Jump to content
Sign in to follow this  
20Legend

17.10.2016 Liverpool vs Manchester United @ Anfield

Recommended Posts

Ma 17/10/2016 klo 22:00 Suomen aikaa

Liverpool - Manchester United

@ Anfield, Liverpool

 

 

222px-Liverpool_FC.svg.png  vs 11.pngLähtökohdat klassikko-otteluun

 

Maaottelutauon jälkeen vuorossa onkin todellinen herkkupala. Tämä ottelu tuskin tarvitsisi suuremmin esittelyjä, mutta kerrataan nyt kumminkin: kyseessä on brittein saarten ehkä perinteikkäin kohtaaminen ja samalla myös seuratuin kamppailu. Joukkueiden faneille tuskin mikään muu peli tarjoaa vastaavia tunnetiloja ennen ottelua, sen aikana tai jälkeen. Nämä ovat niitä otteluja, jotka katsotaan kalenterista ensimmäisenä otteluohjelman tullessa julki. Maantai-illan kamppailuun isäntäjoukkue Liverpool lähtee astetta paremmista lähtökohdista: seura voitti syyskuussa kaikki ottelunsa, ja on voittanut viisi ottelua nyt peräjälkeen. Edellinen pistemenetys tuli Tottenhamin vieraana elokuun puolella. Viimeisimpänä kaatui Swansea vieraskentällä niukasti lukemin 1-2. Unitedilla takana on alkukausi, joka on sisältänyt sekä hyviä, mutta myös heikkoja hetkiä. Yhden katastrofiviikon ja kolmen tappion jälkeen tapahtui pienimuotoinen ryhtiliike, kun Leicester kaatui Old Traffordilla vakuuttavasti 4-1. Sitä seurasi Euroopan liigan nihkeä voitto Zoryasta maalein 1-0 ja kotitasapeli Stokelle. Seurat ovat sarjataulukossa kolmen pisteen päässä toisistaan, Liverpool neljäntenä ja United kuudentena.

Jürgen Klopp ja José Mourinho kohtasivat toisensa neljään otteeseen Mestareiden liigassa kaudella 2012/13. Tuolloin Dortmund vei alkulohkon ykköstilan Realilta ja eteni madridilaisten kustannuksella aina finaaliin saakka. Välierien avausosassa Robert Lewandoski iski pallon maaliin neljästi. Valioliigassa kaksikko otti yhteen vain kerran - lokakuussa Liverpool kävi ryöstämässä pisteet Stamford Bridgeltä maalein 1-3. Tuolle ottelulle ei välttämättä kannata kovin suurta painoarvoa tosin antaa, sillä Chelsea alkoi olemaan silloin jo melko sekavassa tilassa surkean alkukauden jälkeen.

Tässäkin voisi kärjistetysti sanoa Manchesterin derbyn tavoin, että vastakkain ovat kaksi eri koulukuntaa: Kloppin proaktiivinen heavymetal-jalkapallo vastaan Mourinhon reaktiivinen ja hieman varovaisempi jalkapallo. Tämän kauden alusta on tosin saatu vahvoja viitteitä siitä, että Mourinho on vihdoin muokkaamassa pelitapaansa enemmän kohti nykyajan vaatimuksia. Tämänhetkinen United pelaa viime kausista poiketen selvästi suuremmalla riskillä, luo selvästi aiempaa enemmän tekopaikkoja ja prässää aktiivisemmin. Unitedin pelaajamateriaali on tosin sellaista, että se ei välttämättä kovin hyvin istuisi Chelsean aikojen mukaiseen vastahyökkäysfutikseen. Tällä en tosin tarkoita sitä, etteikö myös nyky-United voisi vastahyökkäyksiä käyttää yhtenä aseenaan.

Liverpoolin leirissä taas Klopp on muokannut ryhmäänsä odotetusti tavalla, joka muistuttaa vahvasti Dortmundin aikoja. Liverpoolin pelaajat tekevät valtavan määrän töitä, ovat aggressiivisia, ja etenevät suoraviivaisesti kohti maalia pallon saatuaan. Maanantain ottelussa erityisenä mielenkiinnon kohteena on, lähteekö United vetäytymään - mikä mielestäni olisi kohtalokasta - vai yrittääkö joukkue pelata Liverpoolin omilla aseilla heitä vastaan ottamalla aktiivisesti pelaajia kiinni ylhäältä ja tekemällä aktiivisesti itse omia ratkaisuja.
 

0995027001455063008_filepicker.jpg


Historiaa


Kahden perinteikkään seuran nykyisellä kilpailuasetelmalla on pitkät ja värikkäät juuret. Yritän tehdä jonkinlaisen tiivistelmän siitä, mitä vuosien saatossa onkaan oikein tapahtunut. Tällainen katsaus on ollut itselläni mielessä jo pitkään, ja nyt sen halusin tehdä, sillä onhan seurojen välinen historia nyt aivan vailla vertaansa Englannin maaperällä. Keskityn samalla enemmän juuri Anfieldillä käytyihin otteluihin.

Unitedin ja Liverpoolin pitkäaikainen nahistelu on osaksi seurausta kahden lähekkäin sijaitsevan suurkaupungin keskinäisestä kilpailuasetelmasta mm. talouden, teollisuuden ja kulttuurin suhteen. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tapahtui vuonna 1894, alle kaksi vuotta Liverpool F.C.:n perustamisen jälkeen. Liverpool oli pelannut ensimmäisen kautensa kakkosdivisioonassa tappioitta, ja pääsi yrittämään testiottelussa nousua korkeimmalle sarjaportaalle. Vastaan asettui Blackburnin Ewood Parkilla manchesterilainen Newton Heath, joka pelasi jo pääsarjassa. Ottelu päättyi Liverpoolin 0-2-voittoon. Liverpool otti ensimmäisen liigamestaruutensa kaudella 1900-01, jota seurasi ykköstila vuodelta 1906. Samaisena vuonna Manchester United nousi takaisin ykkösdivisioonaan pelattuaan hetken alemmassa sarjassa. Newton Heathin nimihän muuttui Manchester Unitediksi talousvaikeuksien takia tahi ansiosta vuonna 1902. Ensimmäisen liigapystinsä Manchester United nappasi kaudella 1907-08, eli seitsemän vuotta Liverpoolia myöhemmin. Sen jälkeen United koki lyhyen menestysputken toisen liigavoiton, FA-cupin voiton ja kahden Charity Shieldin voiton merkeissä. Ensimmäinen maailmansota pysäytti kilpailullisen jalkapallon peluun Englannissa käytännössä kokonaan. Kilpailujen jatkuttua Liverpool voitti vielä liigan kahdesti, mutta vuoden 1923 ja toisen maailmasodan puhkeamisen välillä kumpikaan seura ei pystynyt nappaamaan yhtään suurempaa pystiä nimiinsä. Palkintokaappeihin kertyi vain alueellisten sarjojen voittoja.

Liverpool kaappasi Englannin parhaan joukkueen tittelin jälleen haltuunsa melkein välittömästi toisen maailmasodan jälkeen. Tämän jälkeen olikin taas aika vaihtaa osia, kun nähtiin Busby Babesien esiinmarssi. Entisen Liverpool-kapteenin johdolla Unitedin omat kasvatit voittivat kolme liigamestaruutta, FA-cupin sekä kolme Charity Shieldiä ennen vuoden 1958 murheellista lento-onnettomuutta. Unitedissa ei tästä kuitenkaan lannistuttu, vaan uusi, entistä vahvempi joukkue nousi ylös tuhkasta. Vuosien 1964-1967 aikana Liverpool ja United voittivat kumpainenkin liigamestaruuden kahdesti. Kauden 1966-67 mestaruus tuli kuitenkin olemaan Manchester Unitedin viimeinen 26 vuoteen. Vuoden 1968 upean Euroopan cupin voiton jälkeen menestystä ei enää tullut. Sir Matt Busby jätti Unitedin vuonna 1969 ja niin tekivät pian myös seuran parhaat pelaajta Denis Law, Bobby Charlton ja George Best. United putosi korkeimmalta sarjatasolta kautena 1973-74, mutta nousi vuotta myöhemmin takaisin. Se ei kuitenkaan voinut kuin katsella katkerana vierestä Liverpoolin viedessä 11 liigamestaruutta, 4 Euroopan cupin voittoa, 2 UEFA-cupin voittoa ja 19 kotimaan cup-voittoa vuosien 1972-1992 välillä. Bob Paisley jatkoi Bill Shanklyn tekemää hyvää työtä viemällä seuran sen ensimmäiseen Euroopan Cupin mestaruuteen vuonna 1977. United pääsi laihoina vuosinaan hieman kiusaamaan kilpakumppaniaan FA-cupin puolella: vuoden 1977 finaalissa manchesterilaiset ottivat 1-2-voiton ja kaatoivat Liverpoolin myös semifinaaleissa parin vuoden kuluttua. Liverpoolin kohtalona vuorostaan oli ottaa tämä kiusakumppanin rooli omakseen vuosikymmeniä myöhemmin 2000-lukua lähestyttäessä.
 

kuva1.jpg

Liverpool ja United tasasivat pisteet vuoden 1970 ottelussa Anfieldillä Brian Kiddin tehtyä vierailijoiden osuman.

Kuvassa juuri Kidd on laukomassa, Denis Lawn katsoessa tilannetta taustalla. Liverpoolin Roy Evans puolestaan koittaa blokata vetoa.


o-MANCHESTER-UNITED-LIVERPOOL-570.jpg

Nämä ottelut sytyttävät jokaisen fanin katsomon puolella. Stretford Endin kannattajakuntaa vuoden 1977 FA-cupin finaalissa Wembleyllä.


Unitedin ja Liverpoolin kilpailuasetelma kiristyi 1970- ja 1980-luvuilla myös median kasvaneen roolin takia. Neutraali katsoja saattoi mieltää Unitedin ehkä enemmän hienostuneemmaksi seuraksi median välittämän kuvan myötä, kun taas Liverpoolia voitiin pitää enemmän duunarien joukkueena. Mielenkiintoisesti sama asetelma heijastuu vahvasti myös nykypäivän joukkueisiin. Liverpoolin menestyskulku ei hidastunut edes Bill Shanklyn ja Bob Paisleyn eläköitymisiin, vaan Paisleyn apulainen Joe Fagan ja vahvan pelaajauran seurassa luonut Kenny Dalglish jatkoivat vielä menestyksen niittämistä. Faganin manageroimana Liverpool otti historiansa ensimmäisen triplan kautena 1983-84 liigan, liigacupin ja Euroopan cupin voittojen myötä. Euroopassa Liverpool sekä jalkapalloileva maailma kokivat kuitenkin vuotta myöhemmin armottoman takaiskun, jolla oli isot jälkiseuraamukset ei vain Poolin, vaan myös kaikkien englantilaisjoukkueiden kannalta. Heyselin katastrofi tiesi sitä, että englantilaisjoukkueet suljettiin Euroopan cup-kilpailuista viideksi vuodeksi, ja Liverpool peräti kuudeksi vuodeksi. Kauden 1989-90 ja samalla Liverpoolin toistaiseksi viimeisen liigamestaruuden jälkeen nukkuvan jättiläisen oli aika jälleen herätä.

Useamman epäonnistuneen managerivalinnan jälkeen Alex Ferguson otti ohjat käsiinsä Manchesterissa vuonna 1986. Merkkejä tulevasta saatiin vuoden 1988 huhtikuussa, jolloin sarjaa selvällä erolla johtanut Liverpool kohtasi Unitedin kotikentällään. Pool johti kamppailua jo 3-1, mutta United kampesi itsensä tasoihin Bryan Robsonin viimeisteltyä kaksi osumaa ja Gordon Strachanin tehtyä tasoituksen. Tasoitusta Strachan juhli "polttamalla savuketta" The Kopin edessä. Samainen lopputulos muuten myös toistui kuusi vuotta myöhemmin, mutta osat olivat vain hieman toisinpäin, eli United menetti johtonsa selvästä johtoasemasta. Fergusonin alkuvuodet olivat joistakin ilon hetkistä huolimatta ManUlle vaikeita ja Ferguson oli jo hyvin lähellä potkuja ennen vuonna 1990 otettua FA-cupin voittoa. Siitä alkoi vastaavankaltainen dominanssi, joka verivihollisella oli ollut viimeisten parinkymmenen vuoden ajan.
 

Liverpoolin ja Manchester Unitedin välinen kamppailu kauden 1987-88 loppupuoliskolta, jolloin Merseysiden joukkue hallitsi vielä Englannin pääsarjaa.

Toisella jaksolla Gordon Strachan tasoittaa lukemiksi 3-3. Kannattaa katsoa myös Norman Whitesiden taklaus ajassa 3:25.


kuva2.jpg

Yksi Valioliigan alkutaipaleen hienoimmista otteluista: Liverpool-United kaudelta 1993-94. Vierailijat menivät Steve Brucen, Dennis Irwinin ja Ryan Giggsin maaleilla 3-0-johtoon 25 minuutissa. Liverpool tuli kuitenkin maalin päähän Nigel Cloughin kahdella maalilla, ja Neil Ruddock tasoitti ottelun 3-3:een kymmenisen minuuttia ennen päätösvihellystä. Pistemenetyksestä huolimatta ManU otti kauden päätteeksi toisen peräkkäisen mestaruutensa.


Ensimmäinen liigamestaruus tosin viivästyi hieman. Kaudella 1991-92 oltiin jo lähellä, mutta 0-2-tappio Liverpoolin vieraana kauden toiseksi viimeisessä ottelussa tiesi sitä, että Leeds nappaisi pystin Unitedin nenän edestä. Leeds olisi tosin voittanut mestaruuden ilmankin Unitedin kompastumista. Vuotta myöhemmin se väistämätön kuitenkin tapahtui, ja ensimmäisen liigapokaalin jälkeen punaista masiinaa oli enää lähes mahdoton pysäyttää. Sir Alexin johdolla United vei Valioliigan voiton lopulta peräti 13 kertaa; näiden joukossa 2x kolme peräkkäistä liigavoittoa, johon kukaan muu manageri ei ole Englannissa kyennyt. Lisäksi United nappasi 19 kotimaan cupkilpailujen voittoa, Euroopan cupvoittajien cupin pokaalin ja 2 Mestareiden liigan voittoa. Unohtamatta kunnollista triplaa vuodelta 1999 - vuotena, jolloin kaikki osui kohdalleen punaisilta paholaisilta. Ferguson ilmoitti joskus puolivakavissaan suurimmaksi tavoitteekseen päästä Liverpoolin edelle mestaruuksien määrässä, ja sen hän myös teki kauden 2010-11 päätteeksi. Unitedilla liigamestaruuksia on tätä nykyä kasassa 20 Liverpoolin 18:a vastaan. Se, kumpi on loppujen lopuksi Englannissa menestyneempi seura, on puhtaasti katsojan päätettävissä. United-fanit kääntyvät mieluusti voitettujen liigamestaruuksien puoleen, kun taas Liverpoolin kannattajat haluavat muistuttaa viidestä Euroopan cupin tai nykyisen Mestareiden liigan voitosta. Vuodesta 1972 lähtien molemmat joukkueet ovat jääneet liigan kahden parhaan joukkueen ulkopuolelle vain viidesti, joten melkoista kahden joukkueen hallintaa tämä on kieltämättä ollut.

Fergusonin lähdettyä hieman yllättäen seurasta vuonna 2013, joukkueiden voimasuhteet ovat tasoittuneet selvästi kentän puolella. Unitedin hallittua Valioliigaa mielin määrin seura nousi kuitenkin aivan oman asemaan Englannissa taloudellisilta resursseiltaan, ja tämä takaa ainakin lähitulevaisuudessa selkeän etulyöntiaseman rakkaaseen kilpakumppaniinsa nähden. Jatkossa on mielenkiintoista nähdä, miten menestys tulee seurojen välillä jakaantumaan. En usko, että jatkossa nähdään enää silti vastaavia menestysputkia, kuin nämä kaksi ovat parhaimmillaan esittäneet - koventunut kilpailu pitää siitä huolen. Liverpool voi puolestaan saada etua siitä, että se pääsee kehittämään joukkuettaan hieman helpommissa olosuhteissa. Unitedissa parin viime vuosikymmenen menestys oli jotain aivan huikeaa pitkän kuivan jakson jälkeen, mutta toisaalta se on myös painolasti, kuten kolme viimeistä vuotta ovat kiistatta osoittaneet. Historia kertoo, että vaikka huipulla pysyminen voi olla vaikeaa, sinne takaisin pääseminen voi olla vielä kovemman urakan takana. Tämän johtopäätöksen voi kuka tahansa tehdä katsoessaan molempien seurojen pitkiä kuivia jaksoja.

Unitedin ja Liverpoolin välillä muuten pelaajasiirtoja ei ole tehty sitten vuoden 1964, jolloin Phil Chisnall vaihtoi joukkuetta Unitedista Pooliin. Muutaman pelaajan on toki nähty edustavan molempien seurojen värejä, mutta välissä on käyty jossain muualla. Tällaisia pelaajia ovat ainakin Paul Ince, Peter Beardsley sekä Michael Owen. Beardsley on siinä mielessä mielenkiintoinen tapaus, että englantilainen pelasi 80-luvun alkupuolella Vancouverissa, josta Ron Atkinson osti hänet Unitediin Jimmy Murphyn suosittelemana. Unitedissa otteluja kertyi kokonaiset yksi kappaletta Liigacupissa. Sen jälkeen tie vei takaisin Vancouveriin, sieltä Newcastleen ja lopulta Liverpooliin, jossa Beardsley pelasi 175 ottelua ja teki 59 maalia. Eikä tässä kaikki, Liverpoolista Beardsley siirtyi vielä paikalliskilpailija Evertoniin parin vuoden ajaksi. 

 

Liverpool vs. United: Liigaottelut Anfieldillä

Liverpool wins 39

Draws 19

United wins 25

 

Liverpool vs. United: All-time record (kaikki kilpailut)
Liverpool wins 65
Draws 52
United wins 79

 

Top goalscorers
Steven Gerrard 9

George Wall 9

Sandy Turnbull 9


Most appearances
Ryan Giggs 48Loukkaantumiset ja pelikiellot


Liverpoolilta ovat varmuudella sivussa Sheyi Ojo (selkä) ja Joe Gomez (pohje). Dejan Lovren ja Adam Lallana saivat kumpikin edellisessä pelissä nivusvammat. Nathaniel Clynella on polvivamma, mutta se ei taida olla mitään kovin vakavaa. Georginio Wijnaldumilla puolestaan kipeytyi takareisi Ranskaa vastaan, joten hänenkin osallistumisensa peliin on epävarmaa. 

ManU:n Luke Shaw'n pitäisi olla kunnossa nivusvamman ja flunssan jälkeen, eikä englantilainen mennyt Unitedin onneksi maajoukkueen mukaan. Unitedin Henrikh Mkhitaryan jäi myös maaottelutauon ajaksi Manchesteriin rakentamaan pelikuntoa. Phil Jonesia vaivaa polven ulompi tukiside, joka paranee aikaisintaan tämän kuun loppuun mennessä. En kuitenkaan pidättäisi hengitystäni sen suhteen.
 


Kokoonpanot


Poolin avaus ei suuremmin ihmeitä tule tarjoilemaan, sillä joukkue lähtee tähän otteluun pääpiirteissään samalla tavalla kuten aikaisemminkin. Liverpoolin maalilla nähdään kolme edellistä peliä hoitanut, Mainzista hankittu Loris Karius. Toppariparin muodostavat virolainen Ragnar Klavan sekä Kameronin maajoukkuemies, Schalkesta saapunut Joël Matip. Klavanin paikan voi yhtä hyvin ottaa kroaatti Dejan Lovren, jos vain kunnossa on. Oikealle laitetaan Nathaniel Clyne, ja vasemman tontin ottaa hoitaakseen James Milner. Keskikentällä Klopp ottanee taas kolme miestä käyttöön, jotta saadaan riittävästi tukea puolustukselle. Jordan Henderson löytyy avauksesta takuuvarmasti, ja vierellä hääräävät omien papereideni mukaan Georginio Wijnaldum ja Adam Lallana. Kärjestä löytyy juoksuvoimainen ja tekninen kolmikko Philippe Coutinho, Roberto Firmino sekä alkukaudesta loistanut tuore hankinta Sadio Mané.

Vaihtoehtoja Liverpoolilla ovat jo mainitun Lovrenin lisäksi: maalille Simon Mignolet, vasemmaksi puolustajaksi Alberto Moreno, toppariksi Dejan Lovren, keskikentälle Emre Can, Lucas Leiva ja Marko Grujic ja hyökkääjiksi Divock Origi sekä Daniel Sturridge.

Manchester Unitedin maalilla pelaa viime pelissä harvinaislaatuisen kömmähdyksen tehnyt David De Gea. Oikeaksi puolustajaksi on tarjolla vain yksi vaihtoehto, eli Antonio Valencia. Keskuspuolustajina Unitedilla on laittaa kentälle liigan nopein - joskaan ei ehkä jalalla taitavin - topparikaksikko Chris Smalling-Eric Bailly. Vasemmaksi puolustajaksi menee varmaankin Daley Blind. Luke Shaw on mielestäni puolustussuuntaan luotettavampi, mutta ei tarjoa ylöspäin niin paljoa kuin hollantilainen, ja lisäksi pelituntuma ei Shaw'lla ole nyt paras mahdollinen. Keskikentällä pelaa 100% varmasti Paul Pogba ja kärjessä Zlatan Ibrahimovic, mutta sitten meneekin mielenkiintoiseksi. Ander Herreran pitäisi avauksesta viime pelien perusteella löytyä, joten isketään hänet myös tähän kokoonpanoehdotukseen mukaan. Vielä pitäisi päättää 3 pelaajaa. Juan Matalla on kokemusta ja rutiinia tällaisista otteluista, ja aiemmissa otteluissa espanjalainen on joka kerta ollut manchesterilaisjoukkueen parhaimmistoa. Juuri tähän otteluun haluaisin silti pikkaisen enemmän tukea puolustusnelikolle, sillä jopa heikko Stoke pystyi halutessaan puhkomaan ManUn keskikentän liian helposti. Oma valintani holdingin rooliin on kömpelön Marouane Fellainin sijasta Michael Carrick. Joku voi naureskella, että miksi Carrick, mutta eiköhän Herrera ja Pogba pysty kahdestaan kompensoimaan englantilaisen hitaiksi käyneitä jalkoja. Pallollisena Carrick on edelleen Unitedin pätevimpiä pelaajia ja omassa, tarkkaan rajatussa roolissaan mielestäni paras vaihtoehto. Vasempaan laitaan laittaisin pirteästi Stokea vastaan esiintyneen Anthony Martialin ja oikealle kovasti hommia tekevän Jesse Lingardin.

Fellaini olisi yksi vaihtoehto, mutta esitys Cityä vastaan ei ollut kovin rohkaiseva. Liverpoolin prässipelissä jäisi varmaan vielä Carrickiä pahemmin jalkoihin. Wayne Rooneya voidaan taas odotella penkiltä sisään, joskaan mahdollisessa johtoasemassa tälle ei suurta tarvetta ole. Mkhitaryan olisi mainio vaihtoehto oikealle tässä ottelussa, mutta pelituntumaa ei armenialaisella valitettavasti ole. Marcus Rashfordilta edellinen peli oli vähän heikompaa tekemistä, joten tämän ottelun Marcus voisi aloittaa penkin puolelta. Lingard on ominaisuuksiensa puolesta hivenen parempi vaihtoehto tällä kertaa.
 

Joukkueiden avainpelaajat


Liverpoolilta voisi tähän nostaa oikeastaan koko kärkikolmikon: Roberto Firmino, Sadio Mané ja Philippe Coutinho ovat latoneet alkukaudesta kolme maalia mieheen ja lisäksi Manélla on 1 ja Coutinholla 2 maaliin johtanutta syöttöä. Varsinkin Mané on alkukaudesta lyönyt ison rätin epäilijöiden kasvoille. Senegalilainen ei ollut varsinaisesti hitti vielä pre-seasonilla, mutta ensimmäinen liigaottelu Arsenalia vastaan oli vahva näyttö vikkelän laitapelaajan kyvyistä. Mané on huippunopea, pystyy pelaamaan palloa näppärästi ahtaissa tiloissa, ja pystyy antamaan hyviä syöttöjä maalin edustalla kärkkyville joukkuetovereilleen. Aiemmin kaivattua tasaisuutta näyttäisi Liverpoolin aikana myös löytyneen; tosin kausi on vielä nuori, joten katsellaan vielä miten tilanne kehittyy. Jotain Manén tärkeydestä kertoo se, ettei hän ollut mukana kauden toistaiseksi ainoassa tappiossa Burnleytä vastaan. Poolin keskikentältä mainittakoon myös kovaa töitä tekevät Jordan Henderson sekä Adam Lallana. Näistä jälkimmäinen on päässyt alkukaudella vahvaan lentoon: Lallana uurastaa käsittämättömän määrän juoksumetrejä peliä kohti, ja siinä sivussa on syntynyt jo 3 maalia ja 3 maaliin johtanutta syöttöä.

Unitedin otteet riippuvat nykyisellään paljon kahden parhaan kenttäpelaajan, Paul Pogban ja Zlatan Ibrahimovicin pelivireestä. Pogba on jo tällä kaudella Unitedissa osoittanut - joskin vain hetkittäin - olevansa täysin pitelemätön, kun sopiva päivä sattuu kohdalle. Tasaisuutta nuori supertähti kaipaisi vain huomattavasti lisää otteisiinsa. Pogban repivät nousut pallon kanssa keskialueelta ja linjan taakse suuntautuvat syötöt ovat ase, jota ei voi missään vastustajan leirissä väheksyä. Ehkä joku kerta se painava laukauskin uppoaa vielä verkon perukoille Valioliigassa. Zlatanista United ei ole saanut vielä parhaita tehoja irti, mutta 4 maalia ruotsalainen on silti pystynyt jo tekemään. Parempaa kuitenkin vielä odotellaan myös häneltä. Kaksikon kanssa samalle aaltopituudelle on päässyt paljon Wayne Rooneya paremmin Juan Mata, joka on viimeistään tällä kaudella kaivanut myös työhaalarit kaapin pohjalta mukaan kentälle. Matalla kasassa on 2 maalia ja 1 maaliin johtanut syöttö liigapeleissä. United kaipaa edelleen kipeästi viime kauden komeetan eli Anthony Martialin palaamista täyteen iskuunsa. Vaikka Rashford on pelannut hienosti, ei hän silti ole ranskalaisen veroinen pelaaja ainakaan vielä. Melko vähäisestä peliajastaan huolimatta Martial on ehtinyt antamaan 2 maalisyöttöä ja Stokea vastaan teki tosiaan kauden avausmaalinsa.

 

Ennakoitu avaus Liverpoolille (4-3-3):

Manageri: Jürgen Klopp

Kapteeni: Jordan Henderson

avaus1.pngEnnakoitu avaus Manchester Unitedille (4-3-3):

Manageri: José Mourinho

Kapteeni: Chris Smalling

avaus1.pngKolme kysymystä peliin liittyen

  • Lähteekö United peliin "mourinhomaisesti" vai omaan peliinsä luottaen?

Chelsean vuosina näissä otteluissa olisi automaattisesti lyöty bussi 16-viivalle, imetty painetta, ja isketty terävästi vastahyökkäyksistä. ManUn materiaali taipuu näistä kolmesta kohdasta varauksin ehkä vain viimeksimainittuun, joten ehkä tällä kertaa on luvassa jotain erilaista? Erittäin mielenkiintoista on nähdä, onko Mourinho ottanut opikseen City-tappiosta. Rooneyn tiputtaminen avauksesta oli jo ihan lupaava merkki.

  • Miten United selviytyy Liverpoolin kovasta vastaprässäyksestä?

Kysymys, jota Mourinho joutuu apulaisineen miettimään pelin alla tosissaan. Avain kaikkeen on ensinnäkin oikeiden pelaajavalintojen tekeminen: on oltava sopiva sekoitus pallovarmuutta ja hyvin prässääviä pelaajia. Tässä kohtaa homma meni jo ketuilleen Cityä vastaan. Toisena painotettavana asiana on käytetty taktiikka, kolmantena tulee pelaajien henkilökohtaiset suoritukset. Taktiikan osalta yksi, ihan hyvä vaihtoehto on ylittää keskikenttä pitkillä palloilla ja tavoitella kärjestä Zlatania, joka pystyy pitämään pelivälinettä sen verran hallussaan, että Martial, Lingard ja kumppanit pääsevät lähettyville. Unitedin kannattaisi myös pelata pallo usein nopeasti laidan tuntumaan, sillä Liverpoolin laitapakit jättävät huomattavan paljon tilaa noustessaan ylemmäs. Laidalta tehdään joko suoraviivaisia haastoja tai annetaan laadukkaita keskityksiä Zlatanille. Pääasia, että Liverpoolin hivenen epävarma alakerta saa painetta. Pallon saatuaan Unitedin täytyy olla huolellinen, eivätkä etäisyydet saa missään pelin vaiheessa kasvaa liian pitkiksi.

  • Liverpoolin erikoistilannepelaaminen?

Swanseata vastaan kulmapotkusta päästetty maali aiheutti taas ylimääräistä huolta Kloppille. Se oli Poolin kolmas päästetty erikoistilannemaali tällä kaudella, ja peräti 16. Kloppin ruoriin astumisen jälkeen. ManUa vastaan ongelma voi korostua, sillä Poolilla ei ole erityisen kookkaita pelaajia puolustuksessa, kun taas Unitedin vaarallisuus ilmapalloissa on melko hyvin etukäteen tiedossa. Kloppin pitää miettiä, kannattaako miesvartiointia käyttää ollenkaan käytettävissä olevilla pelaajilla, vai mennäkö käytännössä kokonaan aluepuolustamisen voimin.

 

Erotuomari

Anthony TaylorLopputulos


Jos Unitedilta nähdään kerrankin ehyt 90-minuuttinen ja Mourinhon tekemät valinnat osuvat nyt kohdilleen, kaikki eväät voittoon ovat olemassa. Toivotaan nyt myös, ettei maajoukkuetauon aikana ainakaan enempää loukkaantumisia tulisi, vaan jalkeille saadaan paras mahdollinen miehistö. Oikeastaan mikään tulos ei silti tästä ottelusta yllättäisi, sillä Liverpool on osoittanut alkukaudesta pystyvänsä pelaamaan näyttävää ja tehokasta jalkapalloa. Sanotaan vaikka, että United nappaa pisteet mukaansa niukalla 1-2-voitolla. Maalintekijöinä kunnostautuvat Anthony Martial sekä Paul Pogba. Liverpoolin ainokaisesta vastaa Philippe Coutinho.

Mahdolliset muutokset loukkaantumisten ym. suhteen lisätään avaukseen, jos tarvetta on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä muutama video lisää: 

 

1969/70 Liverpool - Manchester United 1-4 

Emlyn Hughes (Liverpool)

Bobby Charlton, Ian Ure, Ron Yeats O.G., Willie Morgan

 

1996/97 Liverpool - Manchester United 1-3

0-1 Gary Pallister 13'

1-1 John Barnes 19'

1-2 Pallister 43'

1-3 Andy Cole 63'

 

2006/07: Liverpool - Manchester United 0-1

0-1 John O'Shea 90'

En saanut tätä videota näkymään suoraan foorumilla, ilmeisesti joku rajoitus päällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liverpoolin ja Unitedin kohtaamisen Anfieldillä tuomitsee Anthony Taylor.

 

refferee3.png

 

Georginio Wijnaldum tosiaan loukkasi takareittään eilisessä karsintaottelussa, joten ainakaan täydessä kunnossa ei hollantilainen näillä näkymin ole. Klopp joutuu rukkaamaan avausta hieman uusiksi, elleivät loukkaantuneet pelaajat ehdi viikon sisällä toipumaan. Punaisten paholaisten kannattajana tämä ei niin välttämättä haittaisi, vaikka loukkaantumisia ei koskaan kenellekään tietysti toivoisi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilinen presseri oli poikkeuksellisen lyhyt, vain viitisen minuuttia. Mourinho kieltäytyi vastaamasta joihinkin kysymyksiin. Noo sen pidempiä tiivistelmiä tekemättä laitan videon tähän, sillä eiköhän kaikki jaksa sen kokonaan katsoa:

 

https://www.youtube.com/watch?v=NBOIQPtHXFs

 

Niin ja loukkaantumisrintamalta kuuluu sellaista, että kaikki muut paitsi Phil Jones ovat käytettävissä tähän peliin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään on muuten pelipäivä!

 

Garylta juttua otteluista joukkueiden välillä:

 

For 89 minutes, the traveling Liverpool fans had been singing some unprintable songs about me and my mum. It was 0–0. We won a free kick just outside the Liverpool box. Ryan Giggs was standing over the ball. The crowd at Old Trafford was so loud that you couldn’t hear yourself think.

 

In that moment, your mind, your body, your focus are on another level. It’s different from Arsenal. It’s different from Chelsea. It’s even different from Manchester City, at least for me. It’s almost an out of body experience. The tension is immense.

 

It’s a match that’s been in the back of your mind for the last two weeks, in the front of your mind for the last week and punching you straight in the nose for the last three days.

If you beat Liverpool, it’s going to be the best day of the season.

 

If you lose, it’s going to be the absolute worst.

 

So in the 90th minute, Giggsy was standing over the ball, and all I remember was him bending it into the box, Rio Ferdinand rising up and the ball hitting the back of the net. The place exploded. The rest was just instinct.

 

I turned toward the Liverpool fans in the far corner of the ground and I thought, I’m going for them.

 

I sprinted some 60-odd yards, and I was just out of my head. When I got to them, well …

 

http://www.theplayerstribune.com/gary-neville-manchester-united-liverpool/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotenkin paha fiilis ennen peliä. Liverillä on homma ollut hyvin hanskassa ja hyökkäys toimii hienosti. Vähän huolettaa, miten manun keskikenttä ja puolustus pysyy vastustajan mukana. Pelihän on ollut vähän hakemista vielä, joten nyt on todella kova testi. Herreran on pakko aloittaa keskikentän pohjalla, koska fellin jalat eivät tänään riitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei vittu kun tulee kylmää kyytiä. Poissa Mkhitaryan ja Martial. Kentällä Fellaini ja Young???!!?!

Katotaan nyt peliä ensin. Pois pessimismi! ;)

Kyl vähän kieltämättä itteäkin mietitytti, kun kokoonpanon näki, mutta luotto Unitediin on kova! Naristaan vasta jos peli ei kulje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvinhän Young ja Fellaini tähän asti vetäneet. Aika tasainen eka jakso oli. Ihan hyvä pelisuunnitelma menossa ja hyvällä asenteella porukka pelissä. Turha lähtee liikaa höntyilemään hyvävireistä Poolia vastaan.

 

Toivotaan et löytyy viel yks vaihde tokalle jaksolle!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näyttää Josén pelikirjassa olevan sivut ainakin toistaiseksi vielä paikoillaan. Hyvältä näyttää Unitedin puolesta.

 

Herrera ensimmäisen puoliajan paras, vaikka hieman huvittavan loikan esittelikin tuossa lopussa minimaaliseen kontaktiin. Voittanut varmaan eniten palloja tuossa keskikentällä ja muutenkin tehnyt kaiken juuri kuten pitää.

 

Tuomarin päätökset korteista vähän merkilliset. Siellä olisi pari varoitusta voinut helposti nousta, mutta jätettiin taskuun, kun taas Bailly sai helposti ensimmäisestä rikkeestään.

 

Liverpoolin puolesta hermostunutta pelinrakentelua, joka varmasti Unitedin leirille maistuu. Eiköhän vähän ilme muutu toiselle puoliajalle ja nähdä viihdyttävämpää jalkapalloa. Tosin se ei nyt paljon vaadi tähän verrattuna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harvoin sitä valvoo arki-iltoina näin turhanpäiväisen syyn vuoksi. Noh, Mourinho sai mitä selvästi minimivaatimuksena tulikin hakemaan. Zlatan ja Pogba saisivat pikkuhiljaa alkaa näyttämään pelaajilta jotka Unitediin hankittiin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan ok lopputulos. Poolilaiset uhosivat pyyhkivänsä manulla lattiaa murskalukemin.Nyt nähtiin ettei pelkkä juokseminen heillä riitä. Taktisesti mou onnistui. Ja tuomari onnistui välttämään poolilaisten epäilyt että suosisi kotikaupunkinsa seuraa niin yksipuolisesti kortit heiluivat vain manulle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika odotettu tulos, vaikka Liverpoolia moni hypettikin ennen tätä ottelua.

 

Tasapelihän tässä ennakkoon oli ilmoilla, vaikka toinen onkin esiintynyt todella näyttävästikin. Ei oikein vain voi vetää mutkia suoriksi, kun vastassa on vieraileva Mourinhon joukkue. Tietystihän tämä piste on merkittävämpi Unitedille kuin Liverpoolille. Ehkä United kuitenkin oli tässä ottelussa se parempi osapuoli, sillä onnistuivat omissa asioissaan.

 

Pelaajista nyt vaikea nostaa ylös yhtäkään, mutta Herrera oli ottelun paras pelaaja. Muuten sitten hyvää suorittamista Unitedin puolustuslinjalta. Liverpoolilta nyt keskikentän keskustan Can, Coutinho ja Henderson tekivät mielestäni tehtävänsä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tasuri varmaan ihan oikea lopputulos. Karmea peli kaikkinensa. Noh, kaikki tietää miten Mourinho joukkueensa isoihin vieraspeleihin asettelee, joten eipä voi sanoa, että yllätti. Poolilla kolme hyvää yritystä tehdä maali, Manulla yksi. Muuten aika hiljaista. 

Herrera pörräsi hyvin Manun keskikentällä ja DDG:kin sieltä taas pisteen kaivoi Manulle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään on muuten pelipäivä!

 

Garylta juttua otteluista joukkueiden välillä:

 

For 89 minutes, the traveling Liverpool fans had been singing some unprintable songs about me and my mum. It was 0–0. We won a free kick just outside the Liverpool box. Ryan Giggs was standing over the ball. The crowd at Old Trafford was so loud that you couldn’t hear yourself think.

 

In that moment, your mind, your body, your focus are on another level. It’s different from Arsenal. It’s different from Chelsea. It’s even different from Manchester City, at least for me. It’s almost an out of body experience. The tension is immense.

 

It’s a match that’s been in the back of your mind for the last two weeks, in the front of your mind for the last week and punching you straight in the nose for the last three days.

If you beat Liverpool, it’s going to be the best day of the season.

 

If you lose, it’s going to be the absolute worst.

 

So in the 90th minute, Giggsy was standing over the ball, and all I remember was him bending it into the box, Rio Ferdinand rising up and the ball hitting the back of the net. The place exploded. The rest was just instinct.

 

I turned toward the Liverpool fans in the far corner of the ground and I thought, I’m going for them.

 

I sprinted some 60-odd yards, and I was just out of my head. When I got to them, well …

 

http://www.theplayerstribune.com/gary-neville-manchester-united-liverpool/

Kuulemma Mourinholle jäi traumoja yleisön kohtelusta eilisiltana....

 

 

post-277-0-60710000-1476769853_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tasainen peli ja tarkkaa puolustusta. Eka puoliaika Manulle ja toinen poolille. Gea torjui pisteen tällä kertaa. Herrera oli täpinöissä ja kyllähän Pogba pyöritteli kanssa peliä+ muutamia hienoja palloharhautteluja. Eikä muuten Fellikään ollut niin karmea, syötti pari kertaa jopa eteenpäin. Smalling-Bailly-Blind pääsi helpolla. Puolustus on kunnossa, maalipaikkojen/maalien tekijä puuttuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×