Jump to content
Sign in to follow this  
Sami Paakkanen

Luovuus, intohimo, herkkyys, hyvä pelaaja/urheilija

Recommended Posts

Hyvän pelaajan kuulee usein olevan luova, intohimoinen. Herkkyydestä ei niin usein kuule puhuttavan hyvänä ominaisuutena, vaikka sitä se nimen omaan on kun se on saatu valjastettua hyvään käyttöön. Mitä on luovuus tai intohimo, entä herkkyys? Usein hyvästä pelaajasta tai yhdestä hetkestä uralla, puhutaan flow-tilana, siitä kun on pelissä sisällä, pääsee vastustajan pään sisään, haistaa tilanteet, vie peliä, vie vastustajaa, lukee vastustajaa / peliä kuin avointa kirjaa, aistit ovat todella terävinä, osaa ennakoida.. mitä muuta? Auttakaa te lukijatkin. Kertokaa mitä muuta ! Tuntuu köyhältä kirjoittaa yksin, rikkaus on kuitenkin siinä kun kuulee useiden ihmisten ajatuksia. Miten muuten voisi parilla sanalla kuvata hyvää pelaajaa, peliä tai suoritusta? Millaisia lauseita katsomoissa kuulee tai pelaajien puhuessa toisista, joilla mennyt todella hyvin jokin ottelu tai tilanne?

Se mitä noiden kaikkien takana on niin osa jo arvaakin :D Tunteet. Luet vastustajaa. Vähän vapaammin assosioiden: Mitä luet.. hänen liikkeitään.. mitä niistä voi tietää... mitä hän ajattelee seuraavaksi.. mistä sen tietää.. kun on hänen pään sisällään.. ymmärtää mitä hänellä mielessä. Ajatuksia emme osaa lukea, mutta tunteita voimme. Osa voi olla loogista päättelyä ja osa meistä on siinä hyviä. Aivot ovat valtava tietokone. Kun ne virittää käyttöön niin ne vasta ovatkin sitä. Tunnetason käyttö on valitettavan vähäistä, varsinkin treenattu sellainen. Väitän kuitenkin että kyse on paljon tunteiden lukemisesta. Jos näet vastustajan olevan pelokas, ymmärrät mihin suuntaan hän antaa sen vähiten pelottavan syötön. Jos taas luet vastaustajan olevan hyvin itsevarma tai ylimielinen, niin tiedät mihin suuntaan hän silloin syöttää. Sama jos ajattelet hänen epäröivän tai jos näet hänen olevan vihainen. Usein seuraukset ovat odotettavissa olevia. Niillä on ennustettavuus. Sama kuin käsittääkseni pokerin pelaamisessa. Siinä luetaan toista. On tiettyjä seurauksia tietyille tunteilla ja tietty todennäköisyys niiden tapahtumiselle. Jos esimerkiksi näet pelon niin on varmasta tietty todennäköisyys, että osaat sanoa mihin suuntaan pelokas vastustaja antaa seuraavan syötön. Itse voisin väittää kentällä lukevani juuri näitä asioita tänä päivänä vastustajastani. Teen sen niin nopeasti vaiston varassa, etten sitä mieti. Näen silmillä tarvittavan. ihmisten keho kertoo tunteista, ilmeet, asennot, ääni, katse ja kuten oli jossain yliopistossa tutkittu niin haju paljastaa myös tunteet. Näiden viestin varassa olen kentällä. Pallo pyörii mihin pyörii ja pelin hahmottaminen on kiinni kyvystäsi keskittyä. Jos tunteet kovin häiritsevät keskittymistäsi niin sen kokonaisuuden hyödyntäminen on paljon heikompaa kuin jos olet läsnä hetkessä.

Kyse on pitkälti siitä, kuinka herkkä olet itsesi suhteen. Kun tunnet todella tarkasti omat pelkosi esimerkiksi, on sinun hiton paljon helpompi nähdä niitä vivahteita myös toisista. Pyhä yksinkertaisuus tai ehkei niin pyhä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×