Jump to content
Sign in to follow this  
roosmat

EM-kisojen virallinen pelipallo

Recommended Posts

Adidas EUROPASS - 2008 Jalkapallon EM-kisojen ennennäkemätön virallinen ottelupallo

 

Panostettuaan yli kahden vuoden ajan laajamittaisesti tutkimukseen ja kehitykseen, adidas voi nyt esitellä maailman kaikkien aikojen parhaan jalkapallon, jonka nimi on adidas EUROPASS.

 

Testien tulokset osoittavat, että adidas EUROPASS on pyöreämpi, tarkempi ja koostumukseltaan yhdenmukaisempi kuin yksikään sen kilpailijoista. EUROPASS-pallon pinnan PSC-Texture™ -teknologia tarjoaa potkuihin säällä kuin säällä enemmän voimaa, kierrettä ja pallonhallintaa (Power, Swerve and Control).

 

Kuten vuoden 2006 jalkapallon MM-kisojen virallinen ottelupallo +TeamgeistTM , adidas "EUROPASS" on koottu 14 paneelin uudenlaisella kuumasaumaustekniikkalla (Thermal Bonding Technology)

 

Ainutlaatuinen rakenne lisää niin kenttäpelaajien kuin maalivahdinkin pallonhallintakykyä ja auttaa heitä ennakoimaan pallon käyttäytymistä myös hankalissa sääolosuhteissa.Palloa on testattu huolellisesti ja testien tulokset osoittavat, että adidas EUROPASS on pyöreämpi, tarkempi ja koostumukseltaan yhdenmukaisempi kuin yksikään sen kilpailijoista.

 

adidas aloitti jalkapallojen valmistuksen jo vuonna 1963 ja on tällä hetkellä maailman johtava valmistaja. adidas on vuodesta 1970 toimittanut viralliset ottelupallot kaikkiin suurimpiin UEFA:n ja FIFA:n järjestämiin jalkapallon arvokisoihin. Vuodesta 2008 lähtien adidas valmistaa myös viralliset ottelupallot Afrikan jalkapalloliiton (CAF) Africa Cup of Nations-kisoihin.

 

Testitulokset EUROPASS pallolle

 

Robottijalka:

 

adidas jalkapallolaboratoriossa Scheinfeldissä on huipputekniikkaa edustava robottijalka, jota käytetään erilaisissa palloille suoritettavissa testeissä. Koneen avulla on mahdollista toistaa identtinen potku täysin samasta kulmasta ja samalla nopeudella ja voimakkuudella, aina vain uudelleen. High speed-kamera on asetettu potkukohdan viereen iskuvoimakkuuden analysoimiseksi. Uusi 14 paneelin koostumus, jossa on pienempi määrä saumoja, tekee pallon suorituskyvystä huomattavasti tasaisemman, osuipa potku sitten mihin tahansa pallon osaan.

 

Ympäryysmittatesti:

 

Yhdenmukainen ympärysmitta on tärkeä, jotta pallo on ihanteellisesti hallittavissa kuljettamisen ja ohjauksen aikana. Keskimääräisen ympärysmitan laskemiseksi jokainen pallo mitataan 10 eri kohdasta.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: 68.5 cm - 69.5 cm

adidas EUROPASS. 69.0 cm - 69.25 cm

 

Pyöreystesti:

 

Jalkapalloilijan taidot pääsevät oikeuksiinsa vain silloin, kun pallo on täydellisen pyöreä. Mitä täydellisempi pallon pyöreys, sitä tasaisemmin pallo lentää, sitä täsmällisemmin se osuu kohteeseensa, ja sitä paremmin sen lentokaari on ennakoitavissa. Paneelimuoto yhtenäistää energiasiirtymän ja minimoi kulmien määrän. Suuremmat paneelit puolestaan tekevät potkupinnasta selvemmän. Pallon halkaisija mitataan 16 eri kohdasta, minkä jälkeen lasketaan keskiarvo. Suurimman ja pienimmän halkaisijan täytyy olla erittäin tiukkojen raja-arvojen sisällä.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: enintään 1,5% ero

adidas EUROPASS. enintään 1,0% ero

 

Vedenimukykytesti:

 

Märkä ja raskas jalkapallo käyttäytyy melkoisen eri tavalla kuin kuiva pallo. Se lentää hitaammassa kaaressa, pomppaa huonommin, ja sitä on hankalampi saada kierteiseksi. adidaksen patentoitu kuumasaumausteknologia (Thermal Bonding Technology) tekee jalkapallosta virtuaalisesti vedenkestävän. Sen seurauksena uuden pallon suorituskyky käsittää aivan samat ominaisuudet pelattaessa märissä ja kuivissa olosuhteissa.

 

Vedenimukykytestiä varten pallo puristetaan kasaan, ja sitä kieritetään vesisäiliössä 250 kertaa, minkä jälkeen pallo punnitaan. Myös vesi punnitaan ennen pallon kastelua ja sen jälkeen.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: Vedenimukyky: paino ei saa nousta yli 10%

adidas EUROPASS: Vedenimukyky: paino ei saa nousta yli 4,5%

 

Täydellistä painoa koskeva testi (420 - 445 grammaa)

 

Kaikkia ammattilaispelejä pelataan useilla palloilla. Pallojen suorituskyvyn täytyy olla samanlainen. Yhdenmukainen paino on tässä yhteydessä ratkaisevan tärkeää. Jos pallo on liian kevyt tai painava, se saattaa lentäessään liikkua odottamattomalla tavalla.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: paino 420 - 445 grammaa

adidas EUROPASS. paino 441 - 444 grammaa

 

Muodon ja koon säilymistä koskeva testi:

 

Yhdessä jalkapallopelissä palloa potkaistaan yleensä noin 2000 kertaa. Kuitenkin jatkoajan ensimmäisellä minuutilla pallon suorituskyvyn täytyy olla aivan sama kuin varsinaisen peliajan ensimmäisellä minuutilla.

 

Muodon ja koon säilymisen testaamiseksi FIFA:n hyväksyntätunnusta varten pallo laukaistaan teräslevyyn 2000 kertaa 50 km/h vauhdissa. Testin jälkeen ilmanpaineessa ja pallon pyöreydessä saa esiintyä vain minimaalisia muutoksia, ja ilmaventtiilin ja ommelten tulee olla vahingoittumattomia.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: 2000 kertaa 50 km/h vauhdissa

adidas EUROPASS. 3500 kertaa 50 km/h vauhdissa

 

Rumputesti:

 

adidas kehitti rumputestin taatakseen painetun pinnan korkean laadun ja kestävyyden sekä pallon ainutlaatuisen muotoilun ja ulkonäön. Laminointitekniikan avulla adidas EUROPASS -pallon kuviointi painetaan läpinäkyvän pinnan alapuolelle, jolloin pallon pinta pysyy poikkeuksellisen kestävänä ja säilyttää ainutlaatuisen ulkonäkönsä entistäkin kauemmin.

 

Kimmoisuustesti:

 

Pelaajien täytyy kyetä ennakoimaan pallon reagoimista voidakseen ohjata syöttöjä rinnan, reiden tai jalan kautta.

 

Tässä testissä pallo pudotetaan teräsalustalle 2 metrin korkeudesta kymmenen kertaa. Korkeimman ja matalimman pompun välinen ero ei saa olla yli 10 cm.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: ero ei saa olla yli 10 cm

adidas EUROPASS. ero ei saa olla yli 2 cm

 

(143 - 145 mitattuna 20°C lämpötilassa)

(135 - 136 mitattuna 5°C lämpötilassa)

 

Ilmanpainetesti:

 

Jos pallo menettää ilmaa ottelun aikana, sen käyttäytymistä on vaikea ennakoida, tai se saattaa reagoida epäjohdonmukaisesti. Pitkät syötöt ja matalat siirrot ovat silloin lähes mahdottomia.

 

Tässä testissä pallo puhalletaan täyteen ilmaa, ja sen ilmanpaine mitataan kolmen päivän kuluttua. Pallo ei saa menettää kuin määrätyn prosenttiosuuden ilmaa kolmen päivän aikana.

 

FIFA:n hyväksymä standardi: Ilmanpaineen menetys enintään: 20%

adidas EUROPASS. Ilmanpaineen menetys enintään: 11%

Maailman parhaaksi sitä mainostetaan, tuo lainaus tuossa ylempänä on toki jo vanhempaa tietoa, mutta pistetään silti esille. Pistetäänpä pari kuvaakin höysteeksi.

 

Posted ImagePosted Image

 

Mielestäni tämä pallo on komeampi kuin Teamgeist, joka oli MM-kisoissa pelissä mukana. Saa nähdä sitten mitenkä pallo käyttäytyy itse otteluissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni tämä pallo on komeampi kuin Teamgeist, joka oli MM-kisoissa pelissä mukana. Saa nähdä sitten mitenkä pallo käyttäytyy itse otteluissa.

Noissa kuvissa tää on ainakin meikäläiseen silmään aivan hemmetin ruma. Eipä se Teamgeistkaan nyt niin upea ollut mutta meikän silmää enempi miellytti (jos sopivat värikombinaatiot sattuivat osumaan kohdille siinä kuin tää Europass.

 

Tiedä sitten jos näkis livenä muuttuisko mielipide sen jälkeen mutta noi kuvat ei meikää ainakaan visuaalidesta "myydyksi" saa. Meikän mielestä jotenkin hassunnäköinen "leppäkerttu".

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Livenä" pallo ei tee vaikutusta juuri enempää näyttävyydessä. Käytännössä pallo on juuri samaa tasoa kuin teamgeist. Ihme kyllä pallotkin kehittyneet vuosien varrella. Muistan kun "muutama" vuosi takaperin niin pallot oli suunnilleen veistetty kivestä:mrgreen: Itellä kallistuu myös teamgeistin puolelle näyttävyydessä, mutta hirveästi tuolla nyt ei ole väliä.

 

Silti pieni ero teamgeistin ja europassin välillä kuitenkin on. Teamgeistin pinta ihan sileä, kun taas Europassissa pieniä "kyhmyjä". Tiedä sitten mikä vaikutus noilla on. Tuli mieleen golf-pallo vaikkakin golf-palloissa on "kuopat".

 

Jos kuva toisi jotain selvennystä

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan tuo hyvä pallo, kuten Teamgeistikin. Samanlainen leikkaus molemmissa, mutta tuossa tosiaan niitä pieniä kyhmyjä, jonka vuoksi karkeampi tuntuma. Ehkä se on sitten kassareille helpompi liimata. Treeneissä kaverit antoi pallolle ihan kivasti kyytiä, mutta meikäläisen sysihuonolla potkutekniikalla edelleen kaikki maalintekopaikoissa olevat vedot näytti maalipotkuilta.

 

Addun pallot on kyllä selkeästi mennyt eteenpäin viime vuosina. Iso peukku kehitystyölle!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×