

  Terve kaikki ! Tämän otsikon alla voisi olla ajankohtaista tietoa kaikista mahdollisista jalkapallopeleistä, mitä tänään tai huomenna tarjolla ja missä? Itseä kiinnostaa katsella jalkapalloa laidasta laitaan, niin kotimaisia alasarjan pelejä kuin koviakin pelejä, mutta aina ei tiedä milloin ja missä pelit ovat, tämän otsikon alta helpotusta ottelunälkään. Huomenna taitaa tulla tämä: CONCACAF Gold Cup 2015 Final Jamaica vs Mexico -Sami Aihe siirretty /Moderator
 9. PÄIVÄN PELI !

  Tänään on kyl kuumat pelit tiedossa. Pitää käydä pari katsomassa. Talissa ensin kolmelta Gnisu Kohtaa MP:n eli 20 vuotiaiden SM-karsintaa ja sen pelin tuloksella on merkitystä illan toisen ottelun eli Honka vs PK-35 kannalta. Gnisun pakko voittaa, jotta edes mitään mahdollisuuksia ja PK - Honka pelissä toivottavasti pakkovoitto kumpaisellakin edessä, jotta tiukkaa on luvassa. Aika mageeta tänään luvassa !! Myöhäisempi peli Kauniaisissa ja klo 19.10 alkaen. UUU!!!!
 10. Kotimaiset lupaukset !

  No ni ! Tänään olis PK-35 vs Honka klo 19.10 Volkswagen halli TN eli sinne !! Mielenkiinnolla odotan kuinka tuo PK:n lupaus tänään touhuilee tiukassa pelissä !
 11. PÄIVÄN PELI !

  Olipas peli ! Melkosta menoa lopussa. Hyvin intensiivinen loppu !! Talin halli on kyl kuumottava. Pari pelaajaa juoksi vauhdilla seinään, toinen avustettuna selästä ja meinas kyl käydä huonosti. Pitäis jotain tehdä hallilla ennen kuin joku kuolee. Olisko kaksi metriä päätyviivasta seinä ja muistaakseni betonia, jossa metrin korkeudella lautoja muutama. Itse jouduin viime vuonna ajelluksi tuolle seinälle ja se ei varmasti ollut kaukana, että olisi käsi mennyt poikki, sain siis käden eteen. Tänään pari pelaajaa pää edellä seinille.. Katsomossa oli läjä somppuja, joilla oli hyvä meno päällä. Homma lähti lapasesta, kun huutelu oli jo tuomarin tappamista ja muuta paskaa. Melko asiatonta menoa ja ei kuulu kyllä kentän reunalle moinen Pelin lopussa samainen porukka rynni kentälle juhlimaan kaverinsa tehtyä voittomaalin. Niin kauan kuin meno olisi asiallista ja ei mitään paskan huutelua niin ok tuoda fiilistä katsomoon, mutta moinen paska ei sinne kuulu. Yks nuori sälli puhui kovaan ääneen menevänsä puukottamaan tuomaria pelin jälkeen ja muuta vastaavaa. Ei mitään lapsia enää, joten pitäisi ymmärtää ettei moista voi oikein huudella katsomossa. Peli oli kuitenkin melko mukavaa katseltavaa. Odotin vähän PK-35:n numerolta 70 ihmetekoja, Jojo taisi olla lempinimi, mutta melko vaisu tänään. Ei paljon palloja nuorukaiselle pelattu. Edellinen peli oli kyllä kova, jos punasta ei lasketa. Sälli haastoi koko ajan saadessaan pallon ja hyvin haastoikin. Nyt ei paljon näkynyt tuota ja pallokin karkaili. Pk voitti vikan minuutin maalilla ottelun ja sai tärkeät pisteen. Seuraavaksi olisi vastassa Honka, joka tasapisteissä, mutta maalieron turvin johdossa, jos sillä mitään merkitystä on. Melko mukavan intensiivinen peli, osan aikaa ja sopivan vauhdikasta. VJS näytti aluksi vievän pelin, mutta PK sai vaparin jostain 30 metrin hujakoilta ja paukutti siitä nätin laskevan pallon riman kautta yläkulmaan. Ei pitkään juhlia kestänyt kun VJS tasotti kovalla vedolla keskeltä kenttää, jostain 16 hujakoilta. Sit jonkun verran myöhemmin vapari VJS:lle ja ne pisti melkein samanlaisen pallon maalin perukoille kuin PK omasta vaparistaan. PK tasotti tovin kuluttua päädystä matalan keskityksen jatkoilta takatolpalta ja sit oli toi PK:n vikan minuutin vaparin jatkoilta puskien sisään, sekä päälle kovat tuuletukset Jotta sellasta tänään.
 12. PÄIVÄN PELI !

  Tänän olis viel Talissa peli 20 vuotiaiden SM karsintaa, jossa PK-35 kohtaa VJS:n. PItää suksia katsomoon ! Tule sinäkin, kyrsää ei hallista saa ja vähän kylmäkin on istua, mutta parempaan ei tässä maassa tähän aikaan vuodesta venytä Niin, peli alkaa 20.15...
 13. Kolmonen

  Olen käynyt muutaman kolmosen pelin katsomassa ja täytyypä todeta, että ajoittain niiiiiiin laadukasta menoa, ettei paljon Veikkausliiga kiinnosta. Pelit ilmaisia Tänään olin katsomassa PK-35:n ja HIFK:n peliä. Ottelu oli hyvin vauhdikas, varsinkin ensimmäisen puolikas. Toisessa hieman hiipui, mutta oli kivaa seurattavaa silti. Maaleja tuli muutama ja olivat komeita, komeampia kuin meidän veikkausliigassa yleensä näkee. Tarjoilu Pihlajanmäessä oli riittävää ja hyvin edullista. Kahvi ja jätski 2,5 €. Kyllä mun sydän on kotimaisen jalkapallon sisällä Tätä voisin rakastaa hamaan tappiin saakka. Hyvä ilma, mukava peli ja kivaa seuraa kentän reunalla. Ei kiire mihinkään ja pientä jutustelua lajista :,) Taitoa ja tasoa piisaa, laadukasta menoa ja sydämellä tekemistä. Nämä kaikki tuntuvat puuttuvan monesta muusta touhusta maassamme. Kun homma kasvaa liiaksi, jotain menetetään. Panokset koetaan liian koviksi ja hampaiden kiristys alkaa. Ollaan niin laadukkaita, että se itse tarkoitus unohtuu, se rakkaus katoaa tilastoihin ja varmuuden hakemiseen. Ei rakkaus ole koskaan niin varmaa, se on ja ei ole. Kolmosessa monia hyviä joukkueita seurattavaksi ja vain rakkaudesta lajiin, sama kuka voittaa !
 14. Suomen Cup

  Harmillista kun pelaavat samaan aikaan pelit. Täällä olis ollu kiinnostusta mennä pariin lähellä olevaan peliin, mutta nyt pitää valita
 15. Kirjallisuus

  Mulla menossa Jouce McDougall:n kirja Ruumiin näyttämön, se paneutuu psykosomatiikkaan. Kevyttä lukemista kevätpäiville Toisessa kädessä Kulkee kirja Yhteisö Dynamiikka, jossa hyviä upotuksia ryhmien sisäisestä puuhastelusta. Pöydällä odottaa myös Tunne aivosi ja Ihmisen mieli, josko saisi valmentajille kaivettua lisää konkreettista faktaa, kun eivät näitä psykojuttuja oikein kestä kuunnella muuten Oheislukemistona muutama kirja emaloimisesta, kun tuli haettua Hämeenlinnasta jokunen kilo emalia ja sillä voi puuhastella jotain kaunista.. Aika tietopainotteista näyttäs olevan toi mun lukemisto tällä erää. Alotin mä jotain romaaniakin, mutta se jäi vähän piippuun.. Yhdyn edelliseen kirjoittajaan eli Lukekaa ihmiset lukekaa Ja lapsille iltasatuja tietty
 16. Suomen Cup

  Olin eilen korkkaamassa "terassikautta" Matinkylässä, kun Honka kohtasi Gnistanin. Kylmä ku perkele istua katsomossa. Villakalsarit, pari villapaitaa, villasukat ja untuvatakki + pipo ja huppu. Kylmä tuli. Jännä peli, vaikka Gnisu sen selkesti vei. Tunnetila Gnisulla oli voitontahtoinen ja Honka yritti jauhaa alhaalla. Mukavaa katsella Gnisun peliä, olivat ajoittain aika kipakoita puskemaan kohti vastustajan maalia. Yksilötasolla voittoja ja kun taas Honka tyri ja oli vähän höntysen oloinen. Kyllä pelit vois lämpimässä pelata, ehkä olis aika Suomeenkin saada sellainen lämmin halli, jossa uimaranta sisällä ja baarissa vois siemailla limskaa naamaan peliä rantatuolista toljotellessa
 17. Suomen Cup

  Oho, miksköhän mä oon tähän ketjuun lykkiny ton P20 pelin, sori. Tänään olis tajorjolla naisten Cupin peli Esport areenalla, Honka kohtaa ONS:n klo 16.30.
 18. Erotuomarikehitys

  Terppi kaikille ! Tässä pieni tovi palloliiton erotuomareiden kanssa touhuttu ja ja voin kertoa et hiton mukavaa/mageeta on ollut ! Rakkaudesta lajiin, puolin ja toisin ! Tapasin eilen tuttua, toisen lajin valmentajaa ja jäin hyvien keskustelujemme pohjalta mietimään, kuinka pitkään kestää uudenlaisen puhumiskulttuurin juurtuminen organisaation sisään, siis tässä tapauksessa palloliiton erotuomaritoiminnan sisään? Kun erityisesti tunteiden sävyttämä puhumisen kulttuuri juurtuu osaksi kokonaisuutta, se luo vahvan ja kestävän pohjan kasvulle ja kehitykselle. Työni kautta se juurtuu osaksi palloliiton erotuomaritoimintaa, mutta kuinka pitkään ja paljon työtä se vaatii, jotta se leikkaa läpi koko organisaation ja jää vaikuttamaan sen toimintaan? Nyt kanssani töitä tehneet erotuomarit ovat osaksi jo itse kouluttajia ja he jakavat omaa osaamistaan uusille tulokkaille, jolloin uudet tulokkaat saavat psyykkistä valmennusta automaattisesti kouluttajiensa kautta. Organisaatiossa vaikuttavat varmuudella vielä tukahduttavat voimat, kun avoin puhe ei ole kaikille tuttua, sitä pelätään, ehkä vieroksutaan tai ei oikein osata. Monessa organisaatiossa/seurassa tapahtuu helposti se heikentävä/jarruttava kahtia jako, hyvää ja pahaan, kun joku on mulkku ja toinen hyvä tyyppi. Kun tunteista puhumisesta tulee osa arkea, niin se rikastuttaa ja syventää elämää kaikkinensa, niin organisaation sisällä kuin sen ulkopuolella ja se on myös hyvä lääke purkamaan kahtia jakautumista organisaatioiden sisällä. Viime kaudella tein säännöllisesti töitä yhden ryhmän kanssa ja hieman epäsuorasti kahden muun ryhmän eli 10 aktiivisesti kanssani psyykkailemassa (tapasimme noin kolmen viikon välein, aina 2 h kerralla) sekä sen lisäksi noin 20 osallisena jorinoitani kuulemassa, otteluseurantojen ohessa (noin kerran kuussa) sekä kävin pari kertaa psyykkailemassa heitä. Tämän vuoden työmaa palloliitossa minun osaltani on kaksi eri ryhmää aktiivisesti kanssani psyykkailemassa (parin-kolmen viikon välein) ja sit erikseen noin 20 tuomaria, joita tapaan muutamia kertoja nyt keväällä ja pari syksyllä. Lisäksi kouluttaja/kouluttajat mukana ajoittain tapaamisilla. Ylemmän tason erotuomareita ei ole kovin paljon pääkaupunkiseudulla ja jos ison osan kanssa tulee tehtyä töitä, se luo vahvaa osaamispohjaa psyykkisen puolelle erotuomaritoimintaan. Tämän vaikutus näkyy pitkässä juoksussa kansainväliselle organisaatiolle eli FIFAlle ja meidän tuomareita tulee näkymään varmasti myös isoissa otteluissa. Kehityksellinen aikajänne tähän pääsemiseksi on minun kuvitelmissa melko pitkä, mutta toki yksittäisiä poikkeuksia mahtuu joukkoon.
 19. PÄIVÄN PELI !

  La 2.2.2019 Olis pari SM karsintapeli Talissa. P20 ikästen pelejä. 16.30 Gnistan vs. PK-35 ja klo 18.30 Atlantis FC vs. FC Honka. SInne siis ! Nami nami !!
 20. Näkemäsi futismatsit 2016

  Kai vois tehdä tilastoa paljonko pelejä tulee katseltua, olishan siitä jotain iloa noita yleiskausariviritelmiä laskeskellessa.-. Aika paljon tulee katseltua matseja kauden aikana, kun noita kolmosen pelejä tulee koluttua, jonkin verran kakkosta ja yköstä sekä muutama liigaakin.. + kaikki junnujen pelit ja eri lajit. Tällä kaudella varmaan raja venyy, kun tuomareita tuli lisää palloliitolta valmennuksen piiriin. Nyt ykösen ja kakosen nousseille dumareille ryhmä. Tän uuden ryhmän kautta tulee käytyä varmasti paljon enemmän ykösen ja kakosen pelejä kahtelemassa. Noi Junnujen karsinnat on varmasti hyvää hupia, näin ainakin niitä nuorten juoksuja katselleena uskallan luvata. Ensi la Talissa pari putkeen ja voisin kuvitella et aika säpinää ! Oli kuulemma edellinen taisto Talissa kovaa menoa. Harmittelin niin ku jäi väliin.. Mut nyt la roikun kahvassa jo baarin avautuessa !
 21. Suomen Cup

  Tulevana lauantaina 2.2.2019 olisi pari P20 SM-karsintapeliä Talissa. Gnistan kohtaa PK-35:n klo16.30 ja sen jälkeen klo 18.30 Atlantis FC painii FC Honkaa vastaan. Noi lähen salettiin kattomaan!! Taidan ottaa makuupussin ja mennä jo edellisenä iltana ovelle, jotta pääsee istumaan keskiviivan paikkeille. Maukasta pallokautta maistellessa. Nam nam !
 22. Fyysisyys, keho, itsetuntemus

  Mitä kehonkuva on? BBC dokumentti kehon sisäisestä kellosta: Tossa olis linkki Sisäinenkello on mielen ja kehon yhteyttä. On toisaalta mielenkiintoista, onko tuo yhteys olemassa vai ei. Monilla tuo varmasti toimii ilman sen "tuntemista" eli perustuu varmasti siihen, että meidän oletetaan kuuntelevan vanhoja ja viisaita, valmentajia ja vanhempia, ei omaa kehoamme-.
 23. Fyysisyys, keho, itsetuntemus

  Terve. Tuumailu käynnissä ja siitä puhumista ympäriinsä, miksei täälläkin. Tarinaa pukkaa Olin hiihtämässä pari iltana, ennen kuin keli vaihtui taas plussaksi. Käyn usein myöhään ladulla, että saisin sen oman rauhan ja ei tarvitsisi olla koko ajan huomioimassa muita. Saan työssäni ja harrastuksessani ottaa muita huomioon ihan riittävästi Luonto on hyvin kaunis näin helmikuussa, kun kello lähenee kymmentä on jo pimeä, mutta taivas on ollut nyt todella kirkas ja kuulas. Se saa metsän näyttämään kauniilta pimeän ja valkoisen lumen ollesa vieri vieressä. Välillä on mykistävää pimeän metsän ja aakean vuorotellessa, siinä on jotain maagista kauneutta. Hiihtoreittiini kuuluu paljon tasaisista ja muutama loiva mäki. Olin laduilla ja mietin että haluan laskea mäen silmät kiinni. Se tuntui todella mukavalta jo ajatuksenakin. Mäki oli melko loiva, ei kovin pitkä, eikä puita näkynyt aivan ladun vieressä, joten oli aika turvallista laskea silmät kiinni. Tuumasta toimeen. Mäen nyppylän päällä pieni tuuppaus ja silmät umpeen. Alkuun oli aika jännittävää. Ei kovin pitkään uskaltanut pitää silmiä kiinni. Olo touhusta oli kuin lapsella, se voitonriemuinen löytämisen ja onnistumisen tunne. Samaa tein kesällä pyörällä ajaessa, mutta se ei ollut niin rentoa, koska riski ajaa pöpelikköön oli aika paljon suurempi. Se rentous kun antoi ladun viedä, se tuntui maagiselta. Suljet silmät ja normaalisti käytössä oleva aistisi on pois käytöstä. Se sai minut kääntymään muihin tarjolla oleviin. Oli hyvin jännää kuunnella/tuntea kehon toimintaa. Pienet lihakset tekivät töitä mukaillen ladun pieniä ja hentoja muodonmuutoksia. Tunsi aina milloin mikäkin lihas toimi ja kuinka paljon. Olo oli hauska ja huvittunut. Olin tavallaan todella jännittynyt, olin valmis käyttämään lihaksiani pystyssä pysymiseen, mutta samalla olin rento. En pelännyt mahdollista kaatumista liiaksi. Lihaksien toimintaa oli uskomattoman nautinnollista seurata silmät kiinni. Tuo laskeminen oli jatkuvia yllätyksiä täynnä, koska en tiennyt minne päin latu oli milloinkin hieman painunut. Vieläkin tätä kirjoittaessa tilanne saa hymyn nousemaan Olin kuin lapsi hiekkalaatikolla ensimmäistä kertaa. Tämä kaikki juontuu Liikuntamyllyssä tekemästäni työstä näinä viime viikkoina. Olen istunut kymmeniä tunteja seuraamassa urheilijoita harjoituksissa ja elämäni ensimmäiset pienemmät hallikisatkin tuli nähtyä. Olen toistuvasti kiinnittänyt huomioni urheilijoiden tapaan katsoa jatkuvasti kelloaan. Siinä on jotain ärsyttävää. En pääse irti ajatuksesta, että urheilijalta puuttuu jotain mielen ja kehon yhteydestä. Sisäinen kello itselläni on usein hyvin tarkka, jos haluan. Tunnen kehoni toiminnan ja mihin se pystyy. Urheilijat näyttävät tarvitsevan kellon tuoman ajan suorituksensa seuraamiseen. Ulkoinen mittari. Mitattava määre. Ymmärrän, kisoissa sitä mitataan. Vai mitataanko? Jos olet vain ennen muita maalissa niin ei sillä ajalla niin väliä ole. Samasta aihe on noussut esille valmennuksessa ja se nousee aina valmennnettavien puheista, miltä näyttää ulos päin. Mietin itse miksi se on näin? Siinä se oman itsen tunteminen ja siihen luottaminen on keskeneräistä. Otin kirjahyllystäni muutaman kirjan, jotka käsittelevät kehollisuutta, sekä sen ja psyykkisen yhteyttä jollain tavoin ja rupesin tuumailemaan aihetta hippasen syvemältä. Toinen tarina ja se myös liittyy löyhästi aiheeseen. Tein soittimia harrastuksena kymmenen vuotta. Jossain vaiheessa, ihoni alkoi voimaan erittäin huonosti. Silmiä poltti ja nahka lähti silmäluomista ja ihon uurteet kasvoilla olivat ikään kuin tulehtuneet. Tätä kesti pitkään, varmaan vuoden tai pari. Sitä ei ollut koko ajan, mutta se ilmestyi ajoittain. En ymmärtänyt kehoani yhtään. Joskus tein havainnon kun olin ollut poissa verstaalta pari viikkoa, ettei minulla ollut oireita. Ajattelin voisiko se liittyä sinne. Mietin sitä ääneen verstaalla käydessäni. Ongelmaa oli vaikea selvittää, sillä oireet alkoivat jälkijunassa, joka selvisi myöhemmin. Kävin välissä lääkärilä. Lääkäri oli aika paska, sanoi jo ovelta että minulla on atooppinen iho, ei muuta. Istuin alas ja kerroin epäileväni allergiaksi ja liittyy varmaan soitinverstaalle tai johonkin muuhun. Lääkäri pysyi tiukkana ja sanoi että aivan selvä tapaus, atooppinen iho, eikä mikään allergia. Olin vielä eri mieltä ja sanoin että tunnen itse oman kroppani ja tiedän että ihoni on tyypiltään aika kuiva, mutta tämä on nyt jotain muuta. Lääkäri oli varma ovelta antamastaan diagnoosista ja määräsi minulle atooppisen ihon hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. En ollut kovin tyytyväinen, mutta kokeilin. Kun oireet tulivat niin polte silmäluomissa vain lisääntyi määrätystä lääkkeestä. Ei kelvannut minulle. Kokeilin olla pari viikkoa pois verstaalta ja oireet katosivat. Menin verstalle aamusta, hioin tuota allergian aiheuttajaksi epäilemääni puuta ja lähdin pois. Ei mitään reaktioita. Illalla alkoi naamaa polttamaan ja oireet palasivat. Ne kestivät noin viikon / kaksi. Olin sen ajan pois verstaalta ja pari viikkoa siihen päälle. Ei oireita. Menin verstaalle ja hion samaista puuta. Illalla oireet alkoivat. Nyt homma oli minulle selvää pässinlihaa. Pääsin allergiasairaalaan tutkittavaksi ja tutkimuksissa selvisi sama asia, jonka jo tiesin. Erittäin paha allergia kyseiselle puulle. Paras hetki oli kun kävin reilun vuoden kuluttua terveyskeskuksessa ja näin sattumalta samaisen lääkärin käytävällä, joka piti atoopikkona. No, puheliaana miehenä nykäsin hihasta ja kysyin muistaako hän tapaukseni vuoden takaa, kun hän väitti ja väitti vastustelustani huolimatta atoopikon ihoksi? Hän muisti. Sanoin että olin ollut juuri allergiasairaalassa ja totesivat todella voimakkaan allergian minulle. Lääkäri oli vähän että no sepä hyvä kun löytyi syy. Minä hänelle sanomaan, että sinun pitäisi lääkärinä oppia kuuntelemaan potilaita. Olen 40 vuotta ollut kehossani ja tunnen sen hyvin, mutta sinä et kuunnellut yhtään, mitä minulla oli siitä sanottavaa. Kyseinen lääkäri veti herneet nenuun ja kääntyi välittömästi kannoillaan, luonnollisesti sanomatta minulle enää sanaakaan. Hyvin kesti kritiikin, urpo Samaa tarinaa on myös Liikuntamyllystä, jossa eräs urheilija kertoi menettäneensä hyvin ilmeisen Olympia paikan. Hän oli jossain kisoissa kertonut valmentajalle olevansa kipeä ja tämä ei uskonut, ottanut tosissaan ja urheilijahan urheili. Hän urheili itsensä niin kipeäksi ettei toipunutkaan ihan heti ja kisapaikka taisi karahtaa sen seurauksena kiville. Urheilija otti tämän itse puheeksi, kun sanoin että hyvällä itsetunnolla on iso merkitys urheilussa. Hän sanoi ettei hänellä ollut tuolloin riittävästi olla eri mieltä valmentajan kanssa, pitää puoliaan, luottaa itseensä. Urheilijan luottaminen oman kehonsa tuntemuksiin on siis tärkeää. Rajoista myös kyse, missä ne kulkevat, mitä kehon viestejä kuunnella herkemmin ja minkä verran on hyvä rasittaa vaikka ei tunnu niin hyvältä. Kipu puhuu fyysisyydestä omaa kieltään. Tässä vähän avausta kehollisuuteen. Se liittyy oleellisesti myös mielen toimintaa. Niitä ei voi erottaa toisistaan. Ne kommunikoivat ja niiden kommunikaatio ja sen herkkyys on tärkeää. Se mahdollistaa paljon, mutta tekee helposti myös mahdottomaksi paljon.
 24. Psyykkisen valmennuksen tekijöitä Suomessa

  https://katjapasanen.fi/
 25. Terve Yritän kasailla tänne kaikki ne tekijät, joiden tiedän tekevän tätä hommaa Suomessa jollakin tavalla ja jossakin lajissa. Rajallinen otos, koska en etsi tekijöitä niin järjestelmällisesti, mutta antaa hieman laajemman kuvan tästä hommasta. Markus Arvaja tekee FC Reippaaan leivissä tätä hommaa. On nyt ollut mukana toiminnassa 6 vuotta (ainakin junioreiden kanssa). Antti Peltonen toimii SJK:ssa mentaali valmentajana. Minna Marsh on pari kirjaakin kirjoittanut ja työskentelee aktiivisesti urheilun monella saralla. Marko Malvela. Ainakin uimareiden olympiajoukkueen parissa hommissa ja myöhemmin selviää mitä kaikkea muuta.. Niilo Konttinen (KIHU). Tämä mies on monessa mukana, kehittää maamme huippu- ja kilpaurheilua, mukana jääkiekossa ja yksilövalmennusta psyykkisellä puolella ilmeisen laajalla skaalalla. Lista jatkuu, kun kaivan esille löytämiäni henkillöitä tai yhteisöjä, tässä nyt alku tälle ketjulle..
×