Jump to content
Sign in to follow this  
Sami Paakkanen

Millainen on hyvä jalkapallovalmentaja ? (Mixulle tuli kenkää..)

Recommended Posts

Terve taas kaikille uuden aiheen äärellä !

 

 

Itse jäin miettimään millainen on hyvä valmentaja, kun Mixu oli kuulemma niin huono. Moni parjasi Mixua, vaikka harva taisi oikeasti tietää hänen touhuistaan yhtään mitään. Tulokset ovat vain tuloksia, sanon minä. Joskus ne tilastomarginaalit venyvät hyvilläkin valmentajilla, kuten yhden velhon joukkueelle taisi käydä Mestareiden liigassa. Hänen joukkueen odotettiin varmasti pääsevän pidemmälle, mutta tilasto poikkesi totutusta.

 

Millaisia ominaisuuksia pitäisi hyvällä valmentajalla sitten olla? Vastaukseksi ei riitä totetaminen, että teknisen ja taktisen puolen osaaja, sekä henkinen blaa blaa.. Nuo sanat eivät vielä kerro monelle mitään ja samaiset sanat tarkoittavat hieman eri asioita eri ihmisille.

 

Onko sinulla ollut hyvä valmentaja? Jos niin millainen hän oli ? Oletko itse hyvä valmentaja, mitä se pitää sisällään?

 

Omat juniorivuodet ovat mielessä. Valmentajan laatua on hieman eri asia arvioida nyt aikuisena. Mitä hyvää oli meidän valmentajassa PK-35 :ssa? Uh.. ankeita muistoja, vaikka toisaalta niin hienoja. Helsingin Sanomien urheilusivujen otsikot silmissä, otettiin Helsinki Cupissa 26 - 0 pataa. Otsikot silmissä oli hieman toiset  kuin vetoaan lataavan keskikenttäpelaajan. Onneksi toimittaja oli kirjoittanut väärin, sanoi Pitäjänmäen pallokerhoksi :mrgreen: . Valmentaja osasi huutaa, olla pettynyt treeneissä osaamattomuuteen, möykätä tuomareille huonosta tuomaroinnista. Moitti paljon virheistä peleissä tai oli vain hiljaa kun oli pettynyt, joka oli helppo lapsena tulkita pettymykseksi. Mitä oikeasti opimme.. Itse pelasin liberona. Opin lukemaan peliä, juoksemaan kovaa ja vetämään puhtaita liukkareita. Reidet verillä hiekkakenttien liukkareiden seurauksena. Pallo piti siivota pois.. ei pelaamista tai joskus siihen kehotettiin, mutta taidot eivät riittäneet, treenit keskittyivät ehkä vääriin asioihin. Kehuminen tai pelaajan ymmärtäminen olivat aika heikoissa kantimissa, näin muistan. Rohkaiseminen puuttui. Virheistä tuli sanomista ja niitä piti välttää kuin ruttoa ja paine oli kova jatkuvasti. Rennosta ja nautinnollisesta pelaamisesta ei ollut tietoakaan minun persoonalla. Ei meidän joukkueesta kukaan tainnut mennä yhtään mihinkään hyvään joukkueeseen, taidot eivät riittäneet. Hävisimme varmasti 90 % kaikista peleistämme. Siihen on ollut monia syitä, mutta toki valmentaminen on varmasti ollut yksi tekijä. 

 

 

On eroa miettiä hyvää valmentajaa pelaajan näkökulmasta tai katsojan.

 

 

Olisi hienoa saada tähän kuvaa siitä, millainen olisi oikeasti hyvä valmentaja. Taikoja hyvätkään valmentajat eivät osaa tehdä eli perusteltuja vastauksia kiitos !! 

 

 

 

-Sami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terve.

 

 

Mixu vaihtoi maisemaa ja ehkä löytää sitä kautta jotain uutta mukavaa itselleen. Minä yritän kaivella samaa vanhaa ja nostaa sen taas tapetille.

 

Suomen karsintapelejä kun tuossa katselin niin jonkun maan maajoukkuen (Pohjois-Irlanti?) oli uuden valmentajan aloitettua hävinnyt 14:sta ensimmäisestä ottelustaan 13, joten tässä valossa tarkasteltuna ei se Mixu nyt niin syvältä ollut. Mies olisi tarvinnut apua mäessä. Nyt mies oli vienyt joukkueen kisoihin eli uskoa tekemiseen pitää olla vähän reilummin.

 

No asiaakin oli..

 

Seurailin tuossa eräänkin joukkueen touhuja ja ihmetelin yhdessä kun valmentaja on muuttunut ajan saatossa rennosta hyvin kireäksi. Rentous näkyi peleissä ja nyt taas tuo kireys näkyy peleissä. Valmentajan tapa toimia on muuttunut erittäin paljon. Pelaajissa se näkyy ns. jäätymisenä. Valmentaja puhuu vaihdossa jatkuvasti "pahaa" kentällä olevista, jolloin vaihdossa olevat kuulevat tämän. Ei voi olla kovin rento olo mennä kentälle, kun tietää valmentajan parjaavan vaihtopenkin tuntumassa jokaista pientä virhettä. Pelaajan tehdessä pelissä virheen, hän ottaa pelaajan välittömästi vaihtoon. Minusta näyttää siltä, että pelaajat ovat alkaneet pelkäämään virheiden tekemistä ja ovat hyvin jäykkiä pelissä, jolloin niitä virheitä tulee entistä enemmän ja usein hyvin helpoissa asioissa. Tuo päivittely ja taivastelu toiselle valmentajalle vaihtopenkillä, pelaajien kuullen, kasvattaa pelaajien paineita entisestään.

 

Onko tämä hyvän valmentajan toimintatapa? Tässä kyseisessä tilanteessa olisi hyvä miettiä, ovatko paineet vastaustajan aiheuttamia vai oman valmentajan aiheuttamia ja voiko näillä paineiden syntyeroilla olla merkitystä pelaajien pelillisiin suorituksiin?

 

 

 

-Sami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei sekään varmaan Suomen pelaajia auttanut, jos päävalmentaja laukoi kommentteja tyyliin: "jos on löysä, niin on löysä" ja "meidän materiaali ei riitä". Tämän jälkeen Mixulle potkut ja valmentajaksi joku, joka uskoo joukkueeseen. Sen jälkeen ei sitten hävitty yhtäkään peliå.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko tämä paradoksi.. ? Nuo kommentit Mixun suusta kertovat kyllä asenteesta/ajattelusta, jota itse myös tuot esille omissa kommenteissasi Mixun suhteen eli kumpi on pekkaa pahempi? ;) Tuo ajattelu on hyvin yleinen tapa eli etsitään se yksi syyllinen ja hänet pihalle.. Kestävän rakentaminen vie aikaa ja vaatii toisenlaista ajattelua. Minusta Klubi oli tehnyt nyt paljon viisaammin eli olivat etsineet paljon vikoja ja monia asioita joita korjata ja suunta oli hieman korjaantunut ! Iso käsi Klubin suuntaan, poikkeaa Suomalaisesta ulosheittoajattelusta !!

 

No, tuo Mixu oli vain pieni juonne tuohon otsikon aiheeseen liittyen. Mixu oli tavallaan se näkyvä hahmo, mutta mitä se hyvä valmentaja sitten on. Siinä olet oikeassa, ettei hyvän valmentajan tule haukkua pelaajiaan,mutta tekeekö Mixu sitä todella..? En ole seurannut hänen haastatteluita, mutta nyt katselin just Mixun haastatteluita tuubista, ei se siellä yksilöitä piikittele. Lauseet joita netissä viljellään on usein irti kontekstistaan, joten näiden parin sanan perusteella ei oikein voi kokonaisuutta kasaan rykiä.. Minusta näissä Casinon haastatteluissa on realismia, mutta toki hieman vähättelyä eli Mixu ei näe potentiaalia, ongelmia psyykkisellä puolella, joka sitoo pelaajien taidot. Ymmärrys psyykkisen puolen merkityksestä on puutteellinen. Esim. yhdessä haastattelussa Mixu puhuu kaksinkamppailujen häviämisestä ja mainitsee hitauden ja pelot murtautumisen ongelmiksi. Täällä olen puhunut juuri noiden tunteiden vaikutuksesta jännittäessä esim. hidastuu fysiikka ja pää. Mixu kehittää vaan nopeutta.. ei kehitä jännityksen ymmärrystä..

 

No millainen se Suomen ihannevalmentaja sitten on? Sitä tässä etsimässä.. ominaisuuksia?

 

 

 

-Sami

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Me ei olla tarpeeksi hyviä. Toiset elävät illuusiossa, että meidän taso on parempi."

 

Tällainen tuli ensimmäisestä linkistä vastaan googletellessa. Me ei olla tarpeeksi hyviä mihin? Tuolla materiaalilla, vaikka se ei mikään huikea olekkaan, pitäisi mennä noin helposta lohkosta jatkoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliko tuo koko viestin sisältö vai vain ensimmäinen lause, joka voi ihmisestä riippuen olla hieman vääristynyt suhteessa kokonaisuuteen? Helposti jatkoon... Suosittelen harrastamaan vedonlyöntiä, jos homma on noin hiton helppoa   :mrgreen:

 

Ja voitko määritellä Suomen maajoukkueen tason mulle? Ei mitään Fifan ranking -listaa.  Siellä oli monia joukkueita, joilla oli myös kova halu kisoihin... Sytyttäjä puuttui ja tuo Moisanderin jättäminen nyt viimeisestä pelistä ulos oli minusta hiton hyvä. On vähän "hempeä" kapteeniksi. Kapteenilla pitäisi olla hyvä itsetunto, jolla nostaa muiden tasoa ja saa muut tekemään 110 %. Tähän ei moni pysty. Mä pystyn, se on joku sisään kirjoitettu juttu. Lue hassu kirja, ootas ku kaivan nimen sulle.. se kertoo lasten leikeistä päiväkodissa, jossa näkyy jo toisten kyky saada toiset toimimaan omaksi edukseen. Joku sanoo sitä psykopaatiksi, joka manipuloi, toinen älykkyydeksi. Se miten ja mihin tuota taitoa käyttää on se juttu.. Hyvään ni jees, pahaan ni uuu...Hitler.

 

Minusta Mixulla oli paljon hyviä pointteja ja hidas kehitys on joskus parempi kuin nopea lyhyen tähtäimen tulos.. Kukas tuo valmentaj oli, joka oli aluksi hävinnyt 14 sta pelistä se 13 ja nyt menossa kisoihin..? Montako peliä Suomi hävisi Mixun alaisuudessa..? Kaikki mulle heti nyt - sukupolvea ;) Mixun haastatteluita kun kuunteli niin äijällä oli hitosti hyvää tossa touhussa, nyt siitä maalataan ihan paskakuskia joka mediassa..  Vittu huh huh !

Share this post


Link to post
Share on other sites

ANNOUNCEMENT

May 4, 2016

Dundee United Football Club and Mixu Paatelainen have agreed the departure of Paatelainen as First Team Head Coach with immediate effect.

The Club thanks Mixu for his service and will now begin the search for a new Head Coach.

Mixu Paatelainen said, “I would like to thank the players, staff and supporters. It has been a difficult winter and the challenge was huge but nevertheless I have enjoyed every day working for the Club and with this group of players”.

 

Dundeen sivuilta poimittu. Mitäs tuolla on tapahtunut, oletteko seuranneet? Mies sai lähtöpassit taas.. Harmi, Mixussa on minusta jotain todella sympaattista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ANNOUNCEMENT

May 4, 2016

Dundee United Football Club and Mixu Paatelainen have agreed the departure of Paatelainen as First Team Head Coach with immediate effect.

The Club thanks Mixu for his service and will now begin the search for a new Head Coach.

Mixu Paatelainen said, “I would like to thank the players, staff and supporters. It has been a difficult winter and the challenge was huge but nevertheless I have enjoyed every day working for the Club and with this group of players”.

 

Dundeen sivuilta poimittu. Mitäs tuolla on tapahtunut, oletteko seuranneet? Mies sai lähtöpassit taas.. Harmi, Mixussa on minusta jotain todella sympaattista.

Ei kai siinä sen enempää kuin, että Mixu ei pystynyt pitämään seuraa Skotlannin liigassa vaan Dundee tipahti sarjaporrasta alemmaksi Scottish Championshipiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuumailen tätä aihetta tässä alvariinsa. Törmään tähän aina valmentaessani, kun kukaan valmentaja ei ole täydellinen. Urheilijat nostavat kokemansa ongelmat esille.

Omia havaintoja hyvästä valmentajasta, joita edellyttäisin, jos omistaisin seuran:

 

● Hyvä itsetunto. Ei päälle liimattu, vaan ihka oikea itsetunto.

 

● Positiivisen ihmiskuvan omaava. Ei näe / koe toisia ihmisiä tai itseään negatiivisena.

 

● Tunteidensa kanssa sinut eli osaa tunnistaa itsestään eri tunteita ja osaa puhua niistä avoimesti --> ymmärtää pelaajien tunteita ja osaa puhua niistä sekä auttaa niiden kanssa.

--> tätä voisi tarkentaa loputtomiin, mutta nyt nousee mieleen muutama tunne erityisesti:

- avuttomuuden sietäminen, jolloin ei tarvitse pakonomaisesti etsiä ratkaisua, kun on avuton olo.

-viha/aggressio, joiden käyttö voi olla työkalu tai julma vallan väline, jolla luodaan vain pelon ilmapiiri.

-kateuden sietämistä ja hyväksymistä osaksi ihmisyyttä ja sitä ettei tarvitse tehdä heti muutoksia käytännössä, jos joku hieman kadehtii toista --> loputon suo kateellisen kanssa. Mielummin tunnistaa ja juttelee siitä.

 

● Yksi tärkeä ominaisuus on myös kyky laittaa rajoja. Se ei saa olla natsin touhua eli rajoja vailla rakkautta, sillä silloin se kuihduttaa tai näivettää kaiken kauniin.

...jatkuu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×