Jump to content
Sign in to follow this  
klumpen

Talvilajit

Recommended Posts

Olen kenties uhkarohkea, mutta aloitan keskustelun talviurheilusta hyvin pitkälti siitä yleishyödyllisestä syystä, että haluan tuoda julki omia mielipiteitäni mäkihypystä. :D

Toki siinä toivossa, että täällä joku muukin seuraisi kyseistä lajia peräti niin, että voisi asiaa kommentoida muutoinkin kun vain toteamalla, että se on rektumista - sitä saa kuulla kylliksi jo kotioloissa. Ja koska mäkihypyn mediaseksikkyys ylipäätään ja etenkin jalkapallopiireissä on hieman niin ja näin, ulotan keskustelun koskemaan kaikkia hiihto- ja talvilajeja, joten myös vaikkapa lumilautailijoiden tai pikaluistelijoiden edesottamuksia voi halutessaan kommentoida. Poislukien näistä lajeista kuitenkin jääkiekon, jottei tästä tule vain jääkiekko- tai jääkiekko vs. jalkapallo- keskustelu. (Varmasti jälkimmäisestä ainakin saisi vaikka omankin keskustelun, mikäli täällä on kyllin monta jääkiekon(kin) ystävää. :rolleyes:)

 

Sitten siihen mäkihyppyyn.

Eilen käytiin kauden neljäs kisa Villachissa, jossa jälleen Morgenstern oli omaa luokkaansa. Ollut täysin suvereeni alkukaudesta, saa nähdä kuinka pitkään moinen jatkuu: jatkuuko läpi kauden, alkaako jossain vaiheessa haparointi vai nouseeko joku vielä yksinkertaisesti ohi.

 

Suomalaisittain eilinen kisa oli kaksijakoinen, jälleen kerran, voisi sanoa. Hienoa oli Ahosen paluu palkinnoille lähes kahden vuoden jälkeen, ja Ollille ja Happoselle myös :thumbsup1:, mutta asioita erikseen on sitten Hautamäen karsiutumien toiselta kierrokselta ja Lapin käsittämätön 79-metrinen toinen hyppy. Hautamäki etenkin tuntuu vaeltavan edelleen siinä yössä, missä koko Suomen joukkue konttasi läpi viime kauden. Täytyy toivoa (ja näin myös uskon), että se oli vain hetkellinen notkahdus eikä jää pysyväksi poikkeustilaksi, kuten se, että Leijonat eivät voita arvokisoja. Pientä lohtua tosin tuo se, että japanilaisten imperiumi ei selvinnyt tälle vuosituhannelle, siellä on Ito viime kausina ollut ainoa valopilkku, vaikkakin Kasai on myös edelleen menossa mukana - japanilaisiin verrattuna ei siis Suomen joukkueella ole hädän päivääkään vielä, vasta yksi heikko kausi takana.

 

Spekulaatioita muutamista mc-voittajaehdokkaista:

Thomas Morgenstern:

Mitäpä alkukauden perusteella muutakaan voisi sanoa, kun että tällä hetkellä suurin suosikki. Neljä kisaa takana ja kaikista täydet pisteet, varsin vakuuttavaa jälkeä siis.

Gregor Schlierenzauer:

Mäkihypyn Messi. :D Nuori jannu, joka esitti melkoisen uskomattomia suorituksia putkahdettuaan viime kaudella jostain tiesmistä suoraan huipulle. Toistaiseksi on jäänyt tällä kaudella Morgin varjoon, mutta ei huonosti ole mennyt, kakkosena tilastossa (tosin pieni kuiluhan Morgensternin 400 ja Schlierenzauerin 219 pisteen välillä on, jos muihin marginaaleihin vertaa).

Janne Ahonen:

Toivon ja uskon, että Ahonen nousee taas huipulle ja saisi lopettaakin huipulla. Ahonen itse kommentoi hopeaansa, että "onhan se hyvä että vanha mieskin pääsee vielä palkinnoille", enkä minä ainakaan suostu uskomaan, että nuoremmat vielä niin paljon ajaisivat ohi, että Ahosen pitäisi iskeä sukset naulaan. Eilinen oli hyvä merkki, nyt vain täytyy toivoa, että se oli alkua noususuhdanteelle ja paluulle entiselle tasolle, eikä vain yksittäinen onnistuminen, millaisiksi ne viime kaudella jäivät.

Adam Malysz:

Viime kauden ja muutaman aikaisemmankin kauden ykkönen. Ei mitenkään jäätäviä suorituksia toistaiseksi tällä kaudella, muttei toisaalta ole myöskään sössinyt kauden alkua. Hyvinkin varteenotettava vaihtoehto myös tämän vuoden voittajaksi.

 

Ihan muuten vaan täytyy kommentoida Jacobsenia ja Hautamäkeä.

Kummassakin toki olisi ainesta myös voittajaksi, mutta kaatuminen Trondheimissa vei Jacobsenin sairaalaan ja tarkempia tietoja minulla ei vammojen vakavuudesta ole kuin se jonkun taannoinen epämääräinen lausunto, että ensi vuoden puolella on taas valmis palaamaan mäkeen. Jacobsenin loppukauden kunto on siis melkoinen kysymysmerkki. Ihan fyysinen toipuminen ja se, miten kantti kestää hyppäämään palaamisen kaatumisen jälkeen, Jacobsenkin kuitenkin 22-vuotias vasta, eli mitään vuosikausien kokemusta ei ole taustalla. Toivotaan kuitenkin että pää kestää ja toipuu muutenkin hyvin, eihän kaatumisia kenellekään toivo (no joo, on niitä kyllä tullut toivottua vähän vaikka kelle, mutta vain harmittomia kaatumisia, ei loukkaantumiseen johtavia).

 

Sitten Matti. Ahosen tavoin väläytteli muutamasti viimekaudellakin ihan ok suorituksia, turhan harvoin vain. Eikä toistaiseksi tämäkään kausi ole mitenkään liian hyvin lähtenyt käyntiin. Hautamäki on kuitenkin oma suosikkini, vaikka Ahonen onkin lajinsa kuningas, joten sen puoleen toivoisin Matille menestystä vielä enemmän kuin Ahoselle. Ei haittaisi ollenkaan, jos Hautamäki ja Ahonen kisaisivat keskenään kärkipaikasta, tällä hetkellä se vaan näyttää aika epätodennäköiseltä. Tosin useassa kisassa on sanottu Hautamäen heikkojen suoritusten johtuneen yliyrittämisestä, että ehkäpä pari onnistunutta kisaa toisi sen verran itseluottamusta, että hypyt onnistuisivat myös jatkossa. Tietty se sitten edellyttää, että saisi ensin edes ne pari onnistumista...

 

Lopuksi täytyy lyhyesti mainita myös yhdistetystä sen verran, että alkukausi on siellä lähtenyt käyntiin jokseenkin yhtä takellellen kuin mäkihypyssäkin. Viime vuonna kuitenkin yhdistetyssä meni totutun hyvin, ellei paremminkin, kompensoiden mukavasti mäkimiesten haparointia. Kunhan nyt ei käy niin, että myös yhdistetyn miehet vajoavat kaikki taistelemaan pääsystä kymmenen parhaan joukkoon. Toivottavasti Manninen nyt tokenee siitä, mikä sitä nyt vaivaakaan, ja palaa hänkin kärkipaikoille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anti palaa vaan, jos ei jollekin kelpaa niin eihän tätä osastoa ole laisinkaan pakko lukea.

 

Käyköhän tuossa yhdistetyssä niin että kun ne pari viime vuosien nuorta heppua (joilla mäki luisti loistavasti) ovat nyt sitten kasvaneet ja saanet muutaman kilon lisää niin mäkihypyn puolella metrit vähenevät vähän turhankin radikaalisti (toivottavasti ei). Tuntuu noita teinisensaatioita erityisesti mäkihyppyosastolla riittävän, tosin ovat yleensä sitten niin onnettomia hiihtäjiä kun peruskuntoa ei saa kuin useamman vuoden harjoittelulla ja ovat muutekin sellaisia riukuja että voima eri riitä lykkimiseen.

 

Harmi että Lajunen ja Kuisma taisivat jo kumpainenkin lopettaa. Tuli mielenkiinnolla poikien otteita seurattua mutta nyt vähän jäänyt heidän lopettamisen jälkeen se puoli vähemmälle seuraamiselle, toki arvokisat tulee vahtattua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käyköhän tuossa yhdistetyssä niin että kun ne pari viime vuosien nuorta heppua (joilla mäki luisti loistavasti) ovat nyt sitten kasvaneet ja saanet muutaman kilon lisää niin mäkihypyn puolella metrit vähenevät vähän turhankin radikaalisti (toivottavasti ei). Tuntuu noita teinisensaatioita erityisesti mäkihyppyosastolla riittävän, tosin ovat yleensä sitten niin onnettomia hiihtäjiä kun peruskuntoa ei saa kuin useamman vuoden harjoittelulla ja ovat muutekin sellaisia riukuja että voima eri riitä lykkimiseen.

Jjjoo, osittainhan justiin tästä syystä japanialaiset ei jyrää yhdistetyssä (mikä harmi :rolleyes_ani:), kun hyppäävät kyllä pitkälle, mutta ladulla sitten kunto ja kestävyys etc. ei riitä alkuunkaan. Tosin varmasti tähän on syynsä myös sillä, että Japanissa hiihtoperinteet vähän erilaiset kun Suomessa tai Norjassa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viides kisa hypättiin tuolloin ketjun aloituspäivänä, ja Morgensternhan jälleen senkin hoiti. Ahonen kuitenkin taas palkinnoilla parhaana suomalaisena, kolmantena tällä kertaa.

 

Tänään taasen hypätty karsinnat ja kaikki suomalaiset pääsivät jatkoon, vaikkei millään huipputuloksilla.

 

"Kaikki suomalaiset selvittivät karsinnan mäkihypyn maailmancupissa Engelbergissä. Matti Hautamäki oli karsinnan 21:s, Ville Larinto 26:s, Harri Olli 28:s, Veli-Matti Lindström 30:s ja Sami Niemi 35:s. Janne Ahonen selviytyi kilpailuun ilman karsintaa. Hän hyppäsi 124 metriä.

 

Karsinnan voitti Sveitsin Andreas Küttel, jonka hyppy kantoi 134 metriä. Suoraan kilpailuun päässeistä Itävallan Gregor Schlierenzauer hyppäsi 132 metriä. Kaikki mc-osakilpailut voittanut Thomas Morgenstern hyppäsi 128 metriä.

 

YLE"

 

Näistä Niemi on minulle täysin tuntematon nimi, Larintokin suhteellisen vähän tunnetu - vielä, näin toivon, saisi noita uusiakin suomalaisia nousta kisaamaan ihan kohtuullisistakin sijoista. Mukavaa, että Hautamäki oli paras suomalainen, mutta 21. sija...no joo. :rolleyes: Pääsivät jatkoon kuitenkin kaikki, se on pääasia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahoselle 5. mäkiviikon voitto

 

Janne "Kuningaskotka" Ahoselle siis historiallinen 5. mäkiviikon voitto (on muuten naurettava lempinimi toi Kuningaskotka :D) Melkoisen ikävällä tavallahan tuo voitto tuli vikassa kisassa. Ensimmäisen kierroksen lopussa hyppyrin ladulle kerääntyi lopussa vissiin aika paljon vettä, josta osa hyppääjistä joutui maksamaan aika kovan hinnan. Mm. pari kärkipään kaveria karsiutui toiselta kierrokselta pois. Ahonen kuitenkin kesti paineet ja heitti ensimmäisen kierroksen 3. parhaan hypyn. Pahin uhkaaja Morgernster jäi yhdeksänneksi.

 

Toisella kierroksella Morgernster hyppäsi hyvän hypyn ja meinasi maikkarin vittumaisilla selostajilla lorahtaa housuun. Ahosella ei kuitenkaan näin käynyt vaan hyppäsi kisan voittoon :thumbsup1:

 

Onnea Janne Ahoselle !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melkoisen ikävällä tavallahan tuo voitto tuli vikassa kisassa. Ensimmäisen kierroksen lopussa hyppyrin ladulle kerääntyi lopussa vissiin aika paljon vettä, josta osa hyppääjistä joutui maksamaan aika kovan hinnan. Mm. pari kärkipään kaveria karsiutui toiselta kierrokselta pois. Ahonen kuitenkin kesti paineet ja heitti ensimmäisen kierroksen 3. parhaan hypyn. Pahin uhkaaja Morgernster jäi yhdeksänneksi.

Minusta olosuhteet olivat kerrankin sellaiset, jossa jyvät erottuvat akanoista. Nykyään pelataan noilla ylisuurilla nopeuksilla kevyiden teinitähtien pussiin, jolloin todelliset osaajat, kuten Ahonen kärsivät. Tässä se nähtiin, kuinka hyviä Schlierenzauer ja Morgenstern todellisuudessa ovat. No, ehkä Morgi on kasvanut ulos teinitähden ominaisuudestaan, näytti tänäänkin tokalla kierroksella ettei puntti tutise. Katellaan 10 vuoden päästä josko Morgi tai Schlierenzauer kilpailevat mäkiviikon voitosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, mäkiviikko on sitten takana, ja olihan tuo lopetusviikonloppu kunnon viihdettä. Paras mahdollinen lopputulos Ahoselle ja kyllä sen hänelle suokin aikaisempien vaikeuksien jälkeen. Hyvä Janne! :boogy: Toivottavasti jatkaa samalla tavalla myös Val di Fiemmessä niin saisi Itävallan nuoriso nenilleen maailmancupissakin. :D

 

Täytyy nyt omaltakin osalta purkaa tuntojaan mäkiviikon päätöksestä.

Minäkin olen kyllä sitä mieltä, että vaikeat olivat ovat omiaan karsimaan jyviä akanoista. Edellä mainitsemani Itävallan junnut eivät yksinkertaisesti vielä ole tarpeeksi kokeneita ja mikäs kiire niillä onkaan - kuten selostajat useaan kertaan mainitsivat niin Schlierenzauerilla ja Morgilla yhteensä on ikää 9 vuotta enemmän kuin Ahosella, eli kummallakin on vielä paljon aikaa kehittyä ja hankkia niin taitoa kuin kokemustakin. Kuitenkin todella hankalat olosuhteet (kun siellähän nyt lähestulkoon valui puro latua pitkin) ja hillittömät paineet, niin kotiyleisön kuin muidenkin taholta, on semmoinen yhdistelmä minkä alla saattaisi hermo pettää kokeneemmaltakin karjulta, saati Schlieriltä joka muistaakseni joskus näillä main täyttää sen huimat 18 vuotta.

 

Täytyy vielä erikseen mainita Ahosen taktikoinnista. Oli aiemmin kaudella huomannut erään tietyn hyppypuvun huonoksi, mutta käytti sitä kuitenkin ennen lauantain kisaa, jolloin tiesi hyppyjen jäävän metrikaupalla lyhyemmiksi kuin paremmalla puvulla. Myönsi jälkeenpain haastattelussa, että teki niin juuri siksi, että antaisi Morgille ja Schlierille todellisuutta huonomman kuvan hyppyvireestään ja pääsisi yllättämään itse kisassa.

 

"Kuningaskotka" (tosiaan ei kyllä ihan parhaasta päästä oleva lempinimi, tulee mieleen joku hahmo Muumeista tms.) on kyllä muutenkin varsin loistava persoona, tai ainakin itse tykkään tosi paljon sen tyylistä, ilmeikkyydessään yleensä lähes capellomainen mutta ei kuitenkaan ole tosikko, huumoria ja itseironiaa löytyy vaikka naama onkin peruslukemilla. Ja vastailee toimittajalle usein miellyttävän paljon ihan jotain muuta kuin niitä perinteisiä "tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää". Esimerkiksi poskelleen menneen Engelbergin kisan jälkeen oli kuulemma todennut, että tavoite mäkiviikolle on "näyttää edes mäkihyppääjältä" ja sunnuntaina kisan jälkeen puhui, miten aikaisemmin joku iltapäivälehti oli kirjoittanut, ettei suomalaishyppääjillä ainakaan tule olemaan ongelmia mäkiviikon voittoauton verojen kanssa, siinä sitten näytti peukaloa kameralle ja totesi "terveisiä vaan sinne päin, että nyt ollaan sitten taas korvia myöten ongelmissa". :partyhat:

 

Sitten tulevasta, eli ensi viikonloppuna maailmancup jatkuu Italiassa.

"Suomen joukkueessa ovat Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Arttu Lappi, Janne Happonen, Veli-Matti Lindström ja Sami Niemi. Val di Fiemmessä hypätään 12. ja 13.1. HS140-mäestä." (YLE)

 

Joukkue siis sama kuin mäkiviikolla ja tietenkin Ahoselta odotetaan taas paljon. Itse jään odottamaan erityisesti Hautamäen onnistumista, en suostu uskomaan, etteikö sitä tulisi. Milloin se sitten tulee, aika näyttää...toivottavasti kuitenkin vaikkapa tämän vuoden aikana vielä. :thumbsup1:

 

Itselläni on hyvinkin semmoinen olo mäkiviikon jälkeen, että ok, Ahonen on taas huipulla minne kuuluukin ja se siitä, sitten pitäisi vielä muitakin suomalaisia sinne saada. Sinällään mäkiviikon lopputulokset on kohtalaiset, Ahosen voiton lisäksi Happonen 10. ja Hautamäki 13. ja sitten loput sijoilla 29.-57. Paremminkin siis olisi voinut mennä. Ennen mäkiviikkoakaan ei mitään hurjia suomalaisjuhlia ole vietetty, joskus aikoinaan kuitenkin kisoissa ollut kahta suomalaista mitaleilla ja useita miehiä kymmenen parhaan joukossa, että semmoista joukkueen kokonaismenestyksestä ei nyt ole hetkeen nähty. Kun nyt ensin Ahonenkin vakiinnuttaa itsensä kärkipäähän ja joku toinen (Happonen tai Hautamäki kenties) sinne kaveriksi, niin heti näyttää paljon paremmalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Björn Einar Romören kaatu melko pahan näkösesti tän päivän kisassa, mutta pystyi kävelemään loppujen lopuksi itse pois paikalta, mitä voidaan pitää melkoisena ihmeenä.

 

IR65zWYD8V8

 

Siinä video tapahtuneesta. Aika karun näkönen juttu, mutta onneksi mies kunnossa :thumbsup1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No huhhuh...on kyllä tosi pahan näköstä. :eek:

Yleensähän äijät lähtee kaatumaan vasta alastulossa, tosi tylyn näköstä kun tuossa kaatuminen alkaa jo hyppyrin nokalta. Kieltämättä pienoinen ihme, että tuon jälkeen itse pystyy kävelemään pois paikalta.

 

Iteltä meni tämänpäivänen kisa kokonaan ohi, ensimmäisen kierroksen aikaan olin autoilemassa paikasta A paikkaan B, ja kun tuin katsomaan toista kierrosta, niin ensin näin taukotilanteen ja sitten ne samat tulokset lopputuloksina ja tiedon, että toinen kierros on peruttu. Ja kun pian sitten autoilu tuossa ah niin ihanassa tammikuun räntäsateessa kutsui uudestaan, ni sen kummemmin en tullut kattoneeksi miksi toista kierrosta ei hypätty, enkä sitten tuosta Romörenin kaatumisestakaan tiennyt mitään.

 

Joka tapauksessa Ahonen oli viides ja muista ei kannata edes mainita, ikävä kyllä. :rolleyes: Jos huomenna paremmalla onnella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eipä paljon paremmin mennyt sunnuntainenkaan kisa. Viikonlopun saldona Ahosen 5. ja 4. sijat, muut suomalaiset sitten jossain 20 tuolla puolen. :wallbang: Kummatkin kisat voitti norjalainen Tom Hilde.

 

Oikein hienoa tietysti, että Ahonen on kärjessä, mutta jos se nyt syystä tai toisesta jäisi pois kisasta tms, saattaisi paras suomalainen olla jossain 25. sijan tietämillä. :moan:

 

Oikeastaan muuta kertomista jälkipolville ei Vali di Fiemmen viikonlopusta jäänyt kuin se, että Ahonen (710p.) nousi mc-pisteissä Schlierenzauerin (707p.) ohi toiseksi. Morgi huiteleekin sitten jo niin kaukana (1070p.), että sinne on Ahosella vielä pitkä matka. Nyt hypättynä 13 kisaa, vielä 15 jäljellä. Kaikki sinällään on vielä mahdollista, mutta Morgensternin pitäisi kyllä alkaa sössimään jo kisojaan, jotta muut sitä tavoittaisi. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täytyypäs nyt noista kaatumisista sanoa muutama sananen. Kun tuli tuosta Romörenin rymähdyksestä mieleen takavuosien Mika Laitisen kaatuminen, jossa myös mies tuli kyllä pahan näköisesti rinnettä alas. Ei vaan niin mitään toivoa enää muistaa, milloin tuo tapahtui, mutta wikipedia kertoo seuraavaa: "Laitinen hallitsi 1995-1996 maailmancupin alkupuolta ylivoimaisesti, mutta Keski-Euroopan mäkiviikolla Garmisch-Partenkirchenin harjoituksissa hän kaatui ja katkaisi solisluunsa. Laitinen palasi mäkeen vielä saman vuoden keväänä, mutta hyppyvarmuuden löytäminen vei aikaa. 1997 Trondheimista voitetun joukkuemäen kultamitalin jälkeen Laitinen loukkaantui jälleen, eikä enää palannut maailman terävimmälle huipulle."

 

Eli ilmeisesti muistamani kaatuminen oli tuo, missä solisluu on katkennut, koska semmoinen mielikuva on, että Laitinen sen jälkeen vielä palasi huipulle (kuin Häkkinen konsanaan :thumbsup1:). Vaikka olenkin kyllä sitä mieltä, että se muistamani rynäys tapahtui ihan kisassa eikä harjoituksissa, mutta mikä jottei muisti voisi pettää.

 

Ja aloitusviestissä kun mietin Jacobsenin kaatumisen seurauksia, niin solisluu myös häneltä oli siinä ottanut osumaa, ja nyt mäkiviikollehan (?) se taisi palata hyppäämään. Eikä toistaiseksi mitenkään huimiin esityksiin ole pystynyt, puhumattakaan nyt jos viime kauteen vertaa, mutta aikaahan on vielä, sekä tällä kaudella että varsinkin jannun uralla.

 

Tietenkin sitten piti kaivella myös youtubea, tässä pari koostetta enemmän ja vähemmän pahan näköisistä kaatumisista.

http://www.youtube.com/watch?v=rWvCl9wijBg

http://www.youtube.com/watch?v=lJ9x1YNDN14

 

Ensi viikonloppuna hypätään sitten Tsekissä, Harrachovissa. Suomen joukkue: Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Janne Happonen, Kimmo Yliriesto ja Olli Pekkala. Lindström ja Niemi jäävät siis pois, Ylen sivuja siteeraten "osa maajoukkuehyppääjistä jää kotimaahan harjoittelemaan heikosti sujuneiden kilpailujen vuoksi". Ja kuten Niemi ja Larinto, myös Yliriesto ja Pekkala ovat minulle tuntemattomia suuruuksia. Tai no, Ylirieston nimi kuulostaa etäisesti tutulta ja siihen se sitten jääkin. Saa nähdä miten pojat (oletan, että nuoria veikkoja kyseessä) pärjäävät.

 

Ja saa myös nähdä, minkälaiset olosuhteet on tällä kertaa, sataako taaskin vettä. Olis vaihteeksi ihan kiva, jos yksi kisa saataisiin hypätä edes normaalioloissa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kitzbühelin legendaarisessa syöksyssä koettiin tänään erittäin ikävä onnettomuus, kun heti toisena laskenut USA:n Scott Macartney(jännä kirjoitusasu miehen nimessä muuten) kaatui viimeisessä hyppyrissä pahasti ja löi päänsä useasti Hahnenkammin rinteeseen. Vauhtia tilanteessa oli n.140 km/h ja kyseessä oli noin 60 metrin hyppy. Ensimmäisessa kolahduksessa mieheltä lähti kypärä päästä, mikä ilmeisesti vaikutti vammojen vakavuuteen ratkaisevasti. Macartneylta meni taju ja hänen vartalonsa nyki todella pahannäköisesti maalialueella.

 

Lääkäreiden mukaan Macartney kärsii vakavasta aivotärähdyksestä. Hänet pidetään toistaiseksi koomassa. Toivottavasti tänään 30 vuotta täyttänyt mies selviää mahdollisimman vähillä vaurioilla. Oli kyllä todella hurjannäköinen tuo kaatuminen ja meni aika lailla fiilikset kisan katsomisen suhteen pilalle. Itseäni tuossa ihmetytti se, miten kypärä lähti niin helposti päästä. Ilmeisesti joku kiinnityshärpäke siitä hajosi.

 

Videota löytyy ainakin YLE:n sivuilta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näin tuon kaatumisen Urheiluruudusta tai jostain, ei käy kateeksi. Tuokin semmoinen laji, missä kaatumiset näyttää usein tosi pahalta. Onneksi kuitenkin suhteellisen harvoin lopulta käy mitään vakavaa, en tiedä sitten miten Mr. Macartneylle kuuluu nyt, toivottavasti hyvää.

E: Macartney on nyt päässyt sairaalasta kotimatkalle. Eli kohtuullisen kunnossa oletettavasti.

 

Täytyy taas päivittää tuon mäkihypynkin tilannetta. Viikonloppuna piti hypätä kaksi kahden kierroksen kisaa Harrachivon lentomäessä, lopputulos: yksi hypätty kierros. :D

 

Lauantain kisan ensimmäistä kierrosta hypättiin siihen asti, kun kuusi viimeistä äijää oli hyppäämättä. Ammanin hurja hyppy sai juryn pelkäämään kärkimiesten turvallisuuden puolesta, ja koko kierros päätettiin mitätöidä ja aloittaa alusta. Noh, aloitettiin alusta ja hetki sitä hypättiin, mutta sade, sumu ja tuuli ja suunnilleen taivaalta satavat pienet mummot saivat juryn loppujen lopuksi keskeyttämään kisan, kun ensin oli kylliksi jahkattu ja hyppyytetty koehyppääjiä.

 

Tuo kisa hypättiin sitten sunnuntai-aamuna yhden kierroksen kisana, ja sen vei nimiinsä tyynesti Ahonen. Iltapäivän kisan kanssa samat ongelmat taas kun lauantainakin: sade ja tuuli. Pari miestä taisi tornista päästä alas, kun sitten tämäkin kisa muutaman lykkäyksen jälkeen keskeytettiin kokonaan.

 

Toiveeni siis normaalioloissa hypättävästä kisasta olivat turhan optimistisia. :rolleyes_ani: Ensi viikonloppuna sama yritys Zakopanessa, villi veikkaus, että kisaa tulevat vaikeuttamaan tuuliolot ja vesisade. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakopanehan oli taas sitä samaa. Huonoja oloja ja kehnohkoa suomalaismenestystä, en nyt niistä jaksa avautua tähän saumaan.

 

Avaudun sen sijaan noista mäkihypyn SM-kisoista. Ne hypätään tänään täällä Jyväskylässä, ja paikan päälle olen menossa (ikinä aikaisemmin en ole paikan päällä ollut, tulee sekin koettua) ja ihan mielenkiinnolla sitä odotan. Ahonen ei osallistu, kuumeessa kuulemma ja määrätty lepoon.

 

Ahosen kritisointia toissapäivältä:

"Ahonen: SM-kisareissu ei ole kenenkään mieleen

Mäkimaajoukkue suuntaa tiistaina Jyväskylään SM-kilpailuihin ja keskiviikkona maailmancupiin Japaniin. Janne Ahonen ei tiivistä tahdista ole mielissään.

 

- Tämän kilpailun siirtyminen päivällä sekotti pakkaa. Olemme vasta huomenna iltapäivällä kotona. SM-kisoihin osallistuvat kaikki. Japaniin lähdetään neljän hengen joukkueella. Sinne lähtee ihan meidän parhaimmistomme, päävalmentaja Tommi Nikunen kertoo.

 

Janne Ahonen kritisoi SM-kisareissua.

 

- Se keikka ei ole varmasti kenellekään mieleen, mutta on se sinne vissiin mentävä. Olisi ollut kiva olla kotona se yksi päivä!"

 

YLE

 

Välittömin reaktio oli ärsyyntyminen Ahosen nurinasta, mutta kun alkoi ajatella asiaa, niin heräsi vain kysymys, että miksi ihmeessä SM-kisat on tungettu keskelle viikkoa kahden mc-kisan väliin. Mutta maailmancup kattaa koko kauden, että en sitten tiedä, onko parempiakaan vaihtoehtoja...

 

Saa nyt nähdä miltä se näyttää. Vähän vetistähän täällä on, kunhan nyt ei taas tule kisan keskeytys vesisateen takia ensimmäisen kierroksen jälkeen. :D

 

E: Jäi sitten kisat väliin, auto ei halunnut lähteä käyntiin nin ei kaverin kanssa jaksettu lähteä busseillakaan kikkailemaan. (Niinkun se nyt jotenkin kauhean vaikeeta olis. :rolleyes:)

 

Olivat juurikin tuon vesisateen takia hypänneet teräsladulta, mikä oli kuluttanut suksien pintoja. Oli ollut niin leuto sää, että jäälatu oli sulanut...Harri Olli (joka hyppäsi toiseksi, kolmanneksi Tami Kiuru) totesi, että omat sukset pitää hioa uusiksi tuon peltiladun kuluttavuuden takia ja mietti, että toivottavasti sukset ehtivät valmiiksi Sapporoon.

 

Harmittaa sikäli tosi paljon, että Hautamäen Matti voitti, ja kauanko olen sen onnistumista odottanut? Nyt sitten omaa laiskuuttaan jäi näkemättä. :wallbang: Mutta toivottavasti Hautamäki nyt saisi tuosta SM-kullasta sen tarvittavan itseluottamuksen, että onnistuisi mc-kisoissakin, vaikka jo Sapporossa. :hug:

 

Niin ja Ahonen ei lähde myöskään Sapporoon, samaisen kuumetaudin takia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Talviurheilua tämäkin

 

Oulun Luistinseura otti muuten lauantaina Bandyliigan Suomen mestaruuden:thumbsup1:. Ottelu näky Fst5-kanavalta ja oli mitä erinomaisinta mainosta jääpallolle. ToPV teki kyllä yhdessä OLS:in kanssa mahtavan ottelun ja vaikka futis ja lätkä onkin lähimpänä sydäntä, niin ei tuon matsin perusteella jääpallokaan oo pöllömpi laji. Mikä hienointa, valtikka pysyy pohjoisessa. :D Ai niin, Samuli Niskanen on noiden hommien ylivoimanen kurko!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkihyppu 08 - 09

 

Njaapa, herätelläänpä aihetta kuolleista... Nyt kun Suomi on niin luminenkin...

 

Mitä mieltä suomen mäkihyppymenestyksestä alkukaudesta näin mäkiviikon alla? "Vanhoista konkareista" oikeastaan jäljhellä menestyksekäästi Masa Hautamäki, onneksi esille on ponnahtanut uusia nimiä, kuten esim. Ville Larinto, joka itseni ainakin on yllättäny täysin, myös Keituri väläytti mm. Engelbergissä. Harri Olli on ollut kuitenkin itselleni ainakin pettymys.

 

Olisiko Larinnosta tahi Keiturista täyttämään Ahosen saappaita? Pelkään, että mm. mäkiviikon suomalaisvoittajaa saadaan odottaa vielä kauan. Kuitenkin sentään Maailman cupin kokonaistilanne näyttää kohtalaiselta: Larinto parhaana Suomalaisena 4. Olli 8. Masa11. Muita suomalaisia: : 18. Kalle Keituri 42. Jussi Hautamäki 52. Sami Niemi 52. Tami Kiuru

 

Kokonaistilanne top 10:

1. Simon Ammann

2. Gregor Schlierenzauer

3. Wolfgang Loitzl

4. Ville Larinto

5. Thomas Morgenstern

6. Martin Schmitt

7. Anders Bardal

8. Harri Olli

9. Martin Koch

10. Johan Remen Evensen

 

Amman johtaa, tulee viemään mäkiiikon ja cupin. Shliiri ei kestä paineita, se on jo nähty edelliskausina. Loitzl lian epävarma hyppääjä, Morgi ei löydä virettä. Entäs Larinto? Toivotaan että vakiinuttaa tuon top5:n, varmasti kohtuu reaalitavoite..

 

Missä Norjalaiset??? Bardal kaukana huippukunnostaan, vasta 7, toinen viikinki, Evensen (yllättäjä) 10. Missä ovat Hilde (väläytti engelissä) Romören tai esim. Ljökelsoy joka pariin kauteen saanut paskaakaan aikaan.

 

Innolla loppukaudelta odotan eniten Jandaa, uskon paluuseen todella!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yap!

 

Harri Olli selvisi hienosti Garmischisin uudenvuodenpäivän kisassa kolmanneksi! Muut palkintopallisijat pokkasivat Simon Amman 2. ja Wolfgang Loitzl 1.

 

Matti Hautamäki sijoittui kilpailussa kymmenenneksi 130,5 ja 124 metrin hypyillään. Ville Larinnon 125- ja 123-metriset riittivät kilpailun 15. sijaan. Kalle Keituri hyppäsi 126,5 ja 112,5 metriä sijoittuen 29:nneksi.

 

Taulukoita:

Mäkiviikko

1. Wolfgang Loitzl AUT 561,5

2. Simon Ammann SUI 561,0

3. Gregor Schlierenzauer AUT 537,7

4. Harri Olli FIN 527,1

5. Dimitri Vassiljev RUS 524,0

6. Martin Schmitt GER 519,0

7. Anders Jacobsen NOR 516,0

8. Thomas Morgenstern AUT 503,2

9. Matti Hautamäki FIN 487,6

10. Emmanuel Chedal FRA 485,5

11. Martin Koch AUT 482,5

12. Michael Uhrmann GER 479,8

13. Ville Larinto FIN 471,8

14. Kalle Keituri FIN 471,5

M CUP

1. Simon Ammann SUI 765

2. Gregor Schlierenzauer AUT 610

3. Wolfgang Loitzl AUT 539

4. Thomas Morgenstern AUT 314

5. Ville Larinto FIN 305

6. Harri Olli FIN 284

 

Ja vielä :

http://www.mtv3.fi/urheilu/makihyppy/uutiset.shtml/arkistot/makihyppy/2009/01/772463

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa ihmettelin kun tekstiteeveetä selasin. Kyllähän toi oli tiedossa, että Koivuranta on todella kova mäkihypyssä, mutta en olisi uskonut, että pesee ihan normimäkihyppääjätkin. Toki Suomen hyppääjien taso on tippunut aika lailla siitä mitä se on joskus ollut, mutta aikamoinen suoritushan tuo silti on.

 

Taitaa toi Koivuranta myöskin johtaa tuota yhdistetyn kokonaiskilpailua. Eikä pelkästään hyppyjen ansiosta. Hiihtokin alkaa olemaan jo noissa karkeloissa hyvää tasoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hiihdon MM 2009

 

Tänään alkoi siis hiihdon MM-kisat Liberecissä. Heti ensimmäisessä lajissa naisten 10 kilometrin matkalla tuli kultaa kun Aino-Kaisa Saarinen voitti! Loistavaa!!!

 

Mainittakoon myös, että Anssi Koivuranta oli yhdistetyn hiihto-osuudella viidenneksi nopein ja sai siis erinomaiset asetelmat mäkiosuudelle. Mäki hypätään tänään klo 18.05 alkaen TV2:ssa. Eikun lisää mitaleita vaan!

 

PS. Oli ehkä hyvä, että en tehnyt aiheesta uutta topiccia, kun ei varmaan järin paljon keskustelua herätä. Itse aion ainakin silti seurata kisoja tiiviisti;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

PS. Oli ehkä hyvä, että en tehnyt aiheesta uutta topiccia, kun ei varmaan järin paljon keskustelua herätä. Itse aion ainakin silti seurata kisoja tiiviisti;)

Yap, täälläkin seurataan kisoja äärettömän tiiviisti!

 

Ja mitä tulee kyseisiin skaboihin, en usko mäkimitaliin, en sitten olleskaan. Harmi sinänsä, mutta onneksi meillä on sentään mitallirohmu kebab-anssi:thumbsup1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enpä ole tännekään jaksanut hirveästi kirjoitella. Voisikin nyt siis suorittaa pika-avautumisen mäkihypystä. :D

 

Olli-saaga näyttäisi ainakin toistaiseksi päätyneen taas onnellisemmille urille, kun sekoilujen jälkeen mies on päässyt takaisin hyppäämisen makuun ja viime viikonloppu meni todella loistavasti, henkilökohtainen sekä joukkuemäen voitto. Jonkinlaista tasaisuutta kun se vielä saisi, niin hyvä tulisi.

 

Ennen kautta en käytännössä odottanut yhtään mitään koko mäkijoukkueelta, kun suurin toivo eli juuri Olli oli enemmän ja vähemmän hunningolla. Oma suosikkini, Hautamäki nyt taas ei parina viime kautena ole juurikaan yksittäisiä väläytyksiä parempaan kyennyt, ja loput ringissä pyörivät sitten olivatkin joko nuoria ja kokemattomia (Larinto, Keituri) tai käytännössä jo parhaat päivänsä ohittaneita (Lindström, Kiuru). Happonenhan on ollut jalkatoipilaana pahan loukkaantumisensa jälkeen ja nyt pikku hiljaa pääsemässä takaisin hyppäämään hänkin.

 

Iloisesti yllättynyt olen kaiken kaikkiaan kauden kulusta, kuten noista nuorista toivoista varmasti moni muukin. Ja kuluvan kauden osalta on pakko palata tuohon, kun aloitusviestissä vertasin Schlierenzaueria Messiin, se vertaus kun on ihan osuva edelleen, kun nyt kummatkin ovat tällä hetkellä niin kirkkaasti lajinsa aatelia.

 

Sitten kisoihin. Yllättävää, että mitalin nappasi Saarinen eikä Kuitunen, taitaa jälkimmäistä harmittaa. Mutta mikäs siinä, mitali kuin mitali. :thumbsup1: Itse en varmaankaan jaksa kummemmin seurata muutoin kuin mäkihypyn osalta. Siitäkinhän kyllä voi tulla mitali, jos Ollille sattuu hyvä päivä. Mutta se nyt on taas sitten aika tuuripeliä, sattuuko...

 

Eilen näytettiin ennakossa koostetta Suomen hiihtomenestyksestä, ja ärsytti katsoa. Toisaalta oli todella nostalgista nähdä ruudussa semmoisia nimiä kuin Kirvesniemi ja Määttä. Mutta sitten kun väkisinkin siinä on nostettava esiin myös Lahti 2001, joka on itselleni hyvinkin suuri trauma. :D Kärähtäneet olivat kuitenkin niitä hiihtäjiä, joita oli natiaisesta asti pitänyt pitkältikin kansallissankareina, ja millä säädöllä ja sähellyksellä se kaikki sitten paljastui ja minkä repostelun aiheen siitä erityisesti norjalaiset saivat. Ei sillä, että uskoisin niiden tuolloin olleen sen puhtaampia, tai että uskoisin ylipäätään siihen, ettei huippuhiihdossa epärehellisiä keinoja käytettäisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×