Jump to content
Sign in to follow this  
Jahnny

Keskustelua eri sarjojen eroavaisuuksista

Kuinka paljon Moyesin pitäisi saada aikaa osoittaa kykynsä Unitedin peräsimessä?  

44 members have voted

This poll is closed to new votes
 1. 1. Kuinka paljon Moyesin pitäisi saada aikaa osoittaa kykynsä Unitedin peräsimessä?

  • Kauden loppuun saakka. Jos neljättä sijaa ei pystytä saavuttamaan, uusi mies tilalle.
   10
  • Joulukuuhun asti. Elleivät otteet rupea paranemaan, monoa.
   7
  • Kaksi kokonaista kautta.
   10
  • 3-4 kautta.
   5
  • Sopimuksen mukaiset kuusi vuotta.
   12


Recommended Posts

Paljon vertaillaan eri sarjoja keskenään ja tuo väittely ei koskaan lopu. Ranskalainen L'Equipe julkaisi mielenkiintoisen artikkelin aiheen tiimoilta ja otin vapauden suomentaa sen tänne.

 

5 kliseetä eurooppalaisessa jalkapallossa numeroina

 

La Liga on kuin luotu pienille teknisille pelaajille, Valioliiga ei olisi mitään ilman pelaajiaan ulkomailta, Serie A on alamäessä... Jotkut asiat vain kuvastavat jotain Euroopan suurimpia pääsarjoja todella hyvin. Ja tuon todistaat todeksi myös seuraavat tilastot.

 

b93f3.jpg

Andrea Pirlo, 35, yksi vanha muiden joukossa Italian pääsarjassa.

 

Kansainvälisen urheilututkimuskeskuksen jalkapallo-observatorio (CIES) kävi läpi viiden Euroopan suurimman sarjan tietopohjaa ja tutkimus osoitti, että osa jalkapallomaailman myyteistä pitävät täysin paikkaansa...

 

 

1. Ligue 1:ssa suurseurat ovat epävakaita

 

Kaikissa viidestä suurimmasta Euroopan sarjoista seurat, jotka löytyvät useimmiten kauden päätteeksi viiden parhaan joukosta, ovat kykeneviä pitämään joukkueen pohja samanaan pidemmän aikaa kuin heikommin suorittaneet seurat... Kaikissa viidestä suurimmasta Euroopan sarjoista paitsi Ranskassa. Englannissa ja Espanjassa suurseurat pitävät pelaajansa joukkueessa keskimäärin neljän vuoden ajan, joka on siis noin kaksinkertainen Ranskaan verrattuna.

 

2d2j893.jpg

 

Päinvastoin on Ligue 1:ssa, jossa edes hallitsevalla mestarilla ei vaikuta olevan enempää vakautta kuin sarjan muillakaan joukkueilla. Kauden 2013-14 päätteeksi Ranskan viiden parhaan seurojen pelaajien keskimääräinen aika seuroissa oli 2,3 vuotta, kun taas esimerkiksi Espanjassa vastaava lukema oli 3,9 vuotta. Voisiko tähän olla syynä se, että Ligue 1:ssa viiden parhaan joukko pysyy todella harvoin kaudesta toiseen samana, kun taas Englannissa ja Espanjassa tilanne on tunnetusti erilainen? Ehkä, mutta tämä saattaa muuttua jo positiivisempaan suuntaan lähivuosina, sillä seurat kuten PSG ja Monaco ovat hyviä esimerkkejä seuroista, joilla on selvät tavoitteet ja mahdollisuudet näihin sekä siinä samalla pitämään pelaajansa.

 

 

2. Serie A on vanhojen pelaajien sarja

 

Tässäkin ollaan mielenkiintoisen aiheen äärellä, joka on todistettavissa todeksi. Serie A on todellakin sarja, jossa pelaa vanhimmat pelaajat viidestä suurimmasta sarjasta. Ehkä tämä selittää myös hieman sarjan hitaan tempon. Serie A:n joukkueiden keski-ikä on viimeisen viiden kauden aikana kulkenut 27,44 vuoden ja 28 vuoden välillä, joka on jopa yllättävän korkea. Ero on huomattava varsinkin Saksaan, jossa on nuorimmillaan sarjan keski-ikä ollut 25,66 vuotta.

 

2d77w5k.jpg

 

 

3. Valioliiga on kansainvälinen sarja

 

Ja niin todellakin on. Valioliigan seurojen pelaajista jopa 63% ovat Englannin rajojen ulkopuolelta. Tässä näkyy myös omien kasvattien vähentyneisyys, joka taas on painottunut enemmän muissa sarjoissa. Ennen Englanti johti tässä aivan selkeällä erolla muita. Nyt taas ulkomaalaisten pelaajien prosentuaalinen määrä on suurin ainakin viimeiseen viiteen vuoteen.

 

2qnz4uv.jpg

 

Valioliiga on myös - vähemmän yllättäen - sarja, jossa pelaa eniten maajoukkuetason pelaajia (77% Valioliigan pelaajista edustavat ovat maajoukkuetason pelaajia) ja tämä määrä tällä hetkellä on myös korkein ainakin viimeiseen viiteen vuoteen. Tässä on yksi suurimmista syistä, minkä takia Valioliigaa voidaan kutsua oikeutetusti "maailman kovimmaksi sarjaksi" ja ero muihin sarjoihin on kasvanut jälleen.

 

 

4. La Ligassa on aivan liian suuri tasoero kärkijoukkueiden ja muiden välillä

 

Ei ole kovin harvoin, kun kuulee Espanjan olevan yksi maailman parhaista sarjoista, mutta siellä mellastaa kolme suurinta mörköä Barcelona, Atlético ja Real Madrid. Ja kuinka tämä kolmikko on aivan eri tasolla muiden kanssa. Tämä kaikki on numeroiden valossa totta, jos katsotaan CIES:n valitsemaa menetelmää vertaa tasoa. Tässä nähtiin, että sopivin tapa verrata seuroja ryhmissä keskenään on seurojen maajoukkuepelaajien määrä.

 

2j3mhpz.jpg

 

La Ligassa tuo ero on selvä, sillä viidessä parhaassa seurassa oli selvästi enemmän (75%) maajoukkuetason pelaajia kuin esimerkiksi viidessä huonoiten sijoittuneessa (15%). Esimerkiksi Ranskassa kärkiseuroista löytyy vähemmän maajoukkuepelaajia (65%), mutta ero heikoimpiin on pienempi (28%). Kaiken kaikkiaan kokonaisuutta katsoen Espanja on tähän viitaten sarjoista epätasaisin, sillä kaikilla seuroilla on keskimäärin 39% maajoukkuepelaajia, joka on siis vähemmän kuin muilla sarjoilla.

 

 

5. Bundesligassa ovat suurimmat pelaajat (koon puolesta)

 

Saksan Bundesligaa kutsutaan todella usein fyysiseksi ja kovaksi sarjaksi. Tuossa on perää, sillä Bundesligassa pelaajat ovat pitkiä ja vahvoja. CIES:n analyysi kertoo Saksan pääsarjan pelaajien keskipituuden olevan jopa 183,56 senttimetriä, joka on enemmän kuin Englannissa, Italiassa, Ranskassa ja varsinkaan Espanjassa. Keskipituus on kuitenkin hieman pudonnut, sillä esimerkiksi kaudella 2011-12 tuo luku oli 183,93 senttimetriä.

 

eze6p1.jpg

 

Tuota tilastoa voidaan lähteä purkamaan sen verran, että Valioliigassa on kuitenkin pisimmät maalivahdit (191,39 senttimetriä) verrattuna esimerkiksi Saksaan (190,19 senttimetriä). Sama pätee myös kärkihyökkääjiin (184,01 senttimetriä vastaan 183,70 senttimetriä), kun taas puolustuksessa ja keskikentällä Saksa jää paremmaksi (185,02 senttimetriä ja 180,66 senttimetriä). Loppujen lopuksi voidaan summata pituuden ehkä tuovan hieman leikkimielisesti menestystäkin, sillä viiden parhaan seuran keskipituus on suurempi (184,47 senttimetriä) kuin keskikastin (183,17 senttimetriä) tai viiden heikoimman (183,28 senttimetriä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ketjuun lisätty nyt myös äänestys!

 

Jos joku ihmettelee, niin viittaan "kovimmilla seuroilla" nimenomaan juuri niihin viiteen seuraan, joiden taso on tällä hetkellä ylitse muiden.

 

Toivottavasti aihe herättää runsaasti keskustelua, sillä yllättyisin asian olevan päinvastoin. Sen verran paljon puhuttu aihe jalkapallon suhteen, että eiköhän tämä tästä. Lisäksi hyvät keskustelunavaukset sekä perustelut aiheuttavat varmasti sanansorinaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mielenkiintoisimpiin sarjoihin laitan tietysti Veikkausliigan, Kreikan Superliigan ja Venäjän Valioliigan, koska niitä nyt tulee eniten seurattua. Veikkausliigaa seuraan tietenkin sen takia, kun omasta kaupungista(kylästä) tulee Veikkausliiga-joukkue, jolla tällä hetkellä menee valitettavan huonosti taloudellisessa tilanteessa, mutta kyllä tuolta vielä noustaan! Mielestäni oman kaupungin futisseuraa pitää tukea, suuresti ihmettelenkin niitä jotka eivät käy koskaan katsomassa pelejä paikanpäällä vaikka omasta kaupungista tai lähistöltä olisi joukkue, (taitaa tältä foorumilta löytyä valitettavan paljon sellaista porukkaa :thumbsdown1: )

 

Kreikan Liigassa kiinnostaa tuo tunnelma joka on mielestäni maailman parhainta, jokaisessa pelissä mitä on tullut striimiltä katsottua, niin aina on ollut kova tunnelma katsomossa. Ja muutenkin tuo taso on ihan hyvää, mun mielestä Kreikan liigan haukkujat voisivat katsoa peiliin, valioliiga on sen verran yliarvostettua shittiä...

 

Kolmanneksi tietysti Itä-naapurin liiga, jossa ennen kaikkea kärkijoukkueiden tasaisuus saa mielenkiinnon päälle. Mestaruustaistelut venyvät aina loppukierroksille asti, hyvin usein. Viime kaudella CSKA voitti mestaruuden pisteen erolla Zenitiin, joten se kertoo siitä että mestaruuksia ratkaistaan ihan vikoilla kierroksilla asti, siinä Venäjä menee tietysti Kreikan ohi. Kreikassa on vaan nuo muutamat (Olympiakos, Panathinaikos ja PAOK) jotka taistelevat mestaruudesta. Takaisin Venäjän SOGAZ-LIIGAAN...hienoa tuossa liigassa on myös tuo kovaa pelaaminen, Venäjän valioliigassa ei pahemmin näe filmaajia, kuten jossain Espanjassa tai Italiassa! Venäjällä on myös hienoja derbyjä, esim. CSKA-Spartak (Main Moscow Derby), Dinamo-Spartak (Dinamo Moscow-Spartak Moscow rivalry) ja monia muita jne jne...

 

Tuossa nuo kolme mielenkiintoisinta liigaa allekirjoittaneen mielestä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kovimmat sarjat on aivan no brainer varmaankin kaikille muille kuin Cakalalle. Ei tuosta pääse yli eikä ympäri, vaikka toisinaan Portugali näyttäisi nousun merkkejä, mutta laajempaa tason nostoa siellä ei ole toistaiseksi näkyvissä. Näistä voi sitten vääntää että mitkä on 5 kovimmasta se kovin ja siitä ei koskaan tule selvyyttä jos sille tielle lähtee ja saa itselleen vain huonon mielen.

 

Mielenkiintoisimmissa sarjoissa kun 5 piti valita niin samat viisi, kuin ekassakin kohdassa, koska ei oikeastaan kiinnosta edes vähää alusta miten muissa liigoissa menee. Mutta nämä jos pitäisi rankata mielenkiinnon mukaan niin Serie A, Ligue 1 ja Valioliiga on kolmen kärki, joista kaikista tulee joka viikko katsottua otteluita. La Ligasta sitten ehkä kerran kuussa ja Bulista vielä vähemmän, kun ei nykyään Eurosporttia näy. La Ligassa toki välillä on sellaista hurlumhei meininkä, että pallo on 5 min välein verkossa, kortit heiluu ja sylki lentää, mitä on kiva katsella, mutta ei muuten säväytä.Valioliiga on televisioinnin puolesta selvästi muita edellä ja se laskettakoon isoksi eduksi, vaikka ei peliin itsessään liitykään.

 

Kovimmat seurat oli selviö neljän kärjen osalta kun nopeaan tahtiin ruksasin Chelsean, Bayernin, Realin ja Barcan. Sitten pitikin miettiö tovi ja päädyin sitten Atleticoon, kun voitti viime vuonna La Ligan ja oli UCL finaalissa, joten menkööt tällä haavaa. City, PSG tai Juve olisivat olleet Atleticon tilalla, jos UCL menestys olisi ollut parempaa viime kaudella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Euroopan kovimmat sarjat

Tähän ei ollut juuri epäselvyyttä. Jos järjestystä pitäisi alkaa sumplimaan, niin ehkä sanoisin kovimmasta heikoimpaan olevan Valioliiga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 ja viimeisenä La Liga. Arvostan sarjoissa sitä, että mahdollisimman moni seura on mahdollisimman kilpailukykyinen sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Tuo espanjalaisseurojen tasoeron raju vaihtuvuus syö ehkä jonkun mielestäni allekirjoittaneen mielipidettä aika paljon, mutta pidän tämän linjan. Ero eivät kuitenkaan aikaisemmalla tai seuraavalla sijalla olevaan ole kovin suuri, joka tulee myös muistaa.

 

Euroopan mielenkiintoisimmat sarjat

Olin hieman vaikeuksissa vastaamisen kanssa, sillä en osannut valita vastauksiani. Seuraan valehtelematta jokaista listaamaani sarjaa tasaisesti lukuunottamatta Irlannin ja Ukrainan suunta.

 • Valioliiga on ollut ikuisuuden tarkkailun alla jo, mutta niin on myös ollut Ligue 1. Näiden kahden välille en osaa piirtää rajaa sitten lainkaan. Paljon vaikuttaa fiilikseen myös juuri nuo PouPounkin mainitsemat televisioinnit, mutta nyt kun en televisiota omista, niin siitä huolimatta katson vähintään kolme ottelua viikossa molempia. Jos aikaa jää enemmän, niin sitten määräkin luonnollisesti lisääntyy tasaiseen tahtiin.
 • Veikkausliiga sitten on ollut myös kovan tarkkailun alla, mutta itse ottelut jäänyt hieman vähemmälle. Klubin otteita olen katsonut, jos hyvällä tuurilla löytänyt jonkun streamin, mutta muuten vähän hiljaisempaa. JJK on saanut hieman seurantaa itseltäni, kun tännekin hyvänä muistutuksena välillä niitä streameja ollaan linkkailtu. Nyt luulisi ehkä tuon paikan päällä käymisen lisääntyvän, kun muutin kuukausi sitten Turkuun ja seuraavan muuton jälkeen, kun hiljalleen on päässyt aloilleen, niin eiköhän sitä sitten ala aktivoitumaankin.
 • Neljäntenä mainitsen Serie A:n, joka nyt jotenkin on aina säväyttänyt. En sitten tiedä, että miksi ihmeessä, kun en pidä itse jalkapalloa juurikaan viihdyttävänä. Ehkä se sitten on vain historialliset seurat ja tykästymiset jalkapallon ulkopuolelta. Lisäksi useamman ranskalaisen pelaaminen Italiassa on mielenkiintoista seurattavaa unohtamatta suomalaista Perparim Hetemaj'ta.
 • Bundesligaa ja La Ligaa en valinnut, koska eivät juurikaan kiinnosta. Välillä tulee Espanjan suunnalle tuijoteltua ahkeraan tahtiin, sillä kiinnostaa Athletic Bilbaon, Atlético Madridin ja Valencia CF:n kaltaisten seurojen menestys, mutta välillä se sitten unohtuu. Valitsinkin siis Eredivisien, sillä Ajax Amsterdam on aina ollut seura allekirjoittaneen mieleen. Eikä varsinkaan nyt suomalainen kapteeni käännä tätä mielipidettä. Ajaxin otteluita tulee aina välillä katseltua, jos ei tule päällekkäin toisen paljon itselleni tärkeämmän ottelun kanssa. Lisäksi Feyenoordin, Heracles Almelon, PEC Zwollen, PSV:n, sc Heerenveenin ja ennen putoamista Eerste Divisieen VVV-Venlon otteluita on tullut ajoittain tiirailtua ja harvemmin olen pettynyt, sillä vauhdikasta ja viihdyttävää jalkapalloa Alankomaissa pelataan ottelusta toiseen. Tietysti merkittävää myös muutkin suomalaiset muissa seuroissa kuin Ajaxissa ja että suomalaisia on Alankomaissa pelannut aikaisemminkin useampaa.

 

Euroopan kovimmat seurat

Ei kovin suurta eroa maailman huipulla aina ole ja vireen mukaan viisikkoon voisi mahduttaa Arsenalin, Atlético Madridin, Borussia Dortmundin, Juventusin ja Paris Saint-Germaininkin. Tällä hetkellä tuo viisikko on kuitenkin seuraava laskevassa järjestyksessään eli Real Madrid, Barcelona, Bayern Munich, Manchester City ja Chelsea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisäsin äänestykseen Ukrainan pääsarjan tilalle Turkin Süper Ligan.

 

Nyt kun äänestäjiä on tullut lisää, niin olisi mukava tietää, että miksi juuri sinun mielestäsi esimerkiksi Portugalin pääsarja on yksi Euroopan viidestä kovimmasta, mikä valitsemissasi sarjoissa niin erityisesti viehättää tai miksi Manchester United, Real Madrid ja Roma olisivat tällä hetkellä Euroopan viiden kovimman seuran joukossa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Venäjän ja Kreikan liigoja tulee seurattua ihan senkin takia, kun niistä on aina tarjolla striimejä. Varsinkin Venäjän liigan striimit ovat todella hyvälaatuisia, joten heti kehuja sinne suuntaan. Muutenkin ne taukojen aikana tulevat analysoinnit matseista ovat aika asiallisia, eihän siitä kielestä paljon selvää saa, (onneksi sentään jotain sanoja, kun on tullut vähän koulussa opiskeltua Venäjää) Venäjällä kierroksen ottelut osataan laittaa loistavaan järjestykseen, pelit pelataan viikonvaihteessa Pe-Ma, ja mitään pelejä ei laiteta pelattavaksi samaan aikaan, joten mahdollisuudet on parhaimmillaan katsoa kaikki pelit jos vain aikaa riittää...

 

Veikkausliigaa ei ole pahemmin tullut väijyttyä striimeiltä, MyPan kotipelit tulee käytyä katsomassa ihan paikanpäällä. Eihän noita Veikkausliigan striimejä jaksa katsella, yhden pelin olen tällä kaudella katsonut netistä suomifutista, peli oli VPS-TPS. Ottelutapahtumaa kuvattiin vain yhdellä kameralla, joten siinä näkee kuinka surkealla tasolla Suomessa on työskentely kentän laidalla, verrattuna esimerkiksi noihin Kreikan ja Venäjän liigaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Euroopan kovimmat sarjat

Tähän ei ollut juuri epäselvyyttä. Jos järjestystä pitäisi alkaa sumplimaan, niin ehkä sanoisin kovimmasta heikoimpaan olevan Valioliiga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1 ja viimeisenä La Liga. Arvostan sarjoissa sitä, että mahdollisimman moni seura on mahdollisimman kilpailukykyinen sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Tuo espanjalaisseurojen tasoeron raju vaihtuvuus syö ehkä jonkun mielestäni allekirjoittaneen mielipidettä aika paljon, mutta pidän tämän linjan. Ero eivät kuitenkaan aikaisemmalla tai seuraavalla sijalla olevaan ole kovin suuri, joka tulee myös muistaa.

 

Sitähän kuulee jatkuvasti, että La Liga on niin tylsä vain kaksi seuraa jne. Voin kyllä allekirjoittaa tämän henkilöiltä, jotka eivät liigaa seuraa aktiivisesti. Samahan se on itsellä Ranskan osalta, ei vaan kiinnosta ja seuraaminen jää tulosten ja paitsion lukemiseen. Itse näen kuitenkin eron, kun puhutaan kovimmista tai mielenkiintoisimmista sarjoista. Kuten totesin ihan ymmärrettävää, että joku ei koe esimerkiksi Italian, Espanjan, Ranskan, Saksan tai Englannin liigaa yhtä mielenkiintoiseksi kuin jotain toista. Eikä makuasioista voi tokikaan tehdä selvää rajaa, että tämän tai tämän on pakko olla mielenkiintoisempi kuin tuon tai tuon. Tai voi, mutta se on enemmän uhma- ja teini-ikäisten rasittavaa kitinää ja uhoamista.

 

Kovinta sarjaakin voidaan pitää mielipidekysymyksenä, mutta itse ainakin miellän kuten ilmeisesti Jahnnykin kovimman sarjan etsinnän konkreettisemmaksi ja helpommin vertailtavaksi, kuin mielenkiintoisin sarja. Kansallinen ja kansainvälinen kilpailukyky voidaan ottaa hyväksi mittariksi ja tässä vaiheessa pitää olla aikalailla erimieltä Jahnnyn kanssa La Ligan osalta. Kansallisella tasolla Espanja kyykkää sen voi myöntää, mutta kummasti myös muissa maissa se on se 2-3 joukkuetta jotka siellä terävimmässä kärjessä kuitenkin kausi kauden jälkeen pyttyjä nostavat. Italiassa Juve muita edellä, Espanjassa Barca, Real ja Atleti(?), Englannissa Chelsea ja City ja Saksassa Bayern syö kaikki kilpailijat. Valioliiga käytännössä ainoa, missä tasoerossa ei tapahdu niin kovaa pudotusta, mutta lopputulos on 9:10 aina sama.

 

Kansainvälisellä tasolla viime kausi oli lähes täyspotti espanjalaisille. Jos arpa olisi ollut suosiollisempi niin UCL ja Eurooppa liigan finaaleissa olisi (voitu) nähdä pelkkiä spanskijoukkueita. Sevilla nyt kuitenkin pudotti Valencian ja finaaleissa oli "vain" 3/4 Espanjasta. Viimeistään viime kevään olisi odottanut lopettavan väärät luulot heittopussispanskeista (älä ota Jahnny tätä[tai oikeastaan liikaa mitään] henkilökohtaisesti). Uefan listoillakin Espanja taitaa olla edelleen selvässä johdossa? Eikä tuota viime vuotta nyt voi tyhminkään minään suonenvetona pitää, tänäkin syksynä neljä joukkuetta kovimmassa seurajoukkue kilpailussa, joista kolme 99% varmuudella jatkavat eteenpäin ja Bilbao voi hyvinkin jatkaa Eurooppa liigaan Sevillan ja Villarrealin kaverina.

 

Sarjojen osalta tuli jauhettua aika paljon niin tyydyn vain listaamaan.

 

Mielenkiintoisimmat: La Liga, Valioliiga, Ykkönen, Serie A ja Bundesliga.

Kovimmat: La Liga, Valioliga, Bundesliga, Ligue 1 ja Serie A

 

Kovimmat joukkueet tämän hetken kunnon mukaan: Barcelona, Real Ronaldo Madrid, FCB, Roma ja Chelsea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pakko allekirjoittaa tuo Espanjan dominoiminen kansainvälisellä tasolla. Meno oli viime kaudella Eurooppa-liigassa ja Mestareiden Liigassa sellaista luokkaa, että tuota ei vain voi kiistää.

 

Jätinkin hieman tarkoituksella nuo seikkailut Euroopassa sivuun arvioinnista, kun puhutaan sarjasta ja itse näen sen maansisäisenä tasona. Siksi painottui tuo kilpailukyky sarjan sisällä olevien seurojen välillä ja nuo maajoukkuetason edustajat pelaajissa. Euroopassa pitkällehän menivät juuri nuo La Ligan kestomenestyjät. Hieman vaihtuvuutta ollaan nähty tuolla, mutta onhan Real Betis, Sevilla ja Valenciakin sellaisia seuroja, jotka ollaan totuttu Eurooppa-liigassa näkemään. Real Betis nyt putosi viime kauden päätteeksi Segundaan, mutta tuo ei kovin paljoa tätä totuutta kuitenkaan muuta.

 

En oikein ymmärtänyt tuota heittoa allekirjoittaneen suunnalle, kun en ole tainnut Espanjan Euroopassa menestyineitä seuroja - tai muitakaan - erityisemmin heittopusseiksi kutsua.

 

Ja kyllähän Espanja tuota UEFA:n listaa johtaa. Aivan ansaitustikin, sillä espanjalaiset ovat menestyneet viime vuosina eniten Euroopan kentillä. Tuo ei kuitenkaan peilaa täysin suoraa kansallisen sarjan tasoon, vaan sarjan parhaiden joukkueiden tasoon, jotka Espanjaa kansainvälisissä sarjoissa edustavat. Tässä vielä tämänhetkinen lista kymmenen Euroopassa menestyneimmän mukaan (suluissa vielä mukana olevat joukkueet):

 

1. Spain (6/7)

4/7 UCL: Athletic Club de Bilbao, Club Atlético de Madrid, FC Barcelona, Real Madrid Club de Fútbol

2/7 UEL: Sevilla Fútbol Club, Villarreal Club de Fútbol

 

2. England (6/7)

4/7 UCL: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City

2/7 UEL: Everton, Tottenham Hotspur

 

3. Germany (6/7)

4/7 UCL: Bayer 04 Leverkusen, Borussia Dortmund, FC Bayern Munich, FC Schalke 04

2/7 UEL: Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg

 

4. Portugal (5/6)

3/6 UCL: FC Porto, Sport Lisboa Benfica, Sporting CP

2/6 UEL: Estoril, Rio Ave FC

 

5. Italy (6/6)

2/6: Juventus, Roma

4/6: ACF Fiorentina, Inter, Napoli, Torino

 

6. Russia (4/6)

2/6 UCL: CSKA Moskva, Zenit St. Petersburg

2/6 UEL: Dinamo Moskva, FC Krasnodar

 

7. France (5/6)

2/6 UCL: AS Monaco FC, Paris Saint-Germain

3/6 UEL: AS Saint-Etienne, En Avant de Guingamp, LOSC Lille

 

8. Ukraine (4/6)

1/6 UCL: FC Shakhtar Donetsk

3/6 UEL: FC Dinamo Kiev, FC Dnipro Dnipropetrovsk, FC Metalist Kharkiv

 

9. Netherlands (3/6)

1/6 UCL: Ajax

2/6 UEL: Feyenoord, PSV

 

10. Belgium (4/5)

1/6 UCL: RSC Anderlecht

3/6 UEL: Club Brugge KV, Sporting Lokeren OV, Standard de Liège

 

Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä kertoo enemmänkin menestyksestä Euroopassa painottaen viittä viimeistä kautta.

 

Tosiaan mielipiteillähän näitä voi puolustella vaikka hamaan tulevaisuuteen, mutta aina jotain valideja perusteluja voi tilastoista kaivaa, niin ainakin saa uusia näkökulmia.

 

Muutkin voisivat osallistua keskusteluun, vaikka onhan se äänestysvaihtoehtojen näpyttely aina vain hauskempaa ja helpompaa. On mukava lukea niitä ajatuksia päätösten takana eikä vain ihmetellä, että mikäköhän asia tuonkin tuohon päätökseen ajoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kovimmista liigoista tosiaan tuskin lienee epäselvyyttä. Valioliiga lienee tällä hetkellä se kovin. Terävin kärki on tällä hetkellä parempi Bundesligassa ja La Ligassa, mutta valioliigaseurat ovat keskimäärin tällä hetkellä maailman rikkaimpia ja tuo Jahnnyn suomentaman artikkelin fakta, että 77% valioliigapelaajista pelaa maansa maajoukkueessa kertoo jo paljon. Samaa mieltä muiden kanssa, että ne muut kovimmat ovat La Liga, Bundesliga, Serie A ja Ligue 1. Kovimmiksi seuroiksi nostan samat kuin Jahnny.

 

'Mielenkiintoisimmat liigat' onkin sitten täysin mielipidekysymys. Katson viikossa (Eurooppalaisia sarjoja) muutaman matsin Valioliigaa, 0-2 La Ligaa, 0-1 Serie A:ta, Ligue 1:stä, Allsvenskania ja Suomen Kakkosta.

 

Valioliigasta tekee mielenkiintoisimman ensinnäkin oman suosikin pelaaminen siellä. Joka joukkueessa pelaa myös äärimmäisen mielenkiintoisia pelaajia ja yllätystulokset lienevät Valioliigassa yleisimpiä isoista liigoista. Sarjan tempo on myös äärimmäisen kova, vaikka jonkun Crystal Palacen bussitaktiikat saattavatkin välillä kyrsiä. Vaikka on siinäkin oma viehättävyytensä. Itse tykkään aina altavastaajista ja juuri tälläiset viime viikonlopun Leicesterin ja West Hamin ottamat voitot isommistaan tekevät Valioliigasta äärimmäisen kiinnostavan. Puhumattakaan siitä, kuinka monella joukkueella on mahdollisuus nostaa kauden päätyttyä pokaalia, jos kaikki natsaa.

 

Espanjan kentillä pelaa monia äärimmäisen hienoja seuroja. Mitä nyt muutama tulee näin nopeasti päähän, niin Villarreal, Celta, Depor, Atléti, Rayo, baskiseurat, Oviedo, Sevilla, Valencia, Málaga, kanarialaisseurat ja miksei myös Barcakin, vaikka nykyään onkin luisunut periaatteistaan. Espanjalainen junnutuotanto on kenties jopa maailman parasta ja maassa pelataan erittäin teknistä ja viihdyttävää futista. Kiinnostusta laannuttaa lähinnä kärjen ja häntäpään aivan liian suuri ero ja kaikki se korruptio. Onneksi Atléti on noussut haastamaan Barcaa ja Realia. Spanskifutista on kiva katsoa myös kielenoppimisen kannalta. 

 

.. Italofutiksessa on myös jotain äärimmäisen viehättävää. Paremmat perustelut voi käydä lukemassa naapurifoorumin italialaiselta. Välillä toki italofutikselle tyypillinen taktisuus saattaa vähän haukotuttaa ja sopupeliskandaalit suututtaa. Ranskan liigaa olen aloittanut sunnuntaiseuraamaan lähinnä tällä kaudella ja näkemäni matsit ovat olleet todella vauhdikkaita ja ylläytksellisiä. PSG on tuonut sarjaan loistavia pelaajia kuten Zlatanin, vaikka tälläisestä öljyökyilystä en pahemmin perusta. Liiga toimii myös näyttöikkunana monelle nuorelle afrikkalaisjunnulle. Sarjasta löytyy myös monelta pienemmältäkin seuralta loistava fanijoukko.

 

Viidenneksi ruksasin Allsvenskanin. Tukholma on tässä ihan naapurissa ja sieltä löytyy kolme isoa kiinnostavaa seuraa, joilla fanikulttuuri on ihan kansainvälisellä tasolla loistavaa. Suomalaisten on myös helpompi saada tuolta kansainvälistä näkyvyyttä ja Erzi käy tästä elävänä esimerkkinä. Suomen sarjoja ei nyt listassa ollutkaan, mutta en tiedä olisinko siltikään rastittanut. Kakkosta on tässä ihan kiva käydä katsomassa, mutta mitään suurta intohimoa ei itseltä localeita kohtaan löydy. Ykkönen on tällä hetkellä se Suomen mielenkiintoisin sarja tasaisuutensa vuoksi ja sieltä löytyy itselle se Suomen kiinnostavin seurajoukkue eli HIFK. Harmi vaan, että mulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta nähdä kotimaan pelejä, kuin katsomosta käsin. Tuo ja Veikkausliigan yllättämättömyys hinaavat mielenkiinnon alas. 

 

Bundesligasta en ole koskaan sen suuremmin jaksanut innostua, vaikka joskus muutama vuosi sitten diggasin kovin HSV:stä tuon "kannatetaan joka maasta jotain"-vaiheen aikana. Paljon perinteikkäitä seuroja, upea fanikulttuuri, niin ikään joitain erittäin kiinnostavia pelaajia ja joukkueita.. Jotenkin vaan kaikesta hyvästä huolimatta Bundesliga tuntuu vähän mauttomalta. En oikein ole tällä hetkellä minkään seuran bandwagonissa ja sielläkin Bayern tuntuu olevan aika yksinäinen kärjessä. Dortmundistakaan en jostain syystä ikinä innostunut (vaikka Klopp hienoimpia ihmisiä tässä maailmassa onkin), kun taas melkeinpä joka toinen ilmoittaa olevansa BvB:n bandwagonissa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitoin kovimmiksi sarjoiksi tutut Valioliigan, La Ligan, Serie A:n, Bundesliigan ja Ligue 1:n. En usko että tuosta kauheasti eriäviä mielipiteitä tällä foorumilla onkaan.

 

Kiinnostavimmat sarjat olivat samat, lukuunottamatta La Ligaa jonka nyt korvasin Portugalin pääsarjalla ja taidankin olla ainut sen valinnut. Paha sanoa miksi koen tuon lusitaanien sarjan kiinnostavammaksi kuin La Ligan. Ehkä siksi että siellä pelaa sellaisia semi-kovia seuroja ja olen aina tykännyt Portugalista maanakin. La Ligasta vähän allekirjoittaneesta vievät mielenkiintoa seurat kuten Barca ja Real Madrid koska noista seuroista tulee kuitenkin kuultua ja nähtyä niin paljon muutenkin eikä siellä kummassakaan seurassa pelaa enää malilaista pelaajaa. Ehkä mä olen sitten jonkinlainen futishipsteri.  :mrgreen: Täytyy sanoa että myös Australian pääsarjaa on tullut aikaisemmin seurattua, nyt ei enää niinkään. Turkin liigaa ajattelin alkaa seuraamaan nyt enemmän kun siellä pelaa muutamakin Malin maajoukkuepelaaja nykyään.

 

Kolme "varmaa" kovaa joukkuetta omissa papereissa ovat Bayern, Real Madrid ja Barcelona. Chelsean tulee sitten neljäntenä osittain myös hyvän vireensä takia ja viidenneksi laitoin Roman, myös vireen takia. Uskon kuitenkin että jengissä on yllätyspotentiaalia tällä kaudella. PSG:n olisin laittanut Roman tilalle jos vire olisi ollut hieman nykyistä parempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hieman vaihtuvuutta ollaan nähty tuolla, mutta onhan Real Betis, Sevilla ja Valenciakin sellaisia seuroja, jotka ollaan totuttu Eurooppa-liigassa näkemään. Real Betis nyt putosi viime kauden päätteeksi Segundaan, mutta tuo ei kovin paljoa tätä totuutta kuitenkaan muuta.

 

En oikein ymmärtänyt tuota heittoa allekirjoittaneen suunnalle, kun en ole tainnut Espanjan Euroopassa menestyineitä seuroja - tai muitakaan - erityisemmin heittopusseiksi kutsua.

 

Betis putosi, mutta eiköhän se sieltä nouse. Toki pieni pelko persiissä, että eihän käy kuten tasaiseen tahtiin on käynyt muutamilla seuroilla eli pudotus ei koskaan lopu. Toisaalta taas mukavaa ja mielenkiintoista seurata Villarrealin nousua takaisin Segundasta La Ligaan ja europeleihin. Joukkue on nuori ja taitava, toiveissa entinen vahva Villarreal.

 

Joo sori vähän huonosti kirjoitin, mutta ei ollut tarkoitettu sinulle eikä kellekään muulle henkilökohtaisesti. Lähinnä meinasin sillä, kun on vuosia kuunnellut ja lukenut juttuja joissa haiskahtaa ajatus, että Realin ja Barcan jälkeen Espanjasta löytyy vain kuraa ja lisää kuraa niin jospa viime kausi olisi avannut sitten näiden ihmisten silmiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mites KyyhkyBoy, etkö seuraa ollenkaan Kreikan Superliigaa!? Ainakin jossain vaiheessa ilmoitit että Panathinaikos kuuluu sun symppaamiin seuroihin.

 

Kuuluuhan se mutta on vähän liigan seuraaminen hiipunut muutaman muunkin liigan lisäksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veikkausliigassa koettiin tänään melkoinen pohjanoteeraus. Onhan tuo HJK-MyPa ottelun yleisömäärä 1502 aivan naurettavan surkea pääsarjatason otteluun.

 

HJK = Pohjoismainen Suurseura :D :D :D :thumbsdown1: :thumbsdown1: :thumbsdown1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Venäjän liigassa ihan hyviä yleisömääriä jälleen :thumbsup1:

 

Kierros 11:

 

24.10. Ural - Arsenal Tula, 2100

25.10. Amkar Perm - Rostov, 5200

25.10. Torpedo Moskova - Kuban Krasnodar, 1700

26.10. Spartak Moskova - Lokomotiv Moskova, 39 074

26.10. Ufa - CSKA Moskova, 1600

26.10. Zenit Pietari - Mordovia Saransk, 17 300

27.10. Krasnodar - Terek Grozny, 2680

27.10. Dinamo Moskova - Rubin Kazan, 6500

 

Kierroksen keskiarvo: 9519, 25 katsojaa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Venäjän liigassa ihan hyviä yleisömääriä jälleen :thumbsup1:

 

Kierros 11:

 

24.10. Ural - Arsenal Tula, 2100

25.10. Amkar Perm - Rostov, 5200

25.10. Torpedo Moskova - Kuban Krasnodar, 1700

26.10. Spartak Moskova - Lokomotiv Moskova, 39 074

26.10. Ufa - CSKA Moskova, 1600

26.10. Zenit Pietari - Mordovia Saransk, 17 300

27.10. Krasnodar - Terek Grozny, 2680

27.10. Dinamo Moskova - Rubin Kazan, 6500

 

Kierroksen keskiarvo: 9519, 25 katsojaa

 

Sittenkun huomioidaan stadioneiden koko, niin täyttömäärät koko kauden osalta ovat (mukaanlukien tuo kierros minkä esitit) heikkoja. Se onko syynä tähän liian suuret stadionit jotka vetävät vääjäämättä myynti% alas vai se, että ei se yleinen kannatus nyt niin huikeaa ollutkaan on jokaisen oman mielikuvituksen varassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä pieni palvelus.


 


Kierros 11:


 


Ottelupari, Yleisömäärä / Kapasiteetti (sijoitus Venäjän suurimpien stadionien joukossa) (% kapasiteetista täynnä)


24.10. FC Ural Yekaterinburg - Arsenal Tula: 2,100 / 27,000 (14.) (7,8% täynnä)


25.10. Amkar Perm - FC Rostov: 5,200 / 17,000 (27.) (30,6% täynnä)


25.10. Torpedo Moskva - Kuban Krasnodar: 1,700 / 13,450 (46.) (12,6% täynnä)


26.10. Spartak Moskva - Lokomotiv Moskva: 39,074 / 45,360 (2.) (86,1% täynnä)


26.10. FC Ufa - CSKA Moskva: 1,600 / 6,000 (?.) (26,7% täynnä)


26.10. Zenit St. Petersburg - Mordovia Saransk: 17 300 / 21,725 (19.) (79,6% täynnä)


27.10. FC Krasnodar - Terek Grozny: 2,680 / 31,654 (9.) (8,5% täynnä)


27.10. Dinamo Moskva - Rubin Kazan: 6,500 / 18,636 (24.) (34,9% täynnä)


 


Kierroksen katsojien keskiarvo: ~ 9,520 katsojaa


Kierroksen kotistadionien maksimikapasiteetin keskiarvo: ~ 22,600 katsojaa


Ylläolevien keskiarvojen prosentuaalinen suhde: ~ 42,1% täynnä


Kierroksen kaikkien kapasiteettien täyttymisen prosentuaalinen keskiarvo: ~ 35,9% täynnä


 


Eipä suuremmin imartele kuin Spartakia ja Zenitia.


Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi ensi kierroksella on ainakin kaksi peliä johon tulee runsaasti yleisöä, nimittäin Lokomotiv-Dinamo ja CSKA-Zenit. Eiköhän muihinkin peleihin tule hyvä määrä porukkaa, joten odotan että se kymmpitonni menee keskiarvossa rikki tämän viikonlopun kierroksella :thumbsup1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi ensi kierroksella on ainakin kaksi peliä johon tulee runsaasti yleisöä, nimittäin Lokomotiv-Dinamo ja CSKA-Zenit. Eiköhän muihinkin peleihin tule hyvä määrä porukkaa, joten odotan että se kymmpitonni menee keskiarvossa rikki tämän viikonlopun kierroksella :thumbsup1:

 

Onhan tuo todella paljon kiinni myös siitä, että kuka milläkin kierroksella otteluita isännöi. Tuo hehkuttamasi 10,000 katsojamäärä saattaa mennä rikki vain sen puolesta, että isäntäjoukkueina on enemmän suuremmasta suosiosta nauttivia seuroja tai seuroja joilla on isommat stadionit (toisaalta ensimmäiselle annan luonnollisesti enemmän painoarvoa, kun nuo stadionien täyttömäärät suhteessa kokoon ovat mitä ovat) kuin tällä kierroksella.

 

Totuus vain on (joka itseasiassa yllätti, sillä luulin katsojamäärien olevan Venäjällä korkeammat), että stadionit ovat vielä hyvän matkan päässä siitä, että olisivat puolilleen täynnä, vaikka tuota kunniaa pari seuraa pitääkin yllä. Sitten mukana on stadioneita, jotka menisivät Pohjoismaissa suurimpien joukkoon (kymmenen tai kahdenkymmenen suurimman, riippuen stadionista), mutta jäävät katsojamäärältä monen pohjoismaisen urheilutapahtuman varjoon, kun stadionista saadaan täyteen se ~ 10%.

 

Jos kuvitellaan, että jokainen stadion olisi ollut viime kierroksella edes lähes puolilleen täynnä, niin katsojien keskiarvo olisi pyörinyt 11,000 ja 12,000 välissä. Näitä lukuja ei kuitenkaan kannata liikaa pyöritellä päässä, sillä jos kierroksella isännöisi lähestulkoon sarjan suosituin ja stadionkapasiteeteiltaan suurimmat seurat, niin luonnollisesti määrä saattaisi hypätä huikeitakin määriä. Eri asia sitten, että onko tämä hyvä asia stadionien ollessa puoliksi tyhjiä tai puoliksi täysinäisiä - tai eivät edes sitäkään. Onko se oikeasti "hyvä määrä porukkaa", kun puhutaan reilu 143,000,000 asukkaan maasta? Esimerkiksi pelkästään Moskovassa on ~ 11,500,000 asukasta, joka tarkoittaisi hieman leikkimielisestikin 2,300,000 kannattajaa pääsarjaseuraa kohden. Okei, kaikki eivät seuraa jalkapalloa, jne. ja tuon varmasti tajusitte tiedostavani. Siitä huolimatta pointti on ihmismassojen määrästä suhteutettuna suurimmilta osin naurettavan pieniin yleisömääriin Venäjän pääsarjassa.

 

Tätä on turha lähteä puolustelemaan Suomen Veikkausliigan heikommalla tasolla, sillä Suomen asukasmäärä on lähempänä pelkkää Pietaria, jonka Zenitin katsojamääriä on järkevämpi verrata Suomen maajoukkueen katsojamääriin Olympiastadionilla.

 

Onhan tuo ~ 9,500 katsojaa nyt jollain tavalla ihan kunnioitettava määrä, mutta kun puhutaan Euroopan seitsemänneksi (7.) kovimmasta jalkapallosarjasta, niin odottaisin hieman enemmän.

 

Tietysti tässä jää nyt huomioimatta joitain oleellisiakin asioita, mutta mennään nyt tällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan sama, mun mielestä 9500 katsojan keskiarvo on hyvä, oli sen maan asukasmäärä mikä tahansa.

 

Hieman OT:ksi menee, mutta eikös täällä jotkut jossain vaiheessa kehuneet jenkkien yleisömääriä jossain baseball-peleissä. Siellähän asuu ihmisiä noin 300 miljoonaa joten paljonkos siellä olisi hyvä keskiarvo!? Jotenkin tuntuu välillä että tuijotetaan liikaa näihin maiden asukaslukuihin.

 

Mutta jos nyt Veikkausliigaa voi johonkin toisen maan liigaan verrata, pois lukien Ruotsi niin otetaan esimerkiksi Kreikan Superliiga. Kreikassa asuu noin 11 miljoonaa ihmistä, joten sitä pystyy vertaamaan ihan kunnolla Suomen katsojamääriin. Otetaan esimerkiksi vertauksena Ateenan derbyn lukema verrattuna Veikkausliiga-kauden 2014 päätöskierroksen lukemiin. Pireuksen Stadionilla oli sunnuntaina seuraamassa Olympiakosin ja Panathinaikosin välistä ottelua 31 458 katsojaa. Veikkausliigan päätöskierroksen otteluiden yhteensä laskettu katsojamääärä oli 11 285. On tuo aivan helvetin iso ero!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Entä yleensä Hellas Ligan keskiarvot? Ihan vain mielenkiinnosta kyselen. Kreikassa on jalkapallokulttuuri aivan eri luokkaa kuin Suomessa ja mielestäni on outoa lähteä vertaamaan näitäkään kahta. Olympiakos CFP, Panathinaikos ja PAOK ovat jalkapalloseuroja, joita ei tulisi edes mainita Veikkausliiga-seurojen kanssa samassa lauseessa.

 

Suomen kohdalla vertailu ei Kreikkaan tai Venäjään ole mitenkään helppoa suhteuttaa, kun puhutaan täysin eri kalibeerin sarjoista. Toiset pyörivät Euroopan 15 parhaan sarjan sisällä, kun suomalaiset pelaavat sitä potkupalloaan 40 parhaan sarjan sisällä. Jos Suomea haluaa kehua tai potkia maahan, niin ottaa sitten jonkun oikeasti vertailukykyisen maan rinnalle tai sitten keskittyy vain lähinnä pohtimaan, että kuinka suomalaista jalkapalloa voitaisiin kehittää.

 

Keskustelun aiheenahan oli lähinnä (yllättävät) katsojamäärät Venäjällä. Onhan se nyt myös ihan selvää, että jos on ympärillä enemmän mahdollisia kuluttajia, joille markkinoida tuotetta, niin voi odottaa suosion kehittyvän ja katsojamäärien nousevan.

 

Tuo keskiarvo on ehkä sinun mielestä hyvä, vaikka asukasmäärä olisi mikä tahansa, mutta eihän tuo voi vain mennä noin. Suomessa tuo olisi aivan historiallista, Gibraltar uppoaisi ihmismassojen määrästä mereen ja Englannissa itkettäisiin itsensä uneen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuosta kirjoituksesta tulee mieleen vain se, että Ilmeisesti Jahnnyn mielestä Norjan tai Viron liiga olisi hyvä vertailukohde Veikkausliigalle. Ei ihme että taso on mitä on :thumbsdown1:

 

Asukasmäärä, kannattajakulttuuri ja yleinen sarjan taso ovat lähempänä, niin miksikä siis ei ja pakkohan se on myöntää.

 

Turhaa sitä on heittää vierelle jotain Euroopan jättiläistä, joka on aivan eri kastissa. Aina voi vertailla, mutta tuolloin ero on vain niin suuri, että vertailu muuttuu vaikeammaksi ja lisäksi ero saattaa muodostua epärealistiseksi ellei se jo valmiiksi sitä ole. Mutta kuten sanoin, niin aina sitä voi kertoa kuinka Kreikassa olisi neljä kertaa kovempi sarja kuin Suomesta ja voin tuon aivan hyvin myöntääkin. En edes lähde keskustelemaan tuosta, koska ero on selvä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×