Jump to content
Sign in to follow this  
Jahnny

Paitsio FC | "The Playbook" |

Recommended Posts

On ollut hieman takertelevaa Pro Clubin puolella, mutta onneksi aktiivisuus on jonkin verran lisääntynyt.

 

Ajattelin huvikseni kasata pienen "pelikirjan", kun tuo peli tuntuu välillä takertelevan pelaajien mennessä ja tullessa. Kaikki pelaavat samoilla säännöillä niin tulosta syntyy?

 

Luulen, että kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että kendotyyli (pallo pitkälle päätyyn ja perään) ei ole se meidän juttu ja homma menee vain sähläilyksi.

 

En tiedä sitten saataisiinko pelistä hauskempaa, jos saataisiin se toimimaan omalla tyylillä ja onnistumisia onnistumisten jälkeen. Voisi ainakin olettaa niin?

 

1. Perusteet

Tietysti jotkut pelaajista ovat parempia kuin toiset, mutta totuus on että pelkässä videopelissäkin saa kemian toimimaan. Joskus siihen tarvitsee aikaa ja ehkä sen takia nykyään täydellisempää dominaatiota on vaikea hakea, kun kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

 

Pelipaikallahan ei ole väliä, kun tietää miten muut pelaavat ja miten joukkue pelaa.

 • Suojataan palloa. Ei siis hätäillä liikkeen kanssa eikä lähdetä kirmaamaan R2 pohjassa kohti vastustajan maalia. Ei kuitenkaan jäädä hautomaan palloa vaan pyritään saamaan se liikkeelle mahdollisimman pian. EDIT. Lisätään vielä, että L2 tärkeyttä ei voi tässä unohtaa, sillä pienessä tilassa on todella suuri apu. (Enkä tarkoita tällä, että lähdetään koittamaan jotain älytöntä temppua pallon kanssa.)
 • Pidetään pallonhallinta. Olkoot ticky-tackya tai ei, niin palloa ei luovuteta vastustajille. Kaikki tietävät vastustajien viiden jalan mittaiset kääpiöt, kun saavat vastustajan puoliskolla pallon.
 • Järkevä syöttöpeli. Ei haeta tuurilla vaikeita syöttöjä. Tämäkin paranee ajallaan ja kukin tietää milloin syöttää lyhyenä, pitkänä tai korkeana.
 • Järkevät syöttöpyynnöt. Parhaiten toimii, kun pidetään aivan minimissä. Turvallisinta laitapelissä. Botit tietävät yllättävän hyvin, että milloin syöttää ja kun syöttävät automaattisesti pallo pysyy meillä. Korkeat läpipallot fiksuimpia, kun vastustajan päässä on niille tilaa.
 • Pelinluku. Pyritään katsomaan useampi vaihtoehto kentältä eikä tyydytä aina samaan ratkaisuun.
 • Tilanteenluku. Milloin haastaa ja milloin syöttää "hätiköiden". Aika kauan on tuntunut olevan kuulumaton sääntö, että dribblailu jätetään tiettyä pelipaikkaa pelaaville (RB, LB, RM, LM, RW, LW), kun siihen sopiva mahdollisuus tulee. Puolustajat luonnollisesti hyökkäyspäässä. Nopeat seinäsyötöt, jolla päästään usein hyville pelipaikoille tulevat parhaiten reaktioina. Ei lähdetä hakemaan syöttöä pelaajalle tiettyyn väliin, jos ei ole sille tarvetta ja syöttö olisi enemmän mallia "se olisi voinut mennä".
 • Viimeistely. Tehdään maaleja paikoista, joista ollaan varmoja siihen pystyvämme. Tietysti välillä on ihan oikeinkin koittaa vaikeampaa, mutta jos vieressä on vapaa mies tyhjään maaliin, niin totta kai oikea ratkaisu on syöttää.

 

2. Syöttäminen

Pyöreää syöttelyä - jokapuolella on vaihtoehto.

 • Ei aina vain eteenpäin. Kentällä liikutaan ja usein paremmat paikat aukevat, kun ei yritetä väkisin esteestä läpi.
 • Odottamattomuus. Tila syntyy automaattisesti, kun ei syötetä jatkuvasti suoraviivaisia syöttöjä, joita vastustajakin odottaa. Tehdään poikkeuksia.
 • Taaksepäin syöttäminen. Jos ei ole ketään jolle syöttää, niin annetaan takana olevalle sen sijaan, että yritetään syöttää vastustajan lävitse tai menetetään pallo juoksemalla päin vastustajaa.
 • Ei perättömiä syöttöjä kohti pelaajamassaa. Ei lähdetä roiskaisemaan palloa sokeana sinne missä pelaajia on ja toivota, että syöttö löytäisi oman pelaajan.
 • Taaksepäin syöttäminen vastustajan rangaistusalueella. On tullut huomioitua nyt viime aikoina, että kun vastustajan rangaistusalue on saavutettu, niin ainoa ratkaisua ei ole hakea laukausta tai muuta vastaavaa suoraan kohti puolustajia. On syntynyt parempia paikkoja, kun ollaan annettu vähän takaisin päin ja uudella syötöllä saatu ylimääräinen tila, onnistunut paikka ja maali.

Pelaajien toiminta kentällä.

 • Syöttösuuntia on monia. Vaatii keskittymistä ja kärsivällisyyttä.
 • Pelaajat pysyvät liikkeessä - ole lähes aina vapaa syötölle. Pidetään mahdollisuudet syötöille auki. Pätee varsinkin keskikentän keskellä pelaaviin.
 • Vastustaja avaa oven. Kun liikettä ei ole syntynyt, niin tarkoilla syötöillä pidetään pallo ja annetaan vastustajan tehdä tila.
 • Pystyynjuoksut. Vaarallisia hyökkäyksiä saadaan myös näillä aikaan. Useimmiten ratkaiseva syöttö kannattaa jättää ihmispelaajalle. Nämä useimmiten laidoilla nousevien pelaajien vastuulla (RB, LB, RM, LM, RW, LW), jotta ei juosta edestakaisin kuin päättömät kanat.
 • Aina syöttö ennen dribblailua. Ei me olla kukaan niin hyviä, että pystyttäisiin ohittamaan yksinämme koko kenttä. Itse suosin lähes aina rastia ennen kolmiota ja vasta rangaistusalueen lähellä neliötä. Jokaisella pystyy antamaan myös onnistuneita läpisyöttöjä, kun oppii tekniikan.

 

3. Puolustaminen

Oikeastaan puolustaminen on jo hallinnassa, kun peli on hallinnassa, mutta niin kauan kuin peliväline pysyy pyöreänä ja vastustajat ihmisinä, niin aina tulee virheitä ja vastustaja saa pallon. Sen lisäksi erikoistilanteissa pallo tulee löytymään luonnollisesti vastustajalta joten se otetaan totta kai takaisin.

 

Useimmiten pallonmenetyksen jälkeen lähdetään vain juoksemaan kohti omaa päätyä ja toiminta harkitsematonta. Yleensä näistä parhaimmat pelaajat ovat jo iskeneet maalin verkkoon.

 

Me ei kuitenkaan parhaimpia pelaajia aina olla joten keskitytään siihen mikä osataan ja dominoidaan omalla tavalla. Otetaan pallo takaisin omalla tavalla.

 • Korkea ja kova prässi. Viimeiset päivät ollaan puolustettu hyvällä asenteella ja kurinalaisesti. Pidetään se ja joukkueen kapteeni pystyy auttamaan tätä asetuksillaan ja ohjailemalla lähimmät botit vastustajan kimppuun.
 • Lähimmät pelaajat karvaa välittömästi (muutaman sekunnin sääntö). Heti pallonmenetyksen sattuessa on jokaisen vastuulla käydä pallollisen pelaajan iholle.
 • Loput tukevat puolustusta. Muut laskeutuvat omalle kentän puoliskolle, mutta pysyttelevät myös lähellä palloa. On aina hyvä, että lähellä on muitakin omia pelaajia, sillä peli elää ja pallo saattaa päätyä tuurillakin omalle joukkueelle
 • Pelaajat pysyvät liikkeessä - ole lähes aina vapaana syötölle. Sama kuin syöttöpelissä. Pallon palatessa takaisin joukkueelle on tärkeää, että saadaan se heti takaisin liikkeelle ja aloitettua mahdollinen nopea vastahyökkäys.
 • Purkupallon tarpeellisuus. Palloa ei tarvitse välttämättä heti roiskia pois, vaan myös syöttö on mahdollinen vaihtoehto viereiselle pelaajalle ja pallon pelaaminen pois alueelta.

 

4. Formaatiot ja pelipaikat

Pro Clubissa on mielestäni ollut neljä formaattia eniten käytössä.

 

1. Formation: (4-1-2-1-2)

abGFSGUa.png

 

2. Formation: (4-1-4-1)

abGFSPbai6.png

 

3. Formation: (4-2-3-1)

abGFSTCafE.png

 

4. Formation: (4-3-3)

abGFSXFapZ.png

 

 • (GK) Goalkeeper (4-1-2-1-2; 4-1-4-1; 4-2-3-1; 4-3-3): Ei yleensä käytössä, sillä ei kovin suosittu rooli, mutta siitä huolimatta lyhyesti. Aina valmiina rauhoittamaan peliä. Aina valmiina ottamaan vastaan syöttö. Ei hätiköityjä ratkaisuja.
 • (RB, LB) Right-back, Left-back (4-2-3-1): Pitää palloa ja suosii lyhyitä syöttöjä. On aina vaihtoehto syötölle keskikentältä ja tuo palloa ylöspäin, kun lähdetään nousemaan. Pitää puolustaessa linjansa muiden puolustajien kanssa. Jättää nousut vähemmälle, sillä puolustusvelvoitteet suuremmat.
 • (RB, LB) Right-back, Left-back (4-1-2-1-2; 4-1-4-1; 4-3-3): Pitää palloa ja suosii lyhyitä syöttöjä. On aina vaihtoehto syötölle keskikentältä ja tuo palloa ylöspäin, kun lähdetään nousemaan. Pitää puolustaessa linjansa muiden puolustajien kanssa. Nousee tukemaan hyökkäyksiä, sillä keskikentän puolustava vaihtoehto auttaa varmistamaan vastahyökkäyksiltä.
 • (CB) Centre-back (4-1-2-1-2; 4-1-4-1; 4-2-3-1; 4-3-3): Pitää palloa ja lyhyitä syöttöjä. On aina vaihtoehto syötölle keskikentältä ja tuo palloa ylöspäin, kun lähdetään nousemaan. Pitää puolustaessa linjansa muiden puolustajien kanssa.
 • (CDM) Centre defensive midfielder (4-1-2-1-2; 4-1-4-1; 4-3-3): Pitää palloa ja suosii lyhyitä syöttöjä. Avaa myös peliä. On aina vaihtoehto syötölle ja tuo palloa ylöspäin, kun lähdetään nousemaan. Pitää puolustaessa linjansa puolustajien kanssa. Tukee keskuspuolustajia ja toimii siis ns. viidentenä puolustajana.
 • (CDM) Centre defensive midfielder (4-2-3-1): Riippuen roolituksesta. Ovat vapaammassa roolissa hyökkäyksen rakentelussa. Ovat aina vaihtoehtona syötöille ja linkittävät hyökkäävän keskikentän kanssa pelin yhteen. Avaavat peliä laidoille.
 • (CM) Centre midfielder (4-1-2-1-2; 4-1-4-1; 4-3-3): Linkittävät pelin laitapelaajien välillä. Ovat aina vaihtoehtona syötölle. Vaikka pelinrakentajia, niin ei omita sitä palloa eikä tavoitteena ole, että pelaajalla olisi 10 syöttöä enemmän kuin muilla. Antavat ratkaisevat syötöt.
 • (CAM) Centre attacking midfielder (4-1-2-1-2; 4-2-3-1): Linkittävät pelin laitapelaajien välillä. Ovat aina vaihtoehtona syötölle. Vaikka pelinrakentajia, niin ei omita sitä palloa eikä tavoitteena ole, että pelaajalla olisi 10 syöttöä enemmän kuin muilla. Antavat ratkaisevat syötöt. On linkkinä kärjen ja laidalla pelaavien välillä.
 • (RM, LM) Right midfielder, Left midfielder (4-1-4-1; 4-2-3-1): Pysyvät pelipaikoillaan. Eivät lähde seikkailemaan kentän keskustaan turhaan tai toiselle laidalle. Pitävät pelin käynnissä laidan ja keskikentän välillä. Ei ryntäilyä läpipalloihin eikä turhaa ryntäilyä pallon kanssa. Antavat ratkaisevat syötöt laidoilta keskelle keskityksinä tai syöttöinä vapaille pelaajille. Luovat vaaratilanteita tarpeen tullen dribblaamalla.
 • (RW, LW) Right winger, Left winger (4-3-3): Pysyvät pelipaikoillaan. Eivät lähde seikkailemaan kentän keskustaan turhaan tai toiselle laidalle. Pitävät pelin käynnissä laidan ja keskikentän välillä. Ei ryntäilyä läpipalloihin eikä turhaa ryntäilyä pallon kanssa. Antavat ratkaisevat syötöt laidoilta keskelle keskityksinä tai syöttöinä vapaille pelaajille. Luovat vaaratilanteita tarpeen tullen dribblaamalla. Tekevät juoksuja linjan taakse ja leikkaamalla keskelle tekevät myös tarpeen tullen tilaa laitapuolustajien nousuille.
 • (ST, CF) Striker, Centre forward (4-1-4-1; 4-3-3): Pysyvät ylhäällä ja hakevat maalintekopaikkoja. Tarpeen tullen voivat laskeutua tukemaan pelinrakentelua toimimaan samassa roolissa kuin keskikenttä. 
 • (ST) Striker (4-1-2-1-2; 4-2-3-1): Pysyvät ylhäällä ja hakevat maalintekopaikkoja.

 

Lähinnä huvikseni tällaisen kokosin, mutta kaipa tämä hieman helpottaa hahmottamaankin.

 

Kaksi pokaalia tarvitsisi vielä metsästää ja seuraavaksi olisi tavoitteena nousu takaisin 2. ja sitten 1. divisioonaan, jotta voidaan osallistua ensimmäiseksi Premier Cupiin sekä voittaa myöhemmin 1. divisioonan mestaruus.

 

Eiköhän aloiteta dominaatio ja aktivoiduta Pro Clubin parissa? Nyt viimeiset pari viikkoa on pelit sujuneet hyvällä mallilla, mutta hieman hiomista olisi.

 

Lyhyesti vielä mitä ollaan opittu...

 • Pelipaikalla ei niin väliä. Kunhan on se yksi, joka sujuu ja tiedät tehtäväsi.
 • Pysytään aktiivisena. Ei jäädä töllöttämään ja hakkaamaan syöttöpyyntöä. Ollaan joukkue.
 • Valitse roolisi. Laitapelaaja (RB, LB, RM, LM, RW, LW), keskustan pelaaja (CM, CAM, CF, ST) tai puolustava pelaaja (CB, CDM).
 • Ollaan kärsivällisiä. Peli sujuu parhaiten, kun jokainen pelaa rauhassa ja kestää aina hetken, että se klikki toimii sujuvasti toisten kanssa.

...ja mitä vältellään...

 • Roiskimista, sokeita keskityksiä.
 • R2 liikakäyttöä ja ryntäilyä.
 • Turhaa dribblailua ja liian vaikeita temppuja.
 • Läpipallojen (kolmio, kolmio+L1) liikakäyttöä.
 • Jatkuvaa laukomista.
 • Aina hätäistä purkupalloa puolustaessa.

Tästä alkaa siis dominointi. Hyvällä mallilla ollaan jo ja parannettava on kullakin. Itse pyrin ainakin noudattamaan kaikkea ylläolevaa ja parantamaan omaa peliä. Jos saataisiin karsittua ylimääräiset sähläilyt ja virheet.

 

Ehdotuksia saa antaa. Tämähän oli myös kokonaisuudessaan vain ehdotus, joka tosin on koottu niistä pointeista, joita on ollut puheenaiheena pelatessa.

 

Ja p****t se on vaan videopeli.  :shades: 

Edited by Jahnny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha turbo go go!!!  :hug: 

Onhan tälläistä odotettu, yhteen hiileen ja keskittymällä homma luistaa. 

Huvittavinta oli lukiessa "näitä vältellään", jokaiseen kohtaan löysin yhden tai pari pelaajista, jopa itseni  :mrgreen: joten parannettavaa on.. Eniten aina vituttaa se samalla kaavalla pelaaminen, eli joltain tietyltä pelaajalta aina samat ratkasut pelistä toiseen, esimerkiksi että joku laukoo joka ikinen kerta kun saa pallon tietyssä paikassa vaikka 30 metrin päästä hakee wonder goaleita.. siinä vastustajakin jo näkee varmaan 5 sekkaa etukäteen mitä kaveri hakee väkisin laukasupaikkaa vaikka olisi hyviä syöttötontteja.. jne..

Puolustuksessa toki joskus ne hätäsen purkupallot vaikka sillä ympyrälläkin olis ollu parempi vaihtoehto kun siellä välillä sitten menetetty vastustajalle maali, kun jääty hautomaan ja etsimään syöttösuuntaa joka omassa boksissa..

Ja yksi mihin palanut usein käpy, niin kun itse yrität pelata itsellesi seinän CPU:n kanssa, syötät CPU:lle ja lähdet itse juoksemaan ja oikeasti avautuu täydellinen seinänpaikka, niin kappas siellä pari muuta jannua hakkannut äksää koko sen ajan niin et sä sitä palloa CPU:lta enään saa, vaan se heittää sen jonnekin laidalle tai taaksepäin... Ja muutenkin monesti ollut hyviä tontteja niin joku muu pyytänyt sen edestä, tällehän nyt ei periaatteessa voi mitään ja näitä sattuu kun samaan aikaan ajatellaan olevamme parhaiten pelattavissa olevia, ihan inhimillistähän se..

Niin ja semmoinen sääntö (ainahan minä tästä x D) pitäisi ehdottomasti olla, että vapaapotkut ja pilkut aina sen rikotun pelaajan annettavissa/päätettävissä, ja CPU:n kohdilla myös jonkinlainen kierto olisi hyvä, koska esimerkiksi uudet clubin pelaajat eivät käytännössä ikinä pääsisi kehittämään pro:nsa laukasutaitoja kun kone antaa automaattisesti sen parhaat statsit omaavan laukoa, vaikka se heikommilla statseillakin varustettu saattaa olla parempi jne..

Noi formaatiot on jees, hyvä käyttää muutamia vakioita niin opitaan paremmin sitä pelityyliä. Paras on ajatella peliä pelattaessa että se on oikeaa futista ja oot oikeasti kentällä, pyrit pelaamaan järkevästi joukkueellesi etkä itsellesi. Ajattele että siellä on oikeasti koutsi kentän laidalla, joka ei perseilyjäsi katsoisi vähää alusta, ja joutuisit koirankoppiin. Etsä oikeassa elämässäkään pallon saatuasi juokse niin kovaa kuin ikinä pääset (R2), etkä aina hae samoja laukisupaikkoja ja wondergoaleita +30 metristä jne... 


Mä oon ollu nyt reissus täs ni pikimmiten ku kerkeen ni tuun taas pelailee.


EDIT: Pakko vielä peukku laittaa :thumbsup1: Ei tuohon juurikaan lisättävää nyt välittömästi tule mieleen. Ehdottomasti kaikkien tulisi lukea tuo kolmeen tai kymmeneen kertaan, ja sisäistää asiat. ; ) hehe.

Edited by marchisio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dänx positiivisesta palautteesta.

 

Noi formaatiot on jees, hyvä käyttää muutamia vakioita niin opitaan paremmin sitä pelityyliä. Paras on ajatella peliä pelattaessa että se on oikeaa futista ja oot oikeasti kentällä, pyrit pelaamaan järkevästi joukkueellesi etkä itsellesi. Ajattele että siellä on oikeasti koutsi kentän laidalla, joka ei perseilyjäsi katsoisi vähää alusta, ja joutuisit koirankoppiin. Etsä oikeassa elämässäkään pallon saatuasi juokse niin kovaa kuin ikinä pääset (R2), etkä aina hae samoja laukisupaikkoja ja wondergoaleita +30 metristä jne... 

 

Hyvin sanottu ja tätähän myös haettiin. Formaatioista vielä sen verran, että jokainenhan on periaatteessa melko identtinen toistensa kanssa ja muokkautuvat pelin liikkuessa aikalailla samannäköisiksi.

 

Rangaistuspotkuthan menevät aina kaadetulle tai vaihtoehtoisesti uhrin ollessa botti niin ensimmäiselle vaihtoehdolle ellei muuta sovita. Vapaapotkut ovat hieman eri asia, mutta samaa periaatetta voisi alkaa käyttämään tuossakin. Tietysti kannattaa myös välillä miettiä, että onko matkaa joku about 40 jaardia jolloin joku keskityksen antava on fiksumpi ratkaisu. Silläkin on iso ero, että tuleeko mahdollisuus rangaistusalueen rajalta vai tosiaan 25-35 jaardista. Mutta katsotaan näitäkin tarkemmin.

 

Ja ippe, naputtelin koko setin tuossa 19.00-20.00 traditiotauon aikana. :-D

 

Nyt joo vain sisäistetään ja pyritään parantamaan sen suuntaan jo tänään. Itse ilmaannun tuossa 16.00-17.00 paikalle.

 

Ja Matikin voi tulla reenailemaan rinkiin jos mieli tekee. Ei meitä oo koskaan liikaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuusi viimeistä ottelua otin ylös tältä päivältä syöttelyn osalta.

 

2-1

Team Passing Accuracy: 79%

Team Possession: 57%

Players Passing Accuracy

RW - Jahnny: 87%

ST - Public Enemy: 91%

 

3-0 (0'-57')

Team Passing Accuracy: 82%

Team Possession: 57%

Players Passing Accuracy

RCM - Ippe: 90%

RW - Jahnny: 100%

CM - Kyyhkyboy: 100%

ST - Public Enemy: 73%

 

1-2

Team Passing Accuracy: 75%

Team Possession: 56%

Players Passing Accuracy

RCM - Ippe: 95%

RW - Jahnny: 88%

CM - Kyyhkyboy: 91%

ST - Public Enemy: 57%

 

3-2

Team Passing Accuracy: 77%

Team Possession: 59%

Players Passing Accuracy

RCM - Ippe: 83%

RW - Jahnny: 76%

CM - Kyyhkyboy: 77%

ST - Public Enemy: 68%

 

1-0

Team Passing Accuracy: 76%

Team Possession: 56%

Players Passing Accuracy

RCM - Ippe: 94%

RW - Jahnny: 84%

CM - Kyyhkyboy: 92%

ST - Public Enemy: 92%

 

2-2

Team Passing Accuracy: 80%

Team Possession: 59%

Players Passing Accuracy

RCM - Ippe: 83%

LCM - Jahnny: 100%

CM - Kyyhkyboy: 82%

ST - Public Enemy: 83%

 

=

Goals For: 12 (2 goals/match)

Goals Against: 7 (1.15 goals/match)

Team Average Passing Accuracy: 78.15%

Team Average Possesson: 57.35%

Players Average Passing Accuracy

RCM - Ippe: 89.00%

LCM/RW - Jahnny: 89.60%

CM - Kyyhkyboy: 88.40%

ST - Public Enemy: 74.60%

 

 • Maalinteko luistaa ja siitä suuri plussa ja kiitos tältä päivältä PE:lle.
 • Maaleja tuli päästettyä about se yksi vakiomaali per matsi, mutta eiköhän tuokin muuttu kaiken muun ohella.
 • Syöttely, kun saadaan nostettua tuon 80% rajan ylitse, niin hyvältä näyttää. Näytti tänäänkin pariin otteeseen.
 • Pallonhallinta on jokaisessa ottelussa meillä, mutta se muuttuu totaalidominaatioksi pikkuhiljaa. Tänäänkin oli välillä puoliajalla yli 60% hallinta ja vastustaja ei ollut saanut paikkoja lainkaan, kun taas meille oli jo maali merkattu.
 • Syöttöprosentit näyttää hyviä lukemia. Täytyy huomioida, että PE pelasi puhtaana kärkenä ja tilaa ei niin paljoa ollut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten ois, jos herätettäisiin tätä ja yritettäisiin pelailla pitkästä aikaa?

 

Tuli vain mieleen, että kuinka hyvin tuota ylempää viestiä kirjoitellessa sujui ja nyt ollaan hieman takerreltu. Saataisiko siis pelaajia paikalle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihin aikaan tänään?

 

Ohjeet pelipaikoittain ovat suht samat kuin avausviestissä.

 

Ainoastaan Wing-backien roolit ovat ehkä hieman eri, mutta hyvin verrattavissa muodostelmiin, joissa Defensive midfielder. Lisäksi osassa seuraavista tuo CDM puuttuu, jolloin roolin ottaa toinen Centre midfielder.

 

Tämä siis, koska ovat olleet ehkä yleisempiä muodostelmia tällä kaudella kuin aikaisemmat.

 

5. Formation: (4-4-2)

abHZtJLaf3.png

 

6. Formation: (3-4-1-2 / 5-2-1-2)

abHZtsOabw.png

 

7. Formation: (3-4-3 / 5-2-3)

abHZtxqanL.png

 

8. Formation: (5-3-2)

abHZtMBadj.png

 

9. Formation: (5-4-1 diamond)

abHZtEhaiG.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paitsio FC:n ongelmaksi on muodostunut välillä se, että maaleja tulee päästettyä lukuisia ja omassa päässä ei ole varmuutta. Olen pohtinut tässä hieman taktiikkaa, joka saattaisi vaatia kuitenkin yhden ihmispelaajan puolustukseen, mutta onhan meitä nyt hyvä määrä lähiaikoina ollutkin.

 

Muodostelmana toimisi 4-4-2 (Holding), joka käyttäytyisi kuin malliin 4-2-3-1 (Wide).

 1. Kärkihyökkääjistä toinen ottaa roolikseen vain viimeistellä eikä ota vastuuta pelinrakentelusta. Tähän vaaditaan joku kärsivällinen kaveri, joka jaksaa liikkua ilman palloakin.
 2. Pelinrakentamisen vastuu kaatuu laitapelaajien harteille, jotka pelaavat vapaassa roolissa leikaten keskemmälle. Laitapuolustajien tehtävä on hoitaa keskittäminen ja linjojen taakse juoksut. Sanotaanko, että vähintään toiselta laitapelaajalta odotetaan leikkaamista keskelle, jotta pelinrakentaminen tapahtuu.
 3. Toinen kärkihyökkääjistä toimii niin sanotusti 10-pelaajana, mutta ei ole perinteinen pelinrakentaja. Siihen tehtävään oli jo kaksi pelaajaa. Tarkoitus on olla pääpalloja voittava kohdemies toisena hyökkääjänä, joka pelaisi kuitenkin aavistuksen alempana. Tehtävänä on voittaa pääpallot ja sanoisin olevan avainosa hyökkäämiseen, sillä yhdistää keskikentän pohjan, laidat ja kärkihyökkääjän toisiinsa.

 

abIg24TamJ.png
 

 • Goalkeeper (GK): On vain maalivahti. Tarkoitus on hakea pitkillä palloilla False Target Mania. Vaihtoehtoisesti antaa lyhyenä Ball Playingille tai Anchorille.
 • Right Back (RB), Left Back (LB): Hakevat usein nousuja Playmakereiden ohitse, joiden tehtävä on keskemmällä. Laidalta keskitystä False Target Manille tai muuten korkeaa syöttöä.
 • Centre Back (RCB): On vain normaali keskuspuolustaja. Varmistaa alimpana puolustusta. Pelaa syötöt lyhyinä Anchorille, Right Backille tai Left Backille.
 • Ball Playing (LCB): Hakee paljon False Target Mania korkeilla pitkillä syötöillä. Myös laitapelaajien nousuja tulee katsoa korkean läpisyötön toivossa.
 • Anchor (RDM): Tehtävänä on tukea puolustusta. Ei nouse niin ahkerasti kuin vierellä oleva pelaaja.
 • Box to Box (LDM): Suuremmassa roolissa ylöspäin. Tehtävänä on linkata ympärillä olevien pelaajien kanssa syötellen ja ollen lähellä muita. Tuo myös sen pallon puolustuspäästä ylöspäin.
 • Right Playmaker (RM), Left Playmaker (LM): Niin sanotut Wide Playmakerit. Toinen olisi ehkä enemmän keskelle leikkaava, vaikka molemmilla sama vastuu. Toinen taas voisi olla enemmän keskityksiä antava, koska laitapuolustajat ovat yleensä botteja. Hakevat syöttöjä linjan taakse.
 • False Target Man (RS): Keskushyökkääjä, 10-pelaaja, mutta silti toinen kärkihyökkääjistä. Pelaa tarkoituksella hieman alempana ja mahdollistaa aina pelaamisen kauttaan. Tavoite korkeilla syötöillä  ja keskityksillä on hakea tätä pelaajaa. Pyrkii pudottamaan pallon omilleen, jotka taas voivat jatkaa hakien läpisyöttöä seuraavalle pelaajalle.
 • Striker (LS): Maalintekijä, jolle niitä ratkaisevia syöttöjä pelataan. Liikkuva pelaaja, joka kuitenkin pysyy aina ylimpänä hakien vain maalintekopaikkoja.

 

Suhteellisen yksinkertainen ja puolustava taktiikka kyseessä. Näkisin, että defensive ja counter attack olisivat avaimet menestykseen. On kuitenkin tärkeitä pointteja, jotka tulisi muistaa.

 1. Pallo pelataan mahdollisimman nopeasti kentän viimeiselle kolmannekselle.
 2. Tämä tapahtuu False Target Manin kautta, jonka tulee olla aina valmiina ottamaan syöttö vastaan tai prässäämään.
 3. Korkeat syötöt (neliö) > läpisyötöt (kolmio). Korkeat pallot ovat ratkaisu miten pärjätä ja hyökätä nopeasti, vaikka pelaajat eivät olisikaan nopeimpia mahdollisia.
 4. Lyhytsyöttely on lähinnä Anchorin ja Centre Backien tehtävä, kun palloa pyritään pelaamaan laidalle joko Full Backeille tai Wide Playmakereille.
 5. Ball Playing Centre Back tärkeässä osassa pelaten korkeaa palloa False Target Manille.
 6. Kyse ei ole vain pallon roiskimisesta vaan keskikentällä noudatetaan 'alkuperäisen' Play Bookin lyhytsyöttöpeliä. Muiden täytyy olla lähellä pallollista, jotta saadaan rakennettua kuvioita ja tätä kautta palloa laidalle sekä linjan taakse. Roiskimista ei myöskään, sillä korkeat pallot saattavat olla yllättävänkin tehokkaita, kun niitä on oikea kaveri pelaamassa.
 • Laitapuolustajat tekevät useita juoksuja ylös ja linjan taakse.
 • Korkeat pallot pelataan False Target Manille. Voittamisprosentti pääpalloissa helpottuu, kun kyseinen pelaaja pelaa hieman pelipaikkaansa alempana ja ajoittain enemmän laidoillakin.
 • Keskitykset (tärkeää!) haetaan toiseen aaltoon eikä pikkuboksiin. Siispä lähemmäksi 16-rajaa tai edes rangaistuspilkun taakse. Striker on ylimpänä maalinedustalla, mutta tarkoitus on saada keskitys hieman alempana 16-rajalle nousseelle False Target Manille. Jos keskitys liian kaukana viimeistely yritystä, niin pudotus vierelle toiselle keskelle leikanneista Wide Playmakereista tai Strikerille. Tärkeintä on voittaa pallo.
 • Kaukolaukaukset syntyvät, kun False Target Man pudottaa korkeita syöttöjä Wide Playmakereille, jotka pystyvät hakemaan maalia kauempaa. Sama kuin keskityksissä, mutta toimii myös korkeilla syötöillä.
 • Kulmapotkut annetaan kuten keskityksetkin 16-rajalle. Yksi idea olisi saada etutolpan ja 16-rajan linjassa olevalle False Target Manille pelattua pallo, joka pystyisi jatkamaan jälleen palloa perinteisellä kuviolla taakseen. Vastuu Wide Playmakereille antamisesta. Ehkä parempi liian vähän kuin liikaa pelaajien määrän puolesta boksissa, sillä tarkoitus on puolustava taktiikka ja vastahyökkäykset ovat myrkkyä.
 • Vapaapotkut toimitaan samalla periaatteella. Periaatteessa vain False Target Man ja Striker riittävät, joille haetaan keskitystä. Joko viimeistelevät tai jatkavat toiselle. Wide Playmaker antaa ja toinen odottaa 16-rajalla reboundia tai pudotusta.
 • Puolustaminen on tärkeä osa peliä. Tästä syystä keskikentän pohjan molemmilta pelaajilta odotetaan paljon. Tarkoitus ei välttämättä ole yhtenään prässätä ja taklata, vaan koska koko joukkue puolustaa, niin tärkeää on pitää muoto. Pitämällä muoto pyritään ensisijaisesti poistamaan vastustajalta tila ja poistamaan syöttömahdollisuudet. Tiki-takan vastakohta - jos vastustajalla on pallo, mutta se ei voi tehdä sillä mitään, niin olo on aika turvattu. Lisäksi koska puolustuslinjan edessä ei ole mitenkään varminta, niin turha höntyily pois. Pelaajat saattavat olla myös niin hitaita, että vastustajien 5'5'' pitkät afrokiiturit juoksevat helposti ohitse. Tämän takia muodon pitäminen > aktiivinen prässi.
 • Sijoittuminen puolustuksessa on asia johon haluan nähdä panostusta. Taktiikka tulee olemaan defensive ja toiminnan sen mukaista. Aina se puolustaminen ei tunnu kiinnostavan, mutta nyt sitä vaaditaan. Tarkoitus on saada ylivoima omaan alimpaan linjaan ja tämä vaatii Wide Playmakereidenkin laskeutumista hyökkäyspäästä puolustavien keskikenttien lailla linjaan ja puolustamaan vastustajien laitapelaajien nousuja - näin saadaan laitapuolustajat tiiviimmin ja lähemmäksi keskuspuolustajia.
 • Voitetaan pallo. Tämä pätee varsinkin False Target Manin kohdalla, mutta myös puolustuksessa. Yhden pelaajan tehtävä tulisi olla omassa päässä varsinkin kulmapotkuja puolustaessa tuossa 16-rajalla ottamassa purkua vastaan. Näin saadaan vastahyökkäys aikaan varmemmin ja nopeammin. Hyvin yksinkertainen juttu, jota ei koskaan tehdä.

 

Hieman ajatuksen virtaa ja en ole aivan varma, että onko edes tajuttavaa tekstiä. Olen vain hieman pohtinut tätä ja ajattelin jakaa ideat.

 

Ensimmäinen taktiikka toimi hyvin joten eiköhän tämäkin saataisi toimimaan. Voisi olla paljon varmempi tapa välttää tappiot ja myös mielestäni yksinkertaisempi - tai sanotaanko ehkä hieman alhaisempaa taitotasoa vaativa. Helppo ja varmasti onnistuisi.

 

Kärsivällisyys on tässäkin avainosassa, jotta osataan puolustaa joukkueena ja katsoa, että mihin ne korkeat pallot kannattaa jatkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×