Jump to content
Sign in to follow this  
Den andra pseudodym

Sami Hyypiän valmennusura

Recommended Posts

Hyypiän aikaansaannokset tähän mennessä Bundesliiga-joukkue Bayer Leverkusenin penkin päässä:

 

Hamburger SV - Leverkusen 1-1

Leverkusen - Kaiserlautern 3-1

 

Aika mielenkiintoista, kuinka vasta pelaajauransa lopettanut suomalaistoppari on tällaiseen luottamustehtävään kohotettu. Hyypiän käsiin on uskottu siis joukkueen europaikan pelastaminen ensi kaudeksi. En tiedä lieneekö kyse siitä, että Sami on pelkkä nukkevalmentaja ja kulissien takana hommaa pyörittää joku aivan toinen vai onko sitten vain paremman puutteessa tehty valinta. Eiköhän ensi kesänä joku kokeneempi kaveri hommata tahtipuikon varteen. Harvemman isot joukkueet luottavat näin kokemattomiin valmentajiin, jollei tapaus Barcelonaa oteta huomioon. Hyypiän eduksi täytynee kuitenkin mainita, että välit sekä Leverkusenin johdon että pelaajien kanssa taitanevat olla erinomaiset, joten eiköhän homma saattane toimia erittäinkin hyvin. Ensi kesänä sitten hyvän menestyksen jälkeen Abramovich ostanee tämän 10 millillä ja puolen vuoden töppäilyn jälkeen matka jatkuun Interiin tai Skotlannin pääsarjaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sami Hyypiä selvitti ensimmäisen vaiheensa seurajoukkueen päävalmentajana tappioitta ja se turvasi Leverkusenille ymmärtääkseni paikan ensi kaudella Eurooppa liigaan. Tämähän siis olikin yksi Samin palkkaamisen lähtökohtatavoite ja Sami siis onnistui.

 

Kun täällä ei ollut mitään sellaista yleispalstaa suomalaisista Euroopassa, niin todettakoon tässä, että aika lailla heikko on tilanne nyt juuri sillä rintamalla. Roman Eremenkosta ei ole kuulunut mitään pitkään aikaan ja Aleksei kai yhä toipilaana. Rubin Kazanin kausihan ei mennyt ihan putkeen. Eremenkon veljeksethän ovat ainoat, jotka pelaavat jossakin mainittavassa sarjassa kutakuinkin säännöllisesti, jos ovat kunnossa. Toivottavasti Aleksei Jr nousee sieltä vielä avaukseen myös. Nno Osasunassa lainassa oleva Jukka Raitala toki on myös pelaillut kohtuullisen paljon, mutta viime aikoina hän on kai ollut korkeintaan penkillä. Hänellä on samantyylinen tilanne kuin Teemu Pukilla Schalkessa. Aleksander Ring oli viimeksi avauksessa Mönchengladbachissa, mikä toivon mukaan tarkoittaa hyvää jatkolle. Ja toivottavasti Raulin lähtö Schalkesta antaisi Pukille peliaikaa. Onhan hänellä ollut kuitenkin ihan hyviä tehoja niissä peleissä, joissa on saanut peliaikaa.

 

Tällä hetkellä suomalaiset ovat parhaiten esillä Hollannin pääsarjassa. Niklas Moisander AZ Alkmaarissa on pärjännyt parhaiten ja lisäksihän siellä on Tim Sparvia yms. Mutta eihän Hollanti ole tänään enää sitä samaa kuin Litmasen ensimmäisen Ajax-pestin aikoina. Samaten pelaaminen Ruotsissa tai Norjassa on menettänyt hehkuaan. Vaikka esim. Djurgårdenissa on vino pino suomalaisia, ei siitä nyt hirveästi kicksejä saa. Sama koskee jotain Petri Pasasta Salzburgissa tai suomalaisia Sveitsin (onko siellä enää ketään), Ukrainan (eikös Veli Lampi mennyt sinne), 2. Bundesligan (Furuholm ei avauksessa), Englannin alasarjojen (Kuqi Oldhamissa kai nyt ainoa) tai vaikka USA:n sarjojen (Teemu Tainiohan on MLS:ssä ja Joonas Kolkka meni jonnekin alasarjaan) joukkueissa.

 

Eli yhä vaan ollaan siinä tilanteessa, että suomalaisen jalkapallon lippulaiva maailmalla on Sami Hyypiä ja että hänen lisäkseen yleisimmin tunnetaan vain Jari Litmanen. Jussi Jääskeläisen jymähtäminen Boltonin penkille lienee vienyt hänet jo useimmilta unholaan. Toki paikallisesti pelaajat muistetaan. Tapasin Malagassa kaksi brittiä, joista toinen oli Macclesfieldin ja toinen Stockportin kannattaja. Molemmat olivat siis lähtöisin Manchesterista, mutta olivat siellä kyllä hurraamassa Malagalle. No joka tapauksessa sanoin tässe Stockportin jäbälle, että siellähän on ollut pari suomalaista, ja jäbä siihen, että joo ja itse asiassa Jarkko Wiss on hänen kaikkien aikojen suosikkipelaajansa Stockportissa. Ja muisti hän Teuvo Tepi Moilasenkin nimen, kun vähän autoin. Sen hän muisti, että maalivahti, mutta nimeä piti hakea.

 

Ehkä tämä tilanne on osaltaan Roy Hodgsonin ansiota. Hänhän ei pahemmin yrittänyt uudistaa joukkuetta. Vaikka Suomi sai ihan ok tuloksia, ei joukkueesta noussut yhtään uutta nimeä Euroopan tietoisuuteen. Nythän saatiin vähän päätä auki, kun HJK taisteli mm. Schalkea vastaan yllättävästi. Toivon mukaan Sami scouttaa Leverkuseniin jonkun lupaavan meikäläisen ja Paatelainen onnistuu uuden porukan kanssa sen verran, että eurooppalaiset valmentajat alkavat kiinnostua.

 

No niin, tulipa taas turistua kaikenlaista puuta ja heinää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänäänhän nuo fudut sitten varmistettiin. Ei tosiaan mikään yllättävä juttu, mutta paska homma Samille, että kenkää tuli valmentajauran ensimmäisen heikon jakson jälkeen. Tiedä sitten oliko se Hyypiästä kiinni, ettei tuota heikkosta jaksosta selvitty yli, mutta debyytti on nyt tehty ja kyllähän näillä näytöillä luulisi paikan irtoavan jostakin toisesta Euroopan pääsarjajoukkueesta. Hyypiähän osaa hyvin saksaa, joten mahtaakohan jäädä kyttäilemään uutta työpaikkaa Bundesliigasta? Mielenkiinnolla odotetaan mihin "Hübben" päätyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan odotettu päätös, jotain oli tehtävä kun homma ei toimi. Sinäänsä joukkueen sijoitus tällä hetkellä ihan ok ja tuskin Hyypiä on syypää nykyisiin esityksiin. Häntä voidaan toki syyttää siitä, että mitään ei ole saatu muutettua. Kokonaisuutena Hyypiän ura Leverkusenin peräsimessä oli loppupelissä erittäin onnistunut.

 

Eiköhän ura jatku ensi syksynä jossain päin eurooppaa. Saksa varmasti ykkösvaihtoehto, mutta olisihan se kiva nähdä Sami vaikka Valioliigan pikkuseurassa managerinä. UCL-joukkueen peräsimeen voi olla hankala päästä, ainakaan jos puhutaan top5-sarjoista. Tsemppiä Samille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huuhkajatkaan ei ole poissuljettu vaihtoehto.

 

hyypia_sami_671f_2012.jpg?itok=yM-i3X62
 
Sami Hyypiä vapautettiin lauantaina päävalmentajan tehtävistään Leverkusenissa. Suomen Palloliitto, A-maajoukkue sekä A-maajoukkueen päävalmentaja Mixu Paatelainen toivovat, ettei Hyypiä jää lepäämään laakereillaan. 
”Loistavaa työtä”
Paatelainen on ilmaissut Suomen Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan tuella, että Hyypiän toivotaan jälleen liittyvän Huuhkajien valmennusryhmään.
 
- Me haluamme parhaat mahdolliset voimat mukaan maajoukkueeseen. Hän teki loistavaa työtä A-maajoukkueessa ennen lähtöään Leverkuseniin ja olen varma, että hän toisi vielä enemmän valmennukseen nyt, kertoi Mixu Paatelainen.
 
- Sami vei joukkueensa Mestarien liigaan, vei heidät jatkoon alkulohkosta ja petasi erinomaiset asetelmat loppukaudelle. 
 
Paatelainen toivoo, että Hyypiä liittyisi Huuhkajien valmennusryhmään . Painetta hän ei kuitenkaan Hyypiälle laita.
 
- Sami ilmoittaa tulevaisuuden suunnitelmistaan oman aikataulunsa mukaan. Me toivomme, että hän tulee täydentämään Markku Kanervan, Mika Lehkosuon, Antti Niemen ja minun muodostamaa valmennusryhmää. On Samista kiinni, milloin tämä tapahtuu ja tapahtuuko se. Hänen tasoiselleen valmentajalle tulee varmasti monia hyviä tarjouksiaarrow-10x10.png.
 
Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja antaa täyden tukensa sille, että Sami Hyypiä palaisi maajoukkuevalmennukseen. 
 
- Haluamme ilman muuta hänet mukaan valmennukseemme. Hallitus on koko sydämestään asian takana, kertoi Alaja.
 
- Sami on loistava tyyppi, ammattilaisena ja ihmisenä. Mitään lähipäivien deadlineja vastaukselle ei ole asetettu. Tärkeää, että Sami tietää kiinnostuksemme. Nyt hänen on hyvä palautua ja sitten itse päättää jatkokuvioistaan. 
 
Sami Hyypiä on pelannut Suomen A-maajoukkueessa yli sata A-maaottelua ja ollut valmennusryhmässä mukana ennen kuin hän siirtyi Leverkusenin valmennusjohtoon.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eiköhän ura jatku ensi syksynä jossain päin eurooppaa. Saksa varmasti ykkösvaihtoehto, mutta olisihan se kiva nähdä Sami vaikka Valioliigan pikkuseurassa managerinä.

 

Saksassa ollaan joo huhuttu olevan kiinnostusta ja joku Hamburger SV voisikin olla mukava haaste.

 

Roskalehti Daily Mail kuitenkin kertoo yhden ihan mukavan vaihtoehdon, joka olisi hienoa nähdä. Ei kuitenkaan kovin paljon uskottavuutta löydy itseltäni vielä tähän, vaan Bundesliga pysyy edelleen uskottavuuden kannalta ykkösvaihtoehtona.

 

 

Valioliigassa säilynyt West Bromwich sekä Championshipissä ensi kaudella pelaavat Norwich ja Brighton harkitsevat Daily Mailin mukaan Sami Hyypiän, 40, palkkaamista.

Hyypiä sai keväällä potkut Bayer Leverkusenista, ja hän etsii brittilehden mukaan uutta pestiä Englannissa. 

 

Daily Mail kertoo, että muun muassa Crystal Palacen Tony Pulisia avustanut agentti Dave Sheron auttaisi Hyypiää löytämään töitä Britanniasta.

 

Norwichin pestiin ovat vahvasti ehdolla myös saksalainen Ralf Rangnick, Celticin Neil Lennon sekä toinen skotti Malky Mackay.

 

West Bromwichin uudeksi manageriksi brittilehden veikkailevat Arsene Wengerin apuria Steve Bouldia sekä Tottenhamin erottamaa Tim Sherwoodia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SkySportin mukaan Hyypiä ja Brighton neuvottelevat managerinpestistä.
 

Sky sources understand that Sami Hyypia is in talks with Championship side Brighton over their vacant managerial role.

The Seagulls have been without a boss since Spaniard Oscar Garcia resigned at the end of the season, despite leading the club into the play-offs in his first season at the AMEX Stadium.

40-year-old Hyypia, renowned in England for his time spent with Liverpool, is currently out of work after being sacked by Bundesliga giants Bayer Leverkusen earlier this year after 18 months in charge of the club.

Hyypia has long been linked with a return to the English game, and now he could be set to take on his next managerial role in the Championship.

Brighton have been assessing their options since Garcia left, but have now opened talks with the hope of persuading Hyypia to take on the challenge of getting them to the Premier League.

He has also been linked with the vacant Premier League roles at Southampton and West Brom.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkaa näyttämään ihan hyvältä.

 

Sami Hyypiän manageriura jatkuu englantilaistoimittaja Ian Herbertin mukaan Englannissa.

 

The Independentin toimittaja Herbert twiittasi tänään iltapäivällä Hyypiän ottaneen vastaan Brightonin managerin tehtävän ja etsivän parhaillaan itselleen apulaista. Seura pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla tasolla eli Mestaruussarjassa.

 

Hyypiän pestiä ei ole vahvistettu, mutta tieto suomalaisen neuvotteluyhteydestä Brightoniin on ollut esillä.

 

Brighton Hove & Albion on ollut ilman manageria siitä lähtien, kun espanjalainen Oscar Garcia erosi tehtävistään kauden päätyttyä. Brighton sijoittui menneellä kaudella sarjassaan kuudenneksi ja eteni Valioliigan nousukarsintaan, missä se kuitenkin putosi heti Derbyn käsittelyssä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luulisi, että parempaankin olisi ollut mahdollisuudet. Leverkusenissa kuitenkin ensimmäinen kausi hyvää duunia, vaikka tämä kausi vähän heikosti menikin. Luulisi, että WBA:stakin olisi paikka irronnut.

Brighton vahvisti sopparin äskettäin:

http://www.seagulls.co.uk/news/article/albion-appoint-hyypia-1618263.aspx


Koko Suomen Brighton & Howe Albion?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan tämä nyt aikamoinen pettymys. Kaiken maailman Pepe Melit saa Valioliigapestejä jostain Betisistä ja Hyypiä ei Leverkusen-näytöillä pääsee Championshipiä korkeammalle.

 

No, mielenkiinnolla katsellaan miten homma etenee. BHA kuitenkin ihan nousujohteinen seura ja hyvät mahdollisudet Hyypiällä saada jalansijaa brittifutiksessa tuolla pestillä. Championship on kuitenkin aika vaativa sarja joten paljon Hyypiältä myös vaaditaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuli tässä mieleen, että Brighton on lähettänyt tarkkailijoita Ludogoretsin otteluihin useaan otteeseen viime kauden aikana. Oliko se Georgi Terziev, joka oli yksi kiinnostusta herättänyt pelaaja, mutta Tero Mäntylähän on käsittääkseni seuran pääprioriteetti kesän siirtomarkkinoilla.

 

Nyt Hyypiän astuessa Brightonin peräsimeen voisi tuo Mäntylän mahdollinenkin siirto ottaa tuulta alleen. Olisihan siinä loistava askel eteenpäin Mäntylälle ja uskoisin sopeutuminen onnistuvan helposti Samin alaisuudessa. Toisaalta tuskinpa tuossa sopeutumisessa on ongelmia, kun jo Portsmouthin ja Ludogoretsin välillä liikkunut.

 

Edit. Mäntylästä vielä sen verran, vaikka tätä voisi jatkaa Teron omassa ketjussa. Brightonin selvä ykkösvaihtoehto keskuspuolustajaksi, Matthew Upson, on jättänyt seuran joten korvaajalle olisi tarvetta. Tuolle tontillehan ei ole kilpailemaan peliajasta kuin Mäntylän kanssa samanikäinen Lewis Dunk ja 34-vuotias joukkueen kapteeni Gordon Greer. Myös Mäntylää kolme vuotta nuorempi Glen Rea on keskuspuolustaja, mutta ei taida Realla riittää taso Brightonin tasoiseen joukkueeseen.

 

Lisäksi kahden viime kauden ykkösmaalivahti Tomasz Kuszczak on jättänyt seuran joten suomalaisverta voisi nähdä myös Niki Mäenpään muodossa. Mäenpäätä on yhdistetty kauan Championship-seuroihin ja siirto kesällä tulee olemaan ajankohtaista, kun VVV-Venlo epäonnistui nousussaan takaisin Eredivisieen.

 

Ja sitten on Joel Pohjanpalo...

 

Ei kuitenkaan aivan jokaista suomalaista nyt kannata alkaa raahata rannikkokaupunkiin, mutta olisihan jonkun mahdollinen siirto pelkkää positiivista suomalaisen jalkapallon kannalta. Tuossa nyt kuitenkin kolme nimeä, jotka saattaisivat olla mahdollisia hankintoja. Toisaalta kyllähän muuan Ole Gunnar Solskjærikin toi Cardiffiin norjalaisia Jo Inge Bergetin, Mats Møller Dæhlin ja Magnus Wolff Eikremin, jotka ovat aikalailla saman profiilin pelaajia Norjan maajoukkueessa kuin nämä kolme suomalaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielestäni Hyypiän uran kannalta erittäin hyvä ratkaisu. Mestaruussarja on haastava, mutta kuitenkin floppauksen mahdollisuudet ovat huomattavasti pienemmät kuin Valioliigassa. Lisäksi uskoisin Brightonista löytyvän kärsivällisyyttä ja työrauhaa jotta Hyypiä voi tehdä joukkueesta selvästi omannäköisensä ja lähteä rakentamaan. 

Suomen A-maajoukkue olisi ollut huonoin mahdollinen valinta. Uran kannalta umpikuja, heikot menestymismahdollisuudet ja epärealististen oletuksien luoma kova paine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×