Jump to content
Sign in to follow this  
Sami Paakkanen

Erotuomarikehitys

Recommended Posts

Terppi kaikille !

Tässä pieni tovi palloliiton erotuomareiden kanssa touhuttu ja ja voin kertoa et hiton mukavaa/mageeta on ollut ! Rakkaudesta lajiin, puolin ja toisin ! Tapasin eilen tuttua, toisen lajin valmentajaa ja jäin hyvien keskustelujemme pohjalta mietimään, kuinka pitkään kestää uudenlaisen puhumiskulttuurin juurtuminen organisaation sisään, siis tässä tapauksessa palloliiton erotuomaritoiminnan sisään? Kun erityisesti tunteiden sävyttämä puhumisen kulttuuri juurtuu osaksi kokonaisuutta, se luo vahvan ja kestävän pohjan kasvulle ja kehitykselle. Työni kautta se juurtuu osaksi palloliiton erotuomaritoimintaa, mutta kuinka pitkään ja paljon työtä se vaatii, jotta se leikkaa läpi koko organisaation ja jää vaikuttamaan sen toimintaan? Nyt kanssani töitä tehneet erotuomarit ovat osaksi jo itse kouluttajia ja he jakavat omaa osaamistaan uusille tulokkaille, jolloin uudet tulokkaat saavat psyykkistä valmennusta automaattisesti kouluttajiensa kautta. Organisaatiossa vaikuttavat varmuudella vielä tukahduttavat voimat, kun avoin puhe ei ole kaikille tuttua, sitä pelätään, ehkä vieroksutaan tai ei oikein osata. Monessa organisaatiossa/seurassa tapahtuu helposti se heikentävä/jarruttava kahtia jako, hyvää ja pahaan, kun joku on mulkku ja toinen hyvä tyyppi. Kun tunteista puhumisesta tulee osa arkea, niin se rikastuttaa ja syventää elämää kaikkinensa, niin organisaation sisällä kuin sen ulkopuolella ja se on myös hyvä lääke purkamaan kahtia jakautumista organisaatioiden sisällä.

Viime kaudella tein säännöllisesti töitä yhden ryhmän kanssa ja hieman epäsuorasti kahden muun ryhmän eli 10 aktiivisesti kanssani psyykkailemassa (tapasimme noin kolmen viikon välein, aina 2 h kerralla) sekä sen lisäksi noin 20 osallisena jorinoitani kuulemassa, otteluseurantojen ohessa (noin kerran kuussa) sekä kävin pari kertaa psyykkailemassa heitä.

Tämän vuoden työmaa palloliitossa minun osaltani on kaksi eri ryhmää aktiivisesti kanssani psyykkailemassa (parin-kolmen viikon välein) ja sit erikseen noin 20 tuomaria, joita tapaan muutamia kertoja nyt keväällä ja pari syksyllä. Lisäksi kouluttaja/kouluttajat mukana ajoittain tapaamisilla.

Ylemmän tason erotuomareita ei ole kovin paljon pääkaupunkiseudulla ja jos ison osan kanssa tulee tehtyä töitä, se luo vahvaa osaamispohjaa psyykkisen puolelle erotuomaritoimintaan. Tämän vaikutus näkyy pitkässä juoksussa kansainväliselle organisaatiolle eli FIFAlle ja meidän tuomareita tulee näkymään varmasti myös isoissa otteluissa. Kehityksellinen aikajänne tähän pääsemiseksi on minun kuvitelmissa melko pitkä, mutta toki yksittäisiä poikkeuksia mahtuu joukkoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erotuomariakatemia, Helsingin piiri vuonna 2019.

 

Pitää välillä nostaa Palloliiton toimintaa esille ja tehdä sitä näkyväksi, siellä kun tulee itse hääräiltyä mukana, lähinnä nyt Helsingin piirin taholla. Toki tänä vuonna uutena ulottuvuutena liiton tasolla myös, kun yksi psyykkisen valmennuksen ryhmä koostuu ykkösen ja kakkosen sekä naisten liigan tuomareista. 

Paljon ollaan usein valmiita lykkimään paskaa niskaan ja suolaamaan silloin kun menestystä ei tule ja joku tai jonkun pärstä vituttaa. Sitten kun sitä menestystä tulee niin ollaan hiljaa tai vaan juhlitaan itse menestystä. Nyt vähän henkilöä ylös menestyksen takaa ! Erotuomaritoimintaa kun itse tässä Helsingin piirin osalta saanut kohta pari vuotta hyvin läheltä seurata, niin eipä voi muuta kuin kumartaa touhun suuntaan ja olla myös osana sitä (ylpeä omasta panoksestaan) !! On kyllä laatua tarjolla, jos sitä oman tuomariuransa kehittämiseen haluaa ja kykenee ottamaan vastaan. Täysin ongelmatonta ei ikinä missään toiminta ole, mutta nyt olen kyllä ihmeissäni seurannut Topias Tuiran toimintaa melko läheltä, joka tuosta erotuomariakatemian toiminnasta isosti vastaa. Muutamia pieniä huomioita, joita kaiken koulutusiltojen yms järjestämisen lisäksi olen havainnut. Hän on se joka yleensä tuo avaimet oven avaamiseen, vaikka vapaapäivältään, hän on se joka on paikalla, kun kukaan muu ei jaksa, hän on se joka asettelee pelejä, hän on se joka vastaa puhelimeen, kun jollain on huolia tai murheita. Hän on se joka järjestelee miljoonia asioita nippuihin ja tekee niistä valmiin listan, jota on helppo seurata. En ihan lämpimikseni täällä huutele, sillä olen jutellut tuomareiden kanssa ja oikeasti jutellut luottamuksella eli tiedän mitä tunteita toiminnassa myös heidän mielissä liikkuu. Olen nähnyt Topiaksen työskentelyä erotuomareiden kanssa ja hän on ollut mukana minun työskentelyä seuramassa sekä osallisena, kun vedän psyykkistä valmennusta akatemian tuomareille. Mies kuuntelee palautetta kentältä ja muokkaa toimintaa sen perusteella paremmin erotuomareita palvelevaksi. Ei hän voi tietenkään kaikkeen vaikuttaa, mutta se mihin hän voi ja pystyy, niin sitä hän myös tekee ! Äijä pistää itseään likoon ja on isolla sydämellä mukana tekemisessä. Vitun siistiä katsella moista ! Hyvä paikka erotuomareille kehittyä. Ei ihan syyttä erotuomariakatemiasta ollut juttua nyt viimeisessä 90 min -lehdessä 1/2019.

Pitää vielä lisätä, että tuo Topiaksen työ tuntuu minun sisällä sisäiseltä rauhalta tehdä omaa työtäni. Ulkoiset puitteet ovat järjestyksessä, minulla on tunne että kaikesta mielen päällä pyörivästä voin keskustella Topiaksen kanssa. Tuntuu että minulla on työrauha sekä minuun luotetaan riittävissä määrin. Oloni on turvallinen. Tällaisen kokemuksen luominen työtä tekeville olisi äärimmäisen tärkeää hyvässä johtamisessa. Sen pitäisi olla osa kaikessa korkean laatutason työskentelyyn tähtäävässä toiminnassa.

Kysyin tuossa pari viikkoa sitten Topiakselta luvan, saanko nostaa hänen työskentelyssä näkemiään puolia täällä esille ja hän myöntyi. Hyvä niin ! Silti tuntuu jotenkin ärsyttävältä kehua Topiasta täällä, se kun ei tässä maassa taida olla kovin sallittua, joku voipi tulla kateelliseksi.. Tai ettei nyt tulisi vaikutelmaa että nuolen täällä jonkun persettä, sitä tämä ei ole. Tämä on vilpitöntä ihailua yhden panostavan toimijan suuntaan ja kunnioitusta sitä panostusta kohtaan. Kai tätä kaikkea saa tehdä näkyväksi myös sisältä käsin, ei vain menestystä mitaten ! Kyllä mä suoraan sanon ku asiat on vituiks tai ei toimi, myös hänen kohdallaan, silloin kun siihen on aihetta. Eli hellurei vaan ja hyvää kevättä kaikille ! Tulkaa sinne peleihin ja naatiskelkaa kotimaisesta fudiksesta tai erotuomareiden työskentelystä, jos itse fudis ei kiinnosta :) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

×