Jump to content
Sign in to follow this  
Jahnny

Ligue 1 - 2013-14

Recommended Posts

Ranskan Ligue 1 on suurimmalle osalle tämän foorumin kirjoittelijoista varmaankin hieman tuntemattomampi kilpailu, vaikka onkin yksi maailman viidestä suuresta jalkapallomaiden pääsarjasta.

 

364px-Logo_de_la_Ligue_1_%282008%29.svg.

 

Maan sisäiset kilpailut

Coupe de France (French Cup, vert. FA Cup)

Trophée des Champions (French Super Cup, vert. Community Shield)

 

Liigan sisäiset kilpailut

Coupe de la Ligue (League Cup)

 

Mestaruudet ennen kautta 2013/2014 kauden joukkueilla

(10) Saint-Etienne (1957, 1964, 1967, 1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1981)

(9) Marseille (1937, 1948, 1971, 1972, 1989, 1990, 1991, 1992, 2010)

(8) FC Nantes (1965, 1966, 1973, 1977, 1980, 1983, 1995, 2001)

(7) AS Monaco (1961, 1963, 1978, 1982, 1988, 1997, 2000)

(7) Olympique Lyon (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

(6) Bordeaux (1950, 1984, 1985, 1987, 1999, 2009)

(6) Stade Reims (1949, 1953, 1955, 1958, 1960, 1962)

(4) OGC Nice (1951, 1952, 1956, 1959)

(3) LOSC Lille (1946, 1954, 2011)

(3) PSG (1986, 1994, 2013)

(2) FC Sochaux (1938)

(1) Montpellier HSC (2012)

 

 

Lyhyt tietopläjäys tästä kaudesta.

 

AC Ajaccio

Joukkue taistelee tänä vuonna putoamista vastaan ja hyvin itse pidän tätä tässä vaiheessa kautta jo varmana. Joukkueen nimekkäin pelaaja on meksikolaismaalivahti Guillermo Ochoa, joka on saanut seurajohdolta luvan etsiä uuden seuran kauden päätteeksi. Sen lisäksi nuorempana kovana lupauksena pidetty keskikenttäpelaaja Benoît Pedretti edustaa tänäpäivänä AC Ajacciota. Valmentajana toimii ensimmäisestä varsinaisesta valmentajapestistään nauttiva algerialaissyntyinen Christian Bracconi.

 

 

AS Monaco

Monaco nousi viime kauden päätteeksi Ligue 2:sta takaisin Ligue 1:hen. Claudio Ranierin luotsaama miehistö on tällä kaudella jo samantien kovine hankintoineen kiinni ensi kauden paikasta Mestareiden liigaan. Ranierin kovimpia saavutuksia ovat Valencia CF:n luotsina kauden 1998/1999 Copa del Rey sekä palatessaan takaisin samaisen joukkueen ohjaksiin vuoden 2004 UEFA Super Cup. Nyt tähtäimessä on varmasti täytettä pokaalikaappiin ja siinä auttaa muun muassa voittamaan tottuneet kovat pelimiehet Radamel Falcao, João Moutinho ja James Rodríguez, jotka tulivat Monacoon kesällä yhteensä 130 miljoonan euron siirtosummalla. Lisäksi Jérémy Toulalan on osoittautunut kovaksi hankinnaksi ja nimi listaa voisi jatkaa ja sen voi odottaa jatkuvan myös kesän siirtoikkunassa.

 

63424.jpg

 

Bordeaux

Francis Gillotin luotsaama Bordeaux voitti viime kaudella Coupe de Francen ja on joukkue, joka pystyy haastamaan sarjan kovimmatkin, mikä nähtiin muun muassa kauden alussa käydyssä Trophée des Championsissa. Bordeaux antoi hallitsevalle mestarille PSG:lle kovan vastuksen ja oli myös onnea mukana, että pokaali Pariisiin meni. Bordeauxlla on käytössä todella tasainen nuorillakin pelaajilla höystetty nippu. Kovin nimi mies on joukkueen kapteeni ja Ranskan maajoukkueessakin esiintynyt maalivahti Cédric Carrasso. Myös entinen PSG:n hyökkääjä Guillaume Hoarau siirtyi seuraan talvella ja on toinen joukkueen nimihahmoista. Tällä hetkellä odotetaan nuorten pelaajien mahdollisia läpimurtoja tullessaan parhaaseen ikään.

 

EA Guingamp

Yksi kolmesta sarjanousijasta on Jocelyn Gourvennecin jo neljättä kautta valmentama EA Guingamp. Moni odotti joukkueen taistelevan putoamista vastaan, mutta totuus näyttää olevan hieman toisenlainen. Joukkueessa ei nimimiehiä ole, mutta malilaiskärkihyökkääjä Mustapha Yatabaré on joukkueelle elintärkeä.

 

Evian Thonon FC

Edelliskaudelle noussut joukkue säilytti paikkansa pääsarjassa, mutta tälläkin kaudella taistelee putoamista vastaan. Pelastamaan on tuotu tammikuun siirtoikkunassa muun muassa Túlio de Melo, mutta vain aika näyttää riittääkö joukkueen rahkeet. Valmentajana toimii Pascal Dupraz, joka potkittiin seurasta kesken kauden 2010/2011, mutta teki 2012 paluun ja nosti seuran Ligue 1:hen.

 

FC Lorient

Muuan Lyonissa pelaavan keskikenttämiehen isä Christian Gourcuff on mies vuodesta 2003 FC Lorientin valmennuksessa. Mielestäni Gourcuff peluuttaa viihdyttävää jalkapalloa, vaikkakin pallonhallinta on myös tuttu sana. Gourcuff on nostanut maailman tietoisuuteen muun muassa nimiä kuten Morgan Amalfitano (Marseille; lainalla West Bromissa), Michaël Ciani (Lazio), Bruno Ecuélé Manga (FC Lorient), André-Pierre Gignac (Marseille), Christophe Jallet (PSG) ja Laurent Koscielny (Arsenal). Varsinkin 24-vuotiaan gabonilaistopparin Bruno Ecuélé Mangan nimi kannattaa muistaa, sillä pelaa tosiaan vielä Gourcuffin alaisuudessa. Toinen joukkueen suurimpia tähtiä on 29-vuotias viime kauden Ligue 1:n tähtikentälliseenkin valittu maalitykki Jérémie Aliadiere.

 

FC Nantes

Michel Der Zakarianin valmentama FC Nantes on ollut yksi kauden yllättäjistä, sillä syksyn sarjanousijat rullasivat mestaruusehdokkaiden tahtiin aivan sarjan kärkipäässä. Käytössä Der Zakarianilla on nuori ja lahjakas joukkue. Kärjestä löytyy joukkueen kapteeni sekä Serbian 25-vuotias maajoukkuehyökkääjä Filip Djordjevic, joka on kiistatta yksi liigan kovimmista maalintekijöistä ja saattaakin siirtyä suurempiin ympyröihin kauden päätteeksi. Myös todella lupaava Ranskan nuorisomaajoukkueiden keskikenttäpelaaja Jordan Veretout löytyy joukkueen avainpelaajista.

 

FC Sochaux

Seuralla ei kovin hyvin mene ja pidän joukkuetta yhtenä todennäköisimmistä putoajista. Joukkueen esitykset riippuvat todella paljon nuoresta ranskalaisesta laitapuolustajasta Sébastien Corchiasta, joka oli jo lähellä siirtoa LOSC Lilleen, mutta siirron kariutuessa jäi seuraan. Zambian Afrikan mestaruuteen valmentanut Hervé Renard löytyy FC Sochauxn peräsimestä, mutta kausi saattaa osoittautua melkoiseksi pyllähdykseksi.

 

LOSC Lille

Vuoden 2011 mestaruusjoukkue ei tällä kaudella mestaruudesta haasta, mutta on silti kärkipään joukkueita, joka taistelee kolmannesta paikasta ensi kauden Mestareiden liigaan. Romaan lähteneen Rudi Garcian korvasi Montpellier HSC:ssa seuran historiaan ensimmäiseen mestaruuteen luotsannut René Girard. Joukkuetta kannattelee muun muassa kapteeni Rio Antonio Mavuba, yksi Ligue 1:n parhaimmista maalivahdeista Vincent Enyeama , tanskalaistoppari Simon Kjær, kovat odotukset niskaansa vielä muutama kausi sitten saanut keskikenttäpelaaja Marvin Martin ja varmasti monelle Valioliigaa seuranneelle tuttu Salomon Kalou.

 

453333663-nolan-rouxof-lille-celebrates-

 

Marseille

Yksi Ranskan suurimmista seuroista on menettänyt monen mielestä loistoaan, mutta mukana on edelleen kova nippu, joka pystyy parhaimpana päivänä haastamaan monia suurseuroja. Mestareiden liigassa niin sanotussa kuolemanlohkossa tuli kunnon turpasauna ja lohkon viimeinen sija, jonka jälkeen Élie Baup jätti seuran ja joukkuetta luotsaa José Anigo nimikkeellä caretaker manager kunnes mahdollinen uusi valmentaja löydetään. Joukkueen avainpelaajia ovat kapteeni ja yksi maailman parhaista maalivahdeista oleva Steve Mandanda, sen lisäksi sarjan eliittiin noussut 22-vuotias kamerunilaistoppari Nicolas Nkoulou, Ranskan maajoukkueen vakionimi Mathieu Valbuena sekä hieman vähemmän maajoukkueessa esiintynyt LOSC Lillestä kesällä siirtynyt Dimitri Payet, kärkihyökkääjä André-Pierre Gignac ja muita.

 

Montpellier HSC

Vuoden 2012 mestari kärsi valmentajavaihdoksen ja Rolland Courbis ei ole huipputähtiään menettänyttä seuraa taistelemaan aivan halutulla tavalla. Pahimmassa tapauksessa voi luvassa olla putoaminen, mutta pelaajien kuten sarjan parhaimpiin pelaajiin kuuluvan Rémy Cabellan ja tällä kaudella uskomattoman läpimurron joukkueeseen tehnyt 18-vuotias Morgan Sansonin nimet ovat sellaisia, jotka voivat tilannetta hieman helpottaa. Myös Milanista lainattu superlupaus M'Baye Niangin uskotaan tuovan joukkueelle suuret avut pistejahdissa.

 

OGC Nice

Sarjan keskikastiin melkeinpä kiinni hakattu OGC Nice kiusaa muita seuroja tasaisella nipullaan, josta löytyy muun muassa PSG:stä siirtynyt Mathieu Bodmer ja hyökkääjälupaus Alexy Bosetti. Maalissa on tällä kaudella muutamiin huippuotteisiin venynyt Kolumbian maajoukkuemaalivahti David Ospina. Voisi olettaa, että ainakaan tämän kauden jälkeen ei Claude Puelin tarvitse vielä tilata lentolippuja Nizzasta pois päin.

 

Olympique Lyon

Huikeat seitsemän kertaa peräkkäin mestaruuden voittanut Lyon ei ole ollut entisensä, mutta on silti yksi Ligue 1:n suurimmista seuroista ja vaikeimmista vastustajista. Joukossa on monia maajoukkueissaan esiintyneitä pelaajia sekä lupaavia nuoria, jotka hiljalleen nostavat päätään. Hyökkäyksestä löytyy Bafetimbi Gomis, Ranskan maajoukkuekutsunkin maaliskuun alkuun ansainnut Alexandre Lacazette ja myöskin yksi Ranskan lupaavimmista nuorista oleva Yassine Benzia. Keskikentän pohjalle joukkueen kapteeni ja monien Euroopan suurseurojen kiikarissa ollut 23-vuotias Maxime Gonalons ja hieman ylemmäksi Yoann Gourcuff sekä Clément Grenier. Uskon ainakin itse Rémi Garden kaikkien palikoiden kolahtaessa paikoilleen nostavan tämän joukkueen parissa kaudessa takaisin kärkikamppailuihin.

 

PSG

Seura ei varmaan esittelyjä tarvitse, sillä on aika hyvin täällä foorumillakin ollut esillä. Carlo Ancelotin korvannut Laurent Blanc on ottanut joukkueen omakseen ja joukkue on kovaa vauhtia porskuttamassa 

kohti historiansa neljättä ja toista peräkkäistä mestaruutta kohti. Sen lisäksi PSG pitää vielä ranskalaisseurojen kunniaa yllä Mestareiden liigassa ja onkin nostettu yhdeksi ehdokkaista voittamaan koko kilpailun. Joukkue on täynnä maailmantähtiä, mutta Ligue 1:n ennätyssiirtosummalla Pariisiin tullut uruguaylaishyökkääjä Edinson Cavani, Ruotsin maajoukkueen kapteeni ja lukuisat tittelit voittanut Zlatan Ibrahimovic sekä Brasilian maajoukkueen ja PSG:n kapteeni Thiago Silva ovat nimiä, jotka eivät varmasti esittelyitä tarvitse, mutta ovat vain yksinkertaisesti mainittava.

 

alex_cavani_pastore_silva_ibra_verratti-

 

Saint-Etienne

Yksi sarjan tasapainoisimmista joukkueista, jonka uskon yltävän ensi kaudelle ainakin Eurooppaliigaan, jos ei LOSC Lilleltä tuota viimeistä paikkaa Mestareiden liigaan pysty nappaamaan. Joukkueen tunnetuin pelaaja lienee maalivahti Stéphane Ruffier, mutta Atlético Madridista lainalla oleva Josuha Guilavogui ja Dynamo Kyivista lainalla oleva Benoît Trémoulinas sekä entiset PSG:n pelaajat Jérémy Clément ja Mevlüt Erdinç ovat nimiä, jotka eivät kovin kaukana tule. Seuraa vuodesta 2009 valmentanut Christophe Galtier vei joukkueen viime kaudella viidennelle sijalle joten nyt tosiaan tavoitteena lienee tuo neljäs sija tai jopa kolmas sekä Mestareiden liiga.

 

SC Bastia

Seura menee OGC Nicen kanssa samaan kastiin ja luotsina toimii Frédéric Hantz. Joukkueen parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti jälleen yksi maalivahti Mickaël Landreau, mutta muita tunnettuja nimiä ovat 22-vuotias algerialainen Ryad Boudebouz, serbialaislaituri Milos Krasic ja puolustusta johtava Arsenalissakin pelannut Sébastien Squillaci. Merkittävän hankinnan seura teki talvella Kuban Krasnodarista, kun Djibril Cissé palasi Ligue 1:hen vahvistamaan SC Bastiaa.

 

Stade Reims

Seura on ollut yksi kauden yllättäjistä ja sijoittunee sarjataulukon paremmalle puolelle kauden päättyessä. Tunnettuja pelaajia ei seurasta löydy nimeksikään, mutta jotain taikalientä melko kokematon valmentaja Hubert Fournier on joukkueelle ilmeisesti antanut. Omaan mieleen pelaajista tulee vain kokenut Togon maajoukkuemaalivahti Kossi Agassa, joka pelasi itsensä viime kaudella Ligue 1:n parhaaksi maalivahdiksi.

 

Stade Rennais

Usein lähempänä sarjataulukon ylimpiä sijoja kuin häntäpäätä majoittuva Stade Rennais ei ole tällä kaudella ehtinyt vielä loistamaan. Seura saattaa joutua loppuun asti mukaan putoamiskamppailuun ellei Real Sociedadista seuraan valmentajaksi tullut Philippe Montanier saa nippuaan toimimaan. Joukkue teki kuitenkin merkittäviä hankintoja tammikuussa, kun Kamil Grosicki, Paul-Georges Ntep ja Ola Toivonen liittyivät seuraan täydentämään jo entisestään muun muassa Romain Alessandrinin ja Sylvain Armandin muodostamaa pelaajakatrasta.

 

Toulouse FC

Seura lähetti joukkueensa tähtipelaajan 24-vuotiaan tunisialaistopparin Aymen Abdennourin loppukauden lainalle osto-optiolla AS Monacoon, mutta Alain Casanovan miehistö on vielä aivan varteenotettava miehistö Eurooppaliigaan. Kaksi pelaajaa, jotka ovat nostaneet tällä kaudella päätään, ovat Norsunluurannikon maajoukkuepelaaja sekä niin topparia, laitapuolustajaa että laituria pelaava 19-vuotias Serge Aurier ja Kolumbian maajoukkueen keskikenttäpelaaja Abel Aguilar. Myös PSG:n Clément Chantôme nauttii paraikaa lainakomennusta seurassa.

 

Valenciennes FC

Viimeisenä löytyy Ariël Jacobsin luotsaama Valenciennes FC, joka taistelee putoamista vastaan. Jacobs valmensi ennen tätä pestiä FC Københavnia, mutta erotettiin hävittyään putkeen viisi ensimmäistä otteluaan tanskalaisjättiläisen peräsimessä. Joukkue taistelee putoamista vastaan lainamiestensä voimin, kun puolustuksesta löytyy AS Monacon uruguaylaisen Gary Kagelmacherin ja algerialaisen Carl Medjanin muodostama topparikaksikko. Hyökkäykseen apuja tuo PSG:n lainamies Jean-Christophe Bahebeck ja Spartak Moskvasta lainalla oleva nuori ghanalaiskärki Abdul Majeed Waris.

 

 

1288611810084.jpg

 

 

Sarjataulukko (30 kierroksen jälkeen)

1. PSG - 73

2. AS Monaco - 63

3. LOSC Lille - 54

4. Saint-Etienne - 51

5. Olympique Lyon - 48

6. Marseille - 44

7. Stade Reims - 43

8. Toulouse FC - 43

9. Bordeaux - 42

10. SC Bastia - 40 (+1)

11. OGC Nice - 38 (-1)

12. FC Lorient - 36

13. FC Nantes - 36 (+2)

13. EA Guingamp - 35 (-1)

14. Montpellier HSC - 34 (-1)

16. Stade Rennais - 34

17. Evian Thonon FC - 31

18. Valenciennes FC - 28

19. FC Sochaux - 25

20. AC Ajaccio - 18

 

Maalintekijät (Top 20)

1. Ibrahimovic, Zlatan (PSG) - 25

2. Cavani, Edinson (PSG) - 14

3. Lacazette, Alexandre (Olympique Lyon) - 13

=  Gignac, André Pierre (Marseille) - 13

5. Aboubakar, Vincent (FC Lorient) - 12

=. Ben Yedder, Wissam (Toulouse FC) - 12

7. Gomis, Bafetimbi (Olympique Lyon) - 11

8.  Cabella, Rémy (Montpellier HSC) - 10

=  Kalou, Salomon (LOSC Lille) - 10

10. Filip Djordjevic (FC Nantes) - 9

=  Berigaud, Kévin (Evian Thonon FC) - 9

=  Rivière, Emmanuel (AS Monaco) - 9

=  Yatabaré, Mustapha (EA Guingamp) - 9

=  Falcao, Radamel (AS Monaco) - 9

15. Hamouma, Romain (Saint-Etienne) - 8

=  Oniangue, Prince (Stade Reims) - 8

=  Oliveira, Nelson (Stade Rennais) - 8

=  Diabaté, Cheick (Bordeaux) - 8

=  Waris, Abdul Maheed (Valenciennes FC) - 8

=  Cvitanich, Dario (OGC Nice) - 8

 

Maalisyötöt (Top 20)

1. Ibrahimovic, Zlatan (PSG) - 11

2. Rodríguez, James (AS Monaco) - 10

3. Moura, Lucas (PSG) - 8

4. Jouffre, Yann (FC Lorient) - 7

5. Aurier, Serge (Toulouse FC) - 6

=  Bedimo, Henri (Olympique Lyon) - 6

=  Cavalli, Johan (AC Ajaccio) - 6

=  Sertic, Grégory (Bordeaux) - 6

=  Barbosa, Cédric (Evian Thonon FC) - 6

10. Gourcuff, Yoann (Olympique Lyon) - 5

=  Braithwaite, Martin (Toulouse FC) - 5

=  Brüls, Christian (OGC Nice) - 5

=  Cabella, Rémy (Montpellier HSC) - 5

=  Valbuena Mathieu (Marseille) - 5

15. Briand, Jimmy (Olympique Lyon) - 4

=  Verratti, Marco (PSG) - 4

=  Ben Yedder, Wissam (Toulouse FC) - 4

=  Aboubakar, Vincent (FC Lorient) - 4

=  Alessandrini, Romain (Stade Rennais) - 4

=  Mounier, Anthony (Montpellier HSC) - 4

Edited by Jahnny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viikko 29

 

PSG 2-0 Saint-Etienne

Pariisi säilytti kahdeksan pisteen sarjajohtonsa voitolla Les Vertsistä. Voitto oli merkittävä monella tavalla, sillä Saint-Etienne on ollut melkoinen mörkö ja voittoa ei olla Ligue 1:n merkeissä joukkueesta saatu sitten toukokuun 2012.

 

Zlatan Ibrahimovic rikkoi ennätyksiä, sillä on ensimmäinen pelaaja, joka on iskenyt yhden kauden aikana Paris Saint-Germaininille 40 maalia. Edellistä ennätystä piti hallussaan nykyinen Boca Juniorsin päävalmentaja Carlos Bianchi 39 maalilla, jotka Bianchi iski kaudella 1978/1979. Kyseessä oli Bianchin toinen kausi Pariisissa ja yhteensä hän iski PSG:ssä kahteen kauteen 64 maalia 74 ottelussa. Huikea suoritus Zlatanilta ja täytyy muistaa, että kautta on vielä hyvin jäljellä.

 

 

Olympique Lyon 2-3 AS Monaco

Lyonissa käytiin vauhdikas ottelu, kun sarjakakkonen AS Monaco kävi hakemassa Stade de Gerlandilta kolme pistettä. Valère Germain ja James Rodríguez veivät vieraat vakuuttavaan 2-0 johtoon kunnes Jimmy Briand onnistui kaventamaan lukemiksi 2-1. Molemmat AS Monacon maalit jo syöttänyt Dimitar Berbatov iski itse 3-1 osuman, vaikkakin maali olisi tullut ilmeisesti liputtaa paitsioksi. Jimmy Briand teki vielä yhden maalin antaen hieman lohtua kotijoukkueelle. AS Monacon keskikenttä mies Mounir Obbadi sanoi jopa ottelun jälkeen, että ainakin kaksi ellei kaikki kolme heidän maaleistaan olisi saattanut olla paitsiomaaleja, mutta tuomari tekee päätöksensä ja sehän on aivan totta.

 

 

Stade Reims 1-1 Marseille, LOSC Lille 0-0 FC Nantes

Aikaisemmat tulokset ja nämä kaksi tarkoittavat, että Olympique Lyonin ja Saint-Etiennen lisäksi Marseillen kompuroidessa 1-1 tasapeliin Stade Reimsiä vastaan, LOSC Lille pitää hallussaan kolmannen sijan,vaikka tasapeliin taipuikin. Eroa neljäntenä olevaan Saint-Etienneen on nyt viisi pistettä.

 

Evian Thonon FC 0-1 Valenciennes FC

Putoamista vastaan taisteleva Valenciennes FC haki äärettömän tärkeät kolme pistettä Evianista, sillä nyt 18. oleva ottelun vierasjoukkue on 17. sijalla olevia isäntiä vain kahden pisteen päässä. Ottelun sankari oli Spartak Moskvasta lainalla oleva ghanalaishyökkääjä Abdul Majeed Waris, joka iski kuudennen maalinsa kymmeneen otteluun.

 

FC Sochaux 2-0 FC Lorient

Evianin kompastelu oli myös hyvä asia 19. olevalle FC Sochauxlle, sillä Hervé Renardin joukkue onnistui kaatamaan kotonaan Christian Gourcuffin FC Lorientin. Maalit iskivät Roy Contout sekä tammikuun hankinta Stoppila Sunzu.

 

Stade Rennais 2-3 Toulouse FC

Stade Rennais ei tunnu pääsevän pois putoamisuhasta ja hieman huono tuurikaan ei tilannetta juuri auta. Tappio oli seuralle kolmas putkeen ja hyvän alun jälkeen ei uudet hankinnat ole suurempaa tulosta mukanaan tuoneet. Vieraiden maalit iskivät Serge Aurier sekä PSG:n lainamies Clément Chantôme, joiden lisäksi Ola Toivonen oli epäonnen soturina iskien kertaalleen omaan maaliin. Kotijoukkueen taistelua johtivat maaleillaan Abdoulaye Doucouré ja Nelson Oliveira. Seuraavaksi räpiköivä Stade Rennais joutuu vaikeaan vierasotteluun Marseillea vastaan.

 

AC Ajaccio 1-2 EA Guingamp, Montpellier HSC 1-1 Bordeaux, OGC Nice 2-0 SC Bastia

Sarjataulukon viimeisenä majailevan AC Ajaccion ahdinko jatkuu, kun sarjanousija EA Guingamp haki kolme pistettä vierasvoitollaan. Montpellier HSC otti puolestaan arvokkaan pisteen Bordeauxta, vaikka saumat voittoonkin oli, kun brassitopparit Henrique (Bordeaux) ja Vitorino Hilton (Montpellier HSC) iskivät joukkueilleen maalit kertaalleen. Kymmenelle miehelle joutunut SC Bastia joutui kaatumaan OGC Nicen vieraana, kun nuoret hyökkääjät Alexy Bosetti ja Neal Maupay iskivät kumpikin maalin vieraiden verkkoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viikko 30

 

FC Lorient 0-1 PSG, AS Monaco 1-1 LOSC Lille, Saint-Etienne 3-1 FC Sochaux, EA Guingamp 0-1 Olympique Lyon

Pariisin sarjajohto kasvoi eilen kymmeneen pisteeseen, kun PSG haki vierasvoiton Thiago Mottan maalilla. AS Monaco ei onnistunut voittamaan kotikentällään sarjataulukossa kolmantena olevaa LOSC Lilleä. 

 

FC Lorient piti vieraat toimivalla prässillään ahdingossa ja olisivat voineet ansaita ottelusta jopa yksi tai kolmekin pistettä, mutta eivät onnistuneet maalinteossa. Ottelun jälkeen Laurent Blanc avautui, että PSG ei pelannut omalla tasollaan, mutta antoi myös kehut Gourcuffin miehistölle. Joukkueet kuten AS Monaco ovat menettäneet pisteitä FC Lorientille joten ei ollut syytäkään odottaa mitään murskalukemia PSG:lle ja toistan vielä, että oli myös onnea mukana, jotta sarjajohtoa saatiin kasvatettua Pariisin osalta.

 

 

Monacossa Claudio Ranierin miehet kohtasivat René Girardin LOSC Lillen. Girardilla oli selvä tavoite ottelussa ja se oli pysyä edellä Saint-Etienneä, jotta tuo kolmas paikka Mestareiden liigaan pysyisi LOSC Lillellä. Mielestäni ottelu oli vaikea molemmille ja vierasjoukkuekin olisi tuosta hyvänä päivänä täydet pisteet voinut ottaa. Maalit iskivät Mounir Obbadi (AS Monaco) aivan ottelun alkuun ja lukemat tasoitti myöhemmin Divock Origi (LOSC Lille).

 

 

Ero kuitenkin kaveni kolmannen ja neljännen välillä, sillä Saint-Etienne kaatoi FC Sochaux'n kotonaan lukemin 3-1. Ottelun parhaimmistoa olivat entinen PSG-pelaaja ja Turkin maajoukkuehyökkääjä Mevlüt Erdinç maalaten kahdesti ja ottelussa hyökkäyssuuntaan vahvasti esiintyneen ja yhden maalisyötön antanut Yohan Mollo. Kolmannen kotijoukkueen maalin teki Franck Tabanou ja vastustajille lohtua antoi Edouard Butin yhdellä osumallaan.

 

Ensi viikolla on luvassa Derby du Rhône, kun viidentenä oleva Olympique Lyon isännöi Saint-Etienneä. Voitolla Olympique Lyon nousisi tasapisteisiin Saint-Etiennen kanssa joten loistavaa jalkapalloviihdettä on odotettavissa.

 

Tänä viikonloppuna Olympique Lyon jatkoi hyvää virettään, kun joukkue haki EA Guingampista vierasvoiton Bafétimbi Gomisin 99. maalilla Ligue 1:ssa. Olympique Lyon on myös vielä mukana UEFA Europa Leaguessa, jossa puolivälierissä asettuu vastaan hallitseva Italian mestari ja Serie A:n sarjataulukkoa johtava Juventus.

 

Marseille 0-1 Stade Rennais, SC Bastia 2-0 Stade Reims

Marseillen ahdinko jatkuu ja unelmat Euroopassa pelaamisesta ensi kaudella saattavat jäädä sivu suun. Ryhtiliikkeen tehnyt Stade Rennais haki 1-0 vierasvoiton, kun 14. minuutilla seuran oma kasvatti Abdoulaye Doucouré iski kauden neljännen maalinsa ja toi kolme pistettä sarjataulukon pohjilta keskikastiin nousua tekevälle seuralleen.

 

Stade Reims on myös jäämässä kauemmaksi tavoitteestaan pelata ensi kaudella Euroopassa. SC Bastia oli kotonaan aivan liian vahva ja korsikalaiset kaatoivat vieraat lukemin 2-0. Ottelun sankareita olivat maalit iskeneet Gianni Bruno ja Florian Raspentino.

 

Toulouse FC 1-1 Evian Thonon FC, Valenciennes FC 2-3 AC Ajaccio

Sarjataulukossa kahdeksannella sijalla majaileva Toulouse FC kärsi pistemenetyksen putoamisesta ainakin tällä hetkellä kuivilla olevalle Evian Thonon FC:lle. Ottelu päättyi lukemiin 1-1, kun ottelun ainokaiset tekivät Wissam Ben Yedder (Toulouse FC) ja Ciarck N'Sikulu (Evian Thonon FC).

 

Wissam Ben Yedder nousi maalillaan maalipörssin neljänneksi eniten maaleja tehneeksi pelaajaksi. Ranskalais-tunisialainen Ben Yedder on edustanut Ranskaa alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa ja nyt 23-vuotias hyökkääjä tavoittelee hyvällä kaudellaan paikkaa Didier Deschampsin kisakoneesta Brasiliaan.

 

Putoamiskamppailussa viimeisenä oleva AC Ajaccio pienensi eron FC Sochauxiin seitsemään pisteeseen kaatamalla Valenciennes FC:n viikonlopun eniten maaleja tuottaneessa ottelussa. Valenciennes FC olisi voitolla vaihtanut paikkaa Evian Thonon FC:n kanssa ja noussut pois putoamissijoilta, mutta epäonnistui kotikentällä tehtävässään.

 

FC Nantes 2-1 Montpellier HSC, Bordeaux 1-1 OGC Nice

Keskikastin kamppailuissa FC Nantes kaatoi Koffi Djidjin ja Serge Gakpén maaleilla kaksi punaista korttia ottaneen Montpellier HSC:n. Vierasjoukkueen ainoa maalikin merkattiin voittomaalin iskeneen Koffi Djidjin nimiin. Bordeaux pelasi kotonaan tasan OGC Nicea vastaan. Bordeaux'n Jussiê vei kotijoukkueen johtoon rangaistuspotkusta, mutta Alexy Bosetti tasoitti vain neljä minuuttia myöhemmin. Bordeaux näytti todennäköiseltä voittajalta, mutta nizzalaisten maalivahti David Ospina piti joukkueensa kiinni yhdessä pisteessä.

 

1454680_10151965245852066_1034995543_n.p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensi keskiviikkona 19.30 pelataan ottelu Toulouse FC:n ja Olympique Lyonin välillä. Ottelussa kuullaan minuutin mittaiset aplodit edesmenneelle Aulis Rytköselle.

 

Artikkeli Rytkösestä Toulouse FC:n verkkosivuilla.

 

 
Rytkönen, une légende est partie...
 
"L'Artiste", surnommé affectueusement "Monsieur Magic", a quitté le Magic", a quitté le grand cirque du football et laissé derrière lui une immense tristesse en son pays comme au sein du club qu'il a emmené, avec ses camarades d'époque, vers la gloire nationale en 1957.

 

Toulouse FC on koko seurahistorian aikana päässyt nostamaan pokaalia vain kertaalleen ja tämä oli Rytkösen aikana 1957, kun Coupe de Francen mestaruus matkasi Toulouseen.

 

Lepää rauhassa. // Repose en paix.

rytkonen.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kausi etenee loppua kohden joten herätään täälläkin, vaikka melko turhaksi koko ketju todistautui näin lopulta.

 

Viikko 34

 

1314_CdL_joie.jpg

 

Paris Saint-Germain ei pelannut viikonloppuna Ligue 1 merkeissä, vaan keskittivät katseensa Coupe de la Liguen finaaliin, jossa voittivat Olympique Lyonin lukemin 2-1; AC Ajaccio kaatui Korsikan derbyssä SC Bastialle lukemin 1-2 ja varmistivat putoamisensa kauden päätteeksi; Bordeauxissa, Lorientissa ja Valenciennesissa nähtiin huikeaa maali-iloittelua.

 

AS Monaco kaatoi OGC Nicen lukemin 1-0, joka tarkoittaa Paris Saint-Germainin joutuvan vielä odottamaan Ranskan mestaruuden juhlintaansa ainakin vielä ensi viikonloppuun. Laurent Blancin miehistö tulee lähes varmasti nappaamaan tältä kaudelta tuplamestaruuden, sillä Olympique Lyon kaatui Coupe de la Liguen finaalissa 2-1.

 

Cavani ottelun sankari

 

Edinson Cavani oli finaalin sankari. Uruguaylaishyökkääjä onnistui maalinteossa kahdesti ensimmäisellä puoliajalla, joista ottelun voittomaali syntyi rangaistuspotkusta. Olympique Lyonin Alexandre Lacazette onnistui maalinteossa kertaalleen toisella puoliajalla, mutta tämä ei Lyonille riittänyt vaan Coupe de la Liguen mestaruus matkasi ottelun päätyttyä Pariisiin.

 

"Olen iloinen pelaajieni, henkilökunnan, seurajohdon ja kannattajien puolesta. Olen todella iloinen", sanoi PSG:n päävalmentaja Laurent Blanc, jonka odotettiin tähän asti jättävän pääkaupungin kauden päätteeksi. "Me olemme nyt valmiita voittamaan Ranskan mestaruus. Ligue 1 on kilpailu, joka todellakin merkitsee paljon ja meille tämä on hieno palkkio, sillä jokainen joukkue on läpi kauden halunnut voittaa PSG:n enemmän kuin monen muun joukkueen."

 

Berbatovin maali pilasi PSG:n mestaruusjuhlat

 

PSG olisi voinut päästä juhlimaan tuplamestaruuttaan jo viikonloppuna, mutta Claudio Ranierin joukkue piti huolen, että pariisilaiset saavat odottaa vielä ainakin ensi kierrokseen. Monaco on ollut Pariisin pahin kilpailija tämän kauden. Dimitar Berbatov todisti olevansa arvokas pelaaja seuralleen, johon miehen ollaan nyt huhuttu jäävän pysyvällä sopimuksella, kun ottelun 5. minuutilla Berbatov chippasi pallon kylmän viileästi ylitse puolustuksen ja OGC Nicen maalia vartioineen David Ospinan. Ottelu päättyi samaan 1-0 lukemaan. Tämä kutisti piste-eroa Monacon ja Pariisin välillä ja tämä tarkoittaa, että vielä keskiviikkona Eviania vastaan ei mestaruusjuhlia Pariisissa nähdä.

 

"Olen todella tyytyväinen joukkueeni ilmeeseen tänään ja siihen kuinka pystyimme nousemaan takaisin jaloillemme sen jälkeen, kun putosimme Coupe de Francen semifinaalissa Guingampille," sanoi Ranieri, jonka jatko Monacossa on vielä epävarmaa. "Dimitar Berbatovin maali? Se oli täyttä kultaa. En voinut uskoa, että hän yrittäisi tuosta maalia."

 

Viimeinen niitti

 

AC Ajacciosta tuli kauden ensimmäinen seura, jonka putoaminen Ligue 2:een varmistui. Korsikan derbyssa SC Bastia oli parempi lukemin 2-1, kun kokenut kesällä Arsenalista siirtynyt Sébastien Squillaci iski voittomaalin ja pyyhki pois pöydältä Ajaccion viimeisetkin matemaattiset haaveet säilymisestä.

 

 

"Olemme tietäneet jo jonkin aikaa, että tulemme lähes varmasti kärsimään putoamisen joten mikään ei juurikaan ole muuttunut. Joukkueemme pää on ollut niin sanotusti pölkyllä marraskuun 14. päivästä asti. Nyt se on vain virallista," sanoi Ajaccion päävalmentaja Christian Bracconi. "Putoaminen oli oikeastaan välttämätön. Tärkein asia on, että olemme valmiita ponnistamaan takaisin ja aloittamaan uudelleenrakennus tulevaisuutta ajatellen."

 

Coupe de la Liguen voiton matkaaminen Pariisiin tarkoittaa, että nyt viides sija sarjataulukossa oikeuttaa mahdollisuuteen ensi kauden Europa Leaguessa. Kilpailu tuosta halutusta sijasta pysyi entistä tasaisempana, kun neljännellä sijalla oleva Saint-Etienne pelasi 0-0 tasapelin Stade Rennaisin kanssa perjantaina ja kuudentena oleva Marseille pelasi samat loppulukemat kolmantena olevan LOSC Lillen kanssa.

 

Bordeaux lähes ulkona...

 

Viidennellä sijalla oleva Olympique Lyon - joka ottelee keskiviikkona PSG:n lailla rästiottelunsa Toulousea vastaan - tulee olemaan merkittävässä roolissa, sillä voitolla ero kasvaisi seitsemännellä sijalla olevaan Bordeauxiin jopa yhdeksän pistettä, jonka voisi sanoa olevan jo liian kova pala purtavaksi. Bordeaux on kuitenkin vielä mukana, sillä kaatoivat 17. sijalla olevan Guingampin murskavoitolla 5-1, kiitos ensimmäisen hattutemppunsa Ligue 1:ssa iskeneen malilaishyökkääjän Cheick Diabatén. Guingamp on vain kaksi pistettä kuivilla putoamisesta, mutta joukkue taistelee Coupe de Francen mestaruudesta kaadettuaan semifinaalissa Monacon.

 

Ensi viikonloppuna Guingamp kohtaa todella tärkeässä ottelussa 19. sijalla olevan Valenciennesin. Valenciennes nousisi voitolla kolmen pisteen päähän, mutta joukkue kärsi pahan takaiskun viime kierroksella. Joukkueen kauden suurin tähti ghanalaiskärki Majeed Waris kärsi loukkaantumisen, kun Ariël Jacobsin joukkue kärsi 2-6 tappion kotonaan Nantesille ottelussa, jossa Togon maajoukkuepelaaja Serge Gakpé oli pitelemätön.

 

Sijalla 19. oleva Sochaux jatkoi taisteluaan putoamisesta. Edelliskierroksella kaatui Toulouse lukemin 2-0 ja nyt joukkue haki Stade Reimsistä 1-0 vieras voiton Sébastien Corchian maalilla. Les Lionceaux ovat siis enää kahden pisteen päässä Guingampista ja saattavat ensi kierroksella nousta ensimmäistä kertaa putoamissijojen yläpuolelle sitten Ligue 1-kauden toisella kierroksella jolloin joukkue yllätti kaikki voittamalla PSG:n.

 

Aboubakar todisti tärkeytensä

 

Lorient on ollut lähellä putoamista, mutta taisteli tärkeän pisteen kotonaan Montpellieria vastaan. Aivan uskomaton suoritus joukkueelta, vaikka vieraat pelasivatkin ottelusta viimeisen tunnin alivoimalla. Vincent Aboubakar nousi esille ratkaisevana hetkenä iskien kauden 15. ja 16. maalinsa. Montpellier johti lukemin 1-4, vaikka olivat menettäneet maalivahtinsa Geoffrey Jourdrenin suihkuun. Lorient sai kavennettua 87. minuutilla lukemiksi 2-4, mutta Aboubakar teki ratkaisevat maalit 91. ja 93. minuutilla päättäen ottelun 4-4.

 

 

La Paillade on nyt kuusi pistettä putoamisrajan yläpuolella, mutta kohtaavat vielä ennen kauden päätöstä sekä Saint-Etiennen että Paris Saint-Germainin. Rolland Courbisin joukkue ei siis ole vielä selvinnyt vaikeasta kaudesta. Tältä kierrokselta suurin kierros menee joukkueen tähtipelaajalle Rémy Cabellalle, joka teki joukkueensa 0-1 ja 1-4 maalit. Cabella oli myös kiistatta ottelun paras pelaaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

UNFP Ligue 1 Player of the Year Nominees

- James Rodríguez (AS Monaco)

- Zlatan Ibrahimovic (PSG)

- Thiago Motta (PSG)

- Thiago Silva (PSG)

* Ibrahimovic, Thiago Silva, Rodríguez, Motta. Tuossa samassa järjestyksessä. Kahden ensimmäisen välillä todella pieni ero. Todella hienoa nähdä Motta kyseisellä listalla, sillä italialainen on pelannut aivan uskomattoman hyvän kauden ja mielestäni jäänyt liian vähälle huomiolle. Eiköhän Ibrahimovic tämän vie. Toulousen Serge Aurier ja Monacon Jérémy Toulalan olisivat myös olleet mielestäni hyviä ehdokkaita tähän listaan.

 

UNFP Young Player of the Year Nominees

- Layvin Kurzawa (AS Monaco)

- James Rodríguez (AS Monaco)

- Marco Verratti (PSG)

- Serge Aurier (Toulouse FC)

* Aurier, Rodríguez, Kurzawa, Verratti. Tässä järjestyksessä. Aurier on pelannut näistä pelaajista mielestäni parhaimman kauden, mutta ei Rodríguez huono vaihtoehto olisi voittajaksi. Kurzawa ollut piristävä yllätys, kun taas Verratti on pitänyt hyvän tasonsa, mutta ei mitenkään ylisuorittanut.

 

UNFP Goalkeeper of the Year Nominees

- Vincent Enyeama (LOSC Lille)

- Steve Mandanda (Marseille)

- Salvatore Sirigu (PSG)

- Stéphane Ruffier (Saint-Etienne)

* Missä helvetissä on Nicen David Ospina? No jos ei tämän kauden parasta maalivahtia olla laitettu edes ehdolle, niin ehdokkaat menevät järjestykseen Enyeama, Sirigu, Ruffier, Mandanda. Mandandan ei kuuluisi mielestäni edes olla kyseisellä listalla.

 

UNFP Manager of the Year Nominees

- Claudio Ranieri (AS Monaco)

- Rene Girard (LOSC Lille)

- Remi Garde (Olympique Lyon)

- Laurent Blanc (PSG)

* Paha sanoa kuka näistä loistokoutseista ansaitsisi kunnian. Ehkä PSG-miehenä kallistun eniten Blancin suunnalle, sillä en odottanut näin paljoa ennen kautta ja nyt olen vain tyytyväinen, että mies jatkaa Pariisissa.

 

UNFP Goal of the Year Nominees

- Claudio Beauvue (EA Guingamp vs. AC Ajaccio)

- André-Pierre Gignac (Marseille vs. AC Ajaccio)

- Edinson Cavani (PSG vs. SC Bastia)

- Zlatan Ibrahimovic (PSG vs. SC Bastia)

- Djibril Cissé (SC Bastia vs. FC Sochaux)

* Jokainen upeita. Ylitse muiden nousee kuitenkin Cavanin soolo-osuma. Oli muuten muistettava ottelu, sillä pariisilaisten molemmat ehdolla olevat maalit syntyivät kyseisessä matsissa.

 

Mitä mieltä muu Foorumi on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reilu 7,000 asukkaan Guingampin kylästä tuleva EA Guingamp kohtaa tänään 22.00 Coupe de Francen finaalissa Stade Rennaisin.

 

Sopiva vertailukohta matkan pituuteen olisi varmaan, että autolla tuo reissu Guingampista Pariisiin kestää noin 4.5 tuntia

 

Siinä on ottelu, joka tulee varmasti katsottua Valioliigan Evertonin ja Manchester Cityn välisen kohtaamisen jälkeen.

 

EA Guingampin kannattajat matkaavat Pariisiin Stade de Francelle traktoreillaan.

Bms-oJQCUAERdXv.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coupe de France (Final)

Stade Rennais 0-2 EA Guingamp

37' Jonathan Pereira 0-1

46' Mustapha Yatabaré 0-2

 

Ja niin vain sarjanousija kaatoi vahvempansa Ranskan Cupin finaalissa. Onnittelut Guingampiin!

 

Kunnon David vastaan Goljat. Tosiaan Guingamp reilu 7,000 asukkaan kylä, kun taas Rennes yli 200,000 asukkaan kaupunki.

 

10264836_620415631380485_999448682077304

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ketju jäi kauden loppua kohden hieman enemmän kesken, sillä ei tällaista yksinkirjoittelua kukaan jaksa useampaan ketjuun. Jatkukoon tässä ensi kausikin...

 

The Get French Football News Show: Series 2: Episode 2: Lyon

 

Jaksossa todella hyvää settiä laidasta laitaan:

  • Olympique Lyonista poishuhutusta Clément Grenierista hyvin mainintaa.
  • Lisäksi keskustelua Hatem Ben Arfasta ja hieman vastakohtana Eden Hazardista.
  • Myös Pariisista seuraan siirtynyt Christophe Jallet saa mainintansa sekä huippulupaava Alexandre Lacazette.
  • Vertailua löytyy myös Swansea Cityyn siirtyneen Bafétimbi Gomisin ja Didier Drogban välille.
  • Viimeisimpänä sanasen saa myös Yoann Gourcuff, johon ilmeisesti ainakin Matthew Richardsilta ja Jeremy Smithilta löytyy vielä luottoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×