Jump to content
Sign in to follow this  
J-esse

Fanikulttuuri

Recommended Posts

En nyt äkkiseltään löytänyt tälläistä aihetta niin ajattelin sen itse sitten aloittaa. Toivoisin, että laittaisitte tänne omia näkemyksiänne eri maiden ja joukkueiden fani ja tifo-kulttuurista sekä myös kuvia ja videoita.

 

Tifo-ilmiöhän on syntynyt Etelä- Euroopassa, Italiassa.

Tifo, tai ennemminkin tifosi, sana tulee Italiasta ja tarkoittaa kannattamista. Tifot ovat niin sanottua katsomotaidetta, jonka avulla katsojat voivat osallistua otteluun. Tifoilla kannattajat pystyvät tuomaan oman säväyksensä otteluun, antamaan lisäpotkua joukkueelle sekä tuomaan esille oman mielipiteensä kantaa ottavilla teksteillä ja kuvilla.

 

Inter Milan Ultras:

 

Posted Image

 

Eintracht Frankfurt:

 

Posted Image

 

Panathinaikos:

 

Posted Image

 

AC Milan:

 

Posted Image

 

Tässä esiintyvät maailman parhaat laulajat:

 

Panathinaikos fanit

 

Mh3S84a88mQ

 

r-udrNZR7Ro

 

EGJAu8z2CHc

 

u0rMe2Vyb9E

 

Nyt sitten vain omia mielipiteitä rustailemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä aihe ja hienoja videoita!

 

Itseäni niin kuin varmasti monia muita kiinnostaa suuresti fanikulttuuri ja katsomokulttuuri, täälä foorumilla varmasti eniten jalkapalloon liittyen. Itellä tulee kylmiä väreitä upeista kannatuslauluista ja muutenkin on hieno seurata menoa siellä. Jokaisesta maasta löytyy hienoja faneja ja itsellä seuraaminen ei keskity pelkkään Italialaiseen-kulttuuriin. Lähinnä Euroopan suuriin maihin kylläkin.

 

Hieno clippi :thumbsup1:

Y7xvegPH_Lw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pistäkääs paremmaks: Malaka Hinchas. Ja voin taata, että kun tälläkaudella noustaan Primeraan niin on tunnelma vielä parempi!

 

Posted Image

 

Mielestäni muuallakin Espanjassa on loistavaa tunnelmaa fanien keskuudessa aina kun otteluita pelataan. (Tähän ei tarvii kari karvattomien tarttua - tää on vain mun mielipiteeni)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä se on hieno tunne olla itsekin You'll never walk alonea veisaamassa ja muutenkin ylipäätänsä Valioliigaa ja sen fanikulttuuria katsomassa. Itse en nostaisi minkään joukkueen/maan faneja selväksi ykköseksi, mutta kyllä se on pakko myöntää, että Eintracht Frankfurtin (+ muun Bundesligan) kannattajat osaavat asiansa :thumbsup1:

 

N10r3uuRaZk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa, että joku tämän topikin nyt sitten sai tehtyä :) ! Itseäkin kiinnostaa suuresti katsomokulttuuri ja mikä hienompaa, kun soihdut palaa,liput liehuu ja koko stadion mylvii!!

 

Hienointa kulttuurin antia on mielestäni Italiassa ja Argentiinassa. Intohimoa täynnä, soihdt palavat ja hienoja tifoja.

 

Ainoa miinus puoli on tuo intohimo, jos se menee yli ja sattuu näitä ikäviä kuolematapauksia, todella surullista . Tietysti vastustajalle ilkkuminen kuuluu mukaan, mutta itse en tykkää näistä vakivaltaisuuksista yhtään, ehkä joten kuten sovitut huulikaani-tappelut menevät, mutta niissäkin on yleensä "reilut säännöt".

 

Kreikassakin on hieno nouseva futis/katsomokulttuuri ja sieltä tulee ehkäpä paras chantti: Horto Magiko! (oli jo ylempänä, mutta eri video)

 

9vHWYywPuu0

 

Englantilainen katsomokulttuuri on hieman "ankea", mutta toisaalta niin hieno. Laulut ovat vain niin mahtavia, tifoja ei paljon ole ,mutta seillanen ylpeys ja sellainen hehkuu Britannista. Siellä ei tosin paljon näitä puukottamisia ym ja tuntuu turvallisemmalta:

 

MrchGv01JN4

 

haOjrqNhR6w

 

Real Madridin Ultrasit tekevät hienoja tifoja, sekä Boca Juniors on kuuluisa hienoista tifoistaan. Camp Noukin on tajuttoman hieno, kun koko stadion nostaa ne laput!

 

 

l4HqMgtePg4

 

 

Posted Image

 

Argentiinan fanikulttuuri ihastuttuu kyllä eniten. Niin intohimoista ja hienoja chantteja, yhdistettynä maailman kauneimpaan futikseenkin vielä ;)

 

5b3BJAzZOxI

Tämä chantti siis on Aida nimeltään ja sitä lauletaan paljon ympäri Eurooppa, erityisesti Italiassa, kun säveltäjäkin on Giuseppe Verdi. Löytäisikö kukaan hyvää videota tai pelkkää äänitettä tästä Italiasta, saisi nimittäin loistavan soittoäänen :D + ja samalla linkkiä Juven fanien chanttiin "la vechhia signora" sanotaan siinä ainakin.

 

 

Nyt kun me suomalaiset ihannoimme muita maita katsomokulttuureistaan, niin mitäs jos itsekin alamme rakentaa omaan maahamme samaa? Sitä ei tehä nopeasti, mutta vaikka yksikin henkilö ryhtyy mukaan lisään, niin se kasvaa koko ajan! Tuntuu, että Suomessa ei oikein tajuta tätä hienoa kulttuuria ollenkaan. Aina kuitenkin ihannoidaan muita maita.. Lehdet ihmettelevät kun "Lahden Pelicansin fanit solvaavat vastustajia", niin janarimaista!

 

Tämä on vain niin loistava topikki, että oli pakko jotenkin avautua tänne. Hieman sekava postaus, mutta kun aikaa on vähän ja asiaa paljon.. Eikä jää varmaan vikaksi tähän topikkiin :).

 

Ehkäpä voisi vielä listata oman top10 listan chanteista :

1.Giuseppe Verdi - Aida melkein kaikki seurat

2. Horto Magiko Panathinaikos

3. Fields of Anfield Road Liverpool

4. Argentiina fanit "ole ole ole, sentimientoo, no puedo paraaarrr"

5. Samat fanit Vamos argentina!

6. the Great Escape enkkufanit

7. Seven nation army "po po po po" Italia, As Roma..

8. ei enää pysty listaamaan... Ring of Fire, We shall not be moved, rule Britannia... liikaa valintoja :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika tyhjentävä postaus tontulta, ei voi muuta sanoa. :thumbsup1:

 

Nämä Poolin muutamat laulut on kyllä hauskoja:

 

ayivhplxuwM

 

E_XBTnK5diA

 

Tämä on yksi omista suosikeistani, Dale Cavese:

 

S7Inv49Ghr8

 

Toiset kreikkalaiset vastaavat huutoon:

 

5N7n1O7SR7o

 

Tässä vähän kreikkalaista skitsofreniaa:

 

0OqFAoqmztE

 

Itsellä fiilis nousee korkealle jo siitä, kun pelkästään Helsingin Jokereiden pelissä huutamaan pääse ja se on vielä pienen pientä Eurooppaan verrattuna. Olisi kyllä mahtavaa päästä joskus kokemaan joku erittäin tunnelma rikas ottelu jossain päin maailmaa.

 

Tässä suomen suurin tifo: "Vuodet vierii, rakkaus syvenee, meille on vain Jokerit"

 

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä suomen suurin tifo: "Vuodet vierii, rakkaus syvenee, meille on vain Jokerit"

Topic pilalla :scared:

 

Vähän saksalaista meininkiä luvassa:

 

Posted Image

Borussia Dortmund

 

Posted Image

Schalke :thumbsup1:

 

Sitten 2. Bundesligaan täksi kaudeksi nousseen St.Paulin fanien tyylinäytettä:

1A2r8vsEnko

 

Vielä Fenerbahcen fänejä:

8AInR7EZ-zo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eniten kyllä arvostan kunnon saksalaista katsomomeininkiä. Esimerkiksi Eintrachtin koko katsomon Pippi Langstrumpf laulua ja hyppelyä ei voi kuin ihailla! :thumbsup1: Myös Westfalen stadionin 25 000 hengen seisomakatsomo on jotain aivan erityistä. Eikä tietenkään saa unohtaa Hampurin Volksparkstadionin pohjoispäätyä. :heart:

 

[ATTACH]103[/ATTACH]

 

Fanaattisimmat fanit löytyy varmaan Turkista. Galatasarayn Ali Sami Yen on kyllä stadion, mille pitäis vielä päästä katsomaan peliä ennen kuin joukkue rakentaa uuden Aslantepeen.

 

Tuossa Galan fanien sotakuoro. Vaikuttaa aika kusiselta paikalta mennä vastustajana pelaamaan tuonne... :blink:

 

http://www.youtube.com/watch?v=JVc0xLklMA0

 

 

Lisäyksenä vielä Anfieldin You'll never walk alone, mikä aiheuttaa kyllä kerta toisen jälkeen kylmiä väreitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ranskan ylivoimaisesti suosituin seura on Olympique Marseille. Seura on ollut kannattajamääriltään suurin jo useamman vuosikymmenen ajan ja kannatus on kehittynyt myös sen myötä sen veroiseksi. Joukkueen pyhättö Stade Velodrome on maan suurin stadion ja se vetää parhaimmillaan katsojia runsaat 60 000. Viimeisten kahdeksan kauden aikana Marseillen kotipelien keskiarvo on kärkkynyt häilyvästi 49 000 - 53 000 välillä menestyksestä riippuen.

 

Stade Velodromella kotijoukkueen kannattajien toiminta perustuu lähinnä kahteen stadionin osaan, stadionin pohjois- ja eteläpäätyyn. Joukkueen laaja kannattajaryhmien kirjo vastaa kustakin päädyn osasta ja he muodostavat yhdessä hienon sekä toimivan kokonaisuuden. Pohjoispäädyn seremoniamestareina toimii mm. Fanatics sekä Commando Ultras, kun taas eteläisen katsomonosan tunnelmoinnista huolehtii Yankee Nord, South Winners sekä Dodgers.

 

Posted Image

Pohjoispäädyn tunnelmia ennen ratkaisevaa Liverpool-peliä

 

Posted Image

Eteläpäädyn värikästä katsomokulttuuria

 

Posted Image

Värien loistoa eteläpäädyssä

 

St. Etienne - Les Verts

 

 

 

:thumbsup1:

 

Katsojamääristä kun nyt alkuun päästiin, niin Ranskassa kierrosten keskimääräinen katsojien lukumäärä on noin reilut 20 000 katsojaa per peli. Perinteisenä kasvattajaseurana tunnettu Auxerre on jäänyt tällä kaudella huonon menestyksen johdosta vain reiluun 9000 katsojaan per ottelu, mikä on tuonkin tasoiselle seuralle hälyttävä merkki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Öppöp' date=' eipäs ManU faneina unohdeta omaa seuraa :nono:

 

[youtube']video[/yutube]

 

Ah..:proud:[/quote]

 

Oletan että tuo oli esimerkki siitä, mitä OT-fiilis on huonoimmillaan. Siis ei hel***tti esilaulaja?!!? Ei niitä ole ennenkään ollut ja meteli ollut kovempi silti.

 

[youtube]LuyA1Jfd1sg

have you ever won the treble have you fuck?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä tunnelmaa Juven matsista(vs viola), nostaa kyllä niskakarvat pystyyn :D

 

xGmvdgojupI

Oliko tämä se ainoa katsomon osa, jossa oli ihmisiä? Kyllähän Inarin palloseurankin pelistä saa tunnelmavideota, jos kuvaa kamerakännykällä ja kolme humalaista laulaa mikrofoniin viiden metrin päästä. Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliko tämä se ainoa katsomon osa, jossa oli ihmisiä? Kyllähän Inarin palloseurankin pelistä saa tunnelmavideota, jos kuvaa kamerakännykällä ja kolme humalaista laulaa mikrofoniin viiden metrin päästä. Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!

Kolmelle humalaiselle Inarin Palloseuran kannattajalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliko tämä se ainoa katsomon osa, jossa oli ihmisiä? Kyllähän Inarin palloseurankin pelistä saa tunnelmavideota, jos kuvaa kamerakännykällä ja kolme humalaista laulaa mikrofoniin viiden metrin päästä. Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!

Vaikka yleisömäärä ei ole ehkä realin, barcan tai manun lukemissa tunnelmaa rittää siitä huolimatta, vaikka, joka katsomon osa ei olekkaan täynnä. Yleisökeskiarvo on noin 20 000-25 000 peliä kohden. Joten ääntä lähtee ennemmän kuin Inarin palloseuran peleistä :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juventuksen peleissähän on melko hiljaista, johtuen katsojien puutteesta. Suurimmat pelit vetävät väkeä, mutta eikö "huonommissa" peleissä yleisökeskiarvo ole reilusti alle 10000? Siitä on varmasti tunnelma kaukana...koko stadionin mittakaavassa siis!

Faktat kunnossa! :nono:

 

Juve pelaa tällähetkellä Olimpicolla, jossa katsojakeskiarvo on noin 20000. Ja kapasiteetti on noin 25000. Il Capitano kerkesi jo tarttua asiaan. Torinossa on enemmän Torofaneja, kun Juvefaneja. Mutta taas Italiassa on kirkkaasti eniten Juvefaneja. Joten tässä suurin syy, että Torinossa ei ole katsomot täynnä, jos kapasiteetti on 70000. Stadionin huono sijainti auttaa myös asiaa...

 

Katsojalukuja kannattaa siten verrata tv- katsojat mukaanlaskettuina...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktat kunnossa! :nono:

 

Juve pelaa tällähetkellä Olimpicolla, jossa katsojakeskiarvo on noin 20000. Ja kapasiteetti on noin 25000. Il Capitano kerkesi jo tarttua asiaan. Torinossa on enemmän Torofaneja, kun Juvefaneja. Mutta taas Italiassa on kirkkaasti eniten Juvefaneja. Joten tässä suurin syy, että Torinossa ei ole katsomot täynnä, jos kapasiteetti on 70000. Stadionin huono sijainti auttaa myös asiaa...

 

Katsojalukuja kannattaa siten verrata tv- katsojat mukaanlaskettuina...

Kirjoituksessani ei tietääkseni ollut muuta faktaa, kuin Juventuksen pelien vähäinen katsojamäärä? Tiedän, että Juve pelaa Olimpicolla, mutta käsittääkseni sielläkään ei käy "pienemmissä" matseissa kuin alle 10 000 katsojaa!? Vaikka Juve pelaisikin Delle Alpilla, tuskin se yleisökeskiarvo paljoa päälle tuon 20 000:n nousisi? Vai mikä oli Delle Alpin katsojakeskiarvo? Eikö Juve siirtänyt aiemmin pelejä Olimpicolle juuri katsojapulan takia? Väitän edelleen, että Juven peleissä on paska tunnelma verrattuna melkein mihin tahansa Valioliigan jengiin - tai ainakin niihin, jotka alunperin ovat olleet työväenluokan joukkueita. Toki tämäkin asia on melko subjektiivista..

 

Jos katsojalukuihin sisällyttää tv-katsojat, ManU:n pelejä katsoo miljoonia ihmisiä - tunnelmaa stadionille se ei tuo yhtään lisää!

 

Juventuksen fanikulttuuria täytyy muutenkin hieman ihmetellä. Mikäli Helsingissä pelaisi Juventuksen tasoinen jengi, menisin katsomaan jokaisen pelin vaikka sitten Inarin Palloseuraa vastaan. Luultavasti moni muukin tekisi samoin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itkuissa ainakin Lazio on ilmeisesti tekemässä itselleen omaa pienempää, noin 40 000 katsojan stadionia. Vaikuttaa aika hyvältä hommalta. On varmasti aika paljon siistimpää pelata täydelle pienemmälle stadionille, kuin 80 000 hengen avonaisella Olympiastadionilla, missä on porukkaa kuin haulikolla ammuttuna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kirjoituksessani ei tietääkseni ollut muuta faktaa, kuin Juventuksen pelien vähäinen katsojamäärä? Tiedän, että Juve pelaa Olimpicolla, mutta käsittääkseni sielläkään ei käy "pienemmissä" matseissa kuin alle 10 000 katsojaa!? Vaikka Juve pelaisikin Delle Alpilla, tuskin se yleisökeskiarvo paljoa päälle tuon 20 000:n nousisi? Vai mikä oli Delle Alpin katsojakeskiarvo? Eikö Juve siirtänyt aiemmin pelejä Olimpicolle juuri katsojapulan takia? Väitän edelleen, että Juven peleissä on paska tunnelma verrattuna melkein mihin tahansa Valioliigan jengiin - tai ainakin niihin, jotka alunperin ovat olleet työväenluokan joukkueita. Toki tämäkin asia on melko subjektiivista..

 

Jos katsojalukuihin sisällyttää tv-katsojat, ManU:n pelejä katsoo miljoonia ihmisiä - tunnelmaa stadionille se ei tuo yhtään lisää!

 

Juventuksen fanikulttuuria täytyy muutenkin hieman ihmetellä. Mikäli Helsingissä pelaisi Juventuksen tasoinen jengi, menisin katsomaan jokaisen pelin vaikka sitten Inarin Palloseuraa vastaan. Luultavasti moni muukin tekisi samoin?

Puolityhjä stadion ei tarkoita välttämättä sitä, että tunnelma on huono, vaikkakin se tottakai tunnelman luomista vaikeuttaa. Olen ollut muutaman kerran Maracanalla (mahtuu noin 100 000) kun siellä on joku 30 000 katsojaa ja tunnelma voi silti olla ihan mahtava. Juventukseen en oikein voi ottaa kantaa, koska en ole ikinä Juven peleissä käynyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mqAw950Z4AQ

Länsinaapurissa sitä osataan.Kyseessä on Hammarbyn fanit. Voi kun suomessakin olisi samanlaista katsomossa.:thumbsup1:

_aH8jhT1uaI&feature=related

Vaikka osataan sitä Suomessakin. Kuningas- lakanalla massiivinen:thumbsup1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eikö Juve siirtänyt aiemmin pelejä Olimpicolle juuri katsojapulan takia?

 

Ei, stadioninremontti on lähempänä totuutta...

 

Väitän edelleen, että Juven peleissä on paska tunnelma verrattuna melkein mihin tahansa Valioliigan jengiin - tai ainakin niihin, jotka alunperin ovat olleet työväenluokan joukkueita. Toki tämäkin asia on melko subjektiivista..

Oletko ollut paikanpäällä katsomassa otteluita, vai perustuuko tämä kaikki tv- kuvanperusteella nähtyyn? Käy ihmeessä katsomassa Juvenpeliä, hieno tunnelma! :blink:

 

 

Juventuksen fanikulttuuria täytyy muutenkin hieman ihmetellä. Mikäli Helsingissä pelaisi Juventuksen tasoinen jengi, menisin katsomaan jokaisen pelin vaikka sitten Inarin Palloseuraa vastaan. Luultavasti moni muukin tekisi samoin?

Kyllä, ja ei. Hjk edustaa Helsinkiä. Eli menetkö katsomaan: HJK- Inarin Palloseura? Itseltä jäisi varmaan kyllä väliin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä, ja ei. Hjk edustaa Helsinkiä. Eli menetkö katsomaan: HJK- Inarin Palloseura? Itseltä jäisi varmaan kyllä väliin...

Kannattaisiko opetella lukemaan? Klubi ei tietääkseni ole aivan Juventuksen tasoinen porukka? En menisi katsomaan HJK - Inarin Palloseura peliä. Mikäli HJK:ssa pelaisi Nedvedin, Trezen, Del Pieron jne. tasoisia pelaajia, menisin katsomaan. Vertauksen tein siksi, koska Torino on asukasluvultaan noin pääkaupunkiseudun kokoinen. Luulisi, että sieltä löytyy peleihin porukkaa, löytyyhän meiltäkin lätkämatseihin. Kyllä Suomessakin olisi potentiaalia kunnon fanikulttuurille, mikäli Veikkausliiga ja seurat saisivat nostettua profiilia. Helpommin sanottu, kuin tehty - ehkä Suomen maajoukkueen menestys toisi niitä kaivattuja katsojia myös Veikkausliigaan?

 

Juventuksen pelissä en ole ikinä käynyt, mutta televisiosta katseltuna tunnelma on melko surkea verrattuna nyt siihen Valioliigaan. Fiilistä ei ainakaan lisää maalituuletukset tyhjään katsomon osaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaisiko opetella lukemaan? Klubi ei tietääkseni ole aivan Juventuksen tasoinen porukka? En menisi katsomaan HJK - Inarin Palloseura peliä. Mikäli HJK:ssa pelaisi Nedvedin, Trezen, Del Pieron jne. tasoisia pelaajia, menisin katsomaan. Vertauksen tein siksi, koska Torino on asukasluvultaan noin pääkaupunkiseudun kokoinen. Luulisi, että sieltä löytyy peleihin porukkaa, löytyyhän meiltäkin lätkämatseihin. Kyllä Suomessakin olisi potentiaalia kunnon fanikulttuurille, mikäli Veikkausliiga ja seurat saisivat nostettua profiilia. Helpommin sanottu, kuin tehty - ehkä Suomen maajoukkueen menestys toisi niitä kaivattuja katsojia myös Veikkausliigaan?

 

Juventuksen pelissä en ole ikinä käynyt, mutta televisiosta katseltuna tunnelma on melko surkea verrattuna nyt siihen Valioliigaan. Fiilistä ei ainakaan lisää maalituuletukset tyhjään katsomon osaan.

Television välityksellä onkin pirun hyvä arvioida sitä tunnelmaa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×