Jump to content
Sign in to follow this  
Ninis

Ronaldo lopettaa 2011

Recommended Posts

Eilen oli uutisissa et takavuosien valovoimasin tähti Brasilian Ronaldo teki Corinthisansin kanssa sopimuksen vuoteen 2011 ja lopettaa senjälkeen. Toivoo loppu-uraltaan mestaruuspokaaleja ja hyvää peliä.

 

Aikansa tähti eittämättä, Ranskan MM-kisojen pettymys huuhtoutui unholaan kun Japani/Etelä-Koreassa tuli MM ja maalikuninkuus huikealla 8 maalilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ranskan MM-kisojen pettymys huuhtoutui unholaan kun Japani/Etelä-Koreassa tuli MM ja maalikuninkuus huikealla 8 maalilla.

.... ja se kampaus finaalissa! :D

 

Aivan huikea pelaaja! Omasta mielestäni uransa kirkkaimmalla huipulla Interin vuosien aikaan(muutenkin huh huh -90 luvun Serie A:ta.) Toki jo Eindhovenissa ja Barcelonassa jälki oli uskomatonta, mutta vaarallisimmillaan ehkä juuri ensimmäisellä Serie A:n keikallaan. Varsinkin se "Il Fenomenon" nopeus ja täydestä vauhdista haastot oli kaunista katseltavaa. Harmiksi polvet sai kärsiä, aivan kuten brassin kanssa yhtä aikaa Italian ja Euroopan kenttiä dominoinut Del Piero, ja sitä räjähtävyyttä lähdöistä lähti samalla kun loukkaantumisia alkoi kertyä. Tosin hieman katkera vieläkin 97/98 -kauden Ballon d'Or ja FIFA World Player of the Year pystien osoitteesta.

 

Koko nimi piti jo barcan aikoihin opetella pikkukossina ja menis vieläkin vaikka kolmen promillen humalas ulkomuistista. :D

 

Olisi hienoa jos Dunga heltyisi ottamaan Ronaldo Luis Nazário de Liman vielä kerran MM-karkeloihin. (=

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sanotaan nyt näin, että ensimmäinen lempipelaajani, ja ehkäpä kaikkien aikojen paras.

 

Sen verran tuore futisfani olen (jotain vähän yli 5v kunnolla seurannut), että Ilmiön parhaat vuodet ovat jääneet livenä todistamatta, mutta onnellinen olen että ehdin seuraamiseni aikana nähdä parisen vuotta Ronaldolta Euroopassakin.

 

Vielä voidaan vuosi nauttia Ilmiöstä, toivottavasti paljon maaleja on luvassa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

1996/1997 Ronaldo löi ittensä totaalisesti läpi. Hype oli melkoista, no sitten koitti vaikeat vuodet mut 2002 maalikuninkuus MM-kisoissa hiljensi arvostelijat. Ja muistan hyvin kuinka Ronaldo tälläs pari kovaa häkkiä ManU:nkin verkkoon UCL:ssä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olin todistamassa 1999 marraskuussa San Sirolla kun Ronaldo väänsi polvensa, kävi vetämässä rankkarin sisään ja asteli vaihtoon ottelussa Leccea vastaan (lopputulos 6-0). Tähän rankkariin ja loukkaantumiseen katkesi Ronaldon ura pariksi vuodeksi, kun sama polvivamma uusiutui vain seitsemän minuutin pelin jälkeen seuraavana keväänä Coppa Italian finaalissa. Ronaldo sai kuitenkin itsensä uudestaan huippuvireeseen 2002 MM-karkeloihin joissa mies oli omaa luokkaansa.

 

Mies kuuluu Bergkampin ohella omiin kaikkien aikojen suosikkipelaajiin ja olen varma että muistan vielä vuosikymmenten päästä kuka oli - ja mitä teki - Ronaldo Luis Nazário de Lima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Il Fenomeno - kertomus Ilmiöstä

 

Ronaldo Luis Nazario de Lima on kotimaassaan tunnettu nimellä Il Fenomeno - Ilmiö, joka ihastutti suurta jalkapalloyleisöä ajallansa niin Euroopan kenttien suurseuroissa kuin kotimaansa Brasilian paidassakin. Ronaldoa pidetään yhtenä kaikkein aikojen suurimmista nimistä kuningaslajista puhuttaessa, siinä missä maanmiehiänsä Peleä ja Romarioa, aikansa toista suurta nimeä Zidanea kuin myös Maradonaakin. Yleisesti ihmisiä on hänessä kiehtonut juoksunopeus ja tämän myötä loistava pallokontrolli - sekä harvinaislaatuinen viimeistelykyky. Varjopuolella uraa ovat varjostaneet ylipainoisuus ja loukkaantumiset.

 

Ronaldon ammattilaisura sai alkun kotimaan liigan Cruzeirosta, jossa hän iski vain 17-vuotiaana kahdessakymmenessäkuudessa pelissä kaksikymmentäkaksi maalia kaudella '93. Jo seuraavana syksynä uusi komeetta sai siirron Hollantiin, jossa hän pelasi kaksi kautta PSV:n paidassa. Jälki oli täällä yhtä tuhoisaa ja Katalonian suurseuran kiinnostus teinisensaatiota kohtaan heräsi. Siirtyessään FC Barcelonaan oli Ronaldo piakkoin vasta 20-vuotias ja iskenyt urallansa jo yli viisikymmentä maalia. Espanjan suurseurassa ei tähti laskeutunut, vaan Ronaldo teki yhden kauden maaliennätyksen La Ligassa (34 maalia), jota Lionel Messi melkein kaksikymmentä vuotta myöhemmin sivusi. Samana vuonna hän tuli nuorimpana pelaajana ikinä voittaneeksi FIFA:n vuoden pelaaja -palkinnon. Aika Barcassa jäi kuitenkin vain yhden kauden mittaiseksi, kun sopimuksen uusintaneuvotteluissa tuli ongelmia ja hänet myytin 19 miljoonan punnan hintaan Italiassa pelaavaan Interiin.

 

Nuoressa iässä Ronaldo oli saavuttanut paljon ja hänestä oli noussut ympäri urheilumaailman kohu. Vain yksi asia enää seisoi hänen suurnimien joukkoon - menestys turnauksista kirkkaimmassa, jalkapallon MM-kisoissa. Jo 1994 USA:ssa oli tuolloin 17-vuotias Ronaldo joukkueessa, joka Romarion johdolla voitti MM-kullan, mutta ei pelannut ainottakaan peliä noissa kisoissa. Kun koittivat vuoden '98 kisat Ranskan maaperällä, oli 22-vuotias Ronaldo uransa huipulla. Hänen lisäkseen mm. Rivaldon, Cafun, Roberto Carloksen ja Dungan vahvistama Brasilia oli turnauksen yksi suurista ennakkosuosikeista. Eräs toinen samaan kastiin lukeutunut oli sen ajan toisen suuren tähden Zinedine Zidanen, Didier Deschampsin ja Thierry Henryn kisaisäntä Ranska. Kuin siihen asti kuluneella seurajoukkueurallaan, Ronaldo loisti myös edustaessaan kotimaatansa Ranskassa ja iski ensimmäisen maalin ja toisessa alkulohko-ottelussa Marokkoa vastaan. Tämän jälkeen Ronaldo osui puolivälierissä Chileä vastaan kahdesti ja kertaalleen välierissä Hollantia vastaan. Brasilia eteni finaaliin, jossa vastaan tuli juuri Zidanen Ranska. Ennen ottelua Ronaldo kärsi polveansa ja lähti puolikuntoisena peliin. Ilman täysivireistä Ronaldoa oli brassien hyökkäyspeli voimatonta ja Ranska vei ottelun Zidanen kahdella puskumaalilla ja Emmanuel Petitin lisäaikaosumalla lukemin 3-0. Tästä huolimatta Ronaldo valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi.

 

Tilaisuus korjata pettymyksensä koitti Ronaldolle neljä vuotta myöhemmin Etelä-Korean ja Japanin isännöimissä kisoissa. Vuoden '98 maajoukkue oli edelleen suurimmalta osin koossa, mutta 25-vuotias Ronaldo ei ollut enää samassa vireessä kuin varhaisimpina vuosianaan. Italiassa pelatessaan hän oli kärsinyt jo kaksi vuotta polvivammasta. Iskemällä jo alkulohkossa viisi maalia Ronaldo osoitti, ettei hänen viimeistelykykynsä ollut kadonnut. Brasilia oli Ronaldon ja Rivaldon aateloiman hyökkäyksen johdolla noissa kisoissa suorastaan pysäyttämätön pahimpien kilpailijoiden, Argentiinan ja Ranskan, jäätyä alkulohkoon. Finaalissa Ronaldo upotti Saksan kahdella osumallaan saaden täyteen kaiken kaikkiaan

koko kisoista. Kisojen parhaan pelaajan palkinto meni Saksan Oliver Kahnille, mutta saman vuoden lopulla Ronaldo valittiin kolmannen kerran urallaan FIFA:n vuoden pelaajaksi.

 

MM-kisojen 2002 jälkeen Real Madrid hankki Ronaldon lähes neljälläkymmenellä miljoonalla eurolla. Tuohon aikaan joukkueessa pelasivat mm. Zinedine Zidane, Luis Figo ja Roberto Carlos. Alkuaikoinaan Ronaldo koki vaikeuksia saada pelistä kiinni Madridin kuninkaallisissa. Madridissa Ilmiö sai pilkkanimen El Gordo (Läski), sillä häntä olivat alkaneet vaivaamaan painonhallintaongelmat. Ennen pitkää Ronaldo sai kuitenkin peli-ilmeensä takaisin, jonka tuloksena piinkova yhteistyö Zidanen kanssa. Ensimmäisellä kaudella tuli La Ligan voitto, joka oli Ronaldon ensimmäinen liigapysti Euroopassa pelatessaan. Seuraavalla kaudella Ronaldo voitti La Ligan maalikuninkuuden toistamiseen urallaan tehtyään 24 maalia. Kaiken kaikkiaan Ronaldo teki Real Madridissa pelatessaan 123 ottelussa 87 maalia.

 

Vuoden 2006 MM-kisoissa kolmeakymmentä lähenevän Ronaldon huippuvuodet alkoivat jo olemaan takanapäin. Brasilian joukkueessa suurimmat odotukset sai osakseen Real Madridin verivihollisseurassa pelaava Ronaldinho, "Pikku-Ronaldo". Näissä kisoissa Ronaldo kuitenkin maalasi itsensä historiaan kaikkein aikojen maalintekijänä MM-kisoissa. Otteluissa Japania ja Ghanaa vastaan hän teki yhteensä kolme maalia, jotka nostivat hänen MM-maalisaldonsa viiteentoista osumaan. Täten taakse jäi yhden maalin vähemmän MM-kisoissa iskenyt Gerd Müller. Tätä ennätystä olisi Ronaldo neljä vuotta myöhemmin halunnut päästä parantelemaan Etelä-Afrikan viheriölle, muttei enää 33-vuotiaana käynyt Dungan valmentamaan maajoukkueeseen. Muuten vuoden 2006 kisat olivat brassien osalta pettymys, kun Ronaldinho ei onnistunut vastaamaan odotuksiin. Puolivälierissä Ranska kieputteli Zidanen johdolla Brasilian kumoon.

 

Ronaldo lähti Real Madridista talvella 2007, kun joukkueeseen edellisenä syksynä hankittu Ruud van Nistelrooy vei hänen peliaikaansa. Ilmiö siirtyi AC Milaniin, jossa pelasivat hänen maanmiehensä Kaka, Dida ja Cafu. Loukkaantumisten takia Ronaldon peliaika jäi Milanissa vähille, mutta maaleja syntyi kaiken kaikkiaan yhdeksän. Toisella Milan-kaudellaan Ronaldo oli osa kolmen brassin, Kakan, Paton ja Ronaldon, muodostamaa pelottavaa trioa, mutta kunkin ollessa vuorollaan loukkaantuneena ei tämä trio päässyt tekemään tuhojaan. Kauden '07-08 jälkeen Ronaldo jätti hyvästit Euroopan kentille ja palasi perinteiseen brassityyliin kotimaan liigaan Corinthiansin riveihin. Seuraavana syksynä hän pelasi Brasilian liigaa ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen. Vielä yli kolmikymppisenkin Ronaldo pystyi viimeistelemään tärkeitä osumia joukkueelleen ottelusta toiseen. Uran lopulla kuitenkin myös ylipainoisuus ja loukkaantumiset tulivat taas kuvaan. Helmikuussa 2011 Ronaldo lopetti uransa ollessaan tuolloin 34-vuotias. Täten yksi kiistatta kaikkein aikojen parhaista jalkapalloilijoista oli jättänyt pelikentät taakseen.

 

Korjailkaa, jos oli virheitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ronaldo taisi olla ensimmäinen pelaaja, joka todella inspiroi minua pelaajana. MM-kisat 2002 olin Brasilian bandwagonissa. A Seleção voitti noissa kisoissa jokaisen pelinsä R-R-R -kolmikon johdolla. Sambajalkapallo syöpyi nuoren kymmenvuotiaan sydämeen ennennäkemättömällä tavalla. Ronaldo oli noista kolmesta fantastisesta pelaajasta se kaikista valovoimaisin, ja ne huikeat maalit jäivät allekirjoittaneen mieleen loppuelämän ajaksi. Kyseessä on yksi maailman kaikkien aikojen parhaista pelaajista ja ura olisi voinut olla ilman loukkaantumisia vieläkin huikeampi. Muito obrigado O Fenômeno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×