Hyppää sisältöön


Kuva
- - - - -

Fanikulttuuri


 • Kirjaudu vastataksesi
376 vastausta aiheeseen

#1 J-esse

J-esse

  Junior Member

 • Members
 • 181 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 14:19

En nyt äkkiseltään löytänyt tälläistä aihetta niin ajattelin sen itse sitten aloittaa. Toivoisin, että laittaisitte tänne omia näkemyksiänne eri maiden ja joukkueiden fani ja tifo-kulttuurista sekä myös kuvia ja videoita.


Tifo-ilmiöhän on syntynyt Etelä- Euroopassa, Italiassa.
Tifo, tai ennemminkin tifosi, sana tulee Italiasta ja tarkoittaa kannattamista. Tifot ovat niin sanottua katsomotaidetta, jonka avulla katsojat voivat osallistua otteluun. Tifoilla kannattajat pystyvät tuomaan oman säväyksensä otteluun, antamaan lisäpotkua joukkueelle sekä tuomaan esille oman mielipiteensä kantaa ottavilla teksteillä ja kuvilla.


Inter Milan Ultras:

Posted Image

Eintracht Frankfurt:

Posted Image

Panathinaikos:

Posted Image

AC Milan:

Posted Image

Tässä esiintyvät maailman parhaat laulajat:

Panathinaikos fanit

Mh3S84a88mQ

r-udrNZR7Ro

EGJAu8z2CHc

u0rMe2Vyb9E

Nyt sitten vain omia mielipiteitä rustailemaan.
 • leldliliguigO, alovobaro, Trourerof ja 2 muut pitää tästä

#2 Magnifico22

Magnifico22

  Junior Member

 • Members
 • 188 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 15:03

Hyvä aihe ja hienoja videoita! Itseäni niin kuin varmasti monia muita kiinnostaa suuresti fanikulttuuri ja katsomokulttuuri, täälä foorumilla varmasti eniten jalkapalloon liittyen. Itellä tulee kylmiä väreitä upeista kannatuslauluista ja muutenkin on hieno seurata menoa siellä. Jokaisesta maasta löytyy hienoja faneja ja itsellä seuraaminen ei keskity pelkkään Italialaiseen-kulttuuriin. Lähinnä Euroopan suuriin maihin kylläkin. Hieno clippi :thumbsup1: Y7xvegPH_Lw

#3 Etzo

Etzo

  Junior Member

 • Members
 • 522 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 15:16

Pistäkääs paremmaks: Malaka Hinchas. Ja voin taata, että kun tälläkaudella noustaan Primeraan niin on tunnelma vielä parempi!

Posted Image

Mielestäni muuallakin Espanjassa on loistavaa tunnelmaa fanien keskuudessa aina kun otteluita pelataan. (Tähän ei tarvii kari karvattomien tarttua - tää on vain mun mielipiteeni)

#4 Jontrik

Jontrik

  Junior Member

 • Members
 • 796 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 15:28

Kyllä se on hieno tunne olla itsekin You'll never walk alonea veisaamassa ja muutenkin ylipäätänsä Valioliigaa ja sen fanikulttuuria katsomassa. Itse en nostaisi minkään joukkueen/maan faneja selväksi ykköseksi, mutta kyllä se on pakko myöntää, että Eintracht Frankfurtin (+ muun Bundesligan) kannattajat osaavat asiansa :thumbsup1: N10r3uuRaZk

#5 tonttu

tonttu

  Junior Member

 • Members
 • 249 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 16:06

Hienoa, että joku tämän topikin nyt sitten sai tehtyä :) ! Itseäkin kiinnostaa suuresti katsomokulttuuri ja mikä hienompaa, kun soihdut palaa,liput liehuu ja koko stadion mylvii!!

Hienointa kulttuurin antia on mielestäni Italiassa ja Argentiinassa. Intohimoa täynnä, soihdt palavat ja hienoja tifoja.

Ainoa miinus puoli on tuo intohimo, jos se menee yli ja sattuu näitä ikäviä kuolematapauksia, todella surullista . Tietysti vastustajalle ilkkuminen kuuluu mukaan, mutta itse en tykkää näistä vakivaltaisuuksista yhtään, ehkä joten kuten sovitut huulikaani-tappelut menevät, mutta niissäkin on yleensä "reilut säännöt".

Kreikassakin on hieno nouseva futis/katsomokulttuuri ja sieltä tulee ehkäpä paras chantti: Horto Magiko! (oli jo ylempänä, mutta eri video)

9vHWYywPuu0

Englantilainen katsomokulttuuri on hieman "ankea", mutta toisaalta niin hieno. Laulut ovat vain niin mahtavia, tifoja ei paljon ole ,mutta seillanen ylpeys ja sellainen hehkuu Britannista. Siellä ei tosin paljon näitä puukottamisia ym ja tuntuu turvallisemmalta:

MrchGv01JN4

haOjrqNhR6w

Real Madridin Ultrasit tekevät hienoja tifoja, sekä Boca Juniors on kuuluisa hienoista tifoistaan. Camp Noukin on tajuttoman hieno, kun koko stadion nostaa ne laput!


l4HqMgtePg4


Posted Image

Argentiinan fanikulttuuri ihastuttuu kyllä eniten. Niin intohimoista ja hienoja chantteja, yhdistettynä maailman kauneimpaan futikseenkin vielä ;)

5b3BJAzZOxI
Tämä chantti siis on Aida nimeltään ja sitä lauletaan paljon ympäri Eurooppa, erityisesti Italiassa, kun säveltäjäkin on Giuseppe Verdi. Löytäisikö kukaan hyvää videota tai pelkkää äänitettä tästä Italiasta, saisi nimittäin loistavan soittoäänen :D + ja samalla linkkiä Juven fanien chanttiin "la vechhia signora" sanotaan siinä ainakin.


Nyt kun me suomalaiset ihannoimme muita maita katsomokulttuureistaan, niin mitäs jos itsekin alamme rakentaa omaan maahamme samaa? Sitä ei tehä nopeasti, mutta vaikka yksikin henkilö ryhtyy mukaan lisään, niin se kasvaa koko ajan! Tuntuu, että Suomessa ei oikein tajuta tätä hienoa kulttuuria ollenkaan. Aina kuitenkin ihannoidaan muita maita.. Lehdet ihmettelevät kun "Lahden Pelicansin fanit solvaavat vastustajia", niin janarimaista!

Tämä on vain niin loistava topikki, että oli pakko jotenkin avautua tänne. Hieman sekava postaus, mutta kun aikaa on vähän ja asiaa paljon.. Eikä jää varmaan vikaksi tähän topikkiin :).

Ehkäpä voisi vielä listata oman top10 listan chanteista :
1.Giuseppe Verdi - Aida melkein kaikki seurat
2. Horto Magiko Panathinaikos
3. Fields of Anfield Road Liverpool
4. Argentiina fanit "ole ole ole, sentimientoo, no puedo paraaarrr"
5. Samat fanit Vamos argentina!
6. the Great Escape enkkufanit
7. Seven nation army "po po po po" Italia, As Roma..
8. ei enää pysty listaamaan... Ring of Fire, We shall not be moved, rule Britannia... liikaa valintoja :D

#6 J-esse

J-esse

  Junior Member

 • Members
 • 181 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 16:31

Aika tyhjentävä postaus tontulta, ei voi muuta sanoa. :thumbsup1:

Nämä Poolin muutamat laulut on kyllä hauskoja:

ayivhplxuwM

E_XBTnK5diA

Tämä on yksi omista suosikeistani, Dale Cavese:

S7Inv49Ghr8

Toiset kreikkalaiset vastaavat huutoon:

5N7n1O7SR7o

Tässä vähän kreikkalaista skitsofreniaa:

0OqFAoqmztE

Itsellä fiilis nousee korkealle jo siitä, kun pelkästään Helsingin Jokereiden pelissä huutamaan pääse ja se on vielä pienen pientä Eurooppaan verrattuna. Olisi kyllä mahtavaa päästä joskus kokemaan joku erittäin tunnelma rikas ottelu jossain päin maailmaa.

Tässä suomen suurin tifo: "Vuodet vierii, rakkaus syvenee, meille on vain Jokerit"

Posted Image

#7 Tomba

Tomba

  Junior Member

 • Members
 • 550 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 18:20

Tässä suomen suurin tifo: "Vuodet vierii, rakkaus syvenee, meille on vain Jokerit"


Topic pilalla :scared:

Vähän saksalaista meininkiä luvassa:

Posted Image
Borussia Dortmund

Posted Image
Schalke :thumbsup1:

Sitten 2. Bundesligaan täksi kaudeksi nousseen St.Paulin fanien tyylinäytettä:
1A2r8vsEnko

Vielä Fenerbahcen fänejä:
8AInR7EZ-zo

#8 Mitrocock

Mitrocock

  Godlike

 • Members
 • 1 672 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 18:32

Öppöp, eipäs ManU faneina unohdeta omaa seuraa :nono: 5QPdgkJ1S4g&feature=related Ah..:proud:

#9 Jontrik

Jontrik

  Junior Member

 • Members
 • 796 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 19:01

Saksan fanikulttuurille iso :thumbsup1: JHas38WdhP0 Sitten vielä muutamat provosoivat laulut :nono: hU08-QQgxIQ DP0emJDBea8 tk5fyBfUAhs

#10 seeler

seeler

  Junior Member

 • Members
 • 141 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 21:00

Eniten kyllä arvostan kunnon saksalaista katsomomeininkiä. Esimerkiksi Eintrachtin koko katsomon Pippi Langstrumpf laulua ja hyppelyä ei voi kuin ihailla! :thumbsup1: Myös Westfalen stadionin 25 000 hengen seisomakatsomo on jotain aivan erityistä. Eikä tietenkään saa unohtaa Hampurin Volksparkstadionin pohjoispäätyä. :heart:

[ATTACH]103[/ATTACH]

Fanaattisimmat fanit löytyy varmaan Turkista. Galatasarayn Ali Sami Yen on kyllä stadion, mille pitäis vielä päästä katsomaan peliä ennen kuin joukkue rakentaa uuden Aslantepeen.

Tuossa Galan fanien sotakuoro. Vaikuttaa aika kusiselta paikalta mennä vastustajana pelaamaan tuonne... :blink:
Lisäyksenä vielä Anfieldin You'll never walk alone, mikä aiheuttaa kyllä kerta toisen jälkeen kylmiä väreitä.

#11 Ginga

Ginga

  Junior Member

 • Members
 • 728 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 21:04

Ranskan ylivoimaisesti suosituin seura on Olympique Marseille. Seura on ollut kannattajamääriltään suurin jo useamman vuosikymmenen ajan ja kannatus on kehittynyt myös sen myötä sen veroiseksi. Joukkueen pyhättö Stade Velodrome on maan suurin stadion ja se vetää parhaimmillaan katsojia runsaat 60 000. Viimeisten kahdeksan kauden aikana Marseillen kotipelien keskiarvo on kärkkynyt häilyvästi 49 000 - 53 000 välillä menestyksestä riippuen.

Stade Velodromella kotijoukkueen kannattajien toiminta perustuu lähinnä kahteen stadionin osaan, stadionin pohjois- ja eteläpäätyyn. Joukkueen laaja kannattajaryhmien kirjo vastaa kustakin päädyn osasta ja he muodostavat yhdessä hienon sekä toimivan kokonaisuuden. Pohjoispäädyn seremoniamestareina toimii mm. Fanatics sekä Commando Ultras, kun taas eteläisen katsomonosan tunnelmoinnista huolehtii Yankee Nord, South Winners sekä Dodgers.

Posted Image
Pohjoispäädyn tunnelmia ennen ratkaisevaa Liverpool-peliä

Posted Image
Eteläpäädyn värikästä katsomokulttuuria

Posted Image
Värien loistoa eteläpäädyssä

St. Etienne - Les Verts

:thumbsup1:

Katsojamääristä kun nyt alkuun päästiin, niin Ranskassa kierrosten keskimääräinen katsojien lukumäärä on noin reilut 20 000 katsojaa per peli. Perinteisenä kasvattajaseurana tunnettu Auxerre on jäänyt tällä kaudella huonon menestyksen johdosta vain reiluun 9000 katsojaan per ottelu, mikä on tuonkin tasoiselle seuralle hälyttävä merkki.

#12 Alix

Alix

  Senior Member

 • Members
 • 2 537 Viestit

Lähetetty 05.02.2008 - 23:12

[quote=CR#7]Öppöp, eipäs ManU faneina unohdeta omaa seuraa :nono:

video[/yutube]

Ah..:proud:[/quote]

Oletan että tuo oli esimerkki siitä, mitä OT-fiilis on huonoimmillaan. Siis ei hel***tti esilaulaja?!!? Ei niitä ole ennenkään ollut ja meteli ollut kovempi silti.

[youtube]LuyA1Jfd1sg
have you ever won the treble have you fuck?

#13 Il Capitano

Il Capitano

  Junior Member

 • Members
 • 1 669 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 11:19

Tässä tunnelmaa Juven matsista(vs viola), nostaa kyllä niskakarvat pystyyn :D xGmvdgojupI

#14 Pave

Pave

  Junior Member

 • Members
 • 494 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 17:19

Tässä tunnelmaa Juven matsista(vs viola), nostaa kyllä niskakarvat pystyyn :D

xGmvdgojupI


Oliko tämä se ainoa katsomon osa, jossa oli ihmisiä? Kyllähän Inarin palloseurankin pelistä saa tunnelmavideota, jos kuvaa kamerakännykällä ja kolme humalaista laulaa mikrofoniin viiden metrin päästä. Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!

#15 Olli

Olli

  Junior Member

 • Members
 • 2 418 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 17:23

Oliko tämä se ainoa katsomon osa, jossa oli ihmisiä? Kyllähän Inarin palloseurankin pelistä saa tunnelmavideota, jos kuvaa kamerakännykällä ja kolme humalaista laulaa mikrofoniin viiden metrin päästä. Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!


Kolmelle humalaiselle Inarin Palloseuran kannattajalle.

#16 Il Capitano

Il Capitano

  Junior Member

 • Members
 • 1 669 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 17:39

Oliko tämä se ainoa katsomon osa, jossa oli ihmisiä? Kyllähän Inarin palloseurankin pelistä saa tunnelmavideota, jos kuvaa kamerakännykällä ja kolme humalaista laulaa mikrofoniin viiden metrin päästä. Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!


Vaikka yleisömäärä ei ole ehkä realin, barcan tai manun lukemissa tunnelmaa rittää siitä huolimatta, vaikka, joka katsomon osa ei olekkaan täynnä. Yleisökeskiarvo on noin 20 000-25 000 peliä kohden. Joten ääntä lähtee ennemmän kuin Inarin palloseuran peleistä :lol:

#17 Casma

Casma

  Junior Member

 • Members
 • 3 294 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 18:10

Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!


Faktat kunnossa! :nono:

Juve pelaa tällähetkellä Olimpicolla, jossa katsojakeskiarvo on noin 20000. Ja kapasiteetti on noin 25000. Il Capitano kerkesi jo tarttua asiaan. Torinossa on enemmän Torofaneja, kun Juvefaneja. Mutta taas Italiassa on kirkkaasti eniten Juvefaneja. Joten tässä suurin syy, että Torinossa ei ole katsomot täynnä, jos kapasiteetti on 70000. Stadionin huono sijainti auttaa myös asiaa...

Katsojalukuja kannattaa siten verrata tv- katsojat mukaanlaskettuina...

#18 Pave

Pave

  Junior Member

 • Members
 • 494 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 18:56

Faktat kunnossa! :nono:

Juve pelaa tällähetkellä Olimpicolla, jossa katsojakeskiarvo on noin 20000. Ja kapasiteetti on noin 25000. Il Capitano kerkesi jo tarttua asiaan. Torinossa on enemmän Torofaneja, kun Juvefaneja. Mutta taas Italiassa on kirkkaasti eniten Juvefaneja. Joten tässä suurin syy, että Torinossa ei ole katsomot täynnä, jos kapasiteetti on 70000. Stadionin huono sijainti auttaa myös asiaa...

Katsojalukuja kannattaa siten verrata tv- katsojat mukaanlaskettuina...


Kirjoituksessani ei tietääkseni ollut muuta faktaa, kuin Juventuksen pelien vähäinen katsojamäärä? Tiedän, että Juve pelaa Olimpicolla, mutta käsittääkseni sielläkään ei käy "pienemmissä" matseissa kuin alle 10 000 katsojaa!? Vaikka Juve pelaisikin Delle Alpilla, tuskin se yleisökeskiarvo paljoa päälle tuon 20 000:n nousisi? Vai mikä oli Delle Alpin katsojakeskiarvo? Eikö Juve siirtänyt aiemmin pelejä Olimpicolle juuri katsojapulan takia? Väitän edelleen, että Juven peleissä on paska tunnelma verrattuna melkein mihin tahansa Valioliigan jengiin - tai ainakin niihin, jotka alunperin ovat olleet työväenluokan joukkueita. Toki tämäkin asia on melko subjektiivista..

Jos katsojalukuihin sisällyttää tv-katsojat, ManU:n pelejä katsoo miljoonia ihmisiä - tunnelmaa stadionille se ei tuo yhtään lisää!

Juventuksen fanikulttuuria täytyy muutenkin hieman ihmetellä. Mikäli Helsingissä pelaisi Juventuksen tasoinen jengi, menisin katsomaan jokaisen pelin vaikka sitten Inarin Palloseuraa vastaan. Luultavasti moni muukin tekisi samoin?

#19 Magnifico22

Magnifico22

  Junior Member

 • Members
 • 188 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 19:49

On meteliä jos jonkinmoista Frankfurt ocOGKxy7onU Ascoli :thumbsup1: vZA9IAnMb_E&feature=related

#20 seeler

seeler

  Junior Member

 • Members
 • 141 Viestit

Lähetetty 06.02.2008 - 20:51

Itkuissa ainakin Lazio on ilmeisesti tekemässä itselleen omaa pienempää, noin 40 000 katsojan stadionia. Vaikuttaa aika hyvältä hommalta. On varmasti aika paljon siistimpää pelata täydelle pienemmälle stadionille, kuin 80 000 hengen avonaisella Olympiastadionilla, missä on porukkaa kuin haulikolla ammuttuna...
0 käyttäjää lukee aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää