Jump to content
Sign in to follow this  
Sami Paakkanen

Hienomotoriikka

Recommended Posts

Tämä aihe on kiinnostava. Se yhdistää psyykkisen maailman fyysiseen. Kun esimerkiksi pelkäämme, voi meissä syttyä taistele tai pakene -reaktio. Tämä reaktion tulee syvältä, aivojemme syvimmistä kerroksista. Jos tuo aivojemme syvä kerros herää syystä tai toisest, se saa kehomme valmiustilaan. Valmiustilassa kehon tärkein tehtävä on tuolloin pyrkiä säilymään hengissä. Hengissä säilymiseksi keho ohjaa verenkierron suuriin lihaksiin, koska pienten lihasten toiminta hengissä säilymiseksi ei ole niin olennaista. Tälllöin pienet lihakset toimivat siis vajaalla teholla. Käsittääkseni hienomotoriikka on juuri noiden pienten lihasten ansiosta niin tarkkaa toimintaa. Eli toisin sanoen hienomotoriikka kärsii ihmisen pelon seurauksena. Jos pelaaja pelkää tappiota, fyysistä iskua, epäonnistumista yms.

Tuo aivojen syvin kerros voi aktivoitua myös monista muista syistä tai pelko voidaan liittää moneen eri asiaan. Viha toimii myös samanlaisena boostina hienomotoriikan tappajana. Viha on se taistele -reaktio, jolloin keho ohjaa suurille lihaksille niiden tarvitseman veren pienten lihasten kustannuksella. Pelistä löytyy monia syitä tuntea vihaa, sen voi laukaista pettymys, pelko, epäoikeudenmukaisuuden kokemus, vastustajan sikailu, jonkun huutelu (omien tai vastustajan), vastustajan tahallinen tökkiminen. Vaikea sanoa tarkalleen, mistä kukakin suuttuu, laukaisevia tekijöitä voi olla niin paljon.

 

On erittäin tärkeää ymmärtää tunteiden vaikutus hienomotoriikkaan, se avaa meille aivan uuden tavan keskittyä olennaiseen psyykkisessä valmennuksessa. Keskittymisen harjoittelulla ei ole mitään tekemistä, jos ei ole sinut pelkojensa kanssa ja pelkäät juuri ratkaisevalla hetkellä esimerkiksi epäonnistuvasi tai fyysistä kontaktia ja hienomotoriikkasi menee kuralle. Tai vastaavasti et hallitse vihaasi ja se ottaa sinusta otteen pelissä, jolloin paketti voi kärsiä myös silkkisen kosketuksen puutteesta. Tämä hienomotoriikan "menetys" on minun nähdäkseni selkeästi havaittavissa monelle suomalaisella urheilijalla. Tähän joku roti ni johan alkaa mitskuja ropisemaan ja saadaan äijät kisoihin  :horny:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä jatkoa aiheeseen:

 

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/stressijumista_vapaaksi

 

Tiede -lehden artikkeli käsittelee stressiä sen melko äärimmäisessä muodossa, kun ihminen pelästyessään jähmettyy. Tämä saa kehossa aikaan monia tapahtumia. Näitä samoja reaktioita on pelaajilla peleissä, joskin hieman lievemmässä muodossa. Näiden ymmärtäminen olisi ensiarvoisen tärkeää isossa kuvassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×