Jump to content
Sign in to follow this  
Antiko

Fasismi jalkapallossa

Recommended Posts

Auts kirjoitteli näin tuolla Inter-ketjussa:

 

Quote:

Originally Posted by Antiko View Post

No Daniele De Rossi antoi tuossa viime syksynä haastattelun, jossa hän kertoi olevansa täysin avoimesti fasisti: toiset meistä (siis hän) ovat puhdasrotuisia ja toiset eivät (niistä kai voisi Mussolinin perinteen mukaan tehdä saippuaa.

 

- Ajattelin vain, että Laziosta De Rossi voisi löytää enemmän hengenheimolaisia...

Noh, noh, ei Fasismi ihan tuollaista kuitenkaan ole. Fasismiin ei välttämättä kuulu rotuoppi. Toki, Italiassa juutalaisia ja muita kansan ryhmiä suoranaisesti vainottiin, mutta vasta sen jälkeen kun Italiasta tuli Saksan liittolainen.

 

- Antikon quote lopuu -

 

Noh, noh, ei Fasismi ihan tuollaista kuitenkaan ole. Fasismiin ei välttämättä kuulu rotuoppi. Toki, Italiassa juutalaisia ja muita kansan ryhmiä suoranaisesti vainottiin, mutta vasta sen jälkeen kun Italiasta tuli Saksan liittolainen.

 

*edit Fasismin perusidea on yksi vahva johtaja, vallankeskitys yms. Siihen en ota kantaa, millainen De Rossin arvomaailma on.

Siirsin keskustelun fasismista tänne omaan osastoonsa, jonne se sopii paremmin.

 

Siispä halusin nostaa tämän esille, koska minua ärsyttää koko tämä fasismin kaunistelu. Etunenässähän sitä on tehnyt Silvio Berlusconi, jonka perässä ovat sitten näemmä tulleen muut yksinkertaisemmat pallonpotkijat.

 

Mielikuva siitä, että fasismi ja Mussolini olisi ollut jotenkin Hitlerin natsismia jalompi aate, on yksinkertaisesti iljettävä. Fasismi merkitsi Italiassa sensuuria, vähemmistöjen kuten homot, juutalaiset, mustat (tai liian tummat), heikot, vammaiset - oikeastaan fasismi hyväksyi vain vahvat terveet miehet ja naiset, joilla oli kyky synnyttää lukematon määrä terveitä lapsia. (Muista voitiin hankkiutua eroon ja Hitlerillä oli sitten lopulta ratkaisu tähänkin.)

 

Fasismi vaati italialaisilta muutenkin yksioikoista maailmankuvaa: sotilaita piti ihannoida, sankarillisinta oli kuolla sodassa isänmaansa puolesta, valtiota piti ihannoida - aivan sitä samaan sontaa kuin Hitlerilläkin - kansakunnan piti kasvaa muista kansoja vahvemmaksi ja lopulta nitistää naapurit.

 

Fasistisessa Italiassa mies oli perheen pää, se joka teki töitä kodin ulkopuolella. Mies oli se, joka rakensi valtiota. Naisen paikka oli kotona. Naisen tehtävä oli lisääntyä, laittaa ruokaa ja huolehti lapsista. Tämä oli ainoa ihanne, jonka ympärille koko yhteiskunta rakentui. Jokainen ihminen, joka ei halunnut tai kyennyt toteuttamaan näitä ihanteita, oli luopio ja valtion kannalta tarpeeton yksilö.

 

Tietenkin fasistisessa Italiassa vallitsi sensuuri eikä Italiaa tai valtionjohtoa saanut arvostella (kuten sitä ei saa nytkään Berlusconin valtakauden aikana). Hyvänä esimerkkinä käy vaikka elokuva, jonka italian opettajani näytti minulle aikanaan. Elokuva oli aika harmiton: siinä aviomies petti vaimoaan, käytiin vähän ilotalossakin mutta sovinnaiseen katolilaiseen tapaan mies ja vaimo palasivat lopulta yhteen sopivat riitansa. Fasismin sensuurin aikaan elokuva oli kuitenkin pitänyt sijoittaa Ranskaan, koska fasistisessa Italiassa ei moisia paheita tapahtunut. Vaikka elokuva olikin täysin italialainen ja kuvattu Italiassa, se muka tapahtui Ranskassa ranskalaisille, ja oli näin ollen osoitus ranskalaisesta rappiosta ja turmelluksesta.

 

Elokuvan tekijät olivat kiertäneet sensuurin ovelasti, mutta tapaus kertoo hyvin siitä millaisissa oloissa italialaiset elivät Mussolinin aikaan. Pienikin virheliike ja henki oli katkolla. Tämä on hyvin tyypillistä kaikissa totalitaristisissa maissa, joissa vallitsee vain yksi totuus.

 

- Niinpä minusta on todella vastenmielistä, että vapaassa demokratiassa kasvaneet superrikkaat ja vaikutusvaltaiset jalkapallotähdet ihannoivat aatetta, josta mitä ilmeisimminkin ymmärtävät niin vähän. On nimittäin eri asia ihannoida jotain vahvaa johtajaa, kuin asua totalitaristisessa maassa, jossa vallitsee sensuuri.

 

Jos esim. mainittu De Rossi joutuisi luopumaan vapaudestaan ajatella, puhua ja toimia julkisuudessa kuten haluaa. Jos De Rossilla olisi oikeus katsella vain tietystä näkökulmasta tehtyjä tv-ohjelmia, elokuvia ja mainoksia, jotka julistaisivat vain fasismin oikeellisuutta, luulen, että De Rossi ajattelisi kantojaan uudelleen.

 

Sillä eikö juuri näillä monimiljönääri jalkapalloilijoilla ole se suurin vapaus valita, mitä he tekevät elämässään, mitä he haluavat elämältään. Jos tuo vapaus vietäisiin heiltä pois, kuten väistämättä fasistisessa valtiossa kävisi, niin en usko, että monikaan heistä haluaisi enää olla mukana fasismissa.

 

- Lopuksi haluan sanoa, etten ole mikään fasismin superasiantuntija, mutta sen verran siitä tajuan, että haluan oikaista ainakin ne harhaisimmat ja virheellisimmät käsitykset, joita aiheen ympärillä nykypäivänä tuntuu vallitsevan. Fasismi ei todellakaan ollut mikään harmiton aate, vaan Italiassa vallinnut valtiodiktatuuri, jonka edessä yksilöillä ei ollut sen enempää oikeuksia kuin Hitlerin Saksassa tai Stalinin Neuvostoliitossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abbiatin haastattelu viime kesältä.

 

"I am not ashamed to proclaim my political beliefs. I share [the] ideals of fascism, such as the fatherland and the values of the Catholic religion."

 

"Within Fascism I disagree with racial laws, allegiance to Hitler and the war, but I like the capacity Fascism had to secure law and order. It guaranteed security for the people."

 

Esim. Tässä Abbiatin kohdalla Fasismi on hieman yliampuva, Nationalismi olisi osuvampi. Uskon, että muutkin pelaajat tarkoittavat samaa mitä Abbiati. Tosin myös Nationalismi saattaa muuttua kansalliskiihkoksi, esim. saksalainen nationalismi ja väite germaanisen rodun ylemmyydestä II MS aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samaa mieltä Antikon kanssa. Silti, fasismi ei automaattisesti tarkoita rotuopin harjoittamista. Eikä fasismi täytä millään lailla demokratian mittareita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vapautus armeijasta...

 

Julkisesti fasistiksi tunnustautunut Daniele De Rossi saa asiallista palautetta uudessa Urheilulehdessä MM-turnauksen pahimmat filmaajat listalla. Itsekin olen ollut huolissani De Rossin puolesta. Mahtaako poika sairastaa Meningerin tautia vai mikä on ???: :dielaughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuskin fasisti nyt sentään...?!

 

Uskoisin De Rossin tarkoittaneen olevansa isänmaallinen ja kansallismielinen. Tuskinpa De Rossin kaltainen muuten ihan fiksun oloinen kaveri voi kannattaa fasismia sen pahimmassa merkityksessä. En myöskään pidä De Rossia minään kroonisena kaatuilijana. Olen nähnyt paljon sellaisiakin pelejä, joissa De Rossi ei ole ollut kertaakaan vatsallaan, vaan on hampaat irvessä taistellut jokaisesta pallosta. :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Let's kick politics out of football!! Mitä tulee De Rossin "kaatuiluun" tapahtumat voi laskea yhden käden sormilla, josta viimeisinkin ihan oikeutettua ja oikein, ilman tuota olisi tuomari jättänyt SELKEÄN ja törkeän repimisen noteeramatta. Urheilulehteä ja sen (suurinta osaa) tekstejä arvostavat/lainaavat ovat omalla listalla "älä noteeraa", lehteä jossa kirjoittelee mm. Petteri Sihvonen, herätys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uskoisin De Rossin tarkoittaneen olevansa isänmaallinen ja kansallismielinen. Tuskinpa De Rossin kaltainen muuten ihan fiksun oloinen kaveri voi kannattaa fasismia sen pahimmassa merkityksessä. En myöskään pidä De Rossia minään kroonisena kaatuilijana. Olen nähnyt paljon sellaisiakin pelejä, joissa De Rossi ei ole ollut kertaakaan vatsallaan, vaan on hampaat irvessä taistellut jokaisesta pallosta. :blink:

Kun italialainen puhuu fasismista, niin hän varmasti tietää mitä on sanomassa: jokaisella italialaiselle selitetään varmasti jo alaluokilla kuka oli Benito Mussolini ja mitä hänen toteuttamansa fasismi käytännössä tarkoitti. Lisäksi pitää muistaa, että Italiassa toimii nykypäivänäkin fasistinen puolue, jonka puheenjohtajana toimii Mussolini.

 

Kun tämän ottaa huomioon, niin jokainen italialainen joka tunnustautuu fasistiksi, on aivan varmasti sitä pahinta laatua rasisti ja Italia italialaisille -aatteen kannattaja. Ääripatriottisuudesta tai nationalismista fasismin kuitenkin erottaa sovinismi tai miehen ja miehisyyden korostaminen: fasistisessa yhteiskunnassa naisen paikka on kotona hoitamassa kotia, lapsia ja laittamassa ruokaa miehelle. Fasismissa miehet tekevät työt kodin ulkopuolella ja hyvä vaimo punnitaan synnytettyjen lasten määrällä, vähintään 5 poikalasta pitäisi saada aikaiseksi, jotta italialainen rotu voisi kasvaa muita suuremmaksi ja vahvemmaksi.

 

Laki ja järjestys ja minuutilleen saapuvat junat ovat vain kaunisteltu totuus fasistisesta yhteiskunnasta, joka perustuu oikeasti totalitarismiin, sotilashallintoon, sensuuriin ja vain yhdenlaisten elämänarvojen hyväksyntään (esim. homot ja vammaiset voidaan siivota sivuun, koska he eivät toteuta fasismin ihanteita.) En usko, että edes Daniele De Rossi viihtyisi oikeasti fasistisessa yhteiskunnassa, koska se yhteiskunta olisi suljettu diktatuuri.

 

De Rossi kuitenkin unelmoi monen muun fasistin tapaan Italiasta, jossa kadut eivät olisi täynnä afrikkalaisia maahanmuuttajia, nuoriso ei hilluisi kaduilla huumepöllyssä ja kaikenlaiset homo-kulkueet eivät julistaisi maailmanlaajuista rauhaa ja tasa-arvoa. Yleensä fasistit unelmoivat yksinkertaisesta yhteiskunnasta, jossa kaduilla vallitsisi kuri ja järjestys ja Italia kuuluisi italialaisille (silläkin uhalla, ettei mitään italialaisia ole koskaan ollutkaan ennen kuin Mussolini päätti luoda italialaiset kasvot ja ihanteet).

 

Lähinnä De Rossin kaltaiset fasistit siis tunnustavat lähinnä oman yksinkertaisuutensa todellisuuden edessä: he eivät halua kohdata oikeaa maailmaa, ja unelmoivat jostain menneestä maailmasta, jossa he itse eivät ole koskaan eläneet (jota he eivät siis todella tunne). Suomessa nämä ihmiset kutsuvat itseään yleensä kekkoslaisiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun italialainen puhuu fasismista, niin hän varmasti tietää mitä on sanomassa: jokaisella italialaiselle selitetään varmasti jo alaluokilla kuka oli Benito Mussolini ja mitä hänen toteuttamansa fasismi käytännössä tarkoitti. Lisäksi pitää muistaa, että Italiassa toimii nykypäivänäkin fasistinen puolue, jonka puheenjohtajana toimii Mussolini.

 

Kun tämän ottaa huomioon, niin jokainen italialainen joka tunnustautuu fasistiksi, on aivan varmasti sitä pahinta laatua rasisti ja Italia italialaisille -aatteen kannattaja. Ääripatriottisuudesta tai nationalismista fasismin kuitenkin erottaa sovinismi tai miehen ja miehisyyden korostaminen: fasistisessa yhteiskunnassa naisen paikka on kotona hoitamassa kotia, lapsia ja laittamassa ruokaa miehelle. Fasismissa miehet tekevät työt kodin ulkopuolella ja hyvä vaimo punnitaan synnytettyjen lasten määrällä, vähintään 5 poikalasta pitäisi saada aikaiseksi, jotta italialainen rotu voisi kasvaa muita suuremmaksi ja vahvemmaksi.

 

Laki ja järjestys ja minuutilleen saapuvat junat ovat vain kaunisteltu totuus fasistisesta yhteiskunnasta, joka perustuu oikeasti totalitarismiin, sotilashallintoon, sensuuriin ja vain yhdenlaisten elämänarvojen hyväksyntään (esim. homot ja vammaiset voidaan siivota sivuun, koska he eivät toteuta fasismin ihanteita.) En usko, että edes Daniele De Rossi viihtyisi oikeasti fasistisessa yhteiskunnassa, koska se yhteiskunta olisi suljettu diktatuuri.

 

De Rossi kuitenkin unelmoi monen muun fasistin tapaan Italiasta, jossa kadut eivät olisi täynnä afrikkalaisia maahanmuuttajia, nuoriso ei hilluisi kaduilla huumepöllyssä ja kaikenlaiset homo-kulkueet eivät julistaisi maailmanlaajuista rauhaa ja tasa-arvoa. Yleensä fasistit unelmoivat yksinkertaisesta yhteiskunnasta, jossa kaduilla vallitsisi kuri ja järjestys ja Italia kuuluisi italialaisille (silläkin uhalla, ettei mitään italialaisia ole koskaan ollutkaan ennen kuin Mussolini päätti luoda italialaiset kasvot ja ihanteet).

 

Lähinnä De Rossin kaltaiset fasistit siis tunnustavat lähinnä oman yksinkertaisuutensa todellisuuden edessä: he eivät halua kohdata oikeaa maailmaa, ja unelmoivat jostain menneestä maailmasta, jossa he itse eivät ole koskaan eläneet (jota he eivät siis todella tunne). Suomessa nämä ihmiset kutsuvat itseään yleensä kekkoslaisiksi.

Täyttä asiaa kirjoitat. Saattaa olla, että monella nuorella tähdellä ja miljonäärillä on elämän realismi ja todellisuudentaju vähän hämärtynyt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun italialainen puhuu fasismista, niin hän varmasti tietää mitä on sanomassa: jokaisella italialaiselle selitetään varmasti jo alaluokilla kuka oli Benito Mussolini ja mitä hänen toteuttamansa fasismi käytännössä tarkoitti. Lisäksi pitää muistaa, että Italiassa toimii nykypäivänäkin fasistinen puolue, jonka puheenjohtajana toimii Mussolini.

 

Kun tämän ottaa huomioon, niin jokainen italialainen joka tunnustautuu fasistiksi, on aivan varmasti sitä pahinta laatua rasisti ja Italia italialaisille -aatteen kannattaja. Ääripatriottisuudesta tai nationalismista fasismin kuitenkin erottaa sovinismi tai miehen ja miehisyyden korostaminen: fasistisessa yhteiskunnassa naisen paikka on kotona hoitamassa kotia, lapsia ja laittamassa ruokaa miehelle. Fasismissa miehet tekevät työt kodin ulkopuolella ja hyvä vaimo punnitaan synnytettyjen lasten määrällä, vähintään 5 poikalasta pitäisi saada aikaiseksi, jotta italialainen rotu voisi kasvaa muita suuremmaksi ja vahvemmaksi.

 

Laki ja järjestys ja minuutilleen saapuvat junat ovat vain kaunisteltu totuus fasistisesta yhteiskunnasta, joka perustuu oikeasti totalitarismiin, sotilashallintoon, sensuuriin ja vain yhdenlaisten elämänarvojen hyväksyntään (esim. homot ja vammaiset voidaan siivota sivuun, koska he eivät toteuta fasismin ihanteita.) En usko, että edes Daniele De Rossi viihtyisi oikeasti fasistisessa yhteiskunnassa, koska se yhteiskunta olisi suljettu diktatuuri.

 

De Rossi kuitenkin unelmoi monen muun fasistin tapaan Italiasta, jossa kadut eivät olisi täynnä afrikkalaisia maahanmuuttajia, nuoriso ei hilluisi kaduilla huumepöllyssä ja kaikenlaiset homo-kulkueet eivät julistaisi maailmanlaajuista rauhaa ja tasa-arvoa. Yleensä fasistit unelmoivat yksinkertaisesta yhteiskunnasta, jossa kaduilla vallitsisi kuri ja järjestys ja Italia kuuluisi italialaisille (silläkin uhalla, ettei mitään italialaisia ole koskaan ollutkaan ennen kuin Mussolini päätti luoda italialaiset kasvot ja ihanteet).

 

Lähinnä De Rossin kaltaiset fasistit siis tunnustavat lähinnä oman yksinkertaisuutensa todellisuuden edessä: he eivät halua kohdata oikeaa maailmaa, ja unelmoivat jostain menneestä maailmasta, jossa he itse eivät ole koskaan eläneet (jota he eivät siis todella tunne). Suomessa nämä ihmiset kutsuvat itseään yleensä kekkoslaisiksi.

Täyttä asiaa kirjoitat. Saattaa olla, että monella nuorella tähdellä ja miljonäärillä on elämän realismi ja todellisuudentaju vähän hämärtynyt

Carneraa kompaten hienoa tekstiä Antikolta. Hyvin analysoitu, mitä fasismin käsite voi italialaisten monimiljonääri futaajien päässä kuvata, kun julkisesti kertovat aatteen kannattamisestaan. Melko varmasti myös hyvin lähellä itse totuutta. Kuin omasta päästä Antikon ajatukset. Mukavaa luettavaa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×