Jump to content
Sign in to follow this  
Sami Paakkanen

Kotimaisen jalkapallon kaikenlainen kehittäminen, kikat, temput ja säädöt !

Recommended Posts

Terppi !

 

Istun kahvilassa ja luen juuri Tieteen Kuvalehteä. Lehdessä oli pieni juttu hahmottamisesta, joka sai miettimään aihetta. Kuvassa oli valkoisia ja harmaita ruutuja. Sitten oli pallo, jonka varjossa oli myös valkoisia ja harmaita ruutuja. Kuvassa oli valittuna kaksi ruutua, toinen oli pallon varjon ulkopuolella oleva harmaa ruutu ja toinen pallon varjossa oleva vaalealta näyttävä ruutu. Kysymys kuului ovatko ruudut samanvärisiä. Kun niitä katsoo niin nopeasti näyttää etteivät ole, mutta keskittymällä vain näihin kahteen ruutuun, näkee niiden olevan samanvärisiä. Silmää hämää tuo pallon luoma varjo, joka saa kaikkien varjossa olevien ruutujen värin muuttumaan tummemmaksi, mutta näyttämään silti siltä, että siinä on edelleen ne vaaleat ja tummat ruudut, kuten varjon ulkopuolella.

Onko jalkapallossa mahdollista hyödyntää jotain kikkoja, joilla oma maajoukkue voisi pärjätä paremmin? Onko jotain hulluja tai jo toimivia ideoita, joita voisi soveltaa palloilun piiriin? Minua viehättäisi ajatus yhteisestä ideariihestä (nimi tyhmä), jossa voisi heitellä hullujakin ideoita menestystä haettaessa. Ainakin monet maat hyödyntävät.. tyhjiä palloja, pimeitä harjoitusolosuhteita yms yms. Mitä meidän maajoukkue voisi ottaa käyttöönsä, joilla saisi pienen pienen edun mahdollisuuden menestymiselle? Tuo kyseinen artikkeli Tieteen Kuvalehdessä oli juuri aivojen mukautuvuudesta ja sen harjoittamisesta. Voisiko harjaantumatonta aivoa huijata, kuten vastustajaa psyykkisellä puolella. Itse voisin helposti saada ihmisen kokemaan olonsa epämiellyttäväksi ja tätä voisi helposti hyödyntää maajoukkueen tahollakin, jos olisi ymmärrystä ja osaamista tällä osa-alueella. Itse hyödynnänkin tätä osaamistani omassa pelaamisessani :boogy: 

Mitä teidän erityiseen osaamiseen tai mielenkiinnon piiriin kuuluu, jota voisi ehkä jollain hullulla tavalla hyödyntää maajoukkueen tasolla? Ideoita tai vinkkejä mitä tutkia tai katsella.. Mitä on maailmalla tullut vastaan, mitä jo hyödynnetään ja mitä voisi keksiä uutta, jolla se pieni etumatka olisi saavutettavissa jollain pienellä osa-alueella? 

Eikö tässä maassa ole halukkuutta kehittää, vain jauhaa ikuisia kliseitä paskasta tekemisestä ja huonoista olosuhteista, pelaajien laadusta ja rahan puutteesta. Vittu mä oon ihan toista mieltä hommasta, miten pateettiset ja masentuneet ihmiset saisi innostumaan uuden löytämisestä ja kehittämisestä, laadun tarkastelusta ja pienten yksityiskohtien hiomisesta timanttisiksi kokonaisuuksiksi.. Perkele !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyl toi yleiskausari olis kova juttu. Saiskohan sen toteutettua joskus? Sillä vois olla katsomoita täyttävä vaikutus ja sitähän moni kaipaa. Kai ne seurat rahaa kaipaa myös. Tänne stadin alueelle sen vois saada toimimaan ja maakuntiin taas sellanen lajirajat rikkova kausari. Koko maan kattava urheilukausari eli vois käydä kattelemassa mitä van lajia ja missä maakunnassa tahtois.Sen vois toteuttaa monella tavalla, mutta yks vois olla et sen kausarin sais ostaa ja sit seuroilla olis koodailuvehkeet vaik puhelimissa, joila leimais aina kausarin saapuneeksi peliin ja sit sen mukaan kuukausittain, puolivuosittain tai vuosittain jaettas rahapotti kävijämäärien prosentuaalisen jakaantumisen mukaan. Pieni ihminen säästäis vähän fyrkkaa hja seurat menettäis ehkä pienen lipputulojen määrästä pienen siivun, mutta katsomot täyttys ja nakkikiskan HYVIEN nakkien myynnillä sais kompensaatiota :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeeps, sammaa mieltä Ollin kans. Eiköhän tuo ole aika turhaa jo, kun tosiaan liigajengitkin myy kortteja alle satkulla. Esim. Inter myy nyt muistaakseni 69 eur kampanjaa, joka on oikeesti jo ilmanen. Sit meidän alueen divarijengit kans myy ja ovat jo parina viimekin kautena myyneet erittäin huokeita sesonkikortteja. Pallo-iirot ja Jazz 40 eur kausi, ja ykkösen MuSakin 49 eur! 

Kyllä se seurojen täytyy jostain rahaakin saada, ei se lohduta noin periaattees että lehterit olis täynnä, jos jokaine on tullu "pummilla" sisään.... No, tietty oishan siinä ehkä vähä enemmän ääntä ;)  Siks toisekseen tääl päin on muuten myytyki tuommosia yhteiskortteja jonku verran, eli esim. Jazz ja MuSa viime vuonne tekivät semmosia derby-paketteja yms yms. 

Toinen juttu, ei mua ainakaan yhtään hetkauttaus/kiinnostais/ siis todellakaan, vaikka pääsisinkin esim. Pallo-Iirojen kausarilla Joensuun mailan pesispeliin, tai Lukon kausarilla Vimpelin vedon korisspektaakkeliin... :D 

Kolmas juttu, niin nuo katsojat pitäskin saada innostumaan sillee, että tulevat peliin maksamalla sen tiketin! Ei se yks kahvikuppi vielä kesää tee... 

Neljäs juttu, vaikka viime kesänäkin oli nuo samat hinnat kausareilla, niin ei tääl ainakaan tarttenu jakkoroista verissä päin tapella. Kesän parissa ilmaispelissäkään ei ollu muutamaa sataa enempää katsojia, tuskin siellä Tsadissakaan, eli se sytyke on saatava jostain muualta!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nuo kausarihaastet on kyllä olleet ihan kiva piristysruiske. Mutta vaikka ei mitään kausarihaastetta olisikaan, niin lippujen hinnat on Suomessa varsin huokeita. Esim. kaikkien pääkaupunkiseudun liigaseurojen kausarin saat halvimmillaan noin sadalla eurolla.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, on kyllä edullisia! Ja taas esimerkkinä Inter, sattuneesta syystä, kun vielä lähin veikkausliigapaikkakunta yms yms, niin ainakin viime kesänä pääsi kertatiketeilläkin varsin huokeesti, hyville jakkaroille pääkatsomoon. Lasten tiketit tais olla 6 eur ja aikuistenkin himppasen päälle toistakymppiä, jos en ihan väärin muista niin ennakkoon S-kortil Prismasta peräti 14 eur... Eli verrattuna kansallisurheiluumme kiekkoon, varsin huokeat!! Kun siis pääkatsomoon parhaille mestoille pääsee samaan hintaan kuin kiekossa seisomapaikoille.... 

Siltikin katsomot tyhjinä.... :confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mut ongelma onkin seurata montaa eri joukkuetta eli täällä Stadissa on kiva katsoa päivän mukaan, onko kovia pelejä tarjolla ja ilman kausaria köyhälle kertyy monista eri joukkueiden peleistä sievoinen summa maksettavaksi. Ei se yhteiskausari varmasti söis paljon seurojen tienisteistä, jos se homma saatais toimimaan. Jos summat jo nyt pieniä niin pieninisivätkö ne siitä, että kaikkien esim. stadissa myytyjen kausareiden summat menis katsojien mukaan tasajakoon eli samat summat pyörisivät noin suunnilleen kokonaisuutena, mutta mahdollisuus hyppiä pelien/joukkueiden välillä helpommin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meitä on täällä stadissa joitakin minun lisäksi, joita näkee monissa eri joukkueiden peleissä. Tämä määrä kun kasvaisi niin kiertolaisia ja puolituttuja olisi enemmän ja juttua katsomoissa lisää. Olisi mukavampi mennä pelejä seuraamaan kuin olisi tuttuja ja niitä puolituttuja katsomoissa.. ehkä näin. Vaikka peliä seurataan niin ei se muutaman sanan vaihtaminen makkaran ohessa, joka muuten tekee sen kesän, olisi ollenkaan huonompi purulelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, ymmärrän toki tuonkin näkökulman. Heitänpä tähän vielä keskustelumielessä ajankuluksi, en väittelyksi, yhden lisä kyssärin? :) 

Eli miten hinnoittelisit tuon kortin?  Hintaan 39 eur, pääsisit katsomaan kaikki kansakunnan urheilumittelöt?? Kuinkas sä jakaisit sitten tämän "potin"? 

Jos käyt vaikka 42 spektaakkelia vuodessa/kaudessa. Tekee siis 39 : 42 = 92 centtiä / tapahtuma! Loistavaa! Paitsi että miten tapahtuman järjestäjä enää tästä hyötyy.... ? 

Tavallaan toki, kuten olen jo sanonut, hieno idea! Mutta se käytännön toteutus? Kun vaikka niin hienoa se olisikin päästä vaikka kaikkiin peleihin ilmaiseksi, ei se vaan onnistu. Jostainhan sitä seurojen on saatava taloudelliset edellytykset, jo valmiiksi heikoilla kantimilla oleviin toimintamahdollisuuksiin.... 

Se vanha sanonta, "ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan" pitää vaan valitettavasti paikkansa. Jokuhan nää maksaa kuitenkin. Ja tuskin verorahoilla tämmöistä, kun nytkin on huomattavasti tärkeempiä kohteita niille (SoTe, kirjastot ja kultturipalvelut, varhaiskasvatus- ja koulutus, liikuntapalvelut yms yms). Ei se potkupallo kuitenkaan ihan maailman tärkein asia ole? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä on jotain samaa kuin miettisi joukkoliikenteen muuttamista ilmaiseksi. Lisäänstyisikö sen käytö ja autoilu vähenisi ja tulisiko sillä loppujen lopuksi säästöjä? Kuinka paljon nykyään kaikkea jaetaan ilmaiseksi ja se raha otetaan sit jostain mainostuloista yms. Eikö tätä samaa voisi soveltaa jo hiljalleen jalkapalloon? Ei luulis olevan niin vaikeeta ! Katomot ku olis hiljalleen aina täysiä niin olis fiilis vähän toista ja oheismyntiä tulis  varmuudella paljon lisää..

Jos rahallista kausaria ja sen potin jakamista ryhtyis miettimään ... Tätä jatkan myöhemmin, myt ei jaksa vaivata päätä liiaksi matikalla, se kun ei ole vahvuuksia enää tänä päivänä. Hmm... Tämä vaatii korkeampaa matikkaa ja pitää katsoa riittääkö pää tai onko kuvitelmista iloa/kuinka realistisia oletuksia ovat.

Hieman kuvitelmia:

Jos vaikka pääkaupunkiseudulla olisi oma yleiskorttinsa, jonka hinta olisi 100 € ja sillä saisi katsella kaikki täällä pelattavat jalkapalloveisut.

Ilman yleiskausaria jokaisen joukkueen kausari maksaisi vaikka sen 50 € tai vastaavasti sen 10 euroa peli-- Itse kävin sen 20 peliä katsomassa ja hinta olisi ollut sen 200. Olisin valmis maksamaan sen noin100 euroa moisesta pääkaupunkiseudun kortista. Jos ottaisi pro kortin niin silla saisi katsoa myös majun pelit myös.

 

Fanien määrä jakaisi rahan omalle seuralle takaisin, jos viihtyisivät suurimmaksi osaksi oman seuran peleissä, mutta tästä kohta lisää.

 

Otetaan tähän leikkiin mukaan 10 seuraa. Myytyjä kausareita olisi 1000 (kuinka tämän voisi ennustaa/tietää?). Potti olisi 10 000 euroa. Rahan jako laskettaisiin aina kausereilla pelejä katsomassa käyneiden määrän mukaan. Seurat olisivat seura 1, seura 2 , seura 3, jne.. Seura yhden pelejä kävisi keskimäärin seuraamassa 100, saman verran kuin muitakin eli tuo 10 000 jaettaisiin kymmenelle seuralle

PK-35 n otteluita esimerkiksi kolmosessa oli katsomassa 100 - 150 ihmistä per kotipeli (välillä tais olla useampiakin katsojia). Vieraissa oli myös jonkin verran, mutta vaikeampi sanoa kuinka paljon oli vastustajan seurakuntaa..

 

Jatkuu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×