Jump to content
Sign in to follow this  
Jahnny

2015 CONCACAF Gold Cup

Recommended Posts

516px-CONCACAF_Gold_Cup_2015.svg.png

 

 

Aloitetaan aihe, vaikka tulee varmaan aikalailla yksin seurattua. Niin vähän tuo Copa Américakin täällä herätti kiinnostusta.

 

Ei kauan tarvitse olla ilman jalkapalloa, kun jo seuraavat arvokisat alkavat. Kyseessä siis 2015 CONCACAF Gold Cup, joka pelataan 7. heinäkuuta – 26. heinäkuuta.

 

Turnauksen otteluita pelataan alkulohkossa kello 02:00, 03:00, 04:30 ja 05:30, joten osa saattaa jäädä katsomatta, kun Copa Américassa on kokonaisuudessaan jo alla. Eiköhän joka yö kuitenkin ainakin toisen jaksa tiirailemaan ja siitä tänne teidän iloksi raportit kirjoittaa.

 

Kyseinen turnaus on järjestyksessään historian 13. kantaen nimeä Gold Cup. CONCACAF:n välisistä turnauksista järjestyksessään 23. Jalkapalloliittonahan CONCACAF on vain 50 vuotta vanha. Gold Cupin edeltäjänä toimi CONCACAF Championship niminen kilpailu.

 

Turnaus järjestetään vuonna 2015 Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Turnauksessa on ensimmäistä kertaa mukana myös pronssiottelu sitten vuoden 2003. Kaksi otteluista pelataan Kanadassa ja tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun Kanadassa pelataan Gold Cupia.

 

Turnauksesta löytyy myös muuta panosta. Nimittäin 2015 Gold Cupin voittaja tulee kohtaamaan 2013 Gold Cupin voittaneen Yhdysvallat ottelussa, joka päättää kumpi joukkueista edustaa CONCACAF:ia vuoden 2017 FIFA Confederations Cupissa, joka pelataan Venäjällä. Ottelu tullaan pelaamaan yhden ottelun voimin, mutta jos Yhdysvallat voittavat myös vuoden 2015 turnauksen, niin ottelua ei tulla koskaan käymään, vaan Yhdysvallat matkaavat 2017 Venäjälle.

 

Lisäksi neljä parasta joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan pudotus pelit, jotka pelaavat kahdesta viimeisestä paikasta 2016 Copa América Centenariossa. Nämä joukkueet ovat Meksiko ja Yhdysvallat, 2014 Copa Centroamericanan mestari Costa Rica ja 2014 Caribbean Cupin mestari Jamaika. Jos taas 2015 Gold Cupin voittaa joku joukkue, joka ei ole näiden neljän nimetyn maan joukossa, niin se ansaitsee suoran paikan Copa América Centenariossa.

 

2016 Copa América Centenario on Copa Américan juhlaturnaus vuonna 2016, joka järjestetään Yhdysvalloissa. Tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun Copa América järjestetään Etelä-American ulkopuolella. Mukana turnauksessa tulevat olemaan kaikki 10 joukkuetta CONMEBOL:sta ja 6 joukkuetta CONCACAF:sta.

 

Tänä vuonna Gold Cupissa ei tulla näkemään vierailevia joukkueita. CONCACAF:n ulkopuolisia joukkueitahan on nähty turnauksessa ennen jonkin verran. Nämä joukkueet ovat Brasilia, Ecuador, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Kolumbia ja Peru. Parhaiten joukkueista on menestynyt Brasilia, joka on myös 8. paras joukkue Gold Cupin historiassa.

 

Erikoista tältä kesältä on se, että sekä Jamaika että Meksiko ovat kilpailleet jo tänä kesänä myös 2015 Copa Américassa. Molemmat ovat siis mukana myös Gold Cupissa. Meksiko on mukana huomattavasti vahvemmalla joukkueella, kun taas Jamaikan voisi uskoa lähtevän turnaukseen mukaan lähes täysin samalla miehistöllä.

 

Turnauksessa pelataan 14 eri paikkakunnalla. Jopa 8 eri stadionilla katsojakapasiteetti on vähintään 60 000. Turnauksen suurimpana areena toimii MetLife Stadium, johon mahtuu jopa 82 566 katsojaa. Gold Cupin loppuottelu pelataan Philadelphia Unionin kotistadionilla, Lincoln Financial Fieldilla, joka vetää sisäänsä 69 176 katsojaa, mikä myös on aivan kunnioitettava määrä.

 

Kuten 2015 Copa Américassa, niin myös tässä turnauksessa on alkuunsa 3 lohkoa. Jokaisessa lohkossa on 4 joukkuetta. Jatkoon pääsevät myös Gold Cupissa jokaisesta lohkosta 2 parasta sekä 2 parasta lohkokolmosta.

 

Group A

- Haiti

- Honduras

- Panama

- United States (host nation, title holder)

 

Group B

- Canada (host nation)

- Costa Rica

- El Salvador

- Jamaica

 

Group C

- Cuba

- Guatemala

- Mexico

- Trinidad and Tobago

 

Urheilullisen aiheen ulkopuolelta, niin 2015 Gold Cupissa tullaan kuulemaan muutamaa kappaletta varmaan ylitse muiden. Nämä ovat virallinen kappale Robin Schulz - Sun Goes Down (feat. Jasmine Thompson), virallinen anthem Conchita Wurst - You Are Unstoppable sekä kolmantena Univisionin koostekappale Reykon - All the Way (feat. Bebe Rexha). Eivät nämä ainakaan omaan mieleeni ole.

 

__________________________________________________________________________

 

 

Jos joukkueita nyt lähtisi hieman esittelemään. Lyhyesti toki vain. FIFA Ranking on 4. kesäkuuta mukaan. Turnauksen parhaiten FIFA Rankingin mukaan sijoittunut maa on Costa Rica.

 

Itse odotan näkeväni Yhdysvallat, jotka ovat kasvaneet joukkueena hurjasti kaataen harjoitusmaaotteluissaan nyt viimeiseksi muun muassa Alankomaat ja Saksan. Lisäksi Meksikon huomattavasti vahvempi kokoonpano verrattuna Copa Américaan kiinnostaa. Pienille maille tietysti sympatiat ja ehkä hieman suuremmat odotukset suuntautuvat myös Costa Ricaa ja Jamaikaa kohtaan.

 

Group A

 

Haiti (FIFA Ranking 76.)

Haiti on kilpaillut turnauksessa (Championship/Gold Cup) yhteensä 12 kertaa. Turnauksen joukkue on voittanut kerran vuonna 1973 sekä tullut toiseksi vuosina 1971 ja 1977. Sanotaankin, että tuolloin Haitissa elettiin kultaista ikäpolvea ja joukkue kilpaili tasaisesti Costa Rican ja Meksikon kaltaisten maiden kanssa. Joukkueen suurin tähti on kapteeni Johnny Placide (Stade Reims), joka on pelipaikaltaan maalivahti. Toisena olisin nimennyt keskuspuolustaja Ronald Genevoisin (OGC Nice), mutta ei valitettavasti ole mukana turnauksessa. Suunnatkaa katseet siis mieluummin hyökkäävään keskikenttään Jeff Louisiin (Standard Liège).

 

Honduras (FIFA Ranking 75.)

Honduras on myös voittanut turnauksen kertaalleen, tämä vuonna 1981. Lisäksi on tullut toiseksi kahdesti vuosina 1985 ja 1991. Hondurasin kapteenina toimii maalivahti Noel Valladares (Olimpia), joka pelaa kotimaansa sarjassa. Tunnetuimpia nimiä ovat kuitenkin varmaankin vasen laitapuolustaja Emilio Izaguirre (Celtic) sekä keskikenttäpelaajat Oscar Boniek García (Houston Dynamo) ja Andy Najar (RSC Anderlecht).

 

Panama (FIFA Ranking 54.)

* Tulossa!

 

United States (FIFA Ranking 27.)

* Tulossa!

 

clint-dempsey2.jpg

Yhdysvaltain kapteeni ja tähtipelaaja Clint Dempsey saattaa nostaa kotikisoissaan pokaalin ilmaan heinäkuun lopulla.

 

Group B

 

Canada (FIFA Ranking 109.)

* Tulossa!

 

Costa Rica (FIFA Ranking 14.)

* Tulossa!

 

El Salvador (FIFA Ranking 89.)

* Tulossa!

 

Jamaica (FIFA Ranking 65.)

* Tulossa!

 

Netherlands+v+Costa+Rica+Quarter+Final+2

Kapteeni Bryan Ruiz (Fulham) on Costa Rican suurin nimi, sillä Keylor Navas (Real Madrid) kärsii loukkaantumisesta.

 

Group C

 

Cuba (FIFA Ranking 107.)

* Tulossa!

 

Guatemala (FIFA Ranking 93.)

* Tulossa!

 

Mexico (FIFA Ranking 23.)

* Tulossa!

 

Trinidad and Tobago (FIFA Ranking 67.)

* Tulossa!

 

052215-SOCCER-Carlos-Vela-and-Javier-Her

Javier Hernández (Manchester Utd) ja Carlos Vela (Real Sociedad) edustavat Giovani Dos Santosin (Villarreal CF) kanssa Meksikon tähtisikermää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pelatussa harjoitusmaaottelussa Honduras vahvisti jälleen osakkeitaan ylipelaavana joukkueena ja tuloksena oli Chicharitolle murtunut solisluu.

 

Näin ollen Javier Hernández ulkona siis kisoita. Todella harmi, vaikka onhan Meksikolla vielä heittää kärkihyökkääjiksi muun muassa Giovani dos Santos ja Carlos Vela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole vieläkään ehtinyt päivittämään avausviestiin loppuja joukkueita, joten pahoittelut siitä.

 

Kisat kuitenkin alkavat aivan pian. Avausotteluna toimii ensi yönä Panama - 02:00 - Haiti, jota seuraa United States - 04:30 - Honduras. Näistä ainakin jälkimmäisen ajattelin katsoa.

 

Jürgen Klinsmann on muuten päättänyt luovuttaa Clint Dempseyn kapteeninnauhan Michael Bradleylle. Uskotaan, että ilman ylimääräisiä paineita Dempsey onnistuisi avaamaan maalihanat tehokkaammin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yritin nukkua ennen, mutta samoilla silmillä mennään. Paraikaa USA johtaa Hondurasia lukemin 2-0, ja ei taida jaksaa enempää katsoa. USA on ollut kliinisempi erikoistilanteissa, mutta näin muuten joukkueet ovat pelanneet melko tasaisen ottelun. Andy Najar oli kentän paras pelaaja, kunnes hänet jostain kumman syystä otettiin pois kentältä juuri ennen gringojen toista maalia. Molemmat osumat viimeisteli Clint Dempsey.

 

Tätä aiemmin Haiti ja Panama pelasivat tasan 1-1. Tuota en jaksanut katsoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo'o. Ei sitten ole ollut yhtään energiaa päivittää tuota avausviestiä, kun öisin näitä otteluita katsellut ja siinä sivussa tekstiä puurtanut hieman muualle foorumille.

 

Kerrotaan kuitenkin sen verran, että...

- Alkulohkoihin jäivät El Salvador, Guatemala, Honduras sekä isäntämaa Kanada

- Puolivälieriin yltäneistä joukkueista putosivat Costa Rica, Haiti, Kuuba sekä Trinidad ja Tobago. Hyvin vähämaalisia otteluita poislukien Kuuban ottelu, jossa Yhdysvallat tuhosi kyseisen joukkueen lukemin 0-6. Costa Rican ja Meksikonkin välinen ottelu oli pettymys, sillä ensimmäinen maali nähtiin vasta jatkoajalla ja 0-1 lukemiin tuo päättyikin sitten lopulta.

- Välierissä siis nähdään toinen isäntämaa Yhdysvallat, joka kohtaa Jamaikan sekä Panama, joka saa vastaansa Meksikon.

 

Clint Dempsey on ollut aivan huikeassa vireessä. Ilmeisesti tuo Klinsmannin päätös ojentaa kapteeninnauha Michael Bradleylle, jotta Dempsey saa rauhassa keskittyä vain maalintekoon, niin oli oikea ratkaisu. Osumia on tullut kunnioitettavat 6 kappaletta, joka on selvästi turnauksen eniten. Mielestäni muutenkin oikea päätös, sillä Bradleyssa on ainesta kapteeniksi, kun taas Dempsey kuului enemmän näihin nimiin, joka kantaa kapteeninnauhaa vain, koska on joukkueensa suurin tähti.

 

Semi-Finals (23/07/2015)

United States - 01:00 - Jamaica

Panama - 04:00 - Mexico

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei pahemmin ole jaksanut valvoa, tai edes katsoa jälkikäteen. Viime yönä kuitenkin pelattiin välierät, ja yllätyksiltä ei vältytty. Jamaika nimittäin selvitti tiensä turnauksen finaaliin ensimmäisenä karibialaisena joukkueena koskaan päihittämällä USA:n lukemin 2-1! Huikea tulos Reggae Boyzilta, ei muuta voi sanoa. Toisessa osaottelussa Meksiko hoiti homman kotiin taas pidemmän kaavan kautta, kuten puolivälierissäkin Costa Ricaa vastaan. Tuomari oli melko puolueellinen, sillä Panama sai aika heppoisen punaisen, ja Meksiko tasoitti lisäajalla kevyesti annetusta pilkusta. Jatkoajalla annettu pilkku oli toki melko selkeä.

 

No, finaali pelataan klo 230 su-ma välisenä yönä, ja tuon voisi koittaa valvoa.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

USA - Jamaika peliä tuli katsottua Veikkauksen sivuilta ja täysin ansaittu voitto jälkimmäisille. Meksiko-peliä en nähnyt mutta näköjään on tuomari ollut auttamassa Meksikoa raporttien mukaan, edellisessä ottelussakin Meksiko sai aivan naurettavan rangaistuspotkun lisäajan viimeisellä minuutilla. Juuri tuollaiset asiat tekevät sen ettei näihin pilipaliturnauksiin jaksa sen tarkemmin tuhlata aikaansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mm. tällaista teatteria oli viime öisessä Meksiko-Panama ottelussa. Luulisi edes pikkasen hävettävän.

 

Tuo Américan Paul Aguilar on kyllä varsinaisen tunnettu noista filmaamisistaan. Surullista.

 

Kisojen yllätys tapahtui välierässä Yhdysvaltain ja Jamaikan välillä, kun jamaikalaiset voittivat ottelun 2-1, ja kohtaavat siis näin ollen finaalissa Meksikon. Yhdysvalloilta harmillinen suoritus. Ainoastaan kapteeni Michael Bradley jäi mieleen ja tuokin enimmäkseen maalinsa takia.

 

Lisäksi pelataan tietysti pronssiottelu, jossa Yhdysvallat kohtaavat Panaman. Oliko se nyt 20.00 Suomen aikaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aa.. nyt ymmärrän Jahnny, miksi olit hieman kriittinen minun ketjua kohtaan tuolla toisaalla, olit itse aloittantu tämän Cupin ketjun ja mä otin saman Cupin pelimainoksen framille.. ;)

 

No, jotain höpinääkin Cupista oli. Karua paskaa toi kuvamateriaali filmaamisesta. Tommosesta filmaamisesta korttia kehiin, punasella ulos, yritti itse samaa vastustajalle. Loppuis nopeasti moinen pelleily ! Toi punainen Panamalle oli aika hupikortti, tollasessa pelissä ja toi tilanne.. Keltanen ehkä, mutta punainen oli suoraan sanottuna paska tuomio. Ja toi maahan pyörimään jääminen käden hieman osuttua otsaan, kortti siitä pitäisi antaa. Isot miehet on yht äkkiä heiveröisiä kuin hennot neidot. Mexicon kannatus laskussa ja isosti ! Toivottavasti Pilviveikot voittaa ne finaalissa, pelas ainakin USA:a vastaan hienoa peliä, sen mitä olin hereillä. Oli ovelaa menoa, ihan pöllyissä kehitetty suunitelma, ei osannu järjestelmällinen USA varautua.

 

Säännöt ovat näiden heiluvien käsien kanssa tiukentuneet paljon, jota sinänsä en ymmärrä, koska on myös luonnollista nostaa kädet ilmaan, kun hyppää kaikin voimin ylös päin. Kädet ovat osa ponnistusvoimaa. Se jos huitoo kyynerpäällä tarkoituksenaan teloa toinen, punainen siitä ja pihalle, mutta luonnotonta on hypätä ilman käsien auttamaa ponnistusvoimaa. En katsonut Panaman peliä kuin alun, tuli uni silmään, mutta kyllä tuossa lyhyessä tänne laittamassanne pätkässä näytti todella siltä, että Panama teki duunia hulluna ja olisi ansainnut voiton. Toinen pilkuista, jossa pelaaja kaatui vanhoilla vauhdeilla pallon päälle taaksen päin oli mielestäni väärä tuomio. Ei pelannut palloa tarkoituksellisesti kädellä. Toinen pilkku oli minun näkökulmasta selkeämpi, tuli niin kovalla vauhdilla suoraan äijää päin ja ainakin täällä säännöt ovat nykyään tuota vastaan. Rinta rinnan juostessa saa ottaa kontaktia, mutta tuo vauhdilla taklaaminen on haluttu karsia pois. Siinä näki kaikesta olemuksesta että oli tarkoitus pelata äijää, ei palloa. Toki nyt kun pyörittelee tuota kohtaa videosta niin ei toi aivan hirveä vauhti ole, mutta voimalla ottaa äijän pois pallosta. Missä raja, se onkin hankalaa. Jos jotain sallii niin ..tai jos jotain kieltää niin.. Hankalaa.

 

Taidan katsoa tänään pelin ja toivoa kovasti USA:lle tappiota :)

 

 

 

-Sami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äijä ei vaan jaksa valvoa, nukkumaanmenoaika käsillä.. ;)

 

Mitä helvettiä, soitti äsken jonkun Jenkkien kansallislaulun tuolla finaalin alkumetreillä, miksi helvetissä !?!!?!? Aika merkillistä.. vähän ylimielistä mun mielestä, tuoda nyt tuollakin omaansa esille.. 

 

 

-Sami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×