Jump to content
Sign in to follow this  
Capslock

Honduras

Recommended Posts

Kun täällä on Malilla ja Tunisiallakin omat ketjunsa, niin täytyyhän tänne sitten yhden meikäläisen suosikin, eli Hondurasinkin ketju avata!

 

Posted Image

 

Honduras on varmasti monille varsin tuntematon futismaa, vaikka se pari kertaa onkin MM-kisoissa esiintynyt. Tässä vähän maan futishistorian kohokohtia:

 

Hondurasin jalkapallohistoria alkaa kunnolla vasta vuodesta 1970, vaikka jo ennen sitä se oli maanosanmestaruuskisoissa ollut mukana. Vaikka menestystä ei juuri ollut tullut, niin intohimoa jalkapalloa kohtaan löytyi silti. Juuri vuonna 1970 tästä saatiin hyvä esimerkki, kun Hondurasin hävittyä El Salvadorille MM-karsinnoissa, alkoi "jalkapallosodaksi" kutsuttu taistelu maiden välillä, joka kesti neljä päivää. Sodassa kuoli 900 elsalvadorilaista ja 2100 honduraslaista.

 

Sodan jälkeen Hondurasissa keskityttiin jälleen pelaamisen ja ensimmäisen pokaalinsa se voitti vuoden 1981 Pohjois-Amerikan mestaruuskisoissa kotikentällään. Turnaus pelattiin tuolloin yhden lohkon systeemillä ja Honduras selvitti tiensä mestaruuteen häviämättä kertaakaan viiden pelatun ottelun aikana. Mestaruuden makeutta lisäsi vielä se, että rajanaapuri El Salvador jäi kakkoseksi.

 

Seuraavana vuonna Honduras osallistui ensimmäistä kertaa MM-lopputurnaukseen, joka pelattiin Espanjassa. Honduras arvottiin samaan alkulohkoon isäntämaan, Pohjois-Irlannin ja Jugoslavian kanssa. Espanjaa ja Pohjois-Irlantia vastaan se pelasi 1-1 tasapelit, mutta hävisi lohkon viimeisen pelinsä Jugoslavialle 0-1 ja se tarkoitti sitä, että Hondurasin kisataival päättyi lohkon jumbosijaan.

 

MM-kisaedustuksen jälkeen seuraavat 20 vuotta olivat maan jalkapallolle vaikeaa aikaa, ja menestystä ei liiemmin tullut.

 

Vuonna 2001 Honduras pääsi mukaan Copa Americaan "takaoven kautta", sillä Argentiina peruutti osallistumisensa päivää ennen turnauksen alkua ja sen paikka annettiin Hondurasille. Joukkue oli tehdä todellisen tuhkimotarinan Kolumbiassa järjestetyssä turnauksessa, sillä vaikka se saapui kisamaahan vasta muutamaa tuntia ennen avausotteluaan ja sillä hädin tuskin oli riittävästi pelaajia, niin silti se eteni alkulohkosta jatkoon, kaadettuaan Bolivian ja Uruguayn. Puolivälierissä Honduras yllätti Brasilian sensaatiomaisesti 2-0, mutta hävisi välierissä Kolumbialle 2-0. Pronssiottelussa Honduras kuitenkin sai hyvitystä karvaalle välierätappiolle, kun se kaatoi Uruguayn jo toistamiseen. Peli oli jatkoajan jälkeen 2-2 ja lopulta rankkareilla Honduras oli parempi.

 

Vuoden 2002 ja 2006 MM-kisoista karsiutumisten jälkeen vuorossa oli Hondurasissa järjestetyt Väli-Amerikan mestaruuskisat. Mukana oli kahdeksan joukkuetta ja Honduras eteni alkulohkonsa voitettuaan välieriin, jossa vastaan tullut Panama oli kuitenkin parempi luvuin 0-1 ja lopulta Panamasta tuli Väli-Amerikan mestari. Pronssiottelussa Honduras kukisti Roger Espinozan maalilla El Salvadorin 1-0 ja saavutti pronssia.

 

Pohjois-Amerikan mestaruuskisat järjestettiin viime vuonna USA:ssa. Honduras arvottiin samaan lohkoon USA:n, Haitin ja Grenadan kanssa. Lohkon kakkossija vei Hondurasin puolivälieriin, joissa se kaatoi Kanadan 1-0. Välierissä USA oli liian kova vastus ja Honduras hävisi sille turnauksessa toistamiseen 2-0.

 

Vuoden 2010 MM-turnaukseen Honduras siis lopulta selvisi, vaikka tiukille se jälleen meni, sillä se oli karsintalohkonsa kolmas tasapistein Costa Rican kanssa, jolla kuitenkin oli huonompi maaliero, ja se joutui karsimaan Uruguayn kanssa viimeisestä kisapaikasta.

 

Honduras arvottiin MM-kisoissa lohkoon H, yhdessä Espanjan, Sveitsin, ja Chilen kanssa. Ennen turnausta pelatut harjoitusottelut eivät luvanneet hyvää kisoja ajatellen, sillä joukkue oli hävinnyt Venezuelalle, Turkille sekä Romanialle ja pelannut Valko-Venäjän ja Azerbaidzanin kanssa tasan. Näissä viidessä pelissä maalinteko tuotti suuria vaikeuksia ja ainoat maalit syntyivät Valko-Venäjän verkkoon 2-2 tasapelissä.

 

Itse kisoissa samat ongelmat jatkuivat ja Honduras ei tehnyt Etelä-Afrikassa yhtään maalia. Avausottelussa se hävisi Chilelle 0-1 ja toisessa matsissa Espanjalle 0-2, mutta kolmannessa se riisti Sveitsiltä pisteen puolustustaistelun jälkeen 0-0 tuloksella.

 

MM-kisojen jälkeen moni joukkueen kantavista voimista ilmoitti jättävänsä maajoukkuehommat vähäksi aikaa. Tähän listaan kuuluvat mm. Hondurasin maajoukkuehistoriassa kaksi eniten otteluita pelannutta miestä: Amado Guevara ja Carlos Pavon, sekä Valioliigassa pelaavat Wilson Palacios ja Hendry Thomas. Myöskään Interin David Suazoa ei ainakaan tänä vuonna tulla enää "bicolorin" paidassa näkemään.

 

Uudeksi valmentajaksi hankittiin meksikolainen Juan de Dios Castillo, joka korvaa tehtävässä Reinaldo Ruedan, jonka kyvyt tuli nähtyä kesäkuussa. Castillo on tunnettu hyökkäävän jalkapallon ystävänä, toisin kuin Rueda, jonka pelistrategia perustui "se kumpi päästää vähemmän maaleja, voittaa"- ajatuksen ympärille.

 

Castillon aika on alkanut varsin mukavasti, vaikka kahdessa ensimmäisessä ottelussa joukkue kärsikin tappiot USA:lle ja Kanadalle. Uusi-Seelantia vastaan tuloksena oli 1-1 tasapeli, ja tiistaina irtosi 0-2 voitto Guatemalasta.

 

Positiivista kehitystä on tapahtunut ainakin hyökkäyspelin suhteen, sillä maaleja näissä peleissä on syntynyt yhteensä kuusi, ja raporttien mukaan pelitapakin on, kuten odottaa sopi, muuttunut hyökkäävämmäksi.

 

Tänä vuonna Honduras pelaa vielä kaksi ystävyysottelua. Toinen niistä on 17.11 Panamaa vastaan vieraissa, ja jälkimmäinen 18.12 kotikentällä Panamaa vastaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hondurasissa surmattiin 14 ihmistä jalkapallopelissä

Sunnuntai 31.10.2010 klo 18.03

 

Kaikkiaan 14 ihmistä sai surmansa jalkapallokentällä sattuneessa ammuskelussa väliamerikkalaisessa Hondurasissa.

 

Aseistautunut miesjoukko hyökkäsi lauantaina naapuruston jalkapallokentälle maan toiseksi suurimmassa kaupungissa San Pedro Sulassa.

 

Hyökkääjät saapuivat kentälle kahdella autolla ja avasivat tulen pelaajia, pelituomareita ja katsojia kohti. Uhreista kymmenen kuoli välittömästi ja neljä myöhemmin sairaalassa.

 

Poliisin mukaan kyseessä oli ilmeisesti rikollisten välienselvittely. Kaupungissa toimii useita väkivaltaisia rikollisjengejä ja huumekartelleja.

 

Väkivaltarikosten määrä on kasvanut Hondurasissa voimakkaasti viime vuosina. Rikokset liittyvät usein huumekauppaan ja kilpailevien rikosjengien yhteenottoihin.

 

STT-AFP-REUTERS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×