Jump to content
Sign in to follow this  
Sami Paakkanen

Hyvä itsetunto

Recommended Posts

Aloitetaan vaikea aihe tänne ja ehkä kuten omaan käytäntöön kuuluu niin pienen tarinan merkeissä.. Aloitus vain pitkälti nyt otsikon muodossa eli en jaksa juuri kirjoittaa kovin pitkästi, klesana (kipeenä) oltu koko viikko. Tämä aihe kimposi tähän nyt eilen näkemäni pelin johdosta. Pelissä Kohtasivat siis 20 vuotiaiden SM karsinnoissa HJK ja FC Espoo. Peli päättyi 2-2. Olin katsomassa kyseisen pelin Talin hallissa.

Mieleeni nousi kysymys pelin aikana, kun keskustelin ja kuuntelin katsomon keskusteluja. HJK oli kuulemma ottanut peliin tukevan määrän vahvistuksia. Nyt kun avasin ottelun pöytäkirjan ja vertasin sitä Klubi 04 joukkueen kirjoilla oleviin pelaajiin niin olivat marssittaneet koko 04 joukkueen tuonne kentälle. Avauksessa taisi olla vain yksi vai kaksi pelaajaa normi porukasta. Säälittävää. Huh huh mitä touhua!! Perus Klubin menoa. Aivan naurettavaa minun näkökulmasta. Samaa kuraa kuin aina Klubilla. Kerätään koko maan parhaat itselle ja sit ollaan olevinaan niin vitun kovia. Teitysti helppoa pelata, jos kaikkein parhaimmat on omassa nipussa. Se taso ei vaan nouse mihinkään ja se tahto sekä itsetunto ei kasva samalle tasolle, kuin se voisi kasvaa toisenlaisella menolla. Ei voi sanoa, että niillä on kova itsetunto, jotka eivät ole kokeneet kovia. Jos aina kaikki asiat menevät helposti ja kivasti niin et pärjää tiukassa paikassa. Ehkä sitä pärjää kokematta koviakin, se elämän karvas puoli tuo vain oman lisänsä. Itsetunto voi kasvaa vahvaksi myös ilman älytöntä paskaakin. Se miksi tämä asia mielessä nyt, on tuo pelissä mieleeni puskenut ajatus. Mikä on moisen touhun viesti ja opetus pelaajille tai heidän itsetunnolleen? Nostaako itsetuntoa kovastikin, jos aina tiukassa paikassa marssitetaan ulkopuolisia apuja paikalle ja pelaamaan puolestasi? Ja jos se voitto irtoaa niin aina voi ajatella, että se voitto oli ulkopuolisten ansiota. Paskaa touhua sanon minä. Tämä ei johda hyvään. Tulee muka vahvoja pelaajia. Paskan marjat sanon minä. Vellipöksyjä tällä tavoin kasvatetaan, sellaisia jotka aina odottavat jotain korkeampia voimia avuksi ja helppoja voittoja. Tiukassa paikassa se sitten näkyy sulamisena ja kyvyttömyytenä ottaa käyttöön se ylimääräinen vaihde.

Sama koskee joukkueen sisäisiä jännitteitä. Jos valmennus näkee yli joukkueen merkityksen yhden tai muutaman pelaajan olevan tärkeitä joukkueen voittamisen tiellä niin hän kusee omiin muroihinsa. Joukkueissa käy helposti niin, että se voittaminen nähdään valmentajan silmien läpi ja jos valmennus ei koe joukkueen pärjäävän ilman parasta pelaajaansa niin joukkue helposti istuu tuohon samaan muotoon ja kokee asian samoin. Vääristynyt kuva ryhmästä. Ryhmä on tasan niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Klisee, mutta niin paikkansa pitävä kuin vain voi olla. Jos joukkue voi auttaa huonointa pelaajaansa nostamaan tasoaan niin koko joukkueen taso nousee ja usein vielä merkittävästi.

Yksi osa itsetuntoa tulee niistä omista onnistumisista, kun kykenee venymään tiukassa paikassa yli oman parhaimpansa ja sillä saavuttamaan jotain merkityksellistä. Tuossa Klubin käyttämässä mallissa ei niin tapahdu, kun voitto haetaan keinolla millä hyvänsä ja sitä yritetään hakea sillä ylhäältä tulevan avun turvin. Espoon jätkille toi peli varmasti maistui ja voittokin oli enemmän kuin lähellä ja täysin mahdollinen. Aluksi pelissä oli näkyvissä tuo "isomman" pelote, mutta sällit ryhty pelaamaan ja näytti närhen munat Klubin vahvistuksille. Näki et henkinen puoli vei voiton loppua kohden. Alussa jännitys sai viimeiset ratkaisut sulamaan eli se vika kosketus oli huono, kun paine päässä oli niin suuri. Mitä tollanen touhu tekee Klubin pelaajien itsetunnolle? Kovemmasta sarjasta alas päin ja saat melkein turpaa.. ei hyvä. Huonoa johtamista. Ei ole ajatus psyykkisestä mukana tekemisessä. Voitto vain mielessä ja hinta maksettavaksi on kallis..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarinan lisäksi voisin saman tien jatkaa aiheesta. Innostusta piisaa sen verran just nyt..

 

Hyvän itsetunnon pohja luodaan lapsuudessa. Missä siellä? Mistä se tulee tai miten? Jos olet riittävän hyvä vanhempiesi silmissä, se on on tärkeä tekijä, mutta jos sinussa on aina jotain vikaa tai korjaamista niin se jää elämään mieleen, koet itsesi sellaiseksi. Itsetuntoa voi rakentaa myöhemmin, jos se lapsuus on ollut sen rakentumisen kannalta paska. Se on vähän raskaampaa aikuisella iällä ja työlästä psyykkistä hommaa, mutta kannattaa, sillä maksaa itsensä takaisin. Miten sitä sitten rakentaa aikuisena? Itsetunnon pohja on isolta osalta myös itsetuntemusta eli tunnet itsesi ja hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet. Hankalin puolia itsensä tuntemisessa meille tuntuu olevan usein omien tunteidemme tunteminen ja hyväksyminen. Moni tässä kohdin yrittää oikotietä ja päättää ryhtyä hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, mutta ei tee muuta työtä asian eteen. Se päättäminen itsensä hyväksymisestä sellaisena kuin on ei vielä tarkoita yhtään mitään. Se on vähän sama kuin sanoisi, etten kuuntele itseäni enää, sitä puolta itsessäni joka sanoo etten ole hyvä tai kelpaa. On tärkeää tutkia, mitä mielestä löytyy. Se on tämän psykoterapia koulutuksen antia parhaimmillaan ja sitä pitäisi osata käyttää myös monessa muussakin. Ei kyse ole kuin tutkimisesta. Tutkia omia ajatuksia ja tunteita. Ajatuksia aluksi helpompi, mutta ajan kanssa myös tunteita. Ajatusten takaa ne tunteet löytyvät. Monesti tunnetason asiat ovat piilossa myös itseltä, kun niistä ei ole totuttu arjessa puhumaan. Ne on ajatusten, sanojen takana. Ihan lähellä, mutta niin kaukana :)

Mikä siinä tunnetason jujussa sit piilee, miksi se tunteista puhuminen nostaa itsetuntoa? Yritetään.. Kun tiedän mitä tunnen ja osaan kertoa siitä sanoilla toiselle. Usein se kertominen on vaikeaa, koska tunteisiimme liittyvät ajatukset ovat niin lapsellisia (usein syntyneet siis meidän ollessa lapsia) ja häpeämme niitä nyt aikuisina. Jos kuitenkin pystymme puhumaan tuosta häpeästämme, joka estää puhumista ja lamaannuttaa, opimme sietämään sitä, sietämään että meissä on myös pienen lapsen tunteita. Opimme hyväksymään tunteita/puolia itsessämme, niitä juuri, joita vanhempamme eivät ehkä osanneet/kyenneet. Kun häpeä ei estä meitä puhumasta, mutta on olemassa, emme ole häpeämättömiä ja julkeita, mutta pystymme puhumaan tunteistamme tai niihin liittyvistä ajatuksista, jolloin ymmärrämme niitä myös toisissa. Arvostus ja kunnioitus itseään kohtaan syntyy ja sitä kautta myös toisia kohtaan. Vapaus itsemme kanssa saa alkunsa. Kun pystymme puhumaan myös häpeästä, joka siis estää usein puhumasta niin siitä tulee meille myös "ystävä". Kun tunteista puhuu niin joutuu kohtaamaan uusia tunteita. Kun tunteita on paljon on vapautta paljon. Tunneälyä, tilannetajua, herkkyyttää, luovuutta. Kun tunteita yrittää olla tuntematta, vältellä niiden tuntemista tai kieltää ne, sitä on vankilassa itsensä kanssa. On paljon puolia tai osia itsessä, jotka eivät ole käytössä. Itsetunto ei ole itsensä piilottamista muilta tai itsessään olevien tunteidensa pakenemista, se on tutkimista, löytämistä, puhumista, kokemista, ilmaisua ja vapautta elää sellaisena kuin ihminen on. Meille ovat kaikki tunteet ominaisia jostain syystä, ei niitä meissä turhaan ole. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten tuo hyvä itsensä tunteminen sitten vaikuttaa itsetuntoon? 

 

On paljon helpompi luottaa itseensä, kun tietää mitä on. Kun tunnet itsesi ja tiedät miksi mitäkin ajattelet ja mitä mieltä olet asioista, ymmärrät omat motiivisi. Sinun ei tarvitse epäillä itseäsi ja ajatuksiasi, vaikka muuttuva maailma niitä jatkuvasti kyseenalaistaa tai joudut kohtaamaan eriäviä näkökulmia. Ymmärrät itseäsi ja tapaasi elää, hyväksyt sen rajoitukset ja näet sen hyödyt. Se on itsetuntoa. Säilytät itsesi ympäristön paineessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×